Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

Radko 

všechny recenze uživatele

Večný tulák náhodou, spojenou s nespravodlivým podozrením z krádeže peňaženky, dostane zamestnanie v cirkuse. Takisto náhodou sa stane hlavnou komickou hviezdou predstavení. No ako to tak býva, jeho postavenie sa nezlepšuje, pretože riaditeľ mu namiesto kráľovského honorára, za to, že opäť pritiahol davy divákov do upadajúcej , málo navštevovanej show, vypláca rovnakú almužnu, ako keď mu s ťažkosťami, po prvom vykopnutí, ponúkol miesto kulisáka.  A tak Tulák stráda. V práci i v citoch. Pretože, aj keď si získa kamarátstvo fešnej mladej cirkusantky, jej láskyplné srdce mu ostane uzamknuté. Skvele zrežírované cirkusové podobenstvo, s choreograficky takmer dokonale naservírovanými gagmi, premiešanými s melodramatickým príbehom nenaplnenej lásky by si hádam zaslúžilo aj hodnotiace asolutórium. Od neho ma však odrádza samotné prostredie cirkusu a všetkého čo za ním stojí. Pretože jednak toto umenie považujem hádam za najbiednejšie zo všetkých a za druhé: dodnes mám v pamäti početné detské návštevy cirkusových zvieracích zoo, ktoré z rôznych kútov republiky i krajín socialistického tábora navštevovali pomerne často moje rodné Piešťany. Takú koncentráciu smutnej úbohosti som odvtedy nezažil. Zámerne vyrazené zuby medveďov, minimálne klietky s výkalmi a močou na podlahe, chatrná podstielka v nich. Smútok v očiach takmer každého zvieraťa, kovové kruhy v nozdrách šeliem a spomenuté hororové chuťofky mi natrvalo odpudili cirkus ako taký. A tak ani ten Chaplinov, hoci výborný nemôže získať 100% - koniec koncov, spomeňte si v filme na malinké výbehy leva a tigra, ktoré radšej chrápali, aby sa v tak úbohom priestore pohybovali spôsobom štyri kroky tam- obrat- štyri kroky nazad. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $900,000║ Už som písal že Charlie Chaplin je génius, to je neuveriteľné ako dokáže zlúčiť zábavu a drámu, ako dokáže zo scénok vyžmýkať maximum, ako dokáže dojať. /90%/ ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Posmutnělá groteska o tom, že dělat legraci není vůbec žádná legrace. Většina gagů je i z dnešního pohledu velmi vtipná a skvostně vypointována, o tom žádná. Jen jsem se toho k vlastní škodě po výtečné úvodní čtyřicetiminutovce poněkud přejedl. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne vtipna Chaplinovo zalezitost, kde neustale dela nejaky voloviny a fakt to dokaze hodnekrat rozesmat. Jedinej problem je, ze se vtipy opakujou. Ted nemyslim, ze by jednou zakop o klacek, podruhy o pytel a podobne, nektery sceny jak kdyby tu byly proste vickrat. Cemuz ani moc nepomaha neustale se opakujici a po case lezouci na nervy hudba. A celkem me prekvapil zaver, docela smutnej. Ale rozhodne jsem se bavil vic, nez u Zlatyho opojeni. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Je senzační, ale neví o tom." Nemotorný rekvizitář byl nevědomky vynikající při útěcích před poníkem, při machrování ve lví kleci, při šviháckém přitahování hůlkou, při skládání sebe sama do sudu a zejména při skvělém provazochodeckém čísle. Já jsem se u toho pobavil velmi dobře a taky mi celkem spadla brada z triku, ve kterém z Tuláka vylezlo jeho druhé já a nakoplo soka v lásce do zadnice. To bylo velmi povedené. Němé filmy v takto svižném rytmu mne zkrátka baví. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Standardní Chaplin. Několik povedených gagů, krasotinka, trocha té vaty. Možná zbytečně moc "kecání" na tak jednoduchý námět - ty mezititulky otravují, když jich je moc. A to je čistě můj osobní problém. 70 % ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Můj milovaný Cirkus! Už jsem málem zapomněl, jak moc skvělý ten film je. Špičková groteska s nádherným závěrem. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Chyba tomu to povestne "nieco", co robi z vyborneho filmu uzasny. Ale aj tak skvela a svizna zabava s krasnym zaverom. S prihliadnutim k tym najlepsim Chaplinovkam "iba" za 8/10, no minimalne kvoli scene v levej klietke alebo finale na povraze to treba vidiet. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Cirkus je velice zábavný. Ani po letech Chaplin nepřestává svými skvělými nápady překvapovat. U Cirkusu jsem opět žasl nad Chaplinovým nesmrtelným humorem, ale také nad geniální choregrafií, kerá umí překvapovat i po tolika letech. Navíc i zde Chaplin do filmu plného humoru přimíchal trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, takže se nejedná o žádnou prostoduchou grotesku, jaké se té době běžně produkovali, ale o zábavný film s lidským rozměrem. Ale myslím, že mezi vrcholná díla Chaplinovi tvorby Cirkus nepatří. Oproti nim je ořeci jen o něco jednoušší a nemá takový hluboký morální přesah. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Charlie Chaplin tímto snímkem opět dokazuje, jak obrovský talent mu byl nadělen ve všech oblastech kinematografie. Na perfektní herectví jsme u něj zvyklí, stejně jako na režisérské dovednosti, scénáristickou šikovnost či v neposlední řadě veliké nadání pro skládání filmové hudby. Cirkus ve mně z úplného počátku (podle fotografií či úvodní scény) vzbuzoval mírnou nedůvěřivost, ovšem jakmile přišla zápletka s peněženkou, zůstal jsem již pohlcen dějem, vtipem, ale také nápaditostí této grotesky, čemuž výrazně napomáhala krásná hudba. Scény v zrcadlovém bludišti, Charlie jako dřevěná, takřka "orlojová" loutka, ale také řada úžasných pasáží v cirkuse - naháněčka s policisty, bavení diváků svoji roztomilou nešikovností, provazochodec - to vše mě utvrdilo v plném počtu hvězdiček, nemluvě o poměrně smutném či ne příliš šťastném konci. Na závěr bych ještě jednou vyzdvihl hudbu, ale i samotný nápad. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Tradičně vynikající a zábavný Chaplin. Jeho nejpropracovanější díla sice měla teprve přijít, ale Cirkus je dokonalým příkladem takového mezistupně na pomezí živelného kraťase a příběhově sofistikovaného celovečeráku, které točil Charlie od 30. let. Zde je příběh opravdu primitivní a neemotivní, ale vše od originálních kulis až po začlenění a uspořádání kaskadérských kousků opět funguje znamenitě.... 80% ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Parádní Chaplin v té nejlepší formě. Krom klasického tuláka se směšnou chůzí a skvělou mimikou, máme možnost vidět i nemálo akrobatických čísel. Chaplinova postavička tentokrát šíří smích v cirkusovém prostředí a jak je u jeho filmů zvykem, dělá tak s ohromnou lehkostí a lidským citem. Stejně jako v jiných filmech, i zde Chaplin dává pocítit problémy, přání a touhy své doby. Je vidět, že uměl velmi dobře naslouchat okolí a vycítit jeho potřeby. Právě Chaplinův talent empatie činí z jeho filmů mimořádnou podívanou. Navíc podpořenou neochvějnou symbolikou morálního vzoru. 87% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

V prípade Cirkusu Chaplin upúšťa od osobnej drámy a zameriava sa najmä na humor a všeobjímajúci pozitivizmus, ktorý sa ukáže predovšetkým v závere. No i napriek tomu, že mi tu tá jeho obvyklá ľudská dráma v kontexte nejakého silného príbehu a smiech cez slzy chýbali, nebolo to zlé, pretože film minimálne príjemne pohladí po duši. A samozrejme kvalitne zabaví množstvom vtipných scénok, kde vyniká najmä tá v klietke s levom, alebo potom tá na lane. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

I po letech vtipné. Při provazolecké scéně jsem se zmítal smíchy. A archetypální postava tuláka - chudého, hladového, po lásce toužícího, lásku zprostředovávajícího, ale nakonec o samotě odcházejícího - rozeznívá romantickou notu ve mně přesně tím správným, nesentimentálním způsobem. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Chaplin jako cirkusák válí. U tohohle jsem se opět výborně bavil, vypointované scény také parádní. Úprk před poníkem s hromadou talířů nemá chybu. ()

Reklama

Reklama