Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Závěrečný film Andersonovy satirické trilogie vznikl podle skutečných událostí, o kterých se režisér dočetl v novinách. Do třetice se setkáváme s hrdinou Mickem Travisem (Malcolm McDowell) tentokrát v roli podnikavého a zvídavého televizního reportéra, který společně s dalšími postavami tráví jeden den na oslavách 500. výročí luxusní nemocnice Britannia. Zatímco pozornost všech zaměstnanců se obrací k očekávané návštěvě královny matky, investigativní novinář se snaží zjistit okolnosti záhadného genetického projektu Dr. Millera. V nemocnici nic nefunguje tak, jak by mělo, je to jen obludné panoptikum, které chce za každou cenu vzbuzovat pocit normálnosti. Nemocnice je rovněž metaforou britské společnosti, zmítané různými neduhy, funguje jako organismus, kde se současně hlásají ušlechtilé myšlenky o demokracii a zároveň provádějí protilidské zvrácenosti. Anderson ve svém příběhu hravě a chvílemi i cynicky odkazuje na různé žánry filmu (např. hororová epizoda s šíleným lékařem Millerem), linii groteskního podobenství pak podporuje stylizované herectví. Malcolm McDowell tentokrát nevystupuje excentricky do popředí, ale stává se rovnocenným partnerem svých kolegů. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (7)

corpsy 

všechny recenze uživatele

Záver Andersonovej bizarnej, voľnej trilógie ide snáď ešte viac na doraz, ako tie predchádzajúce snímky. Sociálny podtext, frankensteinovský motív a hlavne čierny britský humor dávajú najavo zmysel tvorcov pre netradičný, za to ale čisto komerčný snímok. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

Závěrečný díl Andersenovy volné trilogie je žánrově úplně někde jinde, než úvodní drama Kdyby... Nemocnice Britannia je podařená komedie, která má s Kdyby... společnou pouze hlavní postavu a metaforu britské společnosti vměstnané do jediné instituce - zde státní nemocnice, která se připravuje na 500. výročí svého založení. Hlavní postava celé trilogie - Mick Travis (Malcolm McDowell) - už překvapivě není tím centrem pozornosti, jako byl v Kdyby.., ale o to víc vynikají další charaktery (ředitel nemocnice, šílený profesor Miller atd.) Britannia Hospital už možná není tak působivý film, jako předchozí části trilogie, nicméně jako satira jde o velmi výstižný a dobře udělaný film, který stojí za shlédnutí a zamyšlení. Mimochodem: Nevím proč mám ten dojem, ale profesor Miller mi v některých frankensteinovských scénách připomíná dr. Divnolásku z Kubrickova protiatomového filmu..:-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Aj britské zdravotníctvo minulého storočia bolo v dezolátnom stave... lenže tento snímok poťažmo nerozpráva len o tejto oblasti. Nemocnica je len hmatateľná predstava o nefungujúcom systéme, odborárskych manévroch, štrajkujúcich prospechárskych lídroch, klientelizme a iných faktoroch. Anderson zavŕšil svoju kritickú trilógiu, ale kdesi cítim, že tento film mohol byť kompaktnejší a účelnejší. Štvrtá recenzia. ()

Galerie (44)

Reklama

Reklama