Reklama

Reklama

Edith Cushingová (Mia Wasikowska) je na svou dobu velmi emancipovaná dívka s literárním talentem a nepěkným traumatem z dětství, s nímž se vypořádává právě psaním. Záhadnému cizinci, siru Thomasi Sharpeovi (Tom Hiddleston), se její texty líbí, jí se pro změnu zamlouvá on. Dokonce tak, že po tragické otcově smrti brzy odloží smutek a provdá se za něj. Díky sňatku se stane spolumajitelkou panství Purpurový vrch, jemuž vévodí majestátní, leč chátrající viktoriánský dům, jehož děravou střechou padá do vstupní haly déšť, sníh a listí. V jeho ponurých stěnách se Edith rozhodně necítí jako doma. Přispívá k tomu odměřenost její švagrové Lucille (Jessica Chastain) a spousta děsivých vizí, jež ji provázejí od chvíle, kdy prvně překročila práh. Edith je sice k smrti vyděšená, zároveň ji ale zvědavost nutí odhalovat tajemství, které se dům snaží pohřbít. Že jí při téhle pátrací akci půjde neustále o život, asi není potřeba dodávat. (CinemArt)

(více)

Recenze (779)

helrohir 

všechny recenze uživatele

Del Toro má s desením diváka nejaké tie skúsenosti, a možno aj preto som mal od tohto filmu vyššie očakávania, ktoré však boli v konečnom dôsledku poriadne zhatené. Film pritom nezačína vôbec zle, a práca s atmosférou či občasnou ľakačkou trochu rozprúdi krv v žilách.  Po presune diania do Anglicka sa napätie ešte zvýši, nakoľko atmosféra v prekrásnych kulisách starobylého domu začne efektne gradovať. Lenže čím ďalej smerovali moje očakávania k nejakému dych berúcemu vyvrcholeniu, tím viac začal dej filmu upadať až nakoniec skončil ne neurčitom scenáristickom mišmaši. Miesto naozaj desivého hororu totiž v podstate sledujeme "iba" gotickú romancu s trochu ošemetnou detektívnou líniou v pozadí, kde všetky tie "duchárčiny" slúžia len ako vodítko hlavnej hrdinky v jej pátraní. Del Toro rozhodne vie pracovať s atmosférou či postavami, ale v tomto prípade nedokázal príbehovú kostru spracovať tak, aby dosiahol nejaké efektné vyvrcholenie. 60%. ()

HaniRM 

všechny recenze uživatele

Já osobně jsem okouzlena .. Zprvu romantický příběh, kterému by neodolaly nejedny kalhotky, se pomalu příjemně proměňuje v napínavý zvrácený horor... Dokonalé barvy a kostýmy Vám nedovolí zakrývat si oči ani když Miu začnou pronásledovat duchové .. ()

nemer 

všechny recenze uživatele

Příjemná relaxace, takový je výsledný dojem z filmu. Skoro mne až mrzí, že místo filmu Toro nevytvořil o domě a jeho lidech raději seriál, protože na druhou polovinu filmu se velice dobře dívá, ať už jsou duchařské scény jakkoli úsměvné. Mnohé obrazy, atmosféra, hra se světlem a stínem jsou vskutku fantastické a některé už se i přibližují mým představám horrorových scén z knih Sheridana Le Fanu (leč ve filmu je mrazivých scén bohužel opravdu poskrovnu). Přestože mne první polovina filmu příliš nezaujala a podle mého názoru byl zbytečně promrhán duchařský potenciál i skvostný potenciál domu včetně hlavních protagonistů, musím autorovi poděkovat za příjemně strávený podvečer v kině. V jádru je Purpurový vrch relaxační pohádka pro dospělé. Návštěvy kina nelituju. Podobné snímky (resp. zpracování) se vyskytují jen ojediněle a tomu, kdo má aspoň trochu tento žánr v oblibě, mohu zhlédnutí filmu vřele doporučit, přestože se domnívám, že projekce v přítmí prázdného domu v pozdních nočních hodinách by byla určitě zajímavější :) Od začátku jsem k filmu přistupovala jako k relaxační pohádce a z tohoto úhlu pohledu bylo vše, co jsem očekávala, splněno. Film není nic víc, ani nic míň. Potenciál byl určitě větší (škoda první poloviny na úkor té lepší části i uspěchaného konce), ale to se dá říct dnes o čemkoliv. Všichni to známe; kdo umí, tvoří, kdo neumí, píše kritiky :) V rámci žánru hodnocení 80%, globálně 65%. Milé zpestření podzimu a předdušičkového období (navzdory všem nedostatkům stotisíckrát lepší než Paranormal activity, Blair Witches a další podobné zhovadilosti) ()

darkphoenix 

všechny recenze uživatele

Prenádherne natočená nastavovaná kaša, v ktorej vlastne občasné záchvevy atmosféry vzbudzuje len úchvatná výprava (a práca so svetlom) a správne gradovaná hudba. Del Toro sa v rozhovore vyjadril, že nenatočil horor, ale gotickú romancu, v ktorej sa môžu vyskytovať duchovia či občasný des nejasného nadprirodzena (inak povedané, elementy hororu). Problém je, ale v skutočnosti, že na gotickú romancu sa nemáte ako a prečo stotožniť s hlavnými postavami a na horor sa nemáte čoho báť, CGI bubáci teda vôbec nie sú strašidelní. Potom už len ostáva žasnúť nad tou nádherou, ktorú Del Toro dokonale maľuje a tešiť sa z Jessicy Chastain, ktorá svojím výkonom príjemne mrazí. Finále je príjemne šťavnaté a mne neostáva inak, než dať tri hviezdy. Na jednu stranu sa mi chce nadhodnocovať a byť iného režiséra, pokojne strelím štyri, ale pri Del Torovi, ktorý dokáže okrem vizuálnych krás rozprávať i nemej úchvatné príbehy (viď. Faunov Labyrint, Princ bez kráľovstva) sa to inak nedá. Uvidíme po druhej projekcii, pri ktorej už nebudem vymýšľať čo a ako to v skutočnosti je. PS. CGI strašidlá Del Torovi skutočne odpustiť neviem. ()

Kackucka 

všechny recenze uživatele

No asi bych tento film nenazvala hororem. Scenérie naprosto dokonalá, umělecky úžasné zpracované, hudba taktéž skvělá. Příběh trošku pokulhává. Úvod zbytečně zdlouhavý, jinak krásně ponuré. ()

DePompon 

všechny recenze uživatele

Štvrtú hviezdičku pridávam celkom neobjektívne, pretože ide o počin Guillerma del Tora a ten si vyslúžil moju doživotnú lojalitu pre skvost menom Faunov labyrint. Inak ak mám film porovnať s jeho predošlými počinmi, dovolím si poznamenať - príliš digitálne, čo celkovému vizuálu znižuje kvalitu. Miestami skôr pobavilo, než vystrašilo. Inak sľubný námet, scenár, aj obsadenie. Hodné zhliadnutia. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Pro Boha živého co to bylo? Nějaká parodie? Dyť se kino asi ve 2/3 filmu začalo srdečně smát !!!!! U horroru. No chtěla jsem si udělat vlastní úsudek a mám ho. Jediný bod... jediný..... jen a jen za kostýmy. Jinak to pro mě byl ztracený čas. Už vidím jak se vdám a jsem nadšená z baráku s dírou ve střeše. A ani po pár nocích mi nepříjde divné že spím sama. No co naplat. Prostě totální sek vedle. :-( ()

IZFNP 

všechny recenze uživatele

Guillermo del Toro je vo svojom žánre boh. O tom sa snáď nebudeme hádať. Otázne je, ako veľmi je divák fanúšikom tohto žánru - vizuálnej poetiky sústreďujúcej sa viac na ako a menej na čo. Skoro detektívny príbeh zmiešaný s prvkami hororu a nečakanou dávkou romantiky prekvapivo nie je duchárskym príbehom. Duchovia tu zohrávajú úlohu, ktorú by rovnako dobre zastúpili i živé postavy či neživé predmety. S presne zvoleným hereckým obsadením prichádzajú postavy ako vystrihnuté z gotických románov, Wasikowska, Hiddleston i Chastain tu zohrávajú priam divadelné predstavenie - a pri tom diváka nechávajú zabudnúť, že ich nevidí prvýkrát. Ale späť k tomu, v čom je del Toro majstrom - vizálna stránka filmu je priam magická. Kombinácia farieb a štýlov, kostýmov a výpravy dopĺňa film spôsobom, aký som už dlho nezažila, a to ma veľmi bavilo. Nemôžem ale povedať, že by mi to stačilo. Záver nepriniesol nič, čo by nebolo jasné už poslednú hodinu, a samotné posolstvo filmu bolo nevýrazné. Film sa mi páčil dosť, rozhodne by som však váhala odporučiť ho ďalej. ()

Thovt 

všechny recenze uživatele

Del Toro geniálně pracuje s obrazem a atmosféru dokáže navodit opravdu skvěle. O to víc pak zamrzí, když to pokazí nějakým nepovedeným, laciným a/nebo obehraným trikem. Třeba humanoidní monstrum bez očí už jsme někde viděli, ne? Děj bohužel taky drhne a v důsledku je na dvouhodinový film dost jednoduchý. Škoda... ()

matolos1 

všechny recenze uživatele

Gotická záhada od Tora v podobe skvelých hercov a to asi tak všetko. Dej je už tak otupený že ani nemá zmysel sa nad ním zamýšlať a 119 minút to akože vážne? Mohlo to v pohode trvať o 30 minút kratšie. A že horror? Myslím si že pri takejto hudbe a efektoch sa nikto nedosere. Jediný kto tu tak mysticky pôsobil bola Lucille. Ešte pozdvihnem kameru ktorá aspoň jediná vedela čo má robiť. ()

Lighter 

všechny recenze uživatele

Audiovizuálně krásné, ale jinak svou extrémní hloupostí téměř srovnatelné s Pacific Rim a to už je teda co říct. ()

j@hn 

všechny recenze uživatele

Stokrát radši se podívám na staré Poeovky s Viincentem Pricem, než na tddle bezduché digitální hovno. A tak zoufalé digitální strašidla jsem teda hodně dlouho neviděl (a doufám, že hodně dlouho neuvidím) .. ()

ConyM 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostal k shlédnutí Crimson Peak, na který jsem se minulý rok původně velmi těšil. Děj filmu je lehce předvídatelný, především jeho druhý polovina. Ale celkově je film moc hezky zpracován, co se týče vizuální stránky. Tom Hiddleston a Jessica Chastain zahráli skvěle švihlé sourozence, kterým jsem to vážně věřil, především výkon Jessicy na mě zapůsobil. Mám del Tora a jeho fantasy filmy rád, sice Pan's Labyrinth je ještě o dvě úrovně výš, ale i s Crimson Peakem se dá strávit příjemný večer, nejlépe s vínem v ruce. ()

Kuntziter 

všechny recenze uživatele

3 *jsou jen pro docela hezkou vizuální stránku. Jako pohádka dobrý, ale příběh je prostě směšnej a naprosto bez nápadu. Zápletka je naprosto žalostná. ()

Rastman 

všechny recenze uživatele

Největší tragédie celého filmu tkví v tom, že všichni od Del Torra čekali víc. Po "PýTý" ani není divu. Jenže on je to prostě a jenom dobrý film. Nenašel jsem nic, co by mě iritovalo a ačkoliv je všude jindy spousta kritiky na tohle a na tamto, většinu jsem prostě nepostřehl. Vyjma faktu, že Mia vypadá v poslední části filmu tak na dvanáct let, ale to je jen hnidopišský detail. Ano, dalo se z toho jistě vytřískat víc, pokud by duchové hráli větší roli a celý psychopatologický zvrat se trochu rozvinul, klidně do nějakých vzdálenějších mezí, ale třeba by to naopak nefungovalo. Kdo ví. ()

14krejca14 

všechny recenze uživatele

Od Tora opět kouzelně zpracované. Film s nádhernou výpravou, kulisami, maskami a skvělým obsazením, ovšem od Tora bohužel opět bez emocí a duše. Škoda... ()

Související novinky

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

Del Toro si dává pauzu od blockbusterů

18.03.2016

Guillermo del Toro nám nadělil dva díly Hellboye nebo Pacific Rim, teď se ale hodlá na dobro vrátit k menším projektům. Alespoň to tvrdil loni v říjnu, když propagoval svůj horor Purpurový vrch, a… (více)

Uvidíme Pacific Rim 2?

Uvidíme Pacific Rim 2?

18.09.2015

Nad pokračování sci-fi rubačky Pacific Rim - Útok na Zemi, se pomalu stahují mračna. Režisér Guillermo del Toro (Hellboy: Zlatá armáda) ho připravuje na 3. srpna 2017, teď to ale vypadá, že se datum… (více)

Udělen první "ČSFD Honor Award"

Udělen první "ČSFD Honor Award"

26.04.2015

Ve třetím dubnovém týdnu se v Praze uskutečnil koncert filmové hudby Film Music Prague s repertoárem skladeb španělského skladatele Fernanda Velázqueze a dvou Britů ve službách Hollywoodu, Harryho… (více)

Hollywoodští skladatelé v Praze

Hollywoodští skladatelé v Praze

18.04.2015

Hned několik světových premiér obohatí program 4. ročníku festivalu Film Music Prague. V rámci koncertu s názvem Hudba Hollywoodu zazní 23. dubna ve Dvořákově síni Rudolfina hudební ukázka z… (více)

Reklama

Reklama