Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Recenze (779)

Puol 

všechny recenze uživatele

Išiel som do kina na gotický horor a presne toho som sa v miere vrchovatej dočkal, síce nič navyše, ale hlavne za vizuál i herecké výkony som spokojný. Del Toro plne rešpektuje žáner a aj tie digitálne efekty sú vkusne zakomponované. Z hercov sa najviac vyblbla (v dobrom zmysle slova) Jessica Chastain. ()

Heroine 

všechny recenze uživatele

Těšila jsem se na to, a zase nic moc. Pánové Doug Jones a Javier Botet odvádějí slušnou práci, a Tom Hiddleston asi ani nemůže být špatný. Dobrá mi přišla i Jessica Chastain, ale na Wašíkowskou se tak špatně kouká! Krom toho, příběh se teda moc nevytáhnul. Červený jíl je sice perfektní nápad, který už dodělá atmosféru ve většině scén. Ale celkově mi film přišel zvláštní, nevyrovnaný. Chování postav se měnilo podle přání scenáristy, tak jako chování duchů. Proč někdy chtěli jen komunikovat, a někdy vyloženě je strašit? U mně 40%, a 30 z toho je Hiddleston. A mimochodem, kdo to přeložil jako purpurovou!? Purpurová je přeci fialová!! ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

Děj se rozjede na plné obrátky až vraždou a posléze stěhováním se do Anglie (po 40ti minutách), ovšem mě takto decentní vyprávění vůbec nevadilo. Příběh a děj jsem nepředvídal dopředu, Guillermo Del Toro mě zaujal svoji schopností natočit takto mysteriózní film a se spoustou efektů dovedených k dokonalosti, vyhrál si přímo znamenitě s prostředím crimson peaku, vyběrem kostýmů a přítomností padajícího sněhu, což tvoří podstatnou atmosféru hlavně závěru filmu. Hororové prvky příliš nebyly efektní, diváci v kině je brali s úsměvěm, ovšem vizuál duchů a náhlý brutální spád mě příjemně překvapily. Ironií je, když máte chuť k závěru přát štěstí Thomasovi a ne doktorovi, aby si vzal Edith a žili šťastně a ... Přitom Thomasova osobnost se jevila zprvu kompletně negativně. ()

owwidius 

všechny recenze uživatele

Vizualne fakt pekne, pribeh vlastne tiez OK (i ked dost recyklovany), ale tak co z toho, ked ma to absolutne nechytilo. Ani ten zaciatok, ani (prekvapivo drsne) finale. Proste emocie nula bodov. 3 hviezdicky skor za to, ze uznavam ze to je pekne/kvalitne spravene. [#36/2015] ()

MikeeTheory 

všechny recenze uživatele

Klasický del Toro. Buď mu prostě přijdete na chuť, nebo ho nepochopíte. Mě zatím přesvědčuje tak napůl. Režisér je to brilantní, o tom žádná, jeho pojetí je však takové zvláštní. Crimson Peak to jasně dokazuje. Příběh hraje hlavní roli, teprve potom atmosféra a horor jako takový. Propadnout tomu všemu je velmi náročné a divák musí být hodně trpělivý. Herecké obsazení je skvělé. Jessica Chastain mě baví čím dál tím více a Tom Hiddleston jen potvrzuje svoji všestrannost. Jen toho Tora musím ještě nějak víc pochopit. Komentář k hudbě: Můj oblíbenec Fernando Velázquez opět válí. Jeho soundtrack ke Crimson Peak jsem měl možnost slyšet už minulý rok živě v rámci festivalu Hudba Hollywoodu ve světové premiéře a už tam se divákům tajil dech. Nemůžu se dočkat, až budu moct všechny skladby slyšet samostatně. Ze samotného filmu je ale patrné, že Fernando je mistrem atmosféry. Je neuvěřitelné, jak moc umí jít do hloubky a kolik emocí do hudby dokáže vložit. Jeho skladby zde rovnocenně fungují vedle vizuálního zážitku a v některých momentech dokonce přebíjí i samotné dění. Fernando je zkrátka výjímečný talent a věřím, že ještě hodně toho předvede. ()

korok 

všechny recenze uživatele

Horory dějově zasazené do dob dávnějších, mě začínají nějak přitahovat, příjdou mi více temnější, tento nevyjímaje. Pokud jsou navíc vizualizace a kulisy, tak dobře zpracované jako zde, platí to dvojnásob. Na filmu překvapila i drsná brutalita některých scén, to jen pro ty, co očekávají pouze duchařinu. Jsem rád, že jsem toto shlédnutí absolvoval v kině. ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Nejhorší nejlépe natočený horor, co jsem viděl. Del Toro zatoužil po snímku ve stylu Hammeru, což znamená, že jsou tu krásné kulisy, jistá kamera a praktické efekty, celé je to nádherně stylizované a sídlo Sharpů je asi nejhezčí lokace, která se kdy v žánru objevila. Nutno ovšem podotknout, že teď už chápu, proč se produkce Hammeru často držela stopáže pod devadesát minut. Scénář Crimson Peaku není o moc obsáhlejší (a rozhodně ne důmyslnější) než třeba The Curse of Frankenstein, takže se můžete absolutně pozitivně spolehnout, že po většinu filmu se tu neděje vůbec nic. Závěrečná půlhodinka je hodně fajn, ale vlastně jenom podtrhuje, že se z téhle záležitosti dalo vyrazit něco podstatně lepšího, zvrhlejšího, krvavějšího a především zábavnějšího. Do té doby tuctová duchařina se špatně obsazenou protagonistkou (navíc tupou na úrovni Twilightu) a příliš mnoha narážkami, abyste ji mohli brát vážně, ačkoliv se tváří jako chodící pohřeb. Del Toro se očividně nemohl rozhodnout, jestli chce natočit gotickou duchařinu, nebo brutální twisted romance, tak si vzal od každého něco a vyšla mu hororová komedie. Ale stejně ne moc dobrá. ()

Deratizer 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se na tento horor těšil, protože už vizuál napovídal, že půjde o goticko vizuální orgie. Gotické horory se hojně natáčely v 60tých a 70tých letech 20tého století a toto je pocta gotickým hororům se vším všudy. Zde exceluje do puntíku vyšperovaný vizuál, obrovské a tajemné viktoriánské sídlo je ta největší pastva pro oči a duši fanoušků těchto filmů. Také kostýmy, hudba, atmosféra, vše na nejvyšší úrovni. Na druhou stranu, označil bych tento film lehce krvavou goticko hororovou romancí, film neexceluje infarktovým strašením. To nebyl ani hlavní cíl tvůrců. Od lekaček a účelného strašení jsou tu jiné duchařské horory, bát se u filmu divák moc nebude. Z filmu je po všech směrech cítit, že byl točen srdcem k danému žánru. Kéž by tento film znovu rozjel a oživil éru gotických děl. Dnes tu máme v módě samé levné found footage rychlokvašky a už bylo na čase natočit zase jednou technicky dokonalý film. Doporučuji si tento film užít v obrazové HD kvalitě, nejlépe na velkém plátně v kině.. Film je docela přebarven, ale stačí si dle vlastního vkusu trochu pokrát s úrovní barev a problém je vyřešen.. Příběhový a dějový obsah filmu ať si každý přebere jak chce, mě se film celkové zamlouval jako celek, v první řadě jako vizuální gotická perla. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Guillermo mě podruhé v řadě zklamává a to velmi. Nebýt velkolepé výpravy, která je u hororového, respektive duchařského snímku více než ojedinělá, a hereckých kvalit a diváckých sympatií ústřední herecké trojky, dovolil bych si říct, že jde o těžký průšvih. Celé to selhává zejména v příběhu, který nudí a nemá po téměř celou stopáž čím zaujmout, natož překvapit. Hororová atmosféra del Torovi taky, a to asi čekal málokdo, nefunguje, respektive pokusy o lekačky vyznívají zcela do prázdna, přestože vizuálně za jedna. Při podobném příběhovém i atmosférickém vakuu tím více bijou do očí detaily jako například zbytečná a z celkového pojetí snímku absolutně vybočující brutalita při usmrcení otce hlavní hrdinky, v níž se několik scén po krvi dychtící rejža bezdůvodně vyžívá. Poslední třetina dostane spád a její lokace lépe zakrývají zmíněné vzduchoprázdno, ale za mě je to pořád velmi málo. Sorry. 50% ()

KNTRFKT 

všechny recenze uživatele

Incestní Mortal Kombat v gotickém stylu, podmalovaný úchylnými přeplácanými barvičkami ve viktoriánském sídle. Mezi hororové prvky bych přednostně zařadil stopáž, zbuzlost všech zúčastněných a hlavně hororově trapné nehororové postavy(duchy), které jsou, právě díky barvičkám, místy až komické a místy zase k pláči. Celý snímek pak působí infantilně, přeplácaně a zachraňují to jen charismatičtí herci, což se ale rozhodně nedá říct o herečkách, jelikož ty by mohly z fleku strašit v Domech hrůzy na matějských poutích, jelikož člověku samovolně vyskočí genitální herpes už jen z pohledu na ně. Horory nemusím, ale tady jsem se vyloženě modlil, aby už aspoň ty dveře vrzly, nebo si aspoň strašidla vrzla, aby aspoň něco přeběhlo té vyjukané pizdě za zády a schovalo se v okamžiku, kdy by se otočila. Jenže, nic z toho se neděje, holka jen krypluje po domě v negližé, svítí si několikaramenným svícnem, ale jezdí si ve výtahu a největšího ducha vypouští právě ona, když se lekne té prapodivné čivavy. Závěr je pak šíleně přepálený a skoro to vypadá jak parodie na Karkulku. Nehledě na umírání vlivem absurdních zranění. ()

