Reklama

Reklama

O myších a lidech

  • USA Of Mice and Men (více)
TV spot

Amerika po hospodářské krizi, dva přátelé putují z farmy na farmu a hledají práci a touží si vydělat na svuj vlastní vysněný statek. George (Gary Sinise) slíbil Lennieho (John Malkovich) rodině, že se o něj postará, protože Lennie na tom není po duševní stránce nejlépe a má obrovskou slabost pro hebké věci, ale za to má obrovskou sílu a odvede práci za dva. Na nové farmě je čeká práce, přátelé i nepřátelé... (Sonnik)

(více)

Recenze (436)

Happens 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době film, který mě rozbrečel. Malkovich podal jedno z nejlepších hereckých vystoupení, perfektní film (ono i knižní předloha je výborná). Vřele doporučuji, resp. skouknout ten film je povinnost. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Taková americká Vesničko má, středisková. Přišlo mi, že s Lenniem a Georgem strávíme příliš málo času na to, aby nám přirostli k srdci, ale film má dvě hodiny, uteče jako voda, takže asi dobrý. Přesto bych se rád dozvěděl víc o jeho charakterech a film mohl jít i víc do hloubky. Postavy a herce na to má. 2 překvapivé konce potěšily. ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno, poručík Dan měl pekelně těžkej život. Hrajeme hezky na jistotu. První záběr na Malkoviche a hned je jasné, kudy půjdou osudy hlavní dvojice. Většinou se filmům s mentálně zaostalými vyhýbám, protože vím jaká citová ždímačka to pro mne pak je. Počítám, že jednou přijde film, který dolije pomyslnou číši a pak mě podobné příběhy začnou zatraceně unavovat, ale Myši to nebyly. Myši fungují skvěle a první dojem byl obrovský. Snad brzy nevyprchá. A také nevím, zda jsem neudělal chybu, když jsem nejprve koukl po filmu a až za pár měsíců sáhnu po knize. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Kvôli tomuto filmu som sa trepala do kina cez celú Prahu a prišla domov o pol jednej ráno ... ale oplatilo sa. Film knihu neurazil v žiadnom prípade. Výborné. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Jen mohu všem vřele doporučit původní a první verzi z roku 1939, která by stejnými měřítky vzato rovněž tedy měla mít své místo v topce... Kolegu Rob Roye potom prosím, aby svůj zjevně nevyspělý komentář (patrně jeho začátky zde) uvážil, případně upravil. Hovořit v případě zfilmování literární klasiky 20. století o překvapivém konci je hovadina (není sám, kdo tak činí). ()

FrodoF 

všechny recenze uživatele

Jo, bylo to celkem fajn. Ale 117. příčka na žebříčku? Jediné co je opravdu vyjímečné je výkon Malkoviche v roli Lennieho. Jinak je to televizně vypadající doslovná adaptace skvělé novely. Radši si jí přečtíst než koukat na tenhle celkem zbytečný. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Velice dobré a silné drama, které stojí hlavně na skvělém výkonu Johna Malkoviche. Ostatní herci jsou fajn ale nikdo se ani trochu kvalitou Malkovichově výkonu nepřibližuje. Nebýt některých pomalejších částí dal bych plný počet. Škoda, že to byl jediný režisérký počin Garyho Sinise, protože je vidět, že má nejen herecký talent. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Velmi pěkné zpracování útlé, ale o to naléhavější Steinbeckovi knihy. Johnu Malkovichovi se nedá vytknout ani to nejmenší. ()

Zazie 

všechny recenze uživatele

Filmové adaptace jednoho z nejpůsobivějších románů, co jsem kdy četla, jsem se trochu bála (ano - Steinbeck je odpradávna moje slabost). Ale tohle se hodně povedlo. Menší výhradu mám k postavě Lennieho - v románu je to obr, ve filmu ale velikostně zapadá mezi ostatní chlapy. Ne - vyčítat Johnu Malkovichovi, že nenarostl do enormních rozměrů se nedá, zvlášť když mu tato role padla jako ulitá. Tady je to jednoznačně plná! ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Já nevím proč, ale před tím, než jsem si tento film pustil, jsem si myslel, že budu koukat na dobový americký velkofilm z prostředí venkova, kde se toho bude strašně moc dít a bude tam spousta zajímavých postav, ale ve skutečnosti se jedná o velmi minimalistické drama, které poměrně rychle uletí a nezanechá ani stopu. Alespoň tak jsem to cítil a samotnýho mě to mrzí, protože herecky to bylo famózní. 70% ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Kdysi jsem viděl (1995?) výbornou divadelní adaptaci v Horáckém divadle, pak jsem četl knížku. Ve filmu mi chvílemi vadily syté barvy, ale příběh a herecké výkony mě nezklamaly. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

3,5*/5 Predlohu som nečítal, no Of Mice and Men je film citlivý a keby som ho mal zhrnúť jedným.slovom tak poviem, že je pekný. Snaha Garyho Siniseho je sympatická, avšak v momentoch, ktoré mali byť kľúčové mi príde jeho režisérske vedenie nepresvedčivé a prejavuje sa mierna neskúsenosť. John Malchovich je skvelý herec, jeho stvárnenie náročnej role Lennieho je obdivuhodné, hoci niekedy vidno až prílišnú snahu "hrať". Film, ktorý má v sebe konskú dávku ľudskosti a to sa cení najviac... ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Steinbeckova novela o obyčajných snoch obyčajných ľudí, o priateľstve, oddanosti, samote a hladkaní jemných vecí, z pohľadu Gary Sinisa. Spracoval ju do tejto podoby za pomoci geniálneho Malkovicha a samého seba v hlavných úlohách. Sinise už ale taký geniálny výkon nepodal, miesto toho sa podieľal na ďalšom neúplnom stvárnení klasiky. Nerozumiem prečo tomu tak je. Vezmime si napríklad Annu Kareninu. Tam je to úplne jasné, nechcem ani odhadovať koľko by musel trvať film, ktorý z nej nevynechá nič, čo i len trochu podstatné. Pri takých veľkých dielach ide práve o to, čo do filmu vtesnať a čo nie. Ale pôvodná novela Of Mice and Men je taká tenká záležitosť, že by som naozaj čakal minimum vynechaných pasáží. A kľudne by som šiel aj do toho preludu, ktorý Lennie pred koncom mal. Ale ok, chápem, nato si Sinise netrúfol. To by chcelo skúsenejšieho režiséra. No nechápem prečo tam chýbala akákoľvek zmienka o zákaze rozprávania pred ľuďmi, ktorý mal Lennie od Georga. Ja viem, filmy a knihy majú odlišný jazyk. Ale to čo je podstatné pre vyznenie myšlienky, by nemalo byť zamlčané. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Příjemná a zčásti i docela dojemná záležitost, které trochu chybí drajv. Co se týče účinkování Johna Malkoviche, debaty o Oskarech, srovnání s Rain Manem atd., nemohu si odpustit citaci z Tropic Thunder: "Never go full retard!" ()

Roman.Ticka 

všechny recenze uživatele

Ach ty slavná díla, slavné adaptace. Je to artovina jak sfiňa, ale taky někdy bohužel řádná nuďárna. Měla jsem při sledování pocit, že jsem filmů na podobné téma viděla mraky a to mě pořád spousta z nich úspěšně míjí, z časových důvodů pochopitelně. Garyho pohledy až apatické mě už začínaly pomalu srát a když teď vidím, že je podepsán pod režií, tak mu mírně odpouštím, zřejmě se dočista vyčerpal a na hraní už mu nezbyla energie. Nedokážu toto jistě veledílo patřičně ocenit, soráč. Trojec z milosti a ze zbabělosti, abych nebyla za totálního kulturního analfabeta. ;-) ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Pokud 90tá léta za něco stály, pak jsou to filmy, které neskrývají všechno to Hollywoodské pozlátko, ale narozdíl od spektáklů nynějších, mají v sobě kouzlo tvořit skvělou atmosféru a pohladit po duši. A O myších a lidech je přesně ten film. A asi to bude i tou hereckou generací, která byla natolik silná, a která se už přehoupla v generaci starších pánů a dam, které už nemusejí nikomu nic dokazovat. 8/10 ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Se Steinbeckovou knižní předlohou jsem ještě tu čest neměl, ale pokud je alespoň zpoloviny tak dojemná a tak nějak ošklivě krásná, myslím, že mě nemine. Sinisův film (kromě hlavní role si střihl i práci režiséra a producenta) je totiž plný... nejtrefnějším výrazem bude- lidskosti. Film z dob, kdy si lidé ještě dokázali pomáhat nezištně (pořád jsem čekal, kdo se z těch všech chlapů projeví jako bastard a ono ne). A hlavně film s úžasným hereckým výkonem Johna Malkoviche. "Měl jsem ho střelit sám." Krásně smutné. ()

Reklama

Reklama