Reklama

Reklama

V roce 1999 je město Los Angels plné násilí, drog a gangů. Je rozděleno na zóny volné střelby, kde nehlídá policie a neplatí žádné zákony. A přesně uprostřed této zony se rozhodne pan Miles otevřít střední školu pro mladistvé členy gangů. Za pomoci špičkových vědců sestrojí robotické učitele-cyborky, kteří se mají postarat o výuku dětí a o kázeň. A do této školy přichází Cody Calp, vězeň a člen gangu Černých srdcí, který má na výběr - bud bude studovat, nebo půjde zpět do vězení. Cody jako jediný si začíná pomalu všímat, že s učitelema není něco v pořádku... postupně se vymikají kontrole vědců a rozhodnou se rozpoutat svou vlastní válku se studenty. (matestlust)

(více)

Recenze (132)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Béčko jak vyšité. S naprosto vším, co k tomu označení patří. Neumím si představit, že by dnešní Hollywood(no možná celá Amerika) dopustil natočení znovu něčeho tak šíleného. Vize dětí se zbraněmi, kteří jsou nezvladatelní není špatná a v dnešní době každodenních přestřelek bych ji viděl skoro až za "nepříjemnou" předpověď. Avšak robotičtí učitelé, kteří se trochu zvrtnou a začnou studenty vraždit to je opravdu síla. Jen je to všechno tak zábavné a tak kruté, že se na to člověk za každou cenu podívat musí. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Ja viem, je to béčko ako vyšité (Terminátor sa tu vykráda vo veľkom), ale viažu ma na neho nostalgické spomienky, kedy som doslova tieto "braky" denne hltal. A robotická Pam Grier, z ktorej vyteká zelený sliz...no uznajte sami, to je k nakusnutiu :-) / UPDATE 14.1.06: Po dlhej dobe (cca 7-8 rokov) som si to pozrel znova a bavil som sa rovnako ako prvy krat. Uncut verzia zachadza este dalej ako svojho casu okliestene verzia pre TV a VHS (u nas film svojho času vyšiel pod názvom Exterminator) a ta jedinecna atmosfera deprimujucej vizie sveta (studenti po skole traviaci volny cas na bojisku za mestom, kde sa likviduju vo vazne mienenych gangovych stretoch) funguje stale. Industrialny, spinavy, politicky nekorektny, ale zvrhle pritazlivy film z doby mojho detstva. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Cyborgové a pankáči v akční exploatačce ze školních lavic pod taktovkou režiséra Komanda a Zúčtování v Malém Tokiu - tady je spokojenost labužníků uleželého braku zajištěna. "Class of 1999" představuje absurdní pandán k Lesterově staršímu exploitation bijáku ze školních lavic "Class of 1984". Oba filmy vycházejí ze stejné premisy, kterou je bulvární zveličení násilí mládže na školách a nulový respekt vůči autoritám. Ve starším filmu byli chuligáni záporáky v příběhu legitimizujícím násilnou odvetu na nich ve stylu "Přání zabít". Tentokrát Lester jako správný bezpáteřní brakový šejdíř v zájmu dobových trendů přelomu 80's a 90's otočil ideologickou korouhvičku a ukázal spravedlivý boj členů mládežnických gangů proti kybernetickým pedagogům, kteří představují bulvarizované stereotypy sadistických a pedantských učitelů. Jinými slovy zatímco o osm let dříve Lester cílil na dospělé diváky obskurních kin, v roce 1990 už nadšeně mámil ve videopůjčovnách peníze z peněženek dospívající mládeže. Ale coby správný řemeslník v obou případech udělal maximum a dostál jakýmkoli očekáváním. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Prakticky všechno je tu ve správné béčkové poloze, od příběhu s robotickými učiteli, přes plejádu skvělých herců, kterým vévodí ďábelský albín Stacy Keach až po bandy studentů, které jako by vypadly z Atomového gymnázia. A všechno to do sebe skvěle zapadá v řadě dnes již kultovních scén. Ani vlastně nevím, proč nedávám absolutní hodnocení. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Extrémní béčko, které jsem jaksi neměl po jeho vzniku nikdy tu čest vidět. Podařilo se mi to až po 18ti letech, takže jsem vfilm mohl vnímat ve vztahu k ostatním filmům té doby a postupného vývoje akčních filmů. Lester 5 let po "Komandu" již řádně ztrácí dech a natáčí takovou spatlaninu, postapokalyptické-akční-scifi, která vykrádá mírně Terminátora (zejména na konci filmu), ale přichází z řadou nápadů, které se objevují v akčních scifi až o pár let později. Tak například myšlenka univerzálních vojáků je oživena ve Van Damovce o 2 roky později, "terminátoři" se zabudovanou zbraní v ruce o mnoho let později v třetím díle "Terminátora" apod. Je zajímavé dnes vidět, jak se ty filmy ve své době navzájem ovlivňovaly ... Film vypráví příběh o smutné budoucnosti, kde jsou do škol plné gangů povoláni 3 noví učitelé, kteří zde mají sjednat pořádek. V tu dobu se také domů z vězení vrací "hlavní hrdina" filmu a nastupuje opět do školy. Brzy zjistí že s novými učiteli není něco úplně v pořádku. Nejen jejich brutální metody vedoucí k zajištění klidu v hodinách, ale později i vraždění spolužáků vede k odhalení, že se jedná o ... no v podstatě o terminátory vyrobené spíš pro válečné účely než pro výuku... S tímhle je však divák seznámen hned od začátku. Film má sice ještě pořád "look" 80. let, ale jejich atmosféru (možná naštěstí) už ztrácí. Neobsahuje klasickou hudbu 80. let, nabízí vcelku zajímavou atmosféru. V roli ředitele se objevuje jako "guest star" Malcom McDowell a zajímavé bylo, že mladý hlavní hrdina mi vyzáží pořád připomínal hlavního hrdinu z "Mechanického pomeranče" (tento je však proti němu andílek). Akční scény jsou docela obstojné, triky na svoji dobu docela také. Vše se odehrává ve špinavém rozbitém prostředí, diváci se dočkají i nějakých těch gore scén a v druhé polovině filmu typických Lesterových hlášek. Je to prostě takový akční průměr, který ve své době nijak zvlášť nevynikal, ale na druhou stranu od jiných Lesterových filmů ani po letech příliš nezestárl. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Přesně takhle si představuju ideální béčkový filmy. Vypnout mozek, nad ničim nepřemejšlet a jenom koukat na obrazovku a bavit se. Dost se divim, že se film ke mně dostal až takhle pozdě. Vidět to někdy na začátku 90. let, asi bych byl z toho úplně na větvi. Přesto jsem měl u některejch scén pocit, že je znám. Ale to asi bylo tim, že tam toho bylo dost okopírovanýho z jinejch filmů (a některý filmy zase možná později kopírovaly Exterminátora). Jinak mně se o něco víc líbila první polovina, kde bylo víc legrace. Druhá akční polovina už tak vtipná neni, což je trochu na škodu. A nejvíc ze všeho se mi líbil učitel dějepisu, když nejdřív nasekal na prdel těm dvěma punkáčům a nakonec vytasil z ruky vrták :-) Trochu mi film kazil českej dabing (Michal Pavlata namluvil snad 20 postav) a pak trochu horší triky. I když, co se dá čekat za triky u béčka z roku 1990. Podle mě je to zkrátka povedený béčko na odreagování u televize s lahváčem v ruce. Pokud v tom nebudete hledat žádný moudra, tak vás to snad nemůže zklamat. ()

