Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Recenze (779)

Joges 

všechny recenze uživatele

Nádherné, sytě barevné, načechrané, ulekané, ustrašené, docela slibný rozjezd a silný začátek, leč pod povrchem toho všeho se skrývá jen slaboučký, tolikrát omletý námět. Druhá polovina byla předvídatelná, zbytečně zdlouhavá a utahaná. Škoda nádherné výpravy. Jestli to del Torovi stálo za to. Kdo ví, jestli ještě někdy překoná Faunův labyrint. Výkony hlavních představitelů byly povedené a na úrovni. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Del Toro nasliboval kdovíco, ale nakonec dojel na plytkém scénáři, který byl předvídatelný od začátku do konce. Což o to, bubáci sice byli excelentní, atmosféra nechyběla a barák jako takový byl ten nejlíp udělaný haunted house, co jsem viděl. Tohle všechno je ale málo platné, když v tom není špetka spisovatelské invence. 70% ()

Dannysek4U 

všechny recenze uživatele

Eye candy store jak krava :) A kazdej, kdo touzi po logice, at vezme do tlapy nejakej gotickej roman. Na to se v tomhle zanru fakt nehraje :) ()

Morzael 

všechny recenze uživatele

Ne, tohle není od del Tora, to jste se museli splést... Že ne? Kruci! Tak jsem čekal, že se po plytkém Pacific Rimu del Toro vrátí ke své originální, surové a atmosferické tvorbě. Bohužel, tenhle vývar ohraných zápletek, postav i prostředí je prostě hrůza (ne v tom správném slova smyslu). Postavy se chovaly tak debilně, že jsem půlku filmu profacepalmoval, mezi nimi naprosto žádná chemie, a o co v příběhu půjde, bylo jasný tak od půlky filmu, ani nemusíte být friendzonovaný Sherlock očař. Film mě zklamal na všech frontách, užíval jsem si snad jen atmosféru gotického sídla. Seberte někdo prosím del Torovi prachy a možnosti, ať zas natočí něco pořádného. ()

Gaaron 

všechny recenze uživatele

Duchové existují... jen zrovna na Purpurovém vrchu jsou úplně zbyteční a chybí jim jakákoli vazba na děj filmu. Kdyby zbyl del Torovi při všem tom barvičkování čas ještě na příběh, bylo by to úplně boží, takhle sice o třídu pod Faunem, ale pořád tak parádně a výpravně, že všechny výtky blednou jako Mia Wasikowska ve sněhu. ()

PavelVanekArt 

všechny recenze uživatele

Neviděl jsem trailer, nečetl o tom a nevěděl do čeho jdu. Někdy je to tak mnohem lepší. Člověk pak nemá přehnaná očekávání. Režisér Del Torro (Pacific rim, Hellboy) tentokrát usedl na dvě židle a to jak na režisérskou tak na scénáristickou. A nebylo to zlé rozhodnutí. Zavede nás do tajemné gotické scenérie s vizuálem, který je mu více než osobní. Ten chlap to vždy uměl s výpravou a efekty. Ke skvělým efektům se počítají i výtečné masky o které není na depresivním Purpurovém vrchu nouze. Nejde to ani přesně definovat, je to klasický mix fantasy, hororu, romance a dramatu. Každý si tam přijde na své, dokonce i já. Každá žánrová pasáž je skvěle udělaná, nejvíce bych ovšem vyzdvihnul, kolikrát šílenou, romanci. Po filmařské stránce není co vytknout, takhle si představuji dnešní temné pohádky. Všechno má ale i své chyby. Z mého pohledu jsem našel dvě. Jedna zanedbatelná a druhá už ne tolik. Tou méně zanedbatelnou je bohužel předvídatelnost. Část s duchy, tajemným vrchem a sourozeneckým vztahem je natolik jasná, že na nás nečeká žádný WTF moment a to je ohromná škoda, ten film by si to zasloužil. Tou více zanedbatelnou chybkou jsou herci. Mia Wasikowska a Charlie Hunnam přesněji. Hlavní představitelka mi přišla hrozně nesympatická a jakoby bez duše. Hunnama mám jako herce rád (Green street, Sons of Anarchy), ale tuhle roli jsem mu prostě nedokázal zbaštit. Co na druhou stranu ale musím zmínit, tak perfektní herectví ústřední sourozenecké dvojice Tom Hiddlestone a Jessica Chastain. Oba svoji roli zvládli do puntíku a nebýt nich, tak by film ztratil a to celkem hodně. Před Tomem měl roli tajemného vynálezce hrát Benedict Cumberbatch, kterého osobně vůbec nemusím. Schválně jsem o příběhu nic nezmínil, tohle si prostě musíte sami prožít. Hodně milé překvapení roku 2015 a nebýt té předvídatelnosti, tak nasadím plnou a bez řečí. Jenže... jen Vám film hodně vřele doporučuji. 4* a.k.a 80% ()

