Reklama

Reklama

Znamení koně

(seriál)
Česko, (2011–2015), 22 h 34 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Milan Cieslar

Hudba:

David Solař

Hrají:

Vilma Cibulková, Richard Krajčo, Igor Bareš, Tereza Ramba, Jiří Mádl, Bolek Polívka, Valérie Zawadská, Oldřich Navrátil, Miroslav Donutil, Karel Dobrý (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

13. dílný seriál z prostředí chovatelů anglických plnokrevníků a dostihů. Příběh seriálu se odehrává mezi dvěma rodinnými farmami. Jedna se zabývá trénováním koní a má výsledky v dostizích (Jan Hora), druhá je specializovaná na chov anglického plnokrevníka (Marcel Kalina). Dobré umisťování Horových koní na závodech je to, co vzbuzuje v Kalinovi žárlivost a zášť. Horův syn z prvního manželství David se v Praze zaplete do podivných obchodů a pronásledují ho vymahači. Přesto, že farmu svého otce (který se znovu oženil a má dalšího syna Lukáše) David téměř nenavštěvoval, teď za otcem přijíždí. Potřebuje půjčit peníze. Otec mu půjčku odmítne. Tak velké peníze nemá. David se vrátí do Prahy a brzy se dozví, že jeho otec ještě týž večer zemřel na srdeční selhání. David se musí na farmu vrátit. Nepřijede ale sám. Je s ním jeho čtrnáctiletá dcera Adéla, která odmítla odletět se svou matkou do Bruselu. Davida pronásleduje minulost a Adéla je pro něj v téhle situaci přítěží. Navíc na farmě není všechno zdaleka tak idylické, jak by se na první pohled zdálo. Konkurence nespí – chovatel Kalina usiluje stále drsnějšími prostředky o odkoupení Horovy farmy. Dáša, druhá manželka Hory, je ostře proti. David s Lukášem se tajně domlouvají o prodeji za jejími zády. Což vyvolá Dášin silný odpor proti Davidovi. Navíc Dášu sužují pochybnosti, zda její muž zemřel přirozenou smrtí. Některé indicie posilují její podezření, že Janovi do hrobu někdo pomohl. Ukáže se, že Hora měl intenzivní milostný poměr s veterinářkou Bety a v bance si vzal úvěr, který teď Dáša nemá z čeho splácet. Podá trestní oznámení a znovu otevře vyšetřování manželovy smrti. Nic však objasněno není. David prochází peklem, když vymahači objeví jeho úkryt na farmě a zapálí jeho luxusní auto. Má strach o Adélu. Nicméně nakonec se jeho problémy podaří vyřešit a on zůstane na farmě a pokusí se ji postavit na nohy. Nejde to hned, musí překonat několik překážek. Od onemocnění koní až po Kalinovy intriky. David usiluje o otevření chovu anglického plnokrevníka. A Kalina dělá všechno pro to, aby mu v tom zabránil. David se na farmě potýká i s milostnými problémy. Nejdřív má krátký intenzivní poměr s veterinářkou Bety. Ale když se dozví, co bylo mezi ní a jeho otcem, vztah ukončí. Trvale se pak zamiluje do dcery svého konkurenta Kaliny, což samozřejmě přinese řadu dramaticky vypjatých situací. Seriál je hlavně o koních a o koňácích. „Detektivní“ linka kolem Horovy smrti vnáší mezi postavy napětí. Koně působí jako uklidňující prvek, který vyvažuje lidský svět závisti a sobectví. Racionální David nikdy neplánoval, že by se na farmě svého otce trvale usadil, přesto v sobě nakonec objeví Horovy geny a stane se z něho zodpovědný a úspěšný chovatel. Pokračuje v odkazu svého otce. Přesto, že se za Janova života téměř nevídali, sejdou se otec se synem symbolicky až ve chvíli, kdy už si spolu nemohou vyjet na koních. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Tosim 

