Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dvojice zběhů prchá nepojmenovanou zemí v Jižní Americe a snaží se překročit státní hranici, při tom je ale neustále pronásledována helikoptérou a armádou vojáků. Ti dva, MacConnachie a Ansell, mají ruce spoutané za zády, nemůžou se zastavit, nemůžou si odpočinout. Doufají, že ten děsivý sen, který prožívají, brzy skončí. Jsou to zločinci, nebo jen dezertéři? Proč musí dlouhé kilometry utíkat pustou krajinou bez jistoty, že se dožijí zítřka? (HareS)

(více)

Recenze (23)

movie 

všechny recenze uživatele

Podle všeho celkem neznámý snímek, adaptace knihy Barryho Englanda, kterou do filmové podoby přepsal Robert Shaw a který je prakticky postavený na jeho hereckém výkonu, který se pohybuje kdesi od "vlažný" až po "nadprůměrný". V celkem neujasněném příběhu prchá dvojice můžů (zběhů?) nepojmenovanou zemí a snáží se překročit státní hranici, při tom je ale neustále pronásleduje helikoptéra a armáda vojáků. Měj jsem za to že prchají z Itálie do Švýcarska, ale podle knížní synopse se prý jedna o "jakousi" zemi v Jižní Americe. Celkem zvláštní, ale nikoliv příliš náročné, Shawa jsem měl ale raději v jiných rolích a Malcolm McDowell je tu zcela typický. 70% ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USATržby Celosvetovo €46,185║ Neúprosný Robert Shaw unikajúci s príťažou Malcolma McDowella pred armádou a hliadkujúcou otravnou helikoptérou, má miestami slušné napätie ale neprinesie žiadne posolstvo, lepšie vykreslenie charakterov, či nejaké hlbšie zamyslenie nad významom tejto naháňačky, proste je to film len o úniku do bezpečia cez akékoľvek zábrany čo sa postavia do cesty a to je všetko. /55%/ ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Lokačně a kamerově naprosto úchvatný projekt, kde se přímočarý příběh o dvou vězních na úprku odněkud někam rozplývá do existenciálního podobenství o útěku ve všech možných významech a konotacích - z vězení, od viny, ven ze společnosti a systému, o holý život i před sebou samým. Losey (potažmo pod scénářem podepsaný Shaw) dle vlastních slov zcela záměrně filmovou adaptaci oprostil od konkrétnosti předlohy co do historického a geografického zasazení, aby mohl jít až na dřeň univerzálního pojednání o obecných rovinách situace útěku dvou odlišných mužů napříč územím, které je v řadě ohledů vůči nim nepřátelské. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Odnikiaľ nikam v mystickej atmosfére hustých lesov, skalnatých údolí, pustatín s divo rastúcimi kríkmi, obrábaných polí a malých skalnatých dedín. Na úteku vo dvojici. Zviazanej sprvoti putami zauzlených povrazov a neskôr nevyhnutnosti. V objatí prírody a predsa pod drobnohľadom vrtuľníka, ktorý sa sadisticky sa poihráva s upotenými bežencami. Odnikiaľ nikam a predsa niekam. Z anonymnej, bližšie nešpecifikovanej totality, plnej vojakov, za hranice do iného štátu. Skrývajúceho sa vysoko na horizonte strmých štítov hôr. Charaktery oboch utečencov sa menia v závislosti od momentálneho stavu, počasia či situácie. Od chladnokrvného vraha k obetavému záchrancovi druha. Od odsudzovača zabíjania nevinného k chladnokrvnému podrezávačovi hrdiel. Ale: stojí celá tá námaha za to? Nečaká ich na druhej strane zase len to isté militaristické peklo v bledozelenom? Našťastie film nedáva veľa jasných odpovedí, dáva len vodítka a stopy. Z nich si každý divák môže odvodiť vlastný zmysel i východisko. Čo však dáva je neuveriteľne podmanivá atmosféra a vierohodné charaktery a spôsoby správania sa dvoch ľudí v krajine, s pomerne nečakanými, no pritom skvostnými replikami v rozhovoroch jediných dvoch relevantných hrdinov príbehu, ktorých vzájomný pomer i ich vlastné duševné prejavy neustále kolíšu. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Útěkářský film po kupě s existencionalismem. Dvě vězni (?) prchají vyprahlou jihoamerickou krajinou (natáčeno ovšem bylo ve Španělsku) jak před tajemnou černou helikoptérou, tak sami před sebou. Střet dvou odlišných osobností a zároveň dvou sociálních prostředí vede k několika konfliktům mezi hlavními představiteli. Nutnost přežít a vidina svobody ovšem u obou mužů nakonec vítězí. Nic filosoficky nestravitelného. Naopak, dobře natočené a příjemné pokoukání. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ano, ano, je to tak jak se píše jinde. Je možno si to ověřit právě shlédnutím tohoto filmu. Prchající - obzvláště ten starší - vede při útěku, kdy už jsou celí odrbaní, vyčerpaní, stále své citové vzpomínky na ženu, co s ní prožil, křičí do okolí a ve filmu je dost prostoru o úvahách pro osobní život každého jedince. Atmosféra filmu lidského jedince k tomu vybízí. A tak ho vydrží sledovat jen ten, kdo má nad čím přemýšlet. Jiný zůstane chladný, nesoustředěný a nebude to sledovat a uvažovat, nic mu to totiž neříká.***(5.10.2010) ()

