Reklama

Reklama

Píše se rok 1940. Do Hollywoodu přichází pětadvacetiletý mladík, jemuž se všeobecně říká „zázračný chlapec". Jmenuje se Orson Welles. Má za sebou doslova raketový nástup jako divadelní herec a režisér i jako tvůrce strhující rozhlasové hry Válka světů. Holywood je dalším cílem ambiciózního tvůrce a šéf studia RKO mu nabídne výjimečnou smlouvu. Díky ní bude mít Welles při natáčení svého filmu nevídanou tvůrčí svobodu, i když někteří mocní studioví šéfové pochybují, že arogantní mládenec dokáže takové smlouvy skutečně využít. Orson nejprve přemýšlí o adaptaci Conradova románu Srdce temnoty, ale poté, co se setká s tiskovým magnátem Williamem Randolfem Hearstem a jeho okouzlující milenkou Marion Daviesovou, se rozhodne pro zcela jiný příběh. Příběh o bezohledném, tvrdém muži a jeho vzestupu k moci a bohatství. Předobrazem ústřední postavy filmu, jehož název bude Občan Kane, se stane právě Hearst. Orson požádá o pomoc scénáristu Hermana Mankievicze a pustí se do práce, přestože oba vědí, na jak tenký led se pouštějí. Film se začne natáčet pod výrobním číslem 281 a kromě vedení studia RKO nikdo netuší, čím životem se Welles inspiroval. Teprve když je film hotov, se Hearst dozvídá pravdu a vyvine veškerý svůj vliv, aby zabránil jeho uvedení. Nemilosrdné vydírání šéfů studií má úspěch a zdá se, že osud filmu je zpečetěn. Jenže ani Hearst není úplně všemocný a obrovské dluhy mu zabrání dokonat dílo zkázy. 1. května 1941, v den Wellesových šestadvacátých narozenin, má Občan Kane premiéru. Těsně předtím se mladý autor náhodou setkává v hotelovém výtahu se šestasedmdesátiletým mužem, který se jeho dílo pokusil zničit. Snaží se mu vysvětlit, že Občan Kane je víc než jen životní příběh jednoho muže. „Je to moralita o člověku, který dobyl celý svět, ale ztratil přitom duši..." A Hearst odpovídá: „Já jsem svou bitvu se světem vybojoval dávno předtím, než jste se tu objevil. Ta vaše však teprve začíná..." (HBO Europe)

(více)