všechny recenze uživatele

Těžká věc, když už se seriál octne v cílové rovince, nějakým záhadným způsobem se zase dostane skoro na start. "Všichni se usmíří" fakt není smyslupné zakončení. Druhá série mě momentálně nezajímá. No aspoň pořádná role pro Karla Dobrého. 50%. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Je docela smutné sledovat (některé) skvělé herce, jak musí pronášet místy neuvěřitelně křečovité dialogy. Mohl to být seriál roku, on se ale raději utápí v klišovitých scénách bez pořádného scénáristického nápadu. Neurážející, natahovaný a místy hodně odfláknutý kousek, který má kvalitu na to, že se na něj velmi rychle zapomene.. V mnohém navíc stejně zoufalý jako jiný pokus ČT Proč bychom se netopili (ten měl být navíc komediální), u kterého jsem rovněž občas žasnul s otevřenou pusou, ale za pány Krajča a Mádla budu o trochu štědřejší.. ** až *** ()

LiVentura odpad!

všechny recenze uživatele

Už na to nemám chuť, české maškary si na něco pořád dokola hrající, tohle jde velkou rychlostí do pr..le.!!! Takové herectví nepatří před kameru a vůbec to herectvím není.. Bože, jak strašně rád bych se vrátil o padesát let zpátky, klidně žít v "totáči", ale vidět tvořit Mistry, ne tenhleten dnešní hloupý paskvil, kde nikdo neví, čím vlastně je, ale je Bohém..!!!!! :-() ()

Deimos 

všechny recenze uživatele

TV/// Obsazení 8/10 Děj 7/10 Hudba 5/10 Prostředí 8/10/// +konečně opět seriál z koňského prostředí, Terezka Voříšková, celkově poutavé obsazení -přišlo mi, že to bylo celé narychlo splácnuté, slabší scénář a některé dějové linie úplně zbytečné (např. to jak hlavní hrdina dluží peníze), rovněž dialogy jsou jak z levné telenovely, neříkám, že všechny, ale určitě si toho taky všimnete, hrdinové mají nějak moc smůly/// Naštěstí to nakonec dobře dopadne a po prvních třech dílech si na tempo, styl vyprávění a postavy zvyknete a budete se těšit na další díly. Výsledný dojem tedy není tak špatný, ale v průběhu sledování jsem byl občas hodně rozpačitý a přišlo mi, že se snaží do jednoho seriálu nacpat co nejvíce katastrof a "napínavých" událostí, že se tomu ani nedá uvěřit, že by to takhle v normálním koňském prostředí fungovalo. Jednoho koníka doma máme a žádné drama to není .-)/// Celkem 69%/// ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Neurážející seriálová tuctovka. Velký úspěch není pravděpodobný, poněvadž na burany je to málo (filmařsky) debilní a pro náročnější diváky to zase není dostatečně atraktivní a unikátní (podobně koncipovaných záležitostí existují mraky, včetně těch tuzemské výroby), aby s tím ztráceli svůj mnohdy drahocenný čas. ()

eileen 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno po pár dílech, z kterých jsem vždy viděla jen pár minut, jelikož mě to nedokázalo upoutat. Nuda k nepřežití!!! Vždy se snažím objektivně kouknout na nový seriál a říkám si, jestli se ještě někdy povede něco, co bude mít trošku nějakou dějovou linii, bude to o něčem a hlavně, budou napsány slušně dialogy a lidé budou něco "říkat" a ne jen plácat prázdnou slámu, aby něco z pusy vypouštěli a zabralo to cca 48 minut. Bohužel tady už asi není moc lidí, kteří by to uměli napsat. Pak se nelze asi ani zlobit na herce, že jsou toporní, i když např. u Mádla a Krajča bych si tímto tvrzením jista vůbec nebyla. Jde sice o seriál, který má hlavně odlehčovat a nenáročně plynout, ale proč bych se u něj měla nudit? Tu jednu hvězdu v podstatě nemám za co dát, dala jsem ji vlastně jen proto, že seriál ještě nedosahuje "kvalit" Comebacku. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál nebyl dobrý. proto jsem na něho jen nesměle nahlédl, porovnal ho s lepším, a vyhodnotil jako pro mě špatný. (7.3.2011) ()

triatlet odpad!

všechny recenze uživatele

Bohužel, o koně jde až asi v pátém plánu. Před koni jsou mafiáni, zhrzené milenky, pubertální dcerky, nesourodí bratři. |Klasická skorotelenovela zaplevelená vztahy. Navíc nevyrovnané i kamerově - množství lyrických přejezdů krajinou mě v prvním díle až rušilo. Dialogy před pohřbem - to byly problémy jako ze života. Nejasná časová rovina - oslava vítězství, odjezd za milenkou, návrat za synem, mezi tím kydání hnoje a hádka s manželkou… Nepodchycené detaily – rozlitá sklenice limonády vypadá na zemi jako převržený kýbl vody, umělé muškáty... zatím nehodnotím, ale pro jistotu jsem přihodil jsem hvězdičku Dobré vodě. Její repríza by byla lepší než nový seriál, který měl být o koních..._____________ Po 4. díle - o milence, která se cítí jako špionka a hledá v Máchově Máji:-) korespondenci s exmilencem (mrtvý otec nového milence:-) - s klidem posílám ke dnu... ()

honajz

všechny recenze uživatele

Po 1. dílu nehodnotím. Není to sice zdaleka takový průšvih, ale některé věci mě iritovaly.. Pozitivní jsou exteriéry, ruchy, výprava, někteří herci. Překvapivě nejhůř hrála Vilma Cibulková, její závěrečné emoce by jí tentokrát nevěřili ani na DAMU. Dějové linie jsou teprve nahozené, některé vypadají zajímavě, jiné přidané z donucení, aby si divák nemrava, odkojený současnými nekonečnými seriály, přišel na své. Trošku mi vadí i casting obecně. Dobře, Bolek na své farmě koně má, Bareš k nim má taky blízko, ale Krajčo, Voříšková, už i ten Olda Navrátil, to jsou herci, které obsadí proto, že je obsazují všude a producenti si myslí, že je lidé mají rádi. Nemají. Klidně bych bral neokoukané tváře, které se ale do příběhu hodí, a navíc to s koni umí. A nebojí se jich. ---- Po 2. dílu: Tak tohle byla těžká nuda. Půl hodiny pohřeb, pár keců na poli a mafiáni. Nedáme se. A kde byli ti koně? ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Napsat kvalitní scénář naplněný smysluplnými dialogy a hodnotným dějem vyžaduje literární schopnosti. Psát scénář a být kýmsi tlačen do nesmyslného počtu dílů je opravdu za trest. Kterého chytrého vlastně napadlo stvořit 13. dílný seriál ze scénáře, kterému by bohatě stačilo 6 dílů a získal by tím navíc na kvalitě. Já osobně už mám dost koukat se na seriály plné hloupých intrik, podrazů a špinavých podnikatelů. Toho máme denně na talíři okolo sebe plno. Přivítal bych něco pozitivnějšího. Tím samozřejmě teď nemyslím uslzený a šťastný závěr seriálu (tak jako nám to podsouvá se zvířátky TV Nova na závěr Událostí), ale průběh všech dílů. ()

Agatha 

všechny recenze uživatele

Marně jsem očekával, že tento seriál přinese něco nového, ale bohužel...jeden díl je jako druhý, celé by to šlo zkrátit do dvoudíného filmu, který by ve finále vyzněl lépe než 13 natahovaných dílů seriálu. Nad vodou to drží někteří herci - hlavně Vilma Cibulková. Ovšem takový Mádl mi přijde jako z jinýho světa. Scénář je sice bez nápadu, o koních ani nemluvě, ale i tak se to dá ztrávit. Dodatek (6/5/2011): celkově tragický scénář a zvláště poslední dva díly byly vyloženě sračkovité (ač sprosťárny nerad používám, v tomto případě jedno slovo dokonale nahradí analýzu na A4). Těch 46% je bohužel adekvátních. ()

Suzie05 

všechny recenze uživatele

Úplná hovadina to není... Aspoň, že tam jsou docela fajn záběry přírody a koní (ale ty taky zrovna nemiluju). ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

"Baví mě to a nestydím se za to :)" No tak to jsem tvrdila po shlédnutí 6 dílů. Není to jen tím, že koně miluji natolik, že mi stačí jen se na ně dívat .. Je to jednoduše naše české řemeslo, které umíme. Není to art styl, ale to se dalo čekat. No teď je konec a já jsem nesmírně zklamaná. Nebýt koní tam, tak ode mě objektivně nemá ani ty 3 hvězdy. Já jsem věděla, jak to skončí už od prvního dílu a to se nechci chválit, jak jsem výborná, ale chci tím říct, že to bylo tak průhledné. Navíc mě nesmírně naštvalo, že mi v mini dokumntíku ukázali, jak to celé skončí, už po šestém díle. No tak to jsem si připadala, jak U Zmatkářů. No a poslední díly byly skutečně přitažené za vlasy.. Škoda, škoda.. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Takový průměrný seriál. Ze začátku se mi nelíbil vůbec. Hodně jsem ho v této chvíli srovnávala, s dnes už kultovní, Dobrou vodou. Ale postupně, díl od dílu, mě zaujal víc a víc. A poslední díl byl sladkou tečkou. Ve finále tedy stavím oba seriály na roveň. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem na seriál o koních, kde bych je mohla obdivovat a zasněně se na ně dívat. Tady ale nebylo co obdivovat. Pokud ještě někdy dostanu ten bláhový nápad podívat se na nějaký seriál o koních, tak si raději vyberu ten, ve kterém hrál pan Haničinec. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Dobrá voda po privatizaci. 1) Scénáristická nevyrovnanost je asi tím nejvýraznějším znakem celého díla. Spoiler. Po poměrně zdařilém vylíčení mizérie v prvních dílech dochází k nejasnému přelomu, aby potom konec vpravdě hollywoodský poskytl divákům blažené uspokojení, protože "boží mlýny melou pomalu, ale jistě, Maruško, já ti to říkal..." 2) Příjemní, ale nevýrazní Richard Krajčo, Jiří Mádl či Bolek Polívka filmu dodali atraktivní tváře, ale bohužel nikoliv požitek z hereckých výkonů. Snad jedině Vilma Cibulková a Igor Bareš vytvořili plnokrevnější postavy, bohužel však sevřené do chomoutu scénáristické bezradnosti. V maličké roli mě zaujal Lukáš Hejlík, ne pro svůj herecký part, ale pro to, že mu to v džínách moc slušelo. 3) Ať tak či onak, díval jsem se docela s chutí a na další díly jsem se těšil. Co více mohu od běžného seriálu očekávat? 4) 14. 5. 2015 - druhá řada nepřinesla nic moc nového, ale byla dějově kompaktnější. ()

Dr. Hawkeye 

všechny recenze uživatele

Cosi mě na tomhle seriálu baví, ale zároveň děsivě štve. Jednak si myslím, že 13 dílů bylo fakt moc, stačilo by 6, nebo tři filmy. Druhá věc byla, že jsem snad nikdy tak často při sledování filmu/seriálu nepoužil slovo zm*d. Nejen, že se tu mnozí chovají jako zm*di (a tím nemyslím jenom Dobrého s Barešem), ale i ti, kteří mají být kladnými hrdiny se často chovají jak zm*di, na chvíli se začnou chovat docela normálně, aby se po pár minutách zachovali opět jako zm*di. A to přepálené dojemné finále... no, nevím, nevím... ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

První díl mi sice utekl, ale nic moc se neděje. Druhý potěšil skvělými výkony Mádla a hlavně Krajča. O příběhu je to těžší, protože o koních to fakt moc není, a zbytek se opravdu blíží spíš těm telenovelám. Čímdál tím horší a horší a výkony některých herců už začínají být pěkně otravné. ()

Reklama

Reklama