Reklama

Reklama

Cirkus

TV spot

VOD (1)

Obsahy(1)

Hrdinou příběhu je bez práce a peněz stále hladový Tulák, kterého právě pronásleduje policie, neboť jej považuje za kapesního zloděje. Při honičce je zahnán do manéže cirkusu. Svými komickými pády i jednáním nešiky probudí v divácích tolik bouřlivého smíchu a nadšení, že se jej ředitel cirkusu rozhodne zaměstnat jako klauna. Později se hodlá stát skutečným umělcem a získat lásku přitažlivé krasojezdkyně… Do příběhu plného humoru i sentimentu přimíchal scenárista, režisér a herec Charlie Chaplin také trochu ze smutné a bolestné reality života chudých lidí, současně ukazuje, jak obtížné je diváky v manéži zaujmout. Vedle obdivuhodné choreografie tento snímek i dnes může zaujmout gagy, klaunskou komikou a mistrovským ztvárněním Tuláka. V roce 1928 Charlie Chaplin za Cirkus získal Oscara, v podobě Zvláštní ceny udělené současně za scénář, herecký výkon a produkci filmu. Film byl původně natočen beze zvuku, také k němu později byla dodána hudba, kterou napsal Charlie Chaplin. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (106)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Můj čtvrtý film s Chaplinem (celovečerní a němý) a musím říct, že zatím se mi líbil asi nejvíce. Zase se na scéně objevil legendární tulák a začala úžasná groteskní jízda. Film mě pořád nutil smát se, gagy byly opravdu vtipné, celé to bylo takové svižné... Chaplin jako vždy odvedl vynikající práci, pro mě ideálně strávená hodinka, kdy se člověk pobaví, odpočine si. A na konci se musí uklonit, protože ty filmy, a Cirkus taky, rozhodně nejsou jen komické apod., mají více rovin. A musím říct, že zvláště konec Cirkusu mě dostal. A co je na tom skvělé, to je to, že Chaplinovy filmy překvapují, nemůžete odhadnout jeho vývoj, protože se pak stane něco, co vás prostě vyvede z omylu vašich představ dalšího ubírání se děje. ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Parádní Chaplin v té nejlepší formě. Krom klasického tuláka se směšnou chůzí a skvělou mimikou, máme možnost vidět i nemálo akrobatických čísel. Chaplinova postavička tentokrát šíří smích v cirkusovém prostředí a jak je u jeho filmů zvykem, dělá tak s ohromnou lehkostí a lidským citem. Stejně jako v jiných filmech, i zde Chaplin dává pocítit problémy, přání a touhy své doby. Je vidět, že uměl velmi dobře naslouchat okolí a vycítit jeho potřeby. Právě Chaplinův talent empatie činí z jeho filmů mimořádnou podívanou. Navíc podpořenou neochvějnou symbolikou morálního vzoru. 87% ()

Reklama

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Doslova smršť ztřeštěných akrobatických kousků tuláka Charlieho v nejlepší formě. Gag střídá gag v kadenci až přechází zrak a příjemné rozuzlení milostného trojúhelníku rovněž potěší.  Nenáročná fraška z cirkusového prostředí s jediným cílem, tedy pobavit svého diváka. Čím hlouběji se nořím do tulákovy duše, tím víc zjišťuju, jak výjimečný a skvělý to byl nejen komik, ale zejména člověk. Čtyři přemety na laně.. ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Ten krvelačný poník mě naprosto odzbrojil. Nebo opice, které se pokoušejí ukousnout Charlieho nos. Chaplin byl génius, který zvládl prakticky vše od hudby (v úvodní písni dokonce zpívá!) a vkusného scénáře, přes opět výtečně zahranou hlavní roli až po produkci a excelentní režii. I po více než osmdesáti letech od natočení se u toho válíme smíchy. ()

Ilicka 

všechny recenze uživatele

Tulák se přimotal k cirkusu, jen tak mimochodem se stal miláčkem davu a zachránil principálovu dceru před týráním z otcovy strany. Zamiloval se, aby se ve vhodný okamžik své lásky nezištně vzdal. Sociálně kritická linka má celkem nabroušené drápky, (světová hospodářská krize se blížila), ale stále převládá situační humor, ten však velice kvalitní. Upřímně jsem se pobavila. ()

Galerie (35)

Zajímavosti (12)

  • Film o filmu obsahuje krátký záběr na Mannovo čínské divadlo, kolem něhož prochází jakási žena, která drží něco u ucha a mluví do toho. Jedna teorie tvrdila, že jde o cestovatelku v čase. Zařízení bylo později rozpoznáno jako naslouchátko společnosti Siemens z roku 1924. (Zdroj: ČSFD)
  • Celý film se natáčel ve studiu Charlieho Chaplina v Hollywoodu. Pouze závěrečné venkovní scény se točily v Glendale v Kalifornii. (Zdroj: ČSFD)

Reklama

Reklama