Recenze (40)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Díky tomuto dramatu o okolnostech vzniku Občana Kanea, bude divák zaručeně vnímat dané dílo z trochu jiného pohledu. Tvůrci RKO 281 sice místy dělají z celé záležitosti trochu "kovbojku" a mírně přehánějí, přesto se jim ale podařilo natočit strhující televizní film, který se navíc může pyšnit výbornými hereckými výkony. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Počet záběrů (bez závěrečných titulků) 785, průměrná délka záběru 6,3 sekundy... podrobný graf mého měření tady. Film výrazně pracuje s hloubkou pole v návaznosti na citovaného Občana Kanea, ale nevyužívá jí stejně jako Občan Kane... Hodně často místo záběru/protizáběru setrvává na jedné mluvící osobě, a když už využívá záběru/protizáběru, jedná tak okázale jako v závěrečné scéně v zrcadly obloženém výtahu. Film často pomocí vnitrozáběrové montáže přechází z velkých celků na detaily a z detailů na velké celky, čímž jedním záběrem často odhaluje informace, které by klasický hollywoodský styl rozstříhal do záběrů tří a postklasický do mnohem většího množství (podle Bordwellových měření). ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Televizní drama přibližující natáčení veleslavného Občana Kanea. Zásluhu na jeho lehké stravitelnosti má nepochybně k divákům vlídná produkce HBO. Stále však platí, že bez znalosti výsledného majstrštyku, ke kterému vše střídmých 84 minut směřuje, těžko pochopíte, proč si zrovna Kane vysloužil celovečerní hraný „making of“ a moc tomu nenapomáhá ani závěrečný titulek o jeho několikerém umístění mezi nejlepšími filmy všech dob. Toužíte-li své znalosti o Wellsově pokladu obohatit pohledem osobnějším než jaký nabízí bonusy na (u nás nesehnatelném, ale ze zahraničí snadno dostupném) DVD, dopřejte si tento klasicky vystavěný „film o legendě“. Zajímavé komentáře: anais, sinp ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Občana jsem (zatím) neviděl, ale přesto na mě film působil strhujícím dojmem z hlediska doby i filmařských reálií. A kdo ví, možná, až uvidím Kanea, třeba své hodnocení i zvýším. Zatím nemám srovnání, že. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Kvalitní film, který vysvětluje při jakých mediálních a politických vztazích byl stvořen jeden z nejlepších a nejzvláštnějších filmů všech dob Občan Kane. Možná, že Občana nemiluje každý kdo ho viděl, ale obdivovat jeho novátorství a genialitu Orsona Wellese musí každý. Liev Schreiber, původně divadelní gigant, vzal do svých rukou postavu Orsona Wellese a perfektně ji ztvárnil na plátně. Je to jeho asi nejlepší herecký výkon, v kterém dokazuje své kvality a potřebu hrát v malém filmu. Je to kvalitní herec, ale podle mě opravdu potřebuje klid na svou práci a poslouchat kolik ten film stojí a jak na jeho ramenou stojí 60 milionový snímek asi nejsou pro Shakespearovského herce příliš příjemné. Všechno kolo filmu Občan kane je perfektně vykresleno a dotváří celkový pohled na tuto klasiku. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Výborný snímek oceněný Zlatým glóbem za nejlepší TV film roku 1999 (+ Griffith a Schreiber byli nominováni). Zajímavé vykreslení zákulisí natáčení převratného snímku a hlavně toho, co následovalo potom. Myslím, že tvůrci ani příliš nepřehánějí -ono to skutečně bylo takové drama. RKO je vyprávěn se zaujetím, které se přenáší i na diváka a navíc v tom hraje spousta hereckých hvězd. Pro příznivce filmové hudby: všimněte si krásně nervního Bernieho. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Obcana Kanea jsem kdysi videl, libil se mi, ale vylozene jsem z nej hotovej nebyl. To samy se da vicemene rict o tomhle dramatu o jeho slozitym vzniku. Spoustu veci, co se tu probira, jsem vlastne ani netusil, takze to neni jen dobre natoceny drama, ale ma to i nejakou tu "dokumentarni" hodnotu. Na televizni film hodne dobre natoceny a s perfektnim obsazenim v cele s fajnovym Schreiberem. Obcas to sice pusobi lehce prehnane, nicmene tech 80 minut utece jako nic. Takze lepsi 4*. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Zatímco Mank se zaměřil na postavu scénáristy, politický machinace hlavounů velkých studií a fázi produkce vypouští úplně, RKO 281 zajímá pan režisér a snaha krachujícího Hearsta spálit film před jeho distribucí. Fajn vidět pokud vás to téma vyloženě zajímá, v součtu ale pořád nijak vzrušující TV film. Za mě měl jít hlouběji s extra půl hodinou. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Občana Kanea jsem neviděl a od Orsona Wellse vlastně ani nic jinýho. A možná i proto mě tenhle film ani nezaujal, natož zalíbil, o zábavě nemůže být vůbec řeči. Na tu kupu výborných herců bych čekal, že to bude bomba film, ale když jsem to viděl, tak bych spíš řekl, že tam chtěli hrát kvůli legendárnosti již zmíněného snímku. Na sobotní dopoledne rozhodně příliš těžkej film, a možná i těžkej na odpoledne a večer. Navíc by tam měli na začátku říct, že kdo neviděl Občana Kanea, nemá na to koukat, nebo mu bude odhaleno, co je poupě. Řekl bych, že tohle je jen plácání se v legendárnosti Občana a snažící se vypatlat nějaký další prachy. Pro obyčejnýho člověka nepokládajícího Wellese za "ikonu moderní filmařiny" to je prostě o ničem a příliš nudný na cokoliv kromě přepnutí. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že vznik Občana Kanea je skoro stejně fascinující jako film sám, je i adaptace onoho procesu svým způsobem fascinující. Má to dobré herce a scénář je víc než jen využitý námět. Jen větší rozpočet a silnější režie... a bylo by to perfektní. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

