Reklama

Reklama

Černé testovací auto

(festivalový název)
  • Japonsko Kuro no tesuto kaa (více)

Obsahy(1)

Svět automobilové špionáže je odrazovým můstkem pro napínavý a hluboce cynický film noir, v němž se Masumura zabývá dekadencí poválečného korporátního Japonska a přenášením imperialistického DNA do nenasytné průmyslové výroby. Asahina (Džiró Tamija) je ambiciózní mladý člen špionážního týmu obří automobilové společnosti Tiger, která se chystá uvést na trh svůj nejnovější luxusní sportovní model Pioneer. Po sérii nešťastných náhod si skupina Tiger uvědomí, že jejich skalní rival, společnost Yamato, možná do firmy nasadil špiona. Následuje dechberoucí hra na kočku a myš, plná lstí, podvodů a nečekaných zvratů, v níž je odhalen rozsah průmyslové korupce. (MFF Karlovy Vary)

(více)

Recenze (4)

strougy 

všechny recenze uživatele

Kuro no tesuto kaa představuje Masumurův velmi kritický pohled na oblast průmyslové špionáže, zde se konkrétně točící okolo dvou automobilových společností a jejich snahy vzájemně se trumfnout při vývoji nového sportovního vozu. Postupy obou týmů špiónů plných citově vyprázdněných mužů se od sebe svojí amorálností nijak neliší a v rámci jejich vzájemného souboje nenechává autor o svých rovnoměrně rozložených antipatiích nikoho na pochybách. Jejich konání není ovlivňované žádnou morálkou či maximálně tak jakousi parodií na morálku plnou vzletných proslovů na téma věrnosti podniku či variací na účel světí prostředky a při snaze o získání informací se tak i milovaná dívka stává prostředkem vhodným k oslabení protivníka. Prázdnota jejich životů je zde vykreslena natolik odpudivě, že mi i po dvou dnech od dokoukání snímku uniká důvod závěrečných několika minut vyplněných náhlým prozřením jednoho z nich a následné spousty moralizujích řečí, které v kontextu předchozího realisticky působícího průběhu působí silně nepatřičně a nechtěně směšně, což zpětně nepříjemně naruší i působivost vyznění celého filmu. Nebýt tohoto zbytečného závěrečného twistu, šel bych s hodnocením pravděpodobně ještě výše. Silné 3*. ()

david141474 

všechny recenze uživatele

(KVIFF 2023) Tak tohle bylo solidní! Už od samého začátku mě to chytlo. Musím říct, že mě to v polovině filmu trochu přestalo bavit, ale konec všechno napravil. Děj byl velice zajímavej, ale ta poslední scéna, sakra ta byla skvělá. Musím říct, že mě zajímala každá další scéna a jak to vlastně všechno dopadne. Soundtrack mě v tomhle filmu teda moc nezajímal, není divu, když ten film byl tak kulervoucí. Já musím říct, že to byla solidní kriminálka, Masumura ty filmy fakt umí, ale má i lepší filmy. 8/10 Já se celý film bavil, i když mě to v polovině trochu přestalo bavit. (Karlovarské městské divadlo - 7.7.2023) ()

Le.oko 

všechny recenze uživatele

parádní film, nikdy jsem netušil, že by automobilová špionáž mohla být tak drsná. film je suprově naporcovaný a je díky tomu hodně svižný teda pokud nepočítáme střed filmu u kterého se skoro dalo usnout, ale pak to zas nabralo obrátky a pote vyvrcholilo do drsného a necekaného finále. K tomu starý filmový efekty dokážou trochu rozesmát a dat trocha barvy do už tak černobílého filmu. ()

Reklama

Reklama