Reklama

Reklama

Znamení koně

(seriál)
Česko, (2011–2015), 22 h 34 min (Minutáž: 50–53 min)

Režie:

Milan Cieslar

Hudba:

David Solař

Hrají:

Vilma Cibulková, Richard Krajčo, Igor Bareš, Tereza Ramba, Jiří Mádl, Bolek Polívka, Valérie Zawadská, Oldřich Navrátil, Miroslav Donutil, Karel Dobrý (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(26)

Obsahy(1)

13. dílný seriál z prostředí chovatelů anglických plnokrevníků a dostihů. Příběh seriálu se odehrává mezi dvěma rodinnými farmami. Jedna se zabývá trénováním koní a má výsledky v dostizích (Jan Hora), druhá je specializovaná na chov anglického plnokrevníka (Marcel Kalina). Dobré umisťování Horových koní na závodech je to, co vzbuzuje v Kalinovi žárlivost a zášť. Horův syn z prvního manželství David se v Praze zaplete do podivných obchodů a pronásledují ho vymahači. Přesto, že farmu svého otce (který se znovu oženil a má dalšího syna Lukáše) David téměř nenavštěvoval, teď za otcem přijíždí. Potřebuje půjčit peníze. Otec mu půjčku odmítne. Tak velké peníze nemá. David se vrátí do Prahy a brzy se dozví, že jeho otec ještě týž večer zemřel na srdeční selhání. David se musí na farmu vrátit. Nepřijede ale sám. Je s ním jeho čtrnáctiletá dcera Adéla, která odmítla odletět se svou matkou do Bruselu. Davida pronásleduje minulost a Adéla je pro něj v téhle situaci přítěží. Navíc na farmě není všechno zdaleka tak idylické, jak by se na první pohled zdálo. Konkurence nespí – chovatel Kalina usiluje stále drsnějšími prostředky o odkoupení Horovy farmy. Dáša, druhá manželka Hory, je ostře proti. David s Lukášem se tajně domlouvají o prodeji za jejími zády. Což vyvolá Dášin silný odpor proti Davidovi. Navíc Dášu sužují pochybnosti, zda její muž zemřel přirozenou smrtí. Některé indicie posilují její podezření, že Janovi do hrobu někdo pomohl. Ukáže se, že Hora měl intenzivní milostný poměr s veterinářkou Bety a v bance si vzal úvěr, který teď Dáša nemá z čeho splácet. Podá trestní oznámení a znovu otevře vyšetřování manželovy smrti. Nic však objasněno není. David prochází peklem, když vymahači objeví jeho úkryt na farmě a zapálí jeho luxusní auto. Má strach o Adélu. Nicméně nakonec se jeho problémy podaří vyřešit a on zůstane na farmě a pokusí se ji postavit na nohy. Nejde to hned, musí překonat několik překážek. Od onemocnění koní až po Kalinovy intriky. David usiluje o otevření chovu anglického plnokrevníka. A Kalina dělá všechno pro to, aby mu v tom zabránil. David se na farmě potýká i s milostnými problémy. Nejdřív má krátký intenzivní poměr s veterinářkou Bety. Ale když se dozví, co bylo mezi ní a jeho otcem, vztah ukončí. Trvale se pak zamiluje do dcery svého konkurenta Kaliny, což samozřejmě přinese řadu dramaticky vypjatých situací. Seriál je hlavně o koních a o koňácích. „Detektivní“ linka kolem Horovy smrti vnáší mezi postavy napětí. Koně působí jako uklidňující prvek, který vyvažuje lidský svět závisti a sobectví. Racionální David nikdy neplánoval, že by se na farmě svého otce trvale usadil, přesto v sobě nakonec objeví Horovy geny a stane se z něho zodpovědný a úspěšný chovatel. Pokračuje v odkazu svého otce. Přesto, že se za Janova života téměř nevídali, sejdou se otec se synem symbolicky až ve chvíli, kdy už si spolu nemohou vyjet na koních. (Česká televize)

(více)

Recenze (77)

Zadri 

všechny recenze uživatele

Tento seriál slibuje mnoho, ale přináší žalostně málo. Příležitost natočit v atraktivním prostředí koní dobrý seriál, byla zašlapána na úroveň soap opery neuvěřitelným happy endem a těžko pochopitelným konáním postav. Přes to já se nedokážu přenést. Škoda přeškoda. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Česká televize zase jednou udělala dobře obsazený seriál, avšak základem je poměrně slabý scénář. Milan Cieslar už dřív natočil slušné věci, jako např. Soukromé pasti (2008), takže by v tom hrál roli i skromnější rozpočet ČT? Nevím, netuším, ale za opakované shlédnutí to jistě nestojí. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Znamení koně mohl být lepší seriál, než jak nakonec vypadá. Hlavně první série je prakticky bez nápadu a skoro by se dalo říct, že kopíruje úspěšnější Dobrou vodu. Přitom podobných děl se u nás moc nevytváří, takže je škoda, že nakonec seriál nebyl ještě kvalitnější. Ve druhé sérii už najdeme více překvapivých zvratů a zajímavé, vyvíjející se charaktery. Režisérská volba asi nebyla nejšťastnější, když Milan Cieslar má za sebou takové zvěrstva jako Věčně tvá nevěrná nebo příšernosti typu Špindl. A se scénáristy to není lepší. Ordinace v růžové zahradě, Drazí sousedé či Krejzovi nebo Přístav... Celkově se mi ale seriál líbil. Přeci jen mezi ostatními seriály je to ale něco jiného, takový čerstvý vzduch. ()