RKO 281 je film jako stvořený pro filmové fanoušky, kteří se zajímají o filmovou historii. Historie natáčení Občana Kanea je obecně známá a i když si ji tvůrci filmu trošku upravili a zdramatizovali, film se obecně drží známých faktů a v celku pravdivě zobrazuje tehdejší atmosféru a konflikt při výrobě filmu. Je to jeden z řady snímků o boji za svobodu projevu a obhajobu demokratických principů proti moci peněz, klientelismu a společenských konexí. Kladem filmu je výborné herecké obsazení v čele s Lievem Schreiberem - možná jeho zatím pro mě nejlepší herecký výkon. Zdatně mu sekundují i John Malkovich jako scénárista a Roy Scheider jako producent, ale v zásadě se ve filmu nevyskytují špatné herecké výkony. Slušný scénář a v rámci televizního filmu i slušná výprava. Celkový dojem: 90 %. Kladem dramatu je i nejednoznačnost filmových postav - Welles je vylíčen jako zapálený umělec, který má větší než malé ego a nijak se neohlíží na své okolí. Pro svůj úspěch neváhá zapřít podíl kolegy a přítele na společném díle... ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Super snímek, který se dá považovat za Občana Kanea 0. :o) Netušil jsem, že bylo kolem filmu Orsona Wellese takové podvižení. Měl štěstí, že se mu podařilo toto mistrovské dílo ukázat světu. Benjamin Ross, takový problém neměl, protože už tu není Hearster, ale pokud by byl, tak zakáže tenhle film a ne Občana. Mimochodem, nejdřív shledněte skutečného Občana Kanea nebo si zkazite celý film. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

HBO film o zákulisí natáčení jednoho z nejproblematičtějších filmů 40. let. Někdy se může zdát, že Občan Kane je tím nejdůležitějším filmem 20. století, ale to bychom celé té továrně na sny skutečně křivdili. RKO 281 vypráví o mnoha událostech a o mnoha lidech ve velké zkratce. Byla bych ráda, kdyby každý, kdo se s tímto fenoménem seznámil, si alespoň pročetl životopisy všech těch Wellesů, Hearstů, Mankiewiczů, konec konců Marion Davies, Louelly Parsons, Heddy Hopper nebo Carole Lombard. Ta doba nebyla černobílá. Herecky je tento výlet do časů mocných studií poměrně překvapivý, Liev Schreiber není ideální, James Cromwell je příliš hubený, Melanie Griffith se ani neobtěžovala hrát jinak, než mnohokrát předtím a zapomněla si nastudovat alespoň jeden detail, který by nám naznačil, že hraje skutečnou osobnost a ne jen další postavu s tváří Melanie Griffith... oproti tomu John Malkovich je velmi dobrý a David Suchet skutečně milý, což ale není příliš mnoho na celovečerní film. Naopak musím doporučit jiný projekt, který se věnuje oné události z roku 1924, během níž zemřel na výletní lodi Hearsta za přítomnosti Davies Thomas Ince - Lepší společnost (2001). #hbo ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Réžiou a rozpočtom degradovaný potenciálny megafilm. Historická udalosť, námet aj herci sú super. Akurát to strašne smrdí televíziou. Škoda, že sa toho nechopil samotný producent Ridley Scott. A v porovnaníí s Mankom to pôsobí až nedostojne7/10 ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nedokážem sa vcítiť do kože kolegov, ktorí majú hodnotiť tento film bez toho, aby videli Občana Kanea. Ja som ho videl v dobe, keď väčšina užívateľov ČSFD ešte nebola na svete (to nie je zásluha, ale konštatovanie) a odvtedy ešte zopár krát, prečítal som množstvo článkov a recenzií a dokonca som zdiaľky videl aj gýčovité sídlo Randolpha Hearsta. Na televízny film som bol plne pripravený a po jeho skončení môžem konštatovať, že som bol mimoriadne spokojný. Do piatich hviezdičiek mu podľa mňa chýbalo, aby postava Orsona Wellesa bola démonickejšia, menej salónna a atmosfére filmu by prospelo, ak by tvorcovia mali odvahu nakrútiť ho na čiernobiely materiál. Ale celkovo veľká spokojnosť. ()

