Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Recenze (779)

POMO 

všechny recenze uživatele

Že Guillermo tentoraz neostal iba pri produkcii sa dá chápať iba tak, že potreboval dva honoráre. Námetovo tuctová a neoriginálna vec, hodná sotva 90-minútovej stopáže. Navyše v nej nefunguje napätie a wao efekt sa snaží vytvárať spiatočníckymi chytákmi. Výprava ale fakt krásna, obsadenie super a občasná krvavosť uspokojivá. Potenciál "twisted romance”, ktorá sa z toho vyklube, ponúkal viac možností. Len by Guillermo nesmel chcieť vyhovieť širokému publiku a musel by zahrať na úchylnejšiu strunu. Škoda, že sa stvoriteľ tak osobitých a kúzelných filmových svetov zahadzuje s týmto. ()

verbal 

všechny recenze uživatele

„Také mám nepříjemné zkušenosti s duchy! Když mi jednoho sychravého podzimního večera na panství Faggots Manor připravil skotský majordomus Anghnus ledvinkový puding s fazolkami dle receptu vévodkyně z Fartchesteru, usral jsem si tak, že z toho vyhaslo v krbu a v celém východním křídle se rozhýbaly závěsy.“ SHELLEY, Percy Bysshe. Óda větru západnímu – předmluva. Nikdy nepublikováno. *** S vědomím toho, jak temné erkové poetiky a mrazivé gotické imaginace byl pan Býkovský schopen ještě před sedmi lety, musí člověk potlačovat zvracení, pocit pohrdání a smutek nad dalším komercí Holého údu zkurveným talentem, který se po mangoidních homotransformerech začal utápět v prostoduchých duchařinách. A tak ve výtvarně perverzním, úchylně vybarvičkovaném viktoriánském sídle, kde se musí čurákovat se svícny, protože elektřinu natáhli jen do sklepa, a kde k tomu výtahu chyběly už jen jezdící schody a travelátor, po nichž by se všichni ti až žertovní bubudigianimáci mohli po nocích prohánět a strašit zvláštní školou povinné dementy, někomu dírou ve střeše scénáristicky kape na karbit. Nad ubohou, nudnou a vyčpělou zápletkou by možná tak před sto lety Dafné dy Muryjé samým napětím uhladila mastifa Šarlotky Bronteové, avšak soudobý divák akorát otráveně dosmaží Sájlenthil, představí si Mery Šely ve spodním prádle, načež mu z toho všeho povisne Ušer a jde znuděně spát. Svůj táhlý prd navíc náš mexický otyloň ještě vytunil dvěma nejhnusnějšími neherečkami současné bizáromatografie. Slečna Vašíkovská sice svým obvyklým unifikovaně zpruzeným výrazem „Mámoparnakundě“ do toho obludária alespoň trochu zapadne, ale Džesyka je jako vždy odpudivě tragická a brutálně nedává ani tu šílenou krávu, i když tady stačilo jen neuroticky přežvykovat jetel a sem tam kompulzivně zabučet. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Měl jsem obavy, protože del Tora považuju obecně za docela přeceňovaného režiséra, ale nakonec mi Crimson Peak svou výtvarnou stylizací i přes nepříliš objevnej příběh suprově sedl a mám jej v hodnocení skoro na plnou palbu. Investované peníze na filmu fakt jsou vidět. Myslím si, že protože v současnosti nevzniká moc opravdu velkých a výpravných hororů, nemůžeme si ani dovolit házet Crimson Peak do průměru. Herecké obsazení lahůdkové, po čase zas herci v žánrovém filmu opravdu hrají. Pro mě poctivej gotickej horor v nejlepším slova smyslu a do TOP 10 za mě letos stoprocetně půjde. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Nečakane brutálna gotická rozprávka s priehrštím solídnych ľakačiek. Vizuál nádherný, herci bez výnimky skvelí. Akurát to bolo asi tak o 20 minút dlhšie, než by bolo treba, hlavne úvodu pred príchodom do sídla by pristalo svižnejšie tempo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro umí navodit atmosféru a umí vytvořit nádherné kulisy. Ty se mu v žádném jeho filmu nedají upřít. Proces vyprávění je ale občas problém, který z jeho filmů dokonalé zážitky neudělá. Prvních 50 minut jsem totiž myslel, že umřu tou nejhorší možnou filmovou nudou. Až v momentě, kdy se Mia dozvěděla, že se nachází na Purpurovém vrchu to začalo mít grády. Kór, když se k tomu všemu začala projevovat atmosféra samotného domu. Opravdu se přiznám, že dlouho se mi nestalo, abych zažil dvě naprosto rozdílné filmové části. Zatímco první část filmu je strašná nuda, tak druhá je to, kvůli čemu stojí za to tento film vidět. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $55miliónovTržby USA $31,090,320Tržby Celosvetovo $74,679,822 Tržby za predaj Blu-ray v USA $3,071,057Tržby za predaj DVD v USA $2,774,609║ Guillermo del Toro vie nájsť ten správny podmaz pre dobovú atmosféru a šikovné lakačky, dobré napätie, herci ozdobou /videl v kine: 70%/ ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro jako vždy. Obrovský důraz na vizuální stránku (goticky děsivá poetika domu a jeho interiéru včetně chodeb a různých detailů, zhmotnění duchů, naturalistické záběry např. mravenci a motýl), která opět přebíjí v podstatě plochý příběh, jenž je prodlužován pro více a více působivých záběrů. Ty jsou mrazivé, stejně jako většina těch opravdu strašidelných částí filmu. Už kdysi třeba del Torův Princ bez království měl působivou atmosféru, ale jako by mu něco chybělo. Crimson peak má atmosféru, skvělé herce a většina filmu je obětována vizuálnímu vnímání režiséra. Bohužel je to jeho 9. film, který jsem viděl a stále si myslím, že do svých filmů nedokáže vložit všechno, co by mohl, jako by chyběla ta třesnička na závěr, kterou třeba Kubrick dal do Osvícení nebo Coppolla do Draculy. Někdy si říkám, že bych del Tora raději viděl jako designera domů hrůzy nebo ředitele nejpodivnějšího cirkusu, co jezdí po světě... protože není pro ty filmy až moc odlišný? ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem čekal na nějaké brilantní osvětlení, proč si del Toro z tuny projektů vybral zrovna tenhle. A bohužel nepřišlo. Purpurový vrch v jádru není vůbec špatný film - všechno tu vypadá nádherně a všichni hrají do puntíku to, co se od nich čeká. To ale zároveň znamená, že příběh svátečního hororového diváka jako jsem já (natož pravověrné fanoušky) vůbec v ničem nepřekvapí. Všechno se tu děje přesně podle zajeté šablony a vždycky dlouho dopředu víte, co se zhruba stane a jaká odhalení se chystají. Vyhlížení strhující nadstavby je tak bolestivě marné, a pokud nepřistoupíte na to, že si del Toro točí zcela klasickou duchařinu hlavně pro sebe, budete se v kině docela ošívat. Jak říkám, Purpurový vrch je přesně tou vypulírovanou žánrovkou, kterou očividně být měl. Jako by del Toro remakeoval svůj nejoblíbenější film z padesátých let a vůbec nic na něm nezměnil. Já jsem ale naivně čekal, že se pokusí jít o krok dál, takže jsem byl spíš trochu zklamaný než spokojený. Někdy se holt vyplácí držet očekávání na uzdě. Aspoň tak člověk nehledá něco, co zřejmě nikdy nebylo na meníčku. (6/10) ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Gotický horror by již ze své podstaty měl obsahovat prvky romance, stejně jako gotický román prvky horroru, o tom žádná. Jenže onen poměr je třeba umně vyvážit, ať již ve prospěch horroru s prvky romantiky či v opačném gardu. Což je právě to, kde del Toro selhává. Vzal to „fifty fifty" a tak z toho není ani ryba ani pes, ale hybrid rozkročený mezi dvěma žánry, který však nijak zvlášť nefunguje ani v jednom z nich a je navíc s ohledem na žánrová pravidla nevhodně zakončen "sněžným Kill Bill finále na ostří nože". Pro samé audio-vizuální kudrliny se nedostává na příběh (dějově by to vystačilo sotva na krátkou povídku), atmosféru, tajemno, tempo či jen náznak pnutí mezi postavami. Pokud del Torovi šlo o přiblížení gotického subžánru pro dnešní mládež, tak mu dělá medvědí službu více než co jiného. Jestli mu šlo o tradičního zástupce tohoto subžánru, tak pak hrubě neuspěl dvojnásob. Snaha o poctu hammerovským horrorům, která je však spíše neuctivým plivnutím na jejich odkaz. Každopádně je třeba uznat, že zmíněná audio-vizuální stránka věci je vskutku působivá (až na otřesné CGI mozkomory... ehm, duchy a povzdechnutí, že gotická žánrovka by nemusela zrovna hrát všemi barvami) a spolu s obsazením, které se snaží seč může, je tím jediným, co to činí snesitelným. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