PartyzanFilm 

všechny recenze uživatele

Je videt, ze v CR uz serialy tocit neumi (cest Okresnimu Preboru) Prkenne dialogy, neschopna rezie, kamera a herci. Je videt, ze ti, kteri serial pisi, prisli z Rodinnych Pout. Proc kazdy cesky herec momentalne mluvi jak kdyby daboval na Nove? ()

Lancelot 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s předešlými komentáři. Kde jsou ti koně? Jak moc jsem se na ně těšil. Na druhou stranu oceňuji snahu a trochu toho "koňského/dostihového" prostředí. Seriálů z nemocnic už bylo dost a dlouhých seriálů z nemocnic také. Jako zpestření pátečních večerů to beru a zcela určitě to dokoukám --> a o to tady šlo především. ()

swinevenca 

všechny recenze uživatele

Naprostá klasika české seriálové tvorby posledních let, jde jen o to, jestli seriál úplně nepropadne, protože na vyšší metu než "zhlédnuto, neurazí, ale podruhý to nemá cenu" se český seriál momentálně těžko dostává. Srovnání s Filipovou Dobrou vodou krásně ukazuje, jakým směrem se úrověň tohoto žánru nedobrovolně vydala. ()

martins 

všechny recenze uživatele

Nic moc seriál, ale na tu dnešní bídu, patři k tomu lepšímu, co lze v TV nalézt, výborně herecky obsazené, v hlavní roli Vilma Cibulková, jinak ovšem o dvě třídy horší než Dobrá voda. ()

PamelaJJK 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený seriál. Hodnocení píši po konci druhé série. Trochu to všechno zkazil závěrečný díl, kdy se skoro vše v dobré obrátilo. To bylo hodně přehnané, nerealistické a jistou měrou i naivní. Skvělé obsazení všech postav, příjemná hudba, nádherná krajina i koně. Taková oddychová podívaná, kterou pokazil "přeslazený" závěr. Škoda. Ač jsem nechtěl nikoho z hereckého obsazení vyzdvihovat, tak přece jen jedno jméno musím zmínit. Karel Dobrý - nesympatického a namachrovaného záporaka zahrál tek věrohodně, že by neměl vycházet na ulici bez ochranky... To je samosebou nadsázka, ale opravdu ho zahrál úžasně. A pak ještě takový postřeh. Vilma Cibulková nám stárne do krásy. Jak to ta ženská dělá, že je stále hezčí a víc sexy??? Hezky se na ní kouká... ()

erpe 

všechny recenze uživatele

Hodnotím po třetím dílu...a mám z toho celkem dobrý pocit. Ano, o koně zatím příliš nejde, ale jak to tak sleduju, myslím si, že v těch začátcích je divák celkem pochopitelně vpasírován do dějů, zápletek a motivací jednotlivých postav, aby se pak mohl lépe ztotožnit s dalším dějem, který už bude doufejme o tom, o čem mluví název seriálu ;-) Nemyslím si, že by to šlo udělat lépe, na seriálu tohoto typu mě nezajímá veselá farma, kde všechno klape a všichni konkurenti pomáhají co jim síly stačí... ;-) Vzpoměňte si na Dobrou vodu...tam to taky nebylo jen o koních...skoro to zpracování obou seriálů vidím jako fifty-fifty... Karty jsou teď jednoznačně rozdány, motivy osvětleny, víme kdo je darebák, kdo skrčka, známe kdo je a tušíme kdo bude s kým, rozkoukali jsme se v prostředí, zorientovali se trochu v koních a taky už víme kdo se ve vůni koňských stájí změnil...a teď konečně do sedla! A snad se začne kydat až ta skutečně, ale skutečně po***** sláma ;-) P.S.V kontextu tvorby ostatních televizí, i toho co přinesly na současné obrazovky odjinud je tohle pro mě numero UNO...a ať si v tom hledá hnidy kdo chce...já se chci bavit a ne tradičně kritizovat po prvním díle ;-) ()