anais 

všechny recenze uživatele

RKO 281 má skvělé obsazení, ale popravdě řečeno, plně využito není. Malou připomínku bych měl i k hlavnímu představiteli Orsona Wellese Lievu Schreiberovi, kterému se tak nějak nedaří vypadat zachmuřeně a „hmotně“, tak jak to uměl právě Welles. Nedokázal hlavní postavě propůjčit tu vše prostupující autoritu, která z Orsonových filmů tak vyčnívá. Na filmu se mi líbilo právě to téma, nahlédnout pod pokličku Občana Kanea. Proto nemůžu napsat, že bych se nudil. Mnoho věcí je tu však přitaženo za vlasy (třeba závěrečné setkání Kanea s Hearstem ve výtahu) a mnoho věcí je tu jen tak povrchně nastíněno. Od televizního filmu bych ale asi neměl čekat mnoho, a právě tento si pozornost (i přes mé výtky) zaslouží. Jen mě trochu mrzí, že se tohoto tématu nezmocnil třeba takový Scorcesse. O co zajímavější by byla jeho verze natáčení Kanea, pokud by ji pojal stejně velkolepě jako svého Letce? Představte si sledovat film o Wellesovi natočený s mnoha vizuálními odkazy na jeho filmy, citacemi To by byla paráda! Jen by ho tedy nesměl hrát Di Caprio ()

Mgb21 

všechny recenze uživatele

Zajímavý snímek o zajímavých událostech. Kdo by řekl, že tak slavný film byl na pokraji zničení. Film je plný výborných herců ze kterých mě nejvíce zaujal John Malkovich. Škoda je, že televizní dramaturgie zařadila tenhle film na sobotní dopoledne. Rozhoně by si zasloužil zajímavější čas a tím i více diváků. ()

HateBreeder 

všechny recenze uživatele

Zcela osobity pohled do zakulisi nataceni jednoho z nejvetsich filmu vsech dob. Lieva Schreibera sem povazoval za dobreho, ackoliv spise beckoveho herce, ktery dobre prihrava, ale asi by neutahl cely film. Mylil sem se. Zde predvadi dokonaly obraz mladeho rezisera, ktery si splni svuj sen, ale zaroven o nej bude hned na to bojovat. James Cromwell zde stvarnil Hearsta tak presvedcive, ze sem nevedel jestli ho mam spise nenavidet nebo litovat. Dale me potesil David Suchet ve vedlejsi roli, i kdyz prostoru velmi mnoho nedostal, no skoda. Clovek po tomhle musi Wellese obdivovat, protoze zacit valku s tehdejsim "skutecnym vladcem" ameriky, vyzadovalo odvahu hodnou krale. Nakonec se mu podarilo svoje dilo prosadit, a priblizit nam tak zivot mocneho muze, ktery ovladl svet, ale ztratil svoji dusi. 90% ()

Reklama

Reklama