Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Od konce války uplynulo 30 let, válečné zločiny jsou promlčeny a do Řecka se vracejí lidé z exilu. Vrací se i novinář Nicholas Cage, aby pátral po okolnostech smrti své matky Eleni, která byla za války popravena partyzány. Ani po tolika letech není schopen vyrovnat se s její smrtí a před očima mu ožívají pohnuté události oněch dní, dogmatické moci a bezmoci obyčejných lidí. Poutavé drama kombinující retrospektivy se současností podává obraz kruté situace, způsobené absurdním lidským jednáním. Přestože nakonec Nick hlavního viníka najde, nepomstí se - pod vlivem matčina dědictví" - potřeby a síly lásky... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pro našince možná docela zajímavý pohled na situaci v Řecku za občanské války, která vedla k vysídlení mnoha místních obyvatel mj. i k nám do tehdejšího Československa. Příběh stojí a padá na výkonech Johna Malkoviche a Kate Nelliganové, přičemž oba své role zvládají velmi dobře. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Občanská válka je, jak popisují i jiné filmy, strašná věc. Nevím, zda bych se kdy chtěla vracet na místa, kde mi spoluobčané mučili a popravili matku a dnes si tam vcelku spokojeně žijí. Pak by byl zřejmě jenom krůček k tomu, být jako oni tehdy. Nebo být jako Bůh a odpustit, ale to je mnohem těžší. Právě pro role jako je syn zavražděné Eleni Nick mám Johna Malkoviche tolik ráda. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser peter Yates /Robbery 1967, Bullitt 1968/ natocil krasny film nielen o obcianskej vojne v Grecku,a le aj o premlcanych vojnovych zlocinoch a navrate ludi z exilu. Silnym momentom je motiv pomsty za predchadzajuci zlocin, ktory chce mlady John Malkovich pomstit - ako to vsak dopadne prezradzat nebudem, kazdy si film mu si pozriet, aby to zistil. Malkovich a Kate Nelligan su vsak silnymi devizami filmu, krasna priroda potom len dotvori dalsi Yatesov fascinujuci film : 92 % ()

Davej 

všechny recenze uživatele

Nevím, jestli jde u takovéhoto typu mluvit o tom, že stojí a padá na výkonu herců, kteří se v něm objevují. Jde hlavně o tragický příběh z řecké občanské války, který může sice s odstupem díky jednodušší zápletce působit trochu banálně (pokud tak lze označit ztvárnění událostí, ve kterých jde o život) ale je rozhodně zajímavý a velice emotivní. Ovšem nejsem si jist, že všech těch 28 000 řeckých dětí bylo do ČSR a Albánie odvlečeno násilím, jak je uvedeno v závěrečných titulcích. ()

panWolf 

všechny recenze uživatele

Ještě v žádném filmu jsem tak skvěle neviděl ztvárněno, co všechno dokáže matka udělat pro své děti. A také je zde vidět ,že nejen v Rusku nebo u nás STRANA páchala neskutečná zvěrstva. Takové filmy by se měly hrát v TV. A pořád,aby Ti kteří nezažili viděli kam nás všechny vedou komanči. Ajinačí to nebude!! ()

mazic 

všechny recenze uživatele

Scéna, která mi navždy utkvěla v paměti a i když v ní nevystupoval John, tak když se řekně Malkovich, vidím tento film a tuto scénu ve které ani není :-))......... Je to scéna, při které je matka vedena na popravu ( a to jsem poprav ve filmu viděl dost a dost).......... Husí kůže jen, když na to vzpomenu. Vřele doporučuji, jelikož i příběh nepokulhává. ()

Mejsy 

všechny recenze uživatele

Má člověk právo mstít se zločin, který nebyl nikdy potrestán? Skvělý výkon Johna Malkoviche a především Kate Nelligan v roli upracované řecké matky. Snad tento film i trochu odpovídá na otázku kde se ČR vzalo tolik Řeků. ()

Radens 

všechny recenze uživatele

Musím říct - je to povedené dílko. Snímků o řecké občanské válce určítě není mnoho, a pokud jsou natočeny tak povedeně jako Eleni, není o čem diskutovat. Rozhodně doporučuji. ()

Reklama

Reklama