Martrix 

všechny recenze uživatele

Ještě jeden takový film, a budu si myslet, že Faunův labyrint natočilo del Torovo tajné dvojče. Úchvatné barvy, nádherná budova, spousta detailů, ucházející herci, ale ...naprosto primitivní příběh bez špetky originality. Horor? Fantasy? Jen proto, že se tam objeví pár duchů? Spíš slaboučké drama, kde se postavy chovají pitomě a pointa...poslouchejte maminku, i když už je mrtvá... . Velké zklamání. U debutujícího režiséra bych dal jednu hvězdu navíc za ten look, tady to ale neudělám. ()

campix 

všechny recenze uživatele

Pro del Tora jsou fantasy horory rozhodně o poznání známějším prostředím nežli například zpackané Pacific Rim. Tady ukazuje, že toto je jeho silná parketa, ovšem stoprocentně na výsluní se bohužel nevrací. Vizuálně a dobově hodně kvalitně provedená podívaná, která dokáže lehce překvapit svojí zápletkou, která se stáčí trošku jiným směrem nežli byste čekali, sice docela předvídatelně, ale zajímavě se liší od hororových souputníků. Opravdu velice zajímavé, ale já nejsem zrovna cílovka. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Predvídateľne bezchybný produkčný dizajn a tonálne rozkvety pomáhajú uviesť film do života, pričom mu pomáhajú silné predstavenia jeho predstaviteľov, najmä Jessicy Chastain, ktorá inak úctyhodnému konaniu dodá ten správny šmrnc. 6/10 ()

NiWi 

všechny recenze uživatele

Krásná dobová atmosféra, kostýmy i postavy. Del Toro tyhle prvky fantasy a dobových kulis prostě umí a potvrzuje, že je můj oblíbenec. Trochu mi pokulhával konec a pár míst ve scénáři, takže na 5 to určitě není, ale celkově film je pohádkový a mrazivý tak akorát. ()

animaxis 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem se těšil skoro rok a půl a ted' těsně po shlédnutí se divím, že mi ty dvě hodiny utekly tak rychle. A musím říct, že na Purpurovém vrchu se mi líbila jedna věc. Během toho roku a půl jsem si představoval jaký asi bude a musím říct, že se nakonec moje očekávání moc nevyplnila. Což je ale v tomto případu z větší části dobře. Čekal jsem totiž stylový horor, který se ale zároven nejspíš bude držet určitých pravidel dnešních populárních hororů. No a nakonec se ani moc nedržel. Během první půl hodiny jsem pochopil, že film umí být jak hororový, tak dramatický. A ve zbytku filmu se tyto dva žánry proplétaly velmi zdařile. Rozhodně tomu pomáhalo prostředí opravdu podivného děsivého domu, který je jedním z nejoriginálnějších, co jsem ve filmu viděl. Dále tomu pomáhaly postavy, které se do toho prostředí přesně hodily. Především jsem se těšil na roli Toma Hiddlestona, který tu svou roli prostě zahrál přesně ve svém stylu. Mia Wasikowska mi přijde, že v každém svém dalším filmu už působí čím dál profesionálněji a už to není jen vyjukaná Alenka v říši divů. No a Jessica Chastain svou roli sehrála tak nepříjemně, jak se asi jen dalo. V hudbě se taky jakoby svévaly dohromady pocity hrůzy a romance a styl del Tora tomu všemu prostě dal dobrou podobu. Čtyři hvězdičky dávám za to, že by mi nevadilo, kdyby byl děj přece jen o něco komplikovanější. Ale přesto jsem spokojený. ()

pankreminek 

všechny recenze uživatele

Moje očekávání sice úplně naplněna nebyla, nicméně Jessica Chastain je ďábel a každou scénu ve které je, si krade pro sebe. Budu tentokrát shovívavý a dám 4*, i když slabší. Scénář není zrovna oscarový a děsy mě neděsily, ale zato oceňuji explicitní násilí. ()

CatcherBlock 

všechny recenze uživatele

Filmů, jako je tento, tzn.: Gothický horor je extrémně málo, vlastně znám jen 2, které stojí skutečně za to- Ospalá díra Tima Burtona a samozřejmě právě Crimson Peak. Podle očekávání je Crimson Peak úžasný a nezapomenutelný filmový zážitek. Prvotřídní film se skvělými hereckými výkony, kde samozřejmě vévodí Tom Hiddleston, který je jako Gothic prostě parádní. Lepšího a vhodnějšího herce nešlo vybrat. Příběh filmu je velmi zajímavý, nečekaný, mnohdy šokující a místy strašidelný. Ve filmu nebylo hluchého, nebo nudného místa, celou dobu udrží divákovu pozornost na maximum a donutí ho přemýšlet a dávat pozor. Není to čistý horor, nazval bych to spíše skutečně temná Gothická romance s hororovými a fantasy prvky. Dobré rozhodně je, že del Toro udělal snímek, jako Erko, tudíž do 15 let nepřístupný, takže o záběry, kde krev crčí proudem, nebo o drsné a brutální scény násilí a hororu není nouze. Ohromně si dali tvůrci záležet na detailech a vizuálním zpracování: Dům jako takový je nádherný a impozantní, vše je dokonalé, krásné, radost pro oko a velkolepé. Kostýmy ůchvatné a výprava a kamera oslňující, určitě budou bojovat o Oscary. Digitální triky jsou kvalitní a dobře udělané, del Toro jich ale nezneužíval. Použil je rozumně a vkusně, film tudíž není předigitalizovanou báchorkou, která působí uměle. Vždyť i dům, který v podstatě je další "herec" filmu a má velkou roli, je postavený doopravdy. Crimson Peak rozhodně není film, který končí nějakým velkým Happyendem, ba naopak: Je to vlastně smutný film, plný emocí, temnoty, zvrácenosti lidské duše a velmi složitým vnitřním chováním hlavních hrdinů, které je leckdy šokující. Je to mysteriozní film, tajemný. Je to jeden z těch vyjímečných filmů, které se netočí často a jdou si svou vlastní cestou. 90% ()

HorrFi 

všechny recenze uživatele

Vůbec to nebylo špatný ale z kina jsem odcházel mírně zklamanej.. po vizuální stránce je to opravdu paráda, ale ničeho co by bylo nějak originální jsem si tam nevšimnul.. několik slušnejch lekaček by se tam našlo, ale o nějakým strachu nemůže bejt ani řeč.. váhal jsem mezi 3 a 4 hvězdičkama, ale jsou to spíš lepší 3* ()