panjosef 

všechny recenze uživatele

Moji dva oblíbení herci na útěku neurčenou zemí (pravděpodobně jižní Amerika), ovládanou diktátorským režimem a s všudypřítomným vrtulníkem v patách. Postavy procházejí plantážemi, opuštěnou noční vesnicí s několika místními jež skrývají své existence v malé sklepní hospodě, přes pole, hory atd.. Herecky zde exceluje zejména Robert Shaw s jeho jako obvykle cynickými grimasami (např. když jí chleba který ukradl od zesnulého vesničana a jeho manželka začla křičet, to se musí vidět). ()

classic 

všechny recenze uživatele

Malco je ešte takým zelenáčom a Bob má najlepšie filmy v hľadáčiku, pričom obaja si spoločne zahrali dezertérov, čo sú sprvoti spútaní lanami, každý zvlášť, ruky za chrbát, neustále im je v pätách helikoptéra, ktorej dvoj-členná posádka sa s nimi zahráva, ako mačka s myšou, a len málokedy, čo si dáva odstup, kvôli nepriazni počasia sa schová. Okrem hrozby z vrchu, prichádza nebezpečie zdola, kde sa na nich taktiež rútia húfy vojakov, ktorí im doslova dýchajú na krk, a koľkokrát sa stretli zoči-voči so smrtonosnými, ostrými nábojmi, ktoré len tak svišťali okolo uší... / MacConnachie a Ansell sú v nepriazni osudu na úteku pred množstvom nástrah, ale i bojujú sami so sebou, a pod drobnohľadom skúseného majstra za kamerou, Joja Loseyho + za asistencie troch špičkových kameramanov, nakrúca extrémne znepokojivý snímok s dôraznou a veľmi tiesnivou hudbou Riša Bennetta, ako vystrihnutou z pôvodnej Planéty Opíc. Zábery, ktoré som vo väčšine uprene vydával sú atmosferický mimoriadne depresívne, že dusná atmosféra je na pravom mieste, čo ma teraz automaticky napadá. Pozrite si to, čo prežíva „štvaná zver” kdesi v Južnej Amerike... Oplatí sa to, verte mi. ()

MrCreosote 

všechny recenze uživatele

Utíkej! Dva chlápci s rukama svázanýma za zády prchají prosluněnou krajinou. Nevíme proč, nevíme kam. Starší se pasuje do role vůdce, mladší ho ochotně následuje. Helikoptéra, jakýsi symbol věčně trvajícího nebezpečí, jim pořád krouží nad hlavami. Hlavní je dostat se pryč. Jakkoli. Robert Shaw (Podraz, Čelisti) si tady střihl další pamětihodnou roli a Malcolm McDowell mu dělá solidního sidekicka. Během cesty dochází k vzájemným hádkám a neshodám, dohromady ale tihle dva tvoří sehraný tým. Kromě nich už ve filmu nikdo jiný není, minimalistické pojetí ale Postavám v krajině vyloženě sedne. Atmosféra se nedá popsat, je skoro až magická. Vždycky se rád nechám překvapit snímkem, od kterého jsem nic nečekal. ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

4/10 Cekal jsem trochu vic. Robert je sympaticky maniak a s jednim zasobnikem vystaci na nekolik desitek nepratel - toto je jiste velkym vzorem pro Arnieho Komando - jak kvuli prostredi, tak kvuli zminenemu. Film bez prologu a epilogu, co usetrili na honorarich za herce, to vrazili do do jedne vyrazene vietnamske helikoptery a vypravy zrejme v jizni americe. Dockame se i zvlastnich tlachu o penezich a zkazene mladezi. Podivny film, ale za to dlouhy. Trochu mi pripominal Capricorn 1. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Dva muži se pohybují (většinou utíkají) pustinou z neznámého bodu A do bodu B, o kterém se toho také moc nedozvíme, avšak můžeme jej považovat za jejich cíl a spásu. Nedozvíme se ani co udělali, jak se jim podařilo utéct, a jaký je jejich plán, pokud vůbec nějaký mají. A tak se můžeme soustředit jen na ně, na jejich boj s vnější chimérou (helikoptéra) a vnitřními chimérami - Mac (Robert Shaw) je v závěru již nedokáže odlišit. Také jejich vzájemný vztah doznává během putování určitých změn. Z mladého Ansella (Malcolm McDowell) se stává zkušený harcovník, i když ještě nedokáže svého staršího spolubojovníka zachránit. Každopádně natočil Joseph Walton Losey na svou dobu pozoruhodný film - western bez koňů a klobouků (Mac o ten svůj záhy přišel). Pozn. Tento film považuje za výjimečný i postmoderní filosof Paul Virillio (kniha "Válka a film"): "aby se (pronásledovaní) vyhnuli všemu, co vyznačuje a signalizuje používání, obydlení, všemu co informuje, svinují se do terénních záhybů, pokrývky rostlin a stromů, do atmosferických poruch, do noci". ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Neznámy film, ktorý neznámym zaiste aj ostane. Jediní herci, ktoré prehovoria, sú obe hlavné postavy a to, čo povedia, nie je pre ďalšie rozvíjanie deja príliš zaujímavé. Netrvá dlho a film sa mi zdal čím ďalej nudným a nudnejším. Neidentifikovaná krajina, divák nevie, čo sú obe hlavné postavy zač, ani prečo unikajú, ani pred kým. A kedže tieto odpovede sa nedostavia ani do konca filmu, prestáva to byť zaujímavé a postavy mi rýchlo začínajú byť ukradnuté. Či ich zastrielia, alebo dokážu utiecť, je zhruba to isté. Občas sa vydarí akcia, dusno je pri niektorých drsnejších scénach, film však na viac ako jedno pozretie zato nestojí. Shaw je násobne lepší herec než scenárista. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Robert Shaw je mazák jak hrom a táhne celý film a celou cestu dvou utečenců na svých bedrech. McDowell sice začínal, ale taky skvělý. ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Představitel jedné z hlavních rolí, Robert Shaw napsal scénář podle stejnomené knihy anglického spisovatele Barry Englanda a jde vidět, že je to role na tělo. Syrová, maniakální, urputná, přesná jako Shawova tvář. Komorní tóny putování a útrap dvou postav ladí s exotickým pozadím nejmenové země a jednotí se ve svébytném duchu, který může jedny nudit jako jiné fascinovat. Nejde tu o žádné hrdinství a pokud ano, tak jen to osobní, niterné ve srovnání s obecnými úklady. Hudba: Richard Rodney Bennett. 80% ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Útěk dvou trestanců by mohl být natočen zajímavěji. Zvláště s takovým hereckým potenciálem. Co mě na tomto filmu nejvíce a asi jako jediné zaujalo byly scény s vrtulníkem, které byly velice výborně natočené. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Dva (zpočátku) svázaní muži prchají divočinou před vrtulníkem, který si s nimi hraje. Později se rozvážou, získají zbraně, k vrtulníku přibudou nepřátelští vojáci. Mladší je tak trochu děvkař, starří otec od rodiny se zkušenostmi z armády, hádají se, spolupracují, zabíjejí. Losey natočil asi svůj nejzábavnější film, jen ČSFD by si měla opravit škatulku, není to thriler ale dobrodružný survival s pár akčními scénami. Bavilo mě to, Shaw i McDowell jsou výborní jen si celý film kladete otázky. Kdo jsou? Kde jsou? Co provedli? Proč po nich jde celá armáda? Kam směřují? SPOILER. Režisér také nevěděl, takže konec zůstal bez odpovědí. A takové filmy bez konce nesnáším, navíc k tomu přibude ještě nesmyslná smrt jedné z postav a dobrý 4* pocit z filmu se rozplynul jako pára nad hrncem. 3* jsou tak akorát. ()

Reklama

Reklama