Reklama

Reklama

Bývalá lehkoatletická hvězda Mickey Almon, který pro USA získal tři zlaté medaile, přijíždí v roli sportovního komentátora televize NBT do Moskvy. Na ulici je osloven mužem, který říká, že je vědec a potřebuje propašovat na Západ důležité materiály. Mickey souhlasí, velice brzy se ukáže, že je to past, do které ho vlákala KGB. Mickey je zatčen. Po sérii vyčerpávajících výslechů, které ho fyzicky i psychicky zlomí, je donucen k doznání před televizními kamerami a následně odsouzen k desetiletému trestu v pracovním táboře na Sibiři. Při jedné vězeňské zábavě ho inspiruje vystoupení spoluvězně, který nechává "zmizet" předměty v krabici s dvojitým dnem. Mickey začne plánovat útěk. Při vykládání zásob z vlaku, stihne se dvěma spoluvězni v jednom vagóně postavit falešnou stěnu, za kterou se ukryjí. Pro uprchlíky začíná vyčerpávající cesta za svobodou. (TV Nova)

(více)

Recenze (37)

dobytek 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu vypadal hodně zajímavě. Výslechy v "Moskvě", zlomení hlavní postavy a potom cesta vlakem do gulagu... To mělo atmosféru a já čekal nějakej opravdu šílenej pracovní tábor, kde bude hlavní postava rejt držkou v zemi. Jenže to prostředí gulagu mi přišlo spíš jako takovej trochu přísnější pionýrskej tábor. Vězni tam nijak netrpěli, v teple seděli u šicího stroje, jídlo dostávali, dozorci jim taky celkem nic moc hroznýho nedělali... A nejhorší trest? Když budeš zlobit, tak nedostaneš balík, co ti posílá manželka. Pak přijde útěk a velmi rychlá cesta ke svobodě. Dalo se z toho námětu vytřískat rozhodně víc. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejdrsnějším momentem z celého filmu se stala scéna s liškou. Střílení do lidí už nikoho nevzruší, když je k vidění téměř všude, takže předpokládám, že zase každý střelený vstal a došel si na kávičku a něco na zahřátí, ale ta liška ... no, nevím, nevím. Z příběhu se dala dokonce vycítit i určitá zoufalost z bezvýchodné situace, zrada a nespravedlnost. Na svou dobu působivé zpracování, i když co já vím, jestli se tak mazaný útěk mohl někomu povést, třeba jo. Ještě upozornění ... kdo jste to neviděl, nečtěte zdejší obsah. Je tam vyzrazeno snad všechno. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že gulag byl točen ještě za studené války, protože evidentně nebyl točen v Rusku. Tvůrci si sice celkem dali snahu aby divák ten dojem měl a snad se jim to u amerického publika i povedlo. Našinec znalý prostředí i poměrů a nemusí jít nutně o znalce Ruska uvidí řadu detailů, které mu tam zkrátka nebudou ,,štymovat''. Jedná se hlavně o techniku ať už jde o samotný vlak či helikoptéru Huey atd.. Ten zbytek pak sráží zbytečná lajdáckost filmařů, kdy z gazíku se slepují rudé hvězdy a navíc vypadají, že je z červeného polepu vystřihovalo děcko. Příběh samotný je sice fikcí, ale podobných příběhů se psaly stovky. Vzpomeňme třeba britského archeologa jehož příběh je skvěle zpracován ve fimu Ztracený na Sibiři (1991) nebo osud nejedné spojenecké osádky jejíž palbou poškozený letoun se zřítil nad Rusy ovládaným územím, nebo tam s ním letci záměrně přistáli protože by domů nedoletěli a u ,,spojenců'' to bylo lepší než v německém zajetí. Ač byli vybaveni kartičkami v azbuce, že jsou spojenci a žádají pomoc, