Reklama

Reklama

Znamení koně

(seriál)
Česko, (2011–2015), 22 h 34 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Milan Cieslar

Hudba:

David Solař

Hrají:

Vilma Cibulková, Richard Krajčo, Igor Bareš, Tereza Ramba, Jiří Mádl, Bolek Polívka, Valérie Zawadská, Oldřich Navrátil, Miroslav Donutil, Karel Dobrý (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

13. dílný seriál z prostředí chovatelů anglických plnokrevníků a dostihů. Příběh seriálu se odehrává mezi dvěma rodinnými farmami. Jedna se zabývá trénováním koní a má výsledky v dostizích (Jan Hora), druhá je specializovaná na chov anglického plnokrevníka (Marcel Kalina). Dobré umisťování Horových koní na závodech je to, co vzbuzuje v Kalinovi žárlivost a zášť. Horův syn z prvního manželství David se v Praze zaplete do podivných obchodů a pronásledují ho vymahači. Přesto, že farmu svého otce (který se znovu oženil a má dalšího syna Lukáše) David téměř nenavštěvoval, teď za otcem přijíždí. Potřebuje půjčit peníze. Otec mu půjčku odmítne. Tak velké peníze nemá. David se vrátí do Prahy a brzy se dozví, že jeho otec ještě týž večer zemřel na srdeční selhání. David se musí na farmu vrátit. Nepřijede ale sám. Je s ním jeho čtrnáctiletá dcera Adéla, která odmítla odletět se svou matkou do Bruselu. Davida pronásleduje minulost a Adéla je pro něj v téhle situaci přítěží. Navíc na farmě není všechno zdaleka tak idylické, jak by se na první pohled zdálo. Konkurence nespí – chovatel Kalina usiluje stále drsnějšími prostředky o odkoupení Horovy farmy. Dáša, druhá manželka Hory, je ostře proti. David s Lukášem se tajně domlouvají o prodeji za jejími zády. Což vyvolá Dášin silný odpor proti Davidovi. Navíc Dášu sužují pochybnosti, zda její muž zemřel přirozenou smrtí. Některé indicie posilují její podezření, že Janovi do hrobu někdo pomohl. Ukáže se, že Hora měl intenzivní milostný poměr s veterinářkou Bety a v bance si vzal úvěr, který teď Dáša nemá z čeho splácet. Podá trestní oznámení a znovu otevře vyšetřování manželovy smrti. Nic však objasněno není. David prochází peklem, když vymahači objeví jeho úkryt na farmě a zapálí jeho luxusní auto. Má strach o Adélu. Nicméně nakonec se jeho problémy podaří vyřešit a on zůstane na farmě a pokusí se ji postavit na nohy. Nejde to hned, musí překonat několik překážek. Od onemocnění koní až po Kalinovy intriky. David usiluje o otevření chovu anglického plnokrevníka. A Kalina dělá všechno pro to, aby mu v tom zabránil. David se na farmě potýká i s milostnými problémy. Nejdřív má krátký intenzivní poměr s veterinářkou Bety. Ale když se dozví, co bylo mezi ní a jeho otcem, vztah ukončí. Trvale se pak zamiluje do dcery svého konkurenta Kaliny, což samozřejmě přinese řadu dramaticky vypjatých situací. Seriál je hlavně o koních a o koňácích. „Detektivní“ linka kolem Horovy smrti vnáší mezi postavy napětí. Koně působí jako uklidňující prvek, který vyvažuje lidský svět závisti a sobectví. Racionální David nikdy neplánoval, že by se na farmě svého otce trvale usadil, přesto v sobě nakonec objeví Horovy geny a stane se z něho zodpovědný a úspěšný chovatel. Pokračuje v odkazu svého otce. Přesto, že se za Janova života téměř nevídali, sejdou se otec se synem symbolicky až ve chvíli, kdy už si spolu nemohou vyjet na koních. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

RonaMidu 

všechny recenze uživatele

já se nepoznávám - seriál!....ale koně jsou moc krásní,naživo z nich mám poněkud respekt a nechodím blízko....jinak dokonce i Vilma Cibulková mi tu sedí a nevadí mi,že celý děj je dost průhledný a předvídatelný ()

anli 

všechny recenze uživatele

České seriály mám rád a pokud jsou dobře napsané a zajímavé,rád se na ně dívámVím,že,napsat nějaký slušný seriál není jednoduché a vyžaduje to trochu toho scénáristického umu a nějaký slušný nápad.Tady tvůrci vsadili na koně a na vše kolem nich,včetně osobních dramat či úsměvných momentů lidí,pro které jsou koně celý život.Najdeme tu dva znepřátelené statky(copak to připomíná?),lásku(že by jeden odtud a druhý odtamtud?),drama a samozřejmě koně, a vše,co se kolem nich točí.Ano,není to nijak originální a scénář,ač je slušně napsaný a děj příjemně ubíhá,neoplývá nějakými super nápady.Myslím si ale,že snažit se tvořit originalitu za každou cenu a tím rádoby"umění"je ještě horší.Tady bych trochu zapracoval na dialozích,které místy hercům nepadnou moc do pusy a působí křečovitě,ale jinak jsem byl spokojen.Příjemný a lehce plynoucí příběh,odehrávající se v nádherné krajině se skvělými herci.Zejména musím vyzdvihnout Vilmu Cibulkovou,Oldřicha Navrátila,Igora Bareše,Jirku Mádla,Terezu Voříškovou(tu přece nemůžu opomenout)a velmi příjemně mě překvapil svojí rolí Boleslav Polívka-distingovaný hrabě,gentleman každým coulem.Takže ano,je to obyčejný příběh a dalo se místy zapracovat na lepším vyznění,ale já jsem byl celkem spokojen a porovnám-li to s ostatní seriálovou produkcí a chvilku o tom přemýšlím,vpohodě dávám 70% a jdu se podívat,jestli se někde nepotuluje volný koník. ()

PatoP 

všechny recenze uživatele

Nuž Dobrá Voda to nie je a už asi ani nebude. Na druhej strane oceňujem prostredie, z ktorého je čerpaný námet, konečne to už nie je seriál zo špitálu. Ale tie herecké výkony!!! Keď si porovnám hercov z Dobrej Vody a hercov zo Znamení koně, tak napr. Haničinec, Janžurová, Brzobohatý, Mrkvička - a Cibulková, Krajčo, Mádl... Myslím, že porovnávam nebo s peklom. ()

Danula13 

všechny recenze uživatele

Recyklované tváře a recyklovaný příběh s atmosférou "veřejnoprávní nudy", nic nového a nic překvapivého. Stále stejná plejáda provařených tváří opět dostala od ČT možnost si přivydělat. A znovu opakuji, že jsem pro zrušení té černé díry na naše peníze. Ať se ČT zprivatizuje nebo zakóduje pro předplatitele. Proč mám být nucen povinně platit službu, kterou nechci využívat ? ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Moc novějších českých seriálů (2010+) jsem neviděl. Jedním z těch málo bylo Znamení koně. Ani nevím, proč jsem se na něj díval, koně mě moc neberou. Každopádně to nebylo úplně špatné a celé jsem to viděl až do konce. Bolek byl fajn, Voříšková s Cibulkovou taky a Krajčo mi kupodivu nevadil. Nakonec nechám slabší tři hvězdy. Nutno ovšem dodat, že do pokračování po čtyřech letech jsem se už nepustil a už ani nepustím. Je velmi pravděpodobné, že by výsledné hodnocení o něco kleslo. ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Krásné prostředí kolem koňského řemesla bylo nádherné.Spousta skvělých herců a celkem poutavě napsaný scénář.Navíc posazený do prostředí které je kousek od mého bydliště.Pár chybiček by se našlo ale i tak se jedná o hezký počin.Snad jen co bych zmínil je Mádl v roli zvěrolékaře.Nevěřil sem mu ani slovo.Tohle měl hrát někdo kdo nevypadá na 16-letého cucáka!!!!! ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Takovej pokus o o cosi z tématu o koních - Dobrá voda to není ,, což je plus, ale žádný zázrak to nebyl. Přesto je lepší když vznikají takovéto seriály, než takový ty nekonečný. Druhá řada se mi jeví o stupínek lepší, ale ten počet dílů je nad moji únosnou míru. ()

Greg25 

všechny recenze uživatele

Pohádkový příběh zasazený do dnešní doby, kterak se statkářka z neúspěšné v dluzích stala úspěšnou díky vlastní píli, svým synům (pravda jeden je nevlastní) a lidem kolem sebe. Příběh ve kterém je všechno a kde nechybí všechny aktuální sociální témata dneška (snad až na drogově zavislé). Neurazí, nepobaví, nezaujme, je to tak dokonale unylé, nevýrazné a fádní - příběh, dialogy, režie, vývoj postav - snahou o obyčejnost se seriál paradoxně dostává do nereálnosti a prachžádného sdělení. Jen herecké výkony to je to, co opravdu stojí za to - počínaje fenomenální Vilmou Cibulkovou a konče u vynikajícího Igora Bareše s Bolkem Polívkou (jen kdyby měli hrát co). Pozitivní fakt je, že jako pár dokonale funguje Valerie Zawadská s Oldřichem Navrátilem. 40% ()