nineweh 

všechny recenze uživatele

Tom Hiddleston navždy. Mia Wasikowska je dokonalá viktoriánská hrdinka a proto ji třeba nenávidět. Rebecca meets The Fall of the House of Usher. Lekala jsem se a bavila jsem se na jedničku. Má to všechno, co jsem v tom chtěla mít. Vizuální ztvárnění bere dech. A pokud jsem to ještě neřekla, Tom Hiddleston! Tom Hiddleston! Tom Hiddleston! ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Úvodní sdělení pro velkého bratra cenZorra (mstitele): v následujícím textu použitý výraz „píka“ je pouze rádobyftipným počeštěním v originálním názvu komentovaného snímku obsaženého slova "Peak", užitým čistě z důvodu autorovy vrozené neschopnosti napsat cokoliv skutečně zábavného. V žádném případě se nejedná o nechutné (a dle posledního výnosu nejvyššího cenzorkrata zakázané) skryté použití vulgárního výrazu, kterým spodina této databáze běžně označuje dámské přirození. Stejně tak výraz "kuna" je použit ve svém skutečném významu označujícím šelmu z čeledi lasicovitých a nikoliv s úmyslným vypuštěním písmene dé. "Guillermo točí nudnou srágoru poprvé!" *KLAP* Ano, ano. Jest tomu želperun skutečně tak, že i můj oblíbený Mexikán (a ty, Segrestore, se zklidni, tebe teď nedrbu) se zařadil do prestižního klubu kvalitních filmařů, kteří z nějakého mně dosud neznámého důvodu na stará či alespoň stárnoucí kolena neodolali a natočili nějakou strašně "kůl" píkovinu, v páně del Torově případě barvy purpurové. Čumět na prapodivný hybrid Edgara Allana a Píky a předsudku táhnoucí se jako tuberácký hlen, jehož nejsofistikovanějším obsahem jsou těžce podprahová sdělení, že pero je mocnější než kuchyňský dranžírák, a že maminka má vždycky pravdu, a to i v případě, kdy se vymáčkne jen tak na půl huby, přičemž podstatu sdělení jest možno pochopit až po důkladném šlápnutí do příslovečného hov… pardon, málem jsem se smrtelně prohřešil proti pravidlům této studnice kvalitní filmové publicistiky – tedy až po důkladném šlápnutí do příslovečného tuhého metabolického produktu (stejně mám dojem, že to všechny matky dělají schválně, aby pak potomkům mohly iritujícím mělajsempravdováním mlátit po hlavě dalších minimálně patnáct let), který je navíc tajemný jako půl Karpatského oblouku, pročež například fakt, že tentokrát skvěle obsazenou Chaštajnovou (BROJLER!!!) brousí její bratr Loki (KONEC BOJLERU!!!), lze odhaliti zhruba dvě vteřiny poté, co se ta slizká kuna (tedy ne Mia, ale ta druhá píka) poprvé objeví na plátně, to bych si napříště u svého oblíbeného hellboyisty rád odpustil. Sumo sumárum co je platné, že režisér by byl schopen udělat vizuální římské orgie i z přímého přenosu z PS PČR, když své barvičky a kompozice vymačká do vyšeptané viktoriánské limonády, u které jsem vydržel do konce jen díky tomu, že jsem se bavil lovením rýmů na „purpurová píka“ (mocně inspirován snímkem jsem se naneštěstí nedohloubal k ničemu lepšímu než „od pinčlíka,“ „na řezníka“ a „u rakve víka“). Určitě znám lepší způsob, jak zabít dvě hodiny, než se z nudy bavit představou menstruující Wasikowské souložící se svým čtyřnohým přítelem v otevřené rakvi vytuhlé Chaštajnové. ()

alisa.upir 

všechny recenze uživatele

Asi jsem si vždycky pod pojmem horor představovala něco jiného nebo se význam toho pojmu nějak zásadně změnil za posledních 12 let :-D tak douho jsem žádný horor neviděla a film s Tomem Hiddlestonem jsem si vybrala jako takovou obnovenou premiéru. No já nevím jak při vašem sledování, ale v kině při spoustě scén všichni umírali smíchem. To asi není to, co by člověk od hororu čekal. Jsem fakt zklamaná. ()

Prometheus69 

všechny recenze uživatele

Vše vždy bylo a bude spojeno krví: No řeknu to asi takhle.... je to dobrá duchařina z pár parádnímy lekačkami a efekty. Bohužel, všechno ostatní je jen krví nasátá vata... (jak se proboha může někdo takhle píčovsky trefit do někoho nožem? ) z naprosto debilním zabitým koncem (se tam točí ty kola a ona ona jí jen uplácne...) Přitom krve že by se sní dalo vytírat.. ale v podstatě tam prakticky nikdo nezhebne. příběhově mi to hodně připomínalo japonské game Hunting Ground... jaké zklamání co za nehoráznou blbost z toho nakonec vylezlo. Proč film vidět? Démonsky povedený vizuál a výpravná stylizace ... to je asi tak všechno" Závěrečná myšlenka.... "Ta kopa sněhu uprostřed haly která si stále udržuje svoje stále množství sněhu jako vážně? O_o Takhle se vážně toho HELLBOY III nikdy nedočkáme... Jdi už vážně do ryti... Toro.. konečně se probuď a vrať se k tomu na čem jsi se kdysi udělal a nebo se na to prostě definitivně VYSER! ()

URBAN 

všechny recenze uživatele

Ze začátku krásně estetická fantasy "pohádka", ale po nějáké době co se odhaluje nic moc příběh to zapadá do zatraceného průměru. ( 14.2.16/MAC ) ()

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama