Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Recenze (436)

Kaka 

všechny recenze uživatele

Je důležité si uvědomit, že Sinise je dost citlivý člověk. Vykreslil brilantně nenápadný, leč velmi silný vztah mezi oběma muži a vše šikovně zabalil do drsné doby po hospodářské revoluci, kdy bylo v oblastech drsné americké přirody a velkých maloměst tisíc chudých na jednojo bohatého a o podřadné práce byly bitvy věru nevídané. I přes fakt, že je film kvalitně odvedené řemeslo se silným společenským přesahem, je to jednoduchoučká osnova o jednom chudáčkovi s dobrým srdcem. Herecký výkon je brilantní, za srdce chytne - ale to je taky zároveň jediné, na co tvůrci spoléhali. Upřímné ? Ano. Tak upřímné, že si vetšina diváků ani neuvědomí, že Sinise jel na jistotu... ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Garyho Sinisea som spoznal vo filmoch ako FORREST GUMP (1994) alebo v thrilleri VYKUPNE (1996), ale nikdy som si ho nevedel predstavit hrat takeho dobraka, ako v tomto filme. O to viac ma prekvapilo, ze tento film aj on sam reziroval. Casey Siemaszko si naopak zahral cloveka, ktory dokazal robit ludom zo zivota peklo pricom v tom obdobi mali ludia toho pekla uz tak ci tak dost. No a moj oblubeny herec John Malkovich, to je kapitola sama o sebe. Rovnako dokaze zahrat zleho zabijaka, ako aj postihnuteho, za to ale silneho cloveka s dobrym srdcom, ktory nechtiac urobi zlu vec. Podla mna silna drama o medziludskych vztahoch. _________ John Malkovich - (Lennie Small) +++ Gary Sinise - (George Milton) +++ Ray Walston - (Candy) +++ Casey Siemaszko - (Curley) +++ Sherilyn Fenn - (Curleyho manželka) +++ John Terry - (Slim) +++ Joe Morton - (Crooks) +++ Produkcia: Gary Sinise +++ ()

castor 

všechny recenze uživatele

Když v roce 1930 najdou námezdní dělníci George a Lennie konečně práci na jedné farmě, neznamená to, že tím končí jejich problémy, které je neustále provázejí. Lennie je totiž mentálně zaostalý, což v téhle těžké době znamená nemalé břímě. Přesto oba rádi sní o menší farmě, na které by rádi začali podnikat. Novou práci jim ale znepříjemňuje majitelův syn, který v hromotluckém Lenniem vidí svého soupeře. Kartami navíc začne míchat i jeho povětrná manželka.. John Malkovich zase jednou perfektně zvládl náročnou roli, ve které je moc příjemné sledovat, jak se nebojí pohrávat si se svou image. Zato režisér Gary Sinise nesází na nějaké vizuálně agresivní jízdy kamery nebo zběsilé střihy, jeho režie je překvapivě suverénní a disponuje přirozeným vypravěčským talentem. Přesto je třeba férově říci, že remake Steinbeckovy novely Of Mice and Men není nějakým přelomovým snímkem, který zasáhne a nepustí. Jde si jen svou cestou, která nikomu neublíží a tu a tam mile překvapí. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Knížku jsem nečetl, ale tohle mě zasáhlo přesně tak, jak mělo. Of Mice and Men je fajn film o lidech, jejich snech, omezeních a slabostech. Je to film, ve kterém exceluje John Malkovich (kde je alespoň nominace na Oscara, co?) a kde se krásně kouká na Sherilyn Fenn (proč se z té holky nestala velká filmová hvězda?) A takhle bych mohl pokračovat dál… Zkrátka a dobře, pokud máte šanci, pusťte si tento film. Více není třeba psát. 100 %. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Jen těžko si lze představit, kde by dnes Gary Sinise byl jako režisér, kdyby jako herec nezakotvil u CSI New York. Tento jeho snímek je skvělým příkladem bezchybné filmařiny, která si dokáže najít tisíce věrných diváků. ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Kdybych dopředu neznal režiséra filmu, nikdo by mě nepřesvědčil, že to netočil Darabont. Takhle jsem si aspoň říkal, že Sinise měl nejspíš Darabonta našprtaného do poslední minuty a dokázal to perfektně zúročit. Pak ale koukám - WTF - 1992? Dva roky před Vykoupením?!!? Tak to teda klobouk dolů. Sinise to natočil a zahrál asi nejlíp jak mohl. Z Malkoviche, který se navíc na roli vůbec nehodí, vymačkal snad to nejlepší co šlo. Charakterní herec historických filmů tady předvádí debila tak neuvěřitelným způsobem, že si chvílema říkáte, jestli ho Sinise náhodou něčím tajně nanadopoval. Příběh ale bohužel silně doplácí na svou knižní předlohu. Ta má totiž jen asi 89 stránek a i když to, co vidíte, je neskutečná kvalita, na 115 minut je to holt zatraceně málo. ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Gary Sinise? Není to náhodou ten beznohej kamarád Forresta? Není to taky ten forenzní kriminalista, kterej si v NYC hraje na Grissoma? Jo, je to on, ale hlavně je to zručnej režisér! __ Říkám sice zručnej režisér, ale přesto dávám tři hvězdičky. Důvodů je hned několik, film je stokrát opakované klišé s výbornou atmosférou a opravdu geniálním výkonem Johna Malkoviche, na kterém to všechno stojí, ale bohužel i padá. Film má skoro dvě hodiny a přesto se v něm nic výrazného neděje, až na závěr, který bych tady ráýd rozebral, ale nehodlám dělat spoilery. Jak by řekl Sadwell, klenební oblouk je malý nebo něco v tom smyslu :-)) __ BTW? canakjo, můžeš mi říct, jak jsi dokázal zjistit, že je ten film u tebe na 94%? Proč ne třeba 93% nebo tak něco? ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré drama s naprosto úchvatným hereckým výkonem vy víte koho. Ano, Johna Malkoviche. Naprosto dokonalé. Klobouk dolů. Jinak co se příběhu týče, tak mohl být určitě pestřejší, ale film se drží knižní předlohy, takže vina je spíše na Steinbeckovi. Ale film je to rozhodně zajímavý, konec sice nebyl takový jaký jsem si ho představoval, ale co už. Dobrá práce Gary Siniseho na obou stranách barikády. 80% ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Velmi dojemný příběh v hrozivé době, kterou mohly zlehčit jen úzké přátelské vztahy v komunitách plných bídy.. ()