LuccinyFilmy odpad!

všechny recenze uživatele

Dobrá voda nepřežila kapitalistický remake. Absolutní propadák, trapné dialogy, odbyté, ubohé. Nikdo se neobtěžoval Krajčovi a spol. ukázat základní věci kolem koní, takže veškerá interakce s nimi působí křečovitě. Voříšková je rovněž naprosto nemožná - trénuje dostiháky bez přilby, na koni ji předkloněnou musí vést. Přitom by stačilo jednodenní soustředění pro všechny herce. Velké zklamání a ostuda. ()

misa_laska 

všechny recenze uživatele

/////edit:Takže po všech těch dílech nakonec jako za celek dávám 4 hvězdičky a to jen kvůli tomu pocitu, že jsem se měla týden na co těšit. Ale žádný zázrak to vyloženě není. Jestli to budou opakovat a v TV nebude nic lepšího, tak se možná budu dívat znova.///// Na seriál jsem se těšila a moc... Místo toho přišlo zklamání.. Je to jen průměr, nic světaborného. Spoustu opravdových blbostí, nad kterými se musí pozastavit snad každý, pokud se jenom tupě nedívá...(snad u toho měli odborníky, ne?). O koních, jak bylo v té mediální kampani avizováno, to vážně není.. Pořád jen lidi, dluhy, dědictví.. Neříkám, že je to špatné, ale rozhodně to nemá na Dobrou Vodu - která sice nezapadá do dnešní doby, ale aspoň tam jsou koně! Ano také miluji koně jako ty tisíce puberťaček, které jsou ze seriálu unešené a nesnesou jeho kritiku, ale tohle je podle mě pouze standard jak by měl seriál minimálně vypadat. Chápu, že na jednu stranu je už český divák tolik otupen "seriály" typu Ulice, Rodinná pouta, VKV, růžovka... a k tomu další hloupé telenovely.. Ale tak přece jen kvůli tomu se z průměrnýho seriálu nepotentuju. A to, že má být v roce 2014 další řada.. Proč by ne... Pořád bude hodně náctiletých holek, které budou jen ze zmínky "kůň" unešené a budou se koukat.. A nedivím se, stačí se podívat jen kolik je na netu virtuálních stájí a podobných kravin. Ale abych jenom nekritizovala - koukám se na každý díl a ta hodinka uteče rychle a necítím se jako bych u toho ztrácela čas :) (Což splňuje hlavní cíl - sledovanost). ()

quixote 

všechny recenze uživatele

Skrznaskrz průměrný seriál, na který se sice dá koukat, ale je scénársiticky tak kostrbatý, že se těším, až skončí. Nechápu, proč k něčemu takovému musela vzniknout další řada! A doufám, že tato je poslední. ()

caba 

všechny recenze uživatele

První řada se celkem povedla a čekala jsem na pokračování.Velké zklamání ,dodívala jsem se na první díl druhé řady a končím.Pokračování nezaujalo!!!!nuda. ()

sethi 

všechny recenze uživatele

Seriál mě mile překvapil. Musím však říct, že prvních 5 nebo 6 dílů bylo kvalitnějších, teď to trochu upadá. Někteří herci jsou dobří, hlavně Vilma Cibulková, Igor Bareš,…. jiní horší ;) Ale rozhodně bych seriál nepotopila, jako to udělalo spousta lidí po prvním díle nebo po pár minutách, které viděli. Není to nic převratného, to určitě ne, ale jako oddech na páteční večer docela příjemné. ()

Tohuk 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mě bavil od začátku do konce. Některé díly byly slabší, konec byl trošku hrr, ale celkově povedená série. Navíc příjemné obsazení rolí. 75% ()

Renie42 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí prvního dílu musím říct, že mě to jaksi nezaujalo a toho Krajča bych opravdu nechala jen zpívat a ne dávat před obrazovku. Dvě hvězdy dávám jen proto že tam jsou ti koně. ()

Něrpa odpad!

všechny recenze uživatele

Znavení koně? Co to je za toporné lidi? Kurva drát, ještě pár seriálů a budu si myslet, že okres na severu nebo inženýrská odysea jsou umělecká díla. V obličeji podivně oteklý Krajčo, který hrát prostě neumí, Cibulková je toporná vždy, Navrátil je zastrčený tak, že ho v podstatě nejde vidět, Voříšková pěkná, ale opět nic nepředvádí a Mádla komentovat nebudu, to je škoda slov. Bolek na začátku potěšil, Bareš jako cowboy v pohodě, ale jinak nehorázná sračka. ()

Reklama

Reklama