Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tri mladé priateľky - Terry, Nancy a Gloria majú počas cesty na hudobný festival v lese autonehodu, po ktorej upadnú do bezvedomia. Keď precitnú zisťujú, že sa nachádzajú v prepychovom osamelom sídle, obývanom starou dievkou Marion a jej panovačnou matkou pani Penroseovou, pripútanou na invalidný vozík. Medzi oboma ženami vládne napätý vzťah a dievčatá sú svedkami toho, ako stará dáma potrpiaca si na spôsoby a noblesu svoju dcéru hrubo karhá za rôzne vymyslené prehrešky. Najmä Terry začne mať z tohto zvláštneho miesta zlý pocit, navyše sa nemôže zbaviť dojmu, že ju ktosi neustále sleduje. (Karamanlis)

(více)

Recenze (22)

ad-k 

všechny recenze uživatele

Typický zástupce "B" skupiny. Žánrovým zařazením horor, občasným zařezáním a zobrazeným násilím tak trochu slasher. K tomu pozitivnímu patří zjištění, že zde fungují zhruba dvě lekací scény a závěr ač nenadchne, zároveň ani neurazí (absenci happyendu vítám). Veškeré klady zde však končí, neboť umělý déšť, umělé blesky, naprosto umělé herectví (věru špatný výběr herců), uměle spájené a logikou nepolíbené dialogy... také si myslíte, že je Unhinged z přírodního plastu? Vrstvení žánrových klišé a přemíru aktivní syntetyzátorový podklad dobrý také do československých normalizačních kriminálek dílo lehké zkázy a zmaru jen dokonává. Chápu, že vytýkám pro danou sortu filmů ne vždy prioritní věci, přesto jsem se z velké části ani nebavil, strachem netrpěl a ženy, které měly být okrasou, se sprchovaly všehovšudy společně jen dvakrát a při vodním aktu neumyly si navzájem ani záda (chcete mi snad říct, že se sprchovaly před kamerou a diváky jen kvůli hygieně...?). Příznivci pokleslých žánrů nechť si přičtou půlhvězdu a půločičko navrch... │40% ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Doba sa mení a ak toto bolo v Británii pred 40 rokmi zakázaný film, dnes by tam museli zakázať všetko. Oni to tam majú však všelijako dopletené, keď na jednej strane ich pakistánsky starosta Londýna tvrdí, že na terorizmus si musíme zvyknúť a na strane druhej vyšetrujú znásilnenie vo virtuálnej realite. Tento horor je lacný a vidieť to, hlavne na hereckých výkonoch dievčat, ktorých nabrali tak, že ktorá príde a ukáže sa v sprche, tá si zahrá. Tie slasheroviny nemajú potrebný výkon, ale za záver a zvrat dávam veľké plus. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Tomuhle slasheru nechybí dobrý základ. A tím je skupinka dívek, ponurý dům v odlehlých lesích a tajemný zabiják. A na těchto pevných základech se dá postavit celkem slušný horor, jak se na osmdesátá léta patří. Houstnoucí napětí a strach z něčeho zlého jak venku, tak uvnitř v domě, je slušné. Pak perverzní psychopat, co sleduje děvčata na každém kroku, dokonce i ve sprše, takže nejsme ochuzeni ani o kozy a bobry. Podivná hudba dotváří chvílemi nepříjemnou atmosféru jak z nějakého raného exploitationu. Do toho trocha mírného gore, zajímavé konečné vyvrcholení a jsme na poctivém oldschool hororu. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Umiernený PSYCHO slasher, ktorého sila prioritne nestojí na brutalitách, ale na postupnom odkrývaní a stupňovaní niečoho zlého. Tri mladé bezbranné slečny cestujúce spolu autom za kultúrou - jazzovým koncertom, ani len netušia, na akú cestu života vstúpili to pokojné slnečné ráno. Nešťastná náhoda ich zavedie až do honosného sídla na samote u lesa, kde dievčatá spamätávajúce sa z nehody začne istá osoba s maniakálnymi sklonmi sledovať a uspokojovať sa pri pohľade na ne. Luxusné sídlo však skrýva ďalšie prekvapenia, ktoré ohromným a nečakaným spôsobom vyvrcholia v brutálnom až elektrizujúcom finále, z ktorého hudobnú tému (mimochodom kvalitný zvukový doprovod sa prelína celým filmom) si požičala napríklad aj americká brutal death metalová/grindcoreová skupina “Mortician“ pri tvorbe albumu “Hacked Up For Barbecue“. Cesta do pekla sa môže tak bez zbytočných odbočiek začať. ### Zaujímavosťou hororu Dona Gronquista je, že okrem zásahov do vhodnosti a nevhodnosti jednotlivých scénok, cenzori zasiahli aj rovno proti filmu ako celku – zabanovali ho úplne. Vo Veľkej Británii sa síce v čase svojho vzniku dostáva do miestnych kín – jedná sa ale o Cut verziu označenú obmedzujúcim certifikátom Rated:X. Po neskoršom VHS vydaní filmu sa cenzorom z BBFC “Unhinged“ až tak znepáčil, že nariadili jeho úplné stiahnutie z distribúcie zásluhou umiestnenia filmu na tzv. zozname Video nasties. Stalo sa tak v roku 1983. Oficiálne šírenie, publikovanie, požičiavanie a predávanie filmu sa stalo trestným. Na britskom trhu nesmela figurovať žiadna verzia “Unhinged“. Svoju unáhlenosť a striktnosť si cenzori neskôr uvedomili a film zo zoznamu vyradili. K re-releasu sa pristúpilo v roku 2004 zásluhou distribučného štúdia “Platinum Media Distribution“, ktoré vydáva “Unhinged“ v remasterovanej Uncut podobe na DVD (Rated:18). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Podzim. Barevné listí. Déšť. Po silnici uhání vůz se třemi dívkami, když se objeví překážka. Auto vyjede z cesty a dívky se probudí v domě na samotě u lesa. Honosném domě. A protože Gloria je zraněná, musí Terry a Nancy odchod prozatím odložit. V domě není samozřejmě telefon, cesta do nejbližší vesnice vede přes les, co není bezpečný, a Marion se svojí matkou nevzbuzují v dívkách zrovna pocit bezpečí, byť se obě snaží být milé. Terry je přesvědčená, že je tajně sleduje nějaký muž, Nancy se vydá přes les, aby zavolala rodičům, což je pěkná hloupost, protože les je zrádný. A navíc v okolí už zmizelo spousta (23) mladých dívek. Film sází na atmosféru a obrazem s hudbou buduje atmosféru. Není prvoplánově strašidelný, ale tísnivý. Diváka pak snadno vyleká i spadlý kufřík. Pěkná práce s kosou, škoda, že místo pár mávnutí nebyly žně, dojde i na sekeru a mačetu. Gore umírněné, ale to nevadí. A pokud by chtěl někdo tvrdit, že vraha odhalil předem, tak mu nevěřím ani nos mezi očima. Za to překvapení jedna * navíc. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (10)

  • Gronquist uviedol, že scenár bol napísaný ešte v roku 1977 a že príbeh vymysleli spolu s Ramseym, keď spolu popíjali v miestnych baroch: „Sedeli sme spolu a hovorili sme o tom, ako lacno by sme dokázali urobiť film? Ako lacno by sme mohli urobiť komerčne životaschopný 35 mm film?" (Arsenal83)
  • 100-tisícový rozpočet film pokryli miestni investori, vrátane podnikateľky v oblasti helikoptér a letectva Betsy Johnsonovej, ktorá bola Gronquistovou priateľkou a neskôr sa stala senátorkou štátu Oregon. (Arsenal83)

Reklama

Reklama