nunka 

všechny recenze uživatele

Knižná predloha od Steinbecka má svoje špecifiká, film zasa tie svoje. Príbeh je krutý a bolestný, vzťah Lennieho s Georgom dojemný. Filmová reč hovorí hlavne prostredníctvom príbehu a vzťahu týchto dvoch ľudí. Zobrazenie prírody je pekným estetickým doplnkom, no aj tak úspech filmu zostáva len na kvalite knižnej predlohy. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Můžu se pochlubit, že jsem četl i knížku a ta se mi líbila. Když jsem viděl poprvé tento film, tak bylo jasné, že má fantazie od zdejšího pojetí bude krapet jiná, ale přesto i filmové zpracování se dost povedlo a vystihuje hlavní pasáže z knížky. Krásný a smutný zároveň. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších filmových adaptací klasické literatury na světě v celé historii filmu. Dal bych mnohem víc, kdyby to šlo ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Veľmi milý a zároveň smutný film, dobrý a zaujímavý výber hercov a pre mňa aj obľúbená doba, v ktorej sa film odohráva. Problém je stopáž a zároveň nudné hluché miesta. Postava Sherilyn Fenn mi pripomína postavu Rose z Two and Half men ako vzhľadom tak správaním - vždy príde na scénu nevhod a nik tam o ňu nestojí. Úplne zvláštna postava, až som si myslel že je imaginárna alebo duch. Proste sa tu a tam niekde objaví a pripletie. Gary Sinise hral perfektne a Johna Malkovicha som ešte nevidel hrať mentála a opäť podal perfektný výkon. Nakoniec mi z toho vychádza slušný priemer. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Snad nejvěrnější představitelné zpracování slavného románu, které maximálně těží z excelentního hereckého obsazení. Jak slabomyslný Lennie v podání Johna Malkoviche, tak i jeho humánní ochránce Gary Sinise představují takřka ikonické filmové postavy a přestože příběh plyne pomalu, dlouho bez výrazných dramatických zvratů, díky nim a také Steinbeckovým nadčasovým myšlenkám se sleduje více než příjemně. Film by sice mohl být trochu kratší a údernější, ale to by zase zcela nevynikla ta atmosféra doby a rasového napětí, ta upřímnost a věrohodnost v práci s titulními charaktery.... Zkrátka a dobře - skvělá adaptace.... 85% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

John Steinbeck je mým nejoblíbenějším spisovatelem a četl jsem od něj vše co u nás vyšlo. Když jsem si film pouštěl, byl jsem velmi zvědav na jeho ztvárnění. Už předem jsem se k němu choval s despektem, protože jsem si myslel, že takový skvost nepůjde zfilmovat. Gary Sinise mi však vyrazil dech. Ještě jsem nezažil, aby se představy při čtení knihy tak moc protnuly při jejím zfilmování.... Ztvárnění předválečné Ameriky a obou hlavních postav je fanatastické. To jak Malkovich ztvárnil Lennyho nemá obdoby. Moc by mně zajímalo co by na to řekl Steinbeck. Já dávám 5 hvězd. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Opět je jasně poznat, že film je podle rozsáhlé knižní předlohy, takže nebylo zbytí a podstatná většina děje musela být přeskákána. To zamrzí zejména ve vykreslení vztahu dvou hlavních hrdinů, který ve filmu vyznívá dost ploše a je těžké uvěřit, že by s sebou Siniseův hrdina stále vláčel toho problémového primitiva, kterým Malkovichův Lennie je. ()

Indiana 

všechny recenze uživatele

Moc hezká adaptace Steinbeckova románu, atmosférou mi to trošku připomínalo Darabontův Shawshank nebo Zelenou míli. Smekám před Sinisem, že to odrežíroval takhle citlivě a zkušeně zároveň. Malkovich se mi do role Lennieho zprvu moc nehodil, ale zahrál to opravdu výborně. Konec byl fakt smutnej. Jeden z mála filmů, co se může směle srovnávat se svou knižní předlohou. ()

Reklama

Reklama