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Malcolm (McDowell)!! Stacy Keach z Prison Breaku, dříve známý jako detektiv Mike Hammer! Bradley Gregg alias Chodec z třetí Noční můry (zde dokonce v hlavní roli)! Joshua Miller, ten malý upír z Near Dark! Dokonale osmdesátková Traci Lind! Pam Grier (vy-víte-odkud) s plamenometem místo ruky!! Stále aktuální téma násilí ve školách a nápady, které později vykrádaly mnohem slavnější SF filmy! A k tomu všemu jako třešeň na dortu písnička, složená a odzpívaná šéfem novoromantických kulťáků Ultravox, Midge Urem osobně! A jako by to nestačilo, navrch ještě další, tentokrát performovaná jistým (tehdy ještě neznámým) Trentem Reznorem! Tolik slibného pohromadě... Tak proč tomu sakra dávám jen tři hvězdičky? ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Hodně, ale fakt hodně volný pokračování class of 1984, kde první díl byl spíš takový drama/thriller, ale tohle je naprosto čistokrevný sci-fi béčko, který si něco bere z terminátora a něco z univerzálního vojáka a všechno to smíchá v takovej mišmaš, kde se nakonec všichni brutálně pozabíjej. Jen mi přišlo fakt debilní, jak tam každej ten pankáč (a že jich tam je) nosil nějaký barevný elasťáky, barevnou bundičku a náušničky a myslel si, že je pak drsnej ()

choze 

všechny recenze uživatele

"TAKŽE ONI VEDLI VÁLKU SE STUDENTY?" - "NEDĚLAJÍ TO SNAD VŠICHNI UČITELÉ?" Úleťácké volné pokračování Lesterovy CLASS OF 1984, se kterou to ale má společné jen téma narůstajícího násilí na amerických školách. Za prvé se změnil žánr z dramatu/thrilleru na sci-fi a za druhé učitelé už nejsou oběti, ale záporáci a výsledkem je šťavnaté akční sci-fi béčko, které leccos dluží TERMINÁTOROVI (český distribuční název uhodil hřebík na hlavičku - navíc ti robotičtí učitelé byli původně navrženi pro armádu, takže jsou to takoví bývalí terminátoři). Škola se strážnými věžemi jako ve věznici, futuristická auta, roboučitelé, plamenomet, protažení studenta dírou ve zdi tak, že je mu zlomena páteř, likvidace učitele obrněným školním autobusem, hláška "RÁD FORMUJU MLADÉ MOZKY" pronesená učitelem, co právě zavrtává vrták do hlavy jednoho ze studentů...co si přát víc? Volné pokračování se Sashou Mitchellem, které už Lester nerežíroval, je ale slabota. "UVIDÍME SE VE ŠKOLE." ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Roboteacher, aneb likvidace vždycky bude stát míň než inkluze.. Co na tom, že autoři kostýmů a účesů nevyndali hlavy ze sáčků s toluenem. Koho zajímá, že příběh je tupý jak Horáček s Pažoutem, vykrádá se Cameron a Stacy Keach vypadá jako provozní Modré ústřice. Lesterova Cesta do hlubin študákovy lebky je ultimátní béčko, které boduje právě svou obskurností a nyní už nemyslitelným ideologickým podhoubím. A co si budeme nalhávat, pozice ředitele této školy byla pro Alexe z Mechanického pomeranče dalším logickým krokem. Drugs Kill. Education Too! ()

Tuxedo 

všechny recenze uživatele

Děsně blbé, ale proklatě zábavné „béčko“, které si tento titul právem vysloužilo svým děravým a vykrádačským scénářem (zdravíme Jamese Camerona!), uhozenými hláškami, ujetou premisou, nahodilými vztahy postav a zábavným akčním finále s prima triky i náznaky opravdové atmosféry. ()

Le_Chuck 

všechny recenze uživatele

Že je to barbaská vyrádačka Terminátora mi bolo jedno aj pred desiatimi rokmi (keď som to videl prvý krát) , aj teraz. Hlavne že tam sú zlí roboti, hektolitre krvi a polámané kosti. A celé to korunuje masové finále keď profáci začali tasiť (vŕtačka, plameňomet,...) *mňam*. Dnes už je to značne omšelé a viac ako tri je možne dať naozaj len z nostalgie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

V roku 1992 sa na amerických stredných školách stalo viac ako pol milióna násilných incidentov. V niektorých mestách začalo okolie škôl spadať pod nadvládu mladistvých gangov. V roku 1997 sa počet incidentov ztrojnásobil. Mnohé školy boli zatvorené. V roku 1999 sa oblasti ovládané gangami ešte viacej rozšírili. V reakcii na to bol založený Úrad pre obranu vzdelávania. Ten za pomoci cyborg robotických učiteľov z firmy Megatec má znova obnoviť poriadok na školách. *** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Jan Amos by zajásal. Class of 1999 je ukázková škola budoucnosti… moderní osnovy, nestandardní vyučování. Učitelé jsou přísní a své povolání berou velmi zodpovědně – splněný sen každého ředitele..., že nekonzumují běžnou stravu je vedlejší. U žáků vzbuzují respekt. Škola se tak stává jedinou oázou klidu. Místní gangy v okolí sice stále vyvolávají strach, ale nebezpečí číhá jinde. Ohnivé inferno otevřelo bránu… ()

petero 

všechny recenze uživatele

V r. 1999 kriminalita mládeže narastá nekontrolovateľným spôsobom. Geto je obohnané ochranným múrom (toto nemá žiadny vplyv na dej). Do školy sú nasadený nový učitelia – roboti, ktorý zoberú výchovu mládeže do svojích rúk. Ukážkové Béčko tej doby ktoré upgradovalo pôvodnú Class of 1984 (kde učitelia boli tí dobrý) do terminátorskej polohy. Má dobrú atmosféru a ponúklo mi v podstate to čo som od neho očakával, škoda že nič viac. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Rozkošně přímočaré béčko o tom, jak se z terminátorů stanou učitelé masakrující nebohe studentíky v rámci jejich vyšší mravní výchovy. Nesmírně zábavné, s punkově-trashovým prostředím připomínajícím postapokalyptické filmy ala Mad max, čistým tahem na politicky nekorektní bránu a praštěně nadsazeným násilím vůkol všude a na všech. 7/10 ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Vymakané béčko zo začiatku deväťdesiatych rokov. Otvorené násilie, robotickí učitelia, mŕtve deti, čierny humor, gore a Pam Grierová. VHS klasika Total Brutal. ()

Reklama

Reklama