Reklama

Reklama

Ripleyho hra

Trailer

Obsahy(1)

Tom Ripley je bohatý Američan, který žije v nádherné vile na italském venkově. Za maskou kultivovaného znalce umění a milovníka života se však skrývá nebezpečný zločinec, který nezná emoce a neví, co jsou to výčitky svědomí. Jeho jedinou zlidšťující vlastností je slabost pro studium lidského chování. Když za ním do Itálie přijede bývalý společník z podsvětí s žádostí, aby ho zbavil nepohodlného konkurenta, vycítí Ripley příležitost k rozehrání smrtící hry. Její obětí se má stát chudý rámař Jonathan, umírající na leukémii, který byl tak neprozřetelný, že Toma nedávno urazil. Tom Ripley je hrdinou celkem pěti knih americké spisovatelky Patricie Highsmithové, který svou čirou amorálností nepřestává fascinovat čtenáře po celém světě již od roku 1955, kdy se poprvé objevil v románu Talentovaný pan Ripley. A nepřestává fascinovat ani filmaře. Vždyť jen samotná Ripleyho hra se dočkala již dvou filmových zpracování. Poprvé ji pod názvem Americký přítel zfilmoval v roce 1977 Wim Wenders s Dennisem Hopperem a Brunem Ganzem v hlavních rolích. Ve filmové verzi italské režisérky Liliany Cavaniové exceluje v roli Ripleyho John Malkovich, jemuž v roli Jonathana velmi dobře sekunduje nepříliš známý britský herec Dougray Scott. K působivosti snímku, který je stejně kultivovaný a chladný jako jeho hrdina, přispívá hudba legendárního Ennia Morriconeho a vytříbená kamera Alfia Continiho. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (96)

kombajn 

všechny recenze uživatele

pomezi 3 a 4 hvězdiček... Kdyby byl film kratsi, mozna by dostal 4. Prece jen jsem cekal trochu vic akce. Na druhou stranu premitani nad tim, proc se ta postava chova tak, jak se chova a o co ji vlastne sakra jde, taky docela uslo, ale prece jen bych se radeji v tom filmu ztracel mene. Bylo tezke udrzet pozornost... ()

JannieMc 

všechny recenze uživatele

Hola Guys! =´) Pan Malkovich je sice mistr herec a Lena Headey je mi svým herectvím nesmírně sympatická, ale ten film mě nudil...a vůbec nic mi nepředal. Samozřejmě pokud vyzdvihnout jednu věc, pak je to Dougray Scott...chladný a odměřený Tom Ridley, chladný a odměřený film, který mi ani nepotřásl rukou, když jsme se loučili. "Je mrtvý?" "Já nevím..už víme, že nejsem žádný expert." ()

Reklama

Radko 

všechny recenze uživatele

Spolukomentátori, ktorí našli pozitívne stránky filmu, to tu opísali pomerne vyčerpávajúco. Aby som nenosil drevo, tak len dve poznámky. Západoeurópske železnice majú oveľa komfortnejšie a priestrannejšie vlakové wecká. V pohode sa do jednoho vojde päť dospelých chlapov, z ktorých dvaja-traja zvádzajú medzi sebou ľúty boj na život a na smrť a zvyšní sa v nebohom stave nachádzajú vo zvyšných priestoroch kabínky. Neskutočné! Druhá noticka je aj o osobnej posadnutosti hubami. Ide o scénu, kedy si mafián v reštaurácii dáva nastrúhať hľuzovku do jedla, pričom čašník trpezlivo po troške udžibne do taniera, mafoš netrpezlivo volá: "Ešte, ešte!" a čašník strúha a strúha. Nevyslovený, no obrazovo krásne stvárnený súboj medzi autoritou hosťa a ochotou obsluhy. Súboj týkajúci sa primeranosti množstva poskytovaných chuťových bonusov vyššieho labužníckeho levelu, spojenej so súčasnou povinnosťou nevybuchnúť na zákazníka a jeho arogantné dožadovanie sa nadštandardu. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Velmi pomalé a proto dost nudné. 1) Spoiler. Nepochopil jsem Ripleyovu motivaci - chtěl si hrát? Nevím, na to se chová přinejmenším k objektu své hry Jonathanovi dost férově._____ 2) Spoiler. Rovněž nechápu, proč zabijáci pokračují ve své misi i po smrti svých šéfů._____ 3) Spoiler. A co už vůbec nechápu - co má společného Ripley z dřívějších filmových verzí (Delon, Damon) s tímto Ripleym předdůchodového věku. Nedostatek svědomí? ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Pomalá gangsterka rádoby evropského stylu, která by bez Malkoviche byla jen obrovskou nudnou. Ona je to vlastně nuda i tak, ale Malkovich to "jakžtakž" zachnaňuje a s jeho pomocí se Ripleyho hra nakonec dá dodívat a to dokonce s přívlastkem příjemný thriller. Tři hvězdy ale z toho jedna čistě za Johna. Hold my watch, because if it breaks I'll kill everyone on this train. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (6)

  • Finanční potíže způsobily zpoždění natáčení, což znamenalo, že režisérka Liliana Cavani musela před dokončením natáčení opustit produkci, kvůli předchozímu závazku režírovat operu v milánské La Scale. John Malkovich převzal a dokončil film a režíroval zhruba třetinu záběrů. (Epistemolog)
  • V původním románu Patricie Highsmith se většina akcí odehrává ve Francii, nikoli v Itálii. Dále Tom Ripley (John Malkovich) a Jonathan Trevanny (Dougray Scott) jsou oba ženatí s francouzskými ženami, které se jmenují Heloise a Simone, nikoli Luisa a Sarah. (Epistemolog)

Reklama

Reklama