Ombak▼Penari 

všechny recenze uživatele

Guillermo je skvělý výtvarník a jeho filmy mají vždy skvělou ponurou až hororovou atmosféru. Skvěle mu to funguje tam, kde to může podpořit akcí a useknutými hlavami či vyloženě personifikovaným zlem. Tady se pustil na půdu klasického duchařského hororu. A ouha - ono to nefunguje! Najednou nedokáže bez ohavných stvůr a drsňáků s krochnami či chladnými čepelemi v rukou skutečně postrašit. Jeho nový snímek je bohužel jen skutečně slabý odvar například takové Ženy v černém. Tak, kde se mi u Ženy v černém ježily chlupy i na zadku, ve mě Purpurový vrch vzbuzoval spíše zvědavost a opravdový strach se nedostavil vlastně ani jednou. To je bohužel u hororu značně špatně a film bohužel nenabízí žádnou akci či dobrodružství, kterým by absenci opravdového děsu nějak zakryl. Nicméně všechno ostatní je parádní - od starého strašidelného domu plného strašidelných propriet až po parádní obsazení, které jednoznačně vede skvělý aristokratický elegán Tom Hiddleston, následovaný neméně zajímavou a temnou Jessicou Chastain a pak teprve přeci jen poněkud fádní vykulenou hlavní hrdinkou Miou Wasikowskou. Kdyby to nebyl horor, tak by to byl perfektní film, na který se vlastně krásně dívá. Takhle bohužel uprostřed té filmařské dokonalosti čekáte na něco, co se nedostaví. ()

Ben Nevis 

všechny recenze uživatele

Předpokládám, že Crimson Peak má být pocta něčemu (asi předchůdkyním béčkového spisovatele Jasona Darka, aneb čas jednou udělá i ze Zdeňka Trošky kultovního režiséra). Jenže gotickou atmosféru ruší kyčovitá strašidla a hlavní hrdinka, která se většinu filmu plouží strašidelným domem a film se plouží s ní. Nabubřelé ego už zničilo tvorbu lepších režisérů, za všechny jmenuji M. Night Shyamalana. Dobrý režisér často potřebuje nad sebou bič a ne možnost režírovat si vlastní paskvily. Čest výjimkám. ()

loki5 

všechny recenze uživatele

Věřím že je to přesně to co chtěl Toro natočit a vše je skvěle vybroušené do nejmenšího detailu. Herecké výkony, výprava, triky, atmosféra, napětí, kostýmy. Vlastně nemám co vytknout. Jen je to bohužel takový ten film, který by byl naprostá bomba před 20 lety a konečně i to je záměr tvůrce. 80% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Mrazivý avšak nevyužitý potenciál scenára, ktorý navyše obsahuje pasáže, ktoré sa bez problémov dajú odhadnúť. Herecká garda veľmi dobrá a v podstate vďaka nim sa to celé presúva na lepšiu úroveň. Od G. del Tora sme videli aj lepšiu réžiu. Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

hEROic 

všechny recenze uživatele

Del Torovo vizuální zpracování já žeru, atmosféru to mělo místy také silnou, zahrané skvěle, ale co je to všechno naplat, když je to průhledné jak sklenice vody a až pohádkově jednoduché... ten luxusní hororovej dům přímo řval o další a další brutální scény a překvapivé zvraty... těžce nenaplněný potenciál, taková škoda... necelých 70% ()

johnywalker 

všechny recenze uživatele

Osobně ve filmu vidím obrovský potenciál, který je zkrátka nevyužit. Celá hororová část mi přijde vskutku záhadou. Asi jsem to prostě jen nepochopil. Úžasný úvod zastiňuje průměrné pokračování a předvídatelný konec. Další mírné zklamání, nemůžu úplně říct, že jsem čekal víc, protože jsem neměl ani ponětí do čeho jdu. Spíše mi tenhle typ vyprávění nesedne. Podobný počin, Only lovers left alive s Hiddlestonem a Wasikowskou, mi také nepřirostl tolik k srdci. Obsazení skvělé, rád jsem viděl Jima "Bobbyho" Beavera ze Supernaturalu, ale zkrátka není to film pro každého... ()

Pitaya 

všechny recenze uživatele

Film ve mě již od začátku probudil něco, co už hodně dlouho postrádám u nových filmů (hlavně amerických) a to jest zájem, touhu vědět co bude dál a hlavně takový ten pocit, kdy film zkouknu a pak na něj klidně ještě pár dní myslím. Herci jsou skvělí, stejně tak atmosféra. Purpurový vrch(dům) je do detailů propracovaný - každá místnost, chodby vše. Film mě skutečně nadchl. ()

John8 

všechny recenze uživatele

Slabší kousek Del Tora, dost průhledná zápletka, takže zbývá jen pěkný efekty a masakr... A to z toho dělá... Průměrnou podívanou. ()

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama