Reklama

Reklama

Krvavá paní

Československo, 1980, 77 min (Alternativní 71 min)

Obsahy(1)

Po zpracování příběhu o Juraji Jánošíkovi si klasik slovenského animovaného filmu Viktor Kubal vybral další historickou postavu opředenou pověstmi, nechvalně proslulou uherskou hraběnku a paní Čachtického hradu Alžbětu Báthoryovou. Ta v Kubalově lyricko-pohádkové interpretaci z roku 1980, v níž se snoubí děsivá tragika s odlehčujícími komickými prvky, darovala na důkaz lásky jednoho dne své srdce muži, který se o ni v nemoci postaral a zachránil jí život. Bez srdce byla ale jen plná chladu a nenávisti a začala si libovat v utrpení druhých. Viktor Kubal se stejně jako u svého předešlého titulu stal sám autorem námětu i scénáře, výtvarníkem, animátorem a režisérem a po svém boku měl i zde hudebního skladatele Juraje Lexmanna a dramaturga Rudolfa Urca, průkopníka slovenského animovaného filmu. (Česká televize)

(více)

Recenze (67)

T2 

všechny recenze uživatele

Taký nevšedný animovaný umelecký počin, ktorý má čo do seba ale údernosť stráca kvôli dosť nechutnej rozťahanosti. /60%/ ()

tron 

všechny recenze uživatele

Spočiatku odľahčené, ku koncu desivé a bezvýchodiskové. Kubal ukazuje, ako sa z krásnej, aj keď osamelej Alžbety, stáva smutne preslávená Krvavá grófka. Bez slov, zato s animáciou plnou nápadov (videli ste už, ako niekto druhému dáva svoje srdce, alebo modré z neba?) a za sprievodu hypnotickej hudby Juraja Lexmanna. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Až do Jakubiskova projektu jediný kvalitní nejen domácí film na Alžbětino téma. Rozpohybovaná Kubalova pověstná zkratka na jedničku. Skvělé v domácím kinu, výtečné v archivním kině :) ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Druhý celovečerný animovaný film od Viktora Kubala, znázorňujúci humorom a paródiou legendu o krvavej Čachtickej pani. Animácia primitívne jednoduchá je vyvažovaná špecifickým humorom. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Veľmi kvalitný animovaný počin od Viktora Kubala. Horrorový animák s veľkou porciou hudby, zvukov, ale bez dialógov. Dialógy na druhej strane ani nechýbajú, pretože Kubal dokázal všetko potrebné povedať nadčasovou animáciou, ktorá je síce minimalistická , ale maximálne účinná. 80%. ()

Tom_Lachtan 

všechny recenze uživatele

těsně pod čtyřmi hvězdičkami, protože mi vadilo nechutné natahování, kéž by se kamsi ztratilo tak deset až patnáct minut... Víc hudebních motivů by taky rozhodně neškodilo, postupem začala dosti nudit, pár nápadů se ve filmu sice objevilo (scény se zvířátky jsou supr), ale žádnej nebyl využit na plno. Dost odbytá byla animace, postavy se mi ve své jednoduchosti sice líbily, avšak všechno ostatní bylo naanimováno na pytel, a ani zájímavej příběh to nezachránil. dodatek: jak to, že tomu asijskému chalanovi klapali bosé nohy na kamenech jako pěticentimetrové podpatky?? _________ ps: super plakát ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Špatný a nepovedený film. U animovaného filmu je důležité, aby nějakým způsobem oslovila kresba a koncepce. No a to zde nezafungovalo. Postavičky a prostředí jsou obyčejné a nezajímavé. Námět sice nese potenciál, ale ten zde vůbec není využit. Místy se Krvavá paní tváří jako večerníček, aby posléze ukazoval nahé ženy a krev. Pokud to byl umělecký záměr tak špatný. Navíc je film zybtečně dlouhý. To platí téměř pro každý záběr. Například krvavá lady šlápne někomu na ruku pak se noha vrátí do původní pozice, chvíli tam stojí, aby posléze stejný pohyb opakovala znovu. Takový jednoduchý záběr pak trvá třeba přes 5 vteřin, aby následoval další takový. Takovéto natahování je pro film příznačné a bohužel jen prodlužuje tento nevýrazný zážitek. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

I po letech stále působivé dílo. Strohé výtvarné pojetí, barevný kontrast, kde červená je symbolem života i smrti, a temné varhany vytvářejí chladnou atmosféru. První poetická třetina je plná radosti, kdy zvířátka připomínají rozjuchané disneyovské postavičky a Alžbětka Sněhurku. Jakmile však dá svému zachránci srdce, stává se z ní chladná a bezcitná čachtická paní. Věrný Ficko shání své paní mladé panny, na vesničany padá hrůza a železná panna nestačí objímat další oběti. Hřbitovní scéna, kdy noční krajinou burácí vichr a jedno tělo za druhým padá do masového hrobu, jako by vypadla z gotického hororu. Film má přiměřenou délku, avšak mnohý současný divák zvyklý na permanentní akci zřejmě spokojen nebude. Krvavá paní je poezie v obrazech a u poezie se nespěchá, tu je třeba si vychutnat. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl Čuráj Sračkubisko arogantní píčus a ta jeho Deána přeambicioznělá kráva, uznali by totální a nevyvratitelnou nadvládu této kreslené verze na poli Čachtické paní a ušetřili by si spoustu opovržení. Pravda, nic by si nevydělali, ale za to to stojí. Každopádně je Kubalův animáček parádní, Nižnánský musí mít radost:-) ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Hodná dívka, kolem které pobíhají zvířátka jako by šlo o Popelku, se zamiluje do mladého zbojníka, jemuž daruje své srdce. A to doslova, protože v tu ránu se začne chovat jako krvelačný magor. Film obsahuje zhruba tři slušné scény ("krvavá lázeň", "pes chce sežrat srdce" a "závěr ve Věži") ale zbytek je povětšinou nudně utahaný a rozvláčný. A určitě tomu nepomáhá ani animace na úrovni podprůměrného večerníčku, i když chápu že zde jde o uměleckou licenci. Každopádně film obsahuje velmi dobrou hudbu... ()

MIMIC 

všechny recenze uživatele

Viktor Kubal chvalabohu nechce riešiť ťažko riešiteľné historické skutočnosti a prezentovať podlé úklady mocichtivých uhorských magnátov voči chudinke grófke Báthoryovej a radšej ponúka neuveriteľne emotívny a poetický príbeh postavený na omračujúco prostej a pôsobivej metafore o žene (doslova) bez srdca. Vytvára geniálny animák, ktorý (okrem iného) dokazuje, že i "disneyovské" tancujúce zvieratká môžu fungovať, pokiaľ sú zasadené do správneho rámca. Krvavá pani ponúka extrémny emocionálny rozsah siahajúci od utešene hravej arkadickej selanky večerníčkového typu po veľmi drsný horor, pričom to dohromady sakramentsky dobre funguje. Ak by boli niektoré scény poňaté ako hraný film (pochovávanie odkrvených mŕtvol na sychravom cintoríne za zvuku umieráčika a v svetle fakle či vrúcne objatie pozoruhodne vybavenou železnou pannou), bol by to horor, na aký sa nezabúda ani po transplantácii mozgu. Skláňam sa pred spôsobom, ako úžasne je možné pracovať s priam infantilne minimalistickou animačnou stratégiou. Tí, ktorí si potrpia na technickú perfekciu, budú dokonale zhnusení, alebo prinajmenšom kruto rozčarovaní. Tí, ktorí očakávajú číru poéziu (a nebude im vadiť i nejaká tá číra hrôza) budú skučať blahom. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Alžběta Báthoryová je nepochybně divácky vděčný námět, v tomto zpracování jsem se k tomu ale stavěl rezervovaně. Primitivní animace mě moc nenadchla, v některých momentech to má fakt divný humor (pták používající deodorant - a vlastně celkově mi ta kombinace hororu o sériové vražedkyni a roztomilých zvířátek přišla jaksi bizarní a nepatřičná), a především jsem vůbec nepochopil ten ústřední moment, který vysvětluje Alžbětinu proměnu jako následek dobrovolného darování vlastního srdce (doslova) muži ze srubu, do kterého se pravděpodobně zamilovala, a který se jí později její srdce pokouší vrátit, ale bezúspěšně. Proč s ním vlastně nemohla zůstat a proč ho musela opustit? Jaktože si mohla vyndat srdce z hrudi a dál po tom žít? Proč toužila po mladistvém vzhledu, když se stejně neměla komu ukazovat a o přízeň mužů jí nešlo? Film vyvolává hromadu otázek, na něž odpovědi nedává. Přitom po většinu doby tam hraje úžasná hudba a místy je to skutečně strašidelné, takže se nemůžu ubránit dojmu, že pokud by se to drželo čistě jen hororového žánru (třeba jako Kábrtova Svatební košile) a mělo by to propracovanější kresbu a vypustila by se z toho všechna ta zvířátka a blbinky okolo (a klidně to mohlo mít poloviční stopáž), přišel by mi výsledek mnohem lepší. Takto zůstalo bohužel jen někde na půl cesty. ()

strougy 

všechny recenze uživatele

Stylová animace, plná drobných vtípků a schopná roztomilého vystižení poetické atmosféry určitých scén, nedokáže zabránit postupné nudě, vkrádající se do příběhu hlavně vinou přepálené stopáže. Příběh zpracovaný touto formou totiž zdaleka nemá potenciál na více než hodinové trvání a diváka tak film postupně spíš ubíjí než baví, což je vzhledem k mnoha povedeným scénám vyložená škoda. I tak je ale o třídu zajímavější než otravné zpracování stejné legendy od Juraje Jakobiska. Silné 2*. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Zaujímalo by ma, či videl Krvavú pani Jakubisko. Tá totižto výborne funguje aj po emocionálnej stránke, nielen po tej vizuálnej. Je výborne vypointovaná, fungujú v nej vzťahy a na animovaný film je veľmi odvážna. Jediným otáznikom tak zostáva, pre koho je určená, už si nedokážem spomenúť, či som z nej mal ako dieťa depresie. Trochu mi pripadá, že na začiatku je Kubal ovplyvnený Disneym, aby neskôr prešiel do módu Universal 30. rokov. Motivácie postáv nemusia byť v animovanom filme detailne prepracované, tu stačia byť naznačené a podporené výtvarnou štylizáciou. Kubal ukazuje, že animovaný film môže byť aj smutný. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Tak tohle mě zklamalo, z nějakého důvodu jsem čekal něco totálně jiného. Čekal jsem něco jako Krabata, takže atmosférickou temnou pohádku, a navíc když to je o Bathoryové? Tak jsem čekal i krev, ale kde nic tu nic. Je tu sice koupel v krvi, dokonce i jedna mrtvola. Ale ten animovanej styl se mi totálně nelíbil, a o atmosférře ani nemluvím, polovina filmu je o Báthorce jak začínala, takže nic extra všude smích a barvy. Později se snaží film padnout na temnější notu ale s tou animací to je prd platný, tak aspoň přidá temnější hudbu ale prostě to nijak extra nefunguje. Ale aspoň to nebylo nic extra hroznýho a na ty 3* to vyšplhá. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film mě svého času trochu děsil. Ale více se v mé hlavě vyvstávala otázka, nakolik je předkládané pravdivým a nakolik hrou autora.***(15.10.2010) ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Animace je velmi jednoduchá a občas používá dost divoké barvy. Prvních asi 18 minut bylo idyličtějších než běžné disneyovky, až jsem si říkal, zda nekoukám na jiný film. Režisér celý příběh zvládá odvyprávět obrazem a hudbou, jen v první minutě zaznělo pár vět komentáře (takže je vlastně docela sranda, že vydavatel na DVD umístil české titulky). ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Neskutočné, koľko podôb môže maž jednoduchá kresba. Občas filmík síce naráža na svoju "celovečernosť", ale aj tak je to umelecké dielo, aké sa len tak nevidí. Kvantum nápadov na pomerne malej ploche... ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Animované a právě proto maximálně působivé pojetí známého motivu. Film začíná jako nevinný romantický večerníček a postupně se mění v nefalšovaný horor a nevídané animované pojetí zániku a zmaru. Minimalistické pojetí animace zde oceňuji jako výrazné plus, díky kterému dobře vyniknou některé jemné detaily (kopcovitá krajina, noční hřbitov), dokreslující celý příběh. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typický štýl, pre mňa nepochopiteľne strašne preceňovaný, ale zas táto čachtická pani sa možno vyrovná aj filmu Bathory. A to stál 5 korún s dépehá. Aj bez dialógov sa dá vyjadriť príbeh, v tom bol zase Kubal majster, treba uznať. ()

Reklama

Reklama