rytir1 

všechny recenze uživatele

Prúměrný český seriál, který vyzdvihují snad jen výborné výkony Krajča s Barešem a super výkon paní Cibulkové. Jinak obrovsky nevyužitý potenciál jak v seriálu, tak v některých postavách, který mě osobně velice zklamal, neboť autor námětu i prostředí pochází z mého okolí a dost často jsem slýchal co to bude za super seriál..leč bohužel, namísto využití krásného prostředí, přidání více dostihů a vyrobení krásného sportovního napínavého seriálu je toto spíše jen trapný pokus o moderní Dobrou vodu ve formě telenovely. Koukatelný, příjemný, mě osobně se docela líbil, ale bohužel další z řady dnešní české produkce, kde je scénárista tlačen do dialogů a počtu dílů na úkor prostředí a samotné kvality seriálu. Proboha páni šéfové tam nahoře..nechte scénáristům volné ruce a pak můžete mít veledíla. Z vlastní zkušenosti mohu říct že jinak to nejde a tohle je jasný toho příklad. ()

jendakol 

všechny recenze uživatele

Ten konec byl opravdu takový poněkud laciný happyend, ale jinak nechápu, co proti tomu všichni mají... Na jednu stranu je pravda, že v seriálu se neobjevila žádná extra originální zápletka, na druhou stranu zpracování bylo výborné a líbilo se mi i to prostředí. No a v neposlední řadě je třeba pochválit výkony hlavních hrdinů - zejména Vilmy Cibulkové, Richarda Krajča a Terezy Voříškové. 70% ()

anti.rybka 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke konkurenci českých seriálů po roce 89 musím tomuto seriálu dát aspoň 3 hvězdy. Sice se nejedná o extra kvalitní snímek, ale je pořád 100 krát lepší než seriály jako Ordinace, Ulice, Pouta a cesty kam si... ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Hvězdná sestava se sešla na natáčení tohoto seriálu. První série se ještě nechala, mělo to nějaký děj, zápletku. Ale druhá série je naprosto o ničem, jenom lepenice s absencí jakékoli chuti či zápachu. Jako průměr hodnocení obou sérií mi vychází jedna hvězdička, možná jsem ochoten připojit malé plus. 1+ ()

CRUZ05

všechny recenze uživatele

Naprosté zklamání (po prvním dílu)...Po dnešním "koňském dni" /moji rodiče = odborníci na koně/ nejprve -) tzn po shlédnutí za prvé tendenčního, klasicky dysneovského , předpokládatelného Secretariata (kde přes koňácké hnidopišství rodičů nenalezli mnoho "koňských chyb"¨) Bylo kolem 19:59, očekávání mě i našich na tento "koňský seriál" velké.Po věškeré mediální reklamě, včetně očekávání ve smyslu herecké obsazenosti, HNUS a TRAPNOST !!!! Opravdu nejsem člověk, který by byl za každou cenu kriticky naladěn, ale tohle "dílo" se dá opravdu srovnat jen se "Životem na zámku" nebo s podobnými post-revolučními seriály z produkce ČT. Linie prvního dílu naprosto nevyvážená - Kdo je hlavní postavou (Zadlužený Krajčo? - Voříšková co neumí ani držet koně? nebo smutný Bolek v roli jakého-si boháče?) O "kydání" čisté slámy a naprosto nepochopitelných (z "koňáckého" hlediska") věcech, raději nemluvě. Herecky- tedy opět připomínám život na zámku...tedy tři slova - něpřirozené-nevěřitelné-nesoudržné.Ani jednomu herci nevěřím jeho úlohu, a to je podle mě zásadní chyba... o rozbředlé režii nemluvě (kritiku scénáře si nechám po poslední části) ()

kacudzde 

všechny recenze uživatele

Jako člověk pohybující se kolem koní odmala, jsem se na tenhle seriál těšila. Ale tohle se bohužel moc nepovedlo. Postavy jsou vesměs nesympatické, děj s rádoby detektivní zápletkou ( asi stylizace do knih Dicka Francise ), a o nesmyslech z práce kolem koní ani nemluvím, to bych popsala půl stránky ( lidé znalí věci se musí chytat za hlavu ! ). Proboha, a kdo jim nakukal, že všichni lidé od koní nosí vpodstatě jen holínky ??? ()

Foxáková 

všechny recenze uživatele

Měl to být seriál z koňského prostředí a o koních, dobře, z koňského prostředí možná ale o koních ne, spíš se dostali tam jako v posledních letech snad většina českých seriálů - nevěra peníze intriky vraždy ... A jako koňákovy musím říct, že když už tam některé scény s koňmi byly tak některé byly vážně nesmyslné... Nijak mě to neuchvátilo, i když jsem se moc těšila protože to bylo točeno v mém rodném městě i na ranči, který navštěvuji..Ale bohužel.. ()

BabyMilena 

všechny recenze uživatele

Slibně začínající seriál, který mě asi v polovině série úplně přestal zajímat, protože bylo nad slunce jasné, jak vše dopadne. ()

Reklama

Reklama