Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Americký dobrodružný film natočený podle skutečných událostí. Chtěli pokořit Mount Everest, ale Mekka všech horolozců pokořila je. Přestože stanuli na jejím vrcholu, neměli zdaleka vyhráno... (oficiální text distributora)

Recenze (14)

lillien 

všechny recenze uživatele

Já se na to můžu koukat pořád dokola..lezou, lezou, něco se začne komplikovat, pak se překotně leze dolů a začíná boj o život. Dokonce i když není zpracování úplně na jedničku, vždycky mě tyhle horolezecké katastrofické příběhy budou bavit a to z jednoho prostého důvodu. Je to výborný krátkodobý lék na jakékoli deprese. Vždycky si totiž tváří tvář těmto událostem uvědomíte cenu života. Smrt na Everestu má opět plus v tom, že jde o popis skutečné události. Oproti většině filmů o riskantních výstupech, kdy na živáčka expedice nenarazí a pomoci se nedovolá, zde můžeme sledovat začátek éry adrenalinového kšeftování na Everestu, kdy si parta většinou neškolených a často vylízaných snobů "kupuje" výstupy na Everest za dohledu zkušených průvodců a šerpů a samozřejmě vybaveni kyslíkem a nejmodernější technikou pro přežití. A ejhle, ono se to i tak může velmi ošklivě zvrtnout. Čomolungma si totiž i se zkušenými horolezci umí zahrát smrtelný ping-pong, jak to asi dopadne, když selže lidský faktor ve skupině plné amatérů. Z teplé postele se na to kouká úplně nejlíp! ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že je obrovská škoda, že se tohodle příběhu nechopil někdo z předních režisérů, který by dal tomuhle neuvěřitelnýmu příběhu zaslouženej kabát. Od knížky jsem se nemohl odtrhnout a z určitýho pocitu vděku, že se tohle někdo vůbec pokusil zfilmovat, dávám 4 hvězdy. Film to není špatný, ale chápu, že pro lidi, kteří knížku nečetli, nebude asi nic extra. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Slavnější, velkofilmovější a vizuálně mnohem působivější mladší bratr Everest z roku 2015 strčí tohohle televizního předchůdce ve všech směrech hravě do kapsy. Ale prý je zase jeho děj oproti novějšímu remaku bližší realitě, což nedovedu posoudit. Každopádně jeho postavy jsou většinou opět vykresleny jako soudnost nemající namachrovanci a hazardéři, takže divákovi jich opět nemusí být líto. Horolezci a horolezkyně holt nezodpovědně zariskovali a nevyšlo jim to, c'est la vie. Nepřeju jim to, ale jak během filmu zaznělo: "Odteď už každý sám za sebe". Vyškrábat se na vrchol s docházejícím kyslíkem, dávno po plánovaném čase, nebo dokonce nechat se tam téměř vytáhnout šerpou a spoléhat na to, že mi potom vyčerpaní kamarádi zezdola přijdou v nočním blizzardu na pomoc, je bezostyšný egoismus. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Solidni, je to mnohem bckovejsi, nez aktualni Everest (2015), ale ta vyzdimanost a umrzajici zoufalost v death zone, je zde podana asi jeste lepe a udajne je tohle mnohem faktualne presnejsi. 8/10 ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Je to spíš za tři, jenže těhle horolezeckých dramat je tak málo, že filmu zmatený způsob vyprávění odpustím. Ke konci už jsem totiž nepoznal, kdo je průvodce a kdo nezodpovědný začátečník. Naštěstí děj v podstatě odpovídá Kormákurovu Everestu, takže jsem se orientoval po paměti. Novější zpracování skutečné události se mohlo opřít o výraznější herce, podstatně hutnější atmosféru a pochopitelně i o štědřejší rozpočet na triky, takže tuhle televizní verzi smázlo naprosto s přehledem. ()

Platom 

všechny recenze uživatele

Filmový štáb si vyrazil do našich Krkonoš, aby zde natočil snímek o tragédii na Everestu... Opravdu to na mě tak působilo a herci zase tak přesvědčivě nehráli, aby jim člověk uvěřil, že se nacházejí na nejvyšší hoře světa, když kdejaký kopec na horizontu, byl opticky vyšší. Celkově ne úplně dobrý výklad osudového roku 1996. Nicméně i tak jde o ucházející podívanou, která posloužila v mnohém jako předloha pro Everest (2015), jelikož některé scény jsou naprosto identické. Jistě, oba snímky byly točeny dle skutečných událostí, ale pakliže se na snímky podíváte v krátkém časovém rozestupu, nelze pochybovat o tom, kde si bral novější snímek inspiraci. ()

Hapretor 

všechny recenze uživatele

Letošní remake Balthasara Komárkurva je oproti tomuto nudná patetická břečka. Z tohoto snímku mně doslova mrazilo. ()

Mocoft 

všechny recenze uživatele

Příběh ucházející, dojem mi kazí jako obvykle dabing. Lepší průměr. Spíše bych doporučil "Pád do ticha". ()

Adam's 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ne další film o odvážných výkonech horolezců, ale o lidské nerozvážnosti a smrtícímu podcenění zrádnosti velehor. Snímek otevřeně kritizuje moderní trendy zpřístupňující kdysi nedobytné výšiny stále masovější poptávce. Zdolat nejvyšší horu se zdá tak ošidně snadné, výprava vysokohorských turistů pod vedením dvou zkušených horalů se však brzy má přesvědčit o opaku. Velmi naturalistický, až dokumentární zážitek... ()

papuchalk 

všechny recenze uživatele

Kombinace televizní film + stáří 20 let je dnes pro mnohé nekoukatelná. Zejména ve srovnání s novodobým Everestem z roku 2015 je tato starší verze opravdu slabá po vizuální stránce. Ale co se týče příběhu, je tam dost věcí lépe vysvětleno a chyby vůdců expedice jsou řečeny přímo bez obalu. Tato verze filmu je totiž natočena podle Krakauerovy knihy. Krakauer je určitě důvěryhodnější zdroj, sám se vstupu účastnil, a co je podstatné - je určitě lepší spisovatel. ()

anillvap 

všechny recenze uživatele

Bez přečtení knihy / knih, které popisují události na Mt. Everestu 1996 (především J. Krakauer: Into Thin Air a A. Boukreev: The Climb), nemůže tenhle film divákovi nabídnout tak strhující příběh, jak by se mohlo dle popisu zdát. Osobně musím říct, že kdybych obě knihy nečetla, tak mne film neosloví a budu zklamaná. Takhle však dávám 4 hvězdičky a není to úplně objektivní hodnocení k filmu (stále se jedná o TV film...), ale upřímně musím ohodnotit jenom to, že se někdo odvážil toto téma vůbec natočit. Herecké výkony nejsou vůbec špatné a natáčení takového filmu muselo stát spoustu energie a prostředků, že si takové hodnocení zaslouží. ()

Rozmarýna 

všechny recenze uživatele

Líbilo se mi to víc než Everest. Souhlasím s poz3n, že je škoda, že tento příběh nenatočil někdo z předních režisérů. Po zhlédnutí seriálu Everest - za hranice možností, jsem dospěla k názoru, že Hall a Fischer byli velmi nezodpovědní, hlavně vydělat prachy. ()

Související novinky

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

Nelezte na skálu, co je hodně špičatá

22.06.2006

...zpívá Ivan Mládek a vlastně tím popírá prvotní ideu horolezectví, tedy překonávání hranic (svých i přírody) a snaha o dosažení nedosažitelného. Filmy o horolezcích a jejich hrdinských výstupech… (více)

Reklama

Reklama