“DÍTĚ MOJE, KDYŽ NADEJDE TEN ČAS, VYHNI SE PURPUROVÉMU VRCHU.“... /// Řekl duch a zmizel. Ale kdo by dneska věřil nehmotným strašidlům… Jinak je to dost blbě zkombinovaná láska se strašením. Ovšem filmařina parádní. Fakt nechápu, co vede del Tora ubíjet svoje fajnový představy ve slaboduchejch cypovinách. Gotika je hezká, Loki famózní. Bavěj i divadelní dialogy, ale jinak je tahle duchařská tragédie hodně rozporuplná. Tý romantiky je tady na horor hrozně moc! /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Vobčas nevím, která stará je moje stará. 2.) Zajímá mě, jak by dopadla Jana Eyrová, kdyby ji strašilo ve věži. 3.) Thx za titule „Sarinka“ a „UniCorn“. /// PŘÍBĚH *** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Dever 

všechny recenze uživatele

// Distribútor: Universal // Počet premietajúcich kín v USA: 2,991 // Otvárací Víkend v USA: $13,143,310 // ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Gotické horory jsou spíše záležitost minulosti ( 60-70 léta), věřím, že většina lidí, která šla na Crimson Peak s očekáváním, že se bude jednat o klasickou duchařinu alá Insidious je zklamána. Crimson Peak se liší od klasických hororů snad úplně vším. Má úchvatně vypiplaný vizuál s nádhernými kostýmy, solidní herecký cásting s velmi dobrými hereckými výkony a slušné story, kde nechybí i nějaký ten zvrat. Co se týká atmosféry, tak ta funguje především na překrásném odlehlém Zámku, kde já osobně bych nestrávil ani den a mile mě překvapila brutalita, s kterou zde Toro nešetří ( Scéna s umyvadlem či slušně vygradované finále je velmi chutné). To jsou plusy, co je však překvapivým mínusem, že na mne nefungovala ani jedna lekačka, což je škoda, poněvadž vizuál ducha celého od krve jsem přivítal v otevřené náruči ( V duchu jsem si zařval sláva, žádná bledá černovlasá ženská) a zamrzí i pomalejší tempo vyprávění, při kterém si především v prostřední části člověk zazívá. Ve výsledku pocta starým Gotickým hororům s výbornými sekvencemi, ale po hororové stránce málo funkční. Místo v letošní desítce, však Crimson Peak zatím jisté nemá. Story 7,5/10, Atmosféra 8/10, Gore 6/10, Vizuál 10/10, Akce 4/10, Lekačky 3/10,Zábavnost 6/10. 75% ()

tron 

všechny recenze uživatele

Skutočne netuším, kto je v tomto obludne zlom filme horší. Či Mia Wasikowska, či Tom Hiddleston, či Jessica Chastain, či Guillermo del Toro. Ale asi posledný menovaný. Tvrdil, že máme od Purpurového vrchu čakať tvrdú gotickú hororovú jazdu. Ničoho takého sme sa nedočkali. Sídlo je (občas) pôsobivé, ale tým to hasne. Scény s duchmi sú úplne zbytočné (keď si to predstavíte bez nich, so šokom si uvedomíte, že by šlo von maximálne pár minút a dej by nijako významne neutrpel) a hlavne nestrašidelné. Ak sa tohto niekto bude báť, potom je fakt malé dieťa alebo je to jeho druhý horor v živote. Z postáv najlepšie dopadol Charlie Hunnam a aj on je dosť slabý. Del Toro ďalej sľuboval hardcore násilie a sexualitu, ale z toho prvého si spomínam len na pôsobivé rozmlátenie ľudskej hlavy o umývadlo a z toho druhého Lokiho zadok, z čoho mimochodom dodnes mám nočné mory. "Šokujúce" twisty snáď ani nikto normálny nemohol myslieť vážne, veď je to klišé staré minimálne 50 rokov. Del Toro je úplne mimo a čím viac vecí robí v Hollywoode za veľké peniaze, tým viac naho*no to je. Mal by sa vrátiť urgentne domov a tam pokračovať v nakrúcaní peciek ako Princ bez kráľovstva a Faunov labyrint. Rozpočet 55 miliónov, celosvetová tržba 74. Slabota. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Pokud hledate ducharskej horor, bezte o dum dal. Tohle totiz horor jednoduse neni, sice to je lehce mysteriozni, obcas napinavy, ale prinejlepsim thriller. To nejlepsi na filmu jsou kulisy, kdyz se nad tim clovek zamysli, mame tu fakt jen minimum lokaci, ale hlavne ty na Purpurovym vrchu fakt stoji za to, vizualne naprosto nadherny. Dojde sice i na nejakyho toho ducha, ale ty jsou pro dej naprosto zbytecny a pusobi tak trochu do poctu, nezachrani to ani, ze vypadaj vsechny radne nechutacky, i kdyz popravde receno, nemoh sem se misty zbavit dojmu, ze koukam jen na dalsiho Hellboye. Celkove s brutalitou si del Toro ale hlavu nelamal, takze obcas to je fakt pekne krvavy. No a herci jsou do jednoho naprosto skvely, i kdyz Mia je uz ke konci ocekavane lehce otravna. Proc teda jen 3*? Protoze to proste nefunguje, desne tu chybi nejakej zasadnejsi dej, kterej by film tahnul kupredu, takhle vam zustane jen par atmosferickejch vyjevu a to na vic bohuzel nestaci. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// del Toro je hračička, milovník filmařiny jako takové a zapálený vypravěč. Je to celkem dobrý režisér, ale bohužel ne-příliš zdatný scenárista. I přesto je však zcela svůj a jeho rukopis lze snadno rozeznat od ostatních, což je dost možná ta největší výhoda Purpurového vrchu. Je to netypický snímek, mixující hned několik žánrů najednou, s krásnou hudbou a ještě hezčí kamerou, zajímavými postavami a skvělými herci, ale zoufale neodpovídajícím příběhem. Chybí tomu moment překvapení. Chybí tomu silnější zvraty. Chybí tomu pořádná gradace. Chybí tomu poměrně dost věcí a nebudu nikomu lhát - nevyzařovat z toho snímku takové nadšení a umělecká radost, šel bych s hodnocením podstatně níž. Takhle klasických 7/10 a snad... snad jednou dostane rozum a sáhne opět po nějaké adaptaci. Třeba konečně to V Horách Šílenství. Prosím. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Nechám si líbit. Horor, jaký dá vzpomenout na poctivý časy, něco jako v posledních letech DRAG ME TO HELL nebo TRICK R TREAT. Přizraky kostlivců s cáry masa, pohádkově vychytaný prostředí, charisma, překvapivě brutální vraždy, odkrývání tajemství do poslední chvíle, to všechno s citem a dostatečným rozpočtem. Než vyloženě strašidelně to působí jako mysteriózní krimi. Neohromí, potěší, stačí. A momentálně jako taková před-halloweenská projekce ideál. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Tak jsem s AlíkemMirů šla do kina s pocitem, že del Toro by mě neměl zklamat, když má za sebou takovej pěknej snímek jako Fouňův labyrint. Jenže na Purpurovém vršku si Toro určitě namlel držku a jak se chudák rejža kutálí ze svahu dolů a obaluje se červeným sněhem víc a víc, tak se mu veškeré atmosférické nápady vymlátěj z hlavy a po dopadu mu ve škebli zůstane jen krásnej vizuál, dobří herci a digi strašidla. Ty neděsej, spíše naopak jsou celkem funny a vše tak zachraňuje jedna psycho girl, co permanentně žárlí na Lokiho. Proč to prozrazuju? Protože děj prohlédnete vždy tak deset minut dopředu. Odhalování temného tajemství domu působí všelijak jen ne napínavě a mně osobně bylo volný, kdy na to ta blbka co s bezmeznou důvěrou chlastá čaj, i když po něm vždy vytuhne a bleje krev, přijde. Tupost hlavní hrdinky sere i místního bubáka, kterej se může přetrhnout, aby jí dodal potřebný počet nápověd, ale když máte v hlavě průvan, tak Vám ani sebelepší Bůůůůgymen nepomůže. Loki na nás vystrčí holou prdel a jde vyrábět hračky pro potěchu své ségry (hračka pro potěchu...co to asi bude) ... Celkově zklamání, mohlo to být super kdyby se del Toro nenatáhnul no... ()

Bloody13 

všechny recenze uživatele

║Rozpočet: je mi šumák kolik milionů║Tržby USA: jsou mi ukradený, protože jsem to nefinancoval║Tržby celosvětově: jsou mi putna, poněvadž do kina zajdu tak či onak▐ Tržby za prodej Blu-ray v USA //počet prodaných kusů: je mi vlastně taky u prdele, ale aspoň o to budu mít delší, i když nic neříkající komentář ║Příběhově sice nic objevného a zápletka se dá během úvodní půlhodinky úspěšně odhadnout, ale ten vizuál bere opravdu dech; všechny ty barvičky, vymazlené záběry a interiéry rozpadající se barabizny - to je zkrátka úžasná přehlídka umění a lásky ke staromilskému gotickému hororu. Místy celkem drsné, na druhou stranu jde hlavně o romantiku a drama, duchové jsou tu odsunutí až na vedlejší kolej. Škoda. Viděl v kině: 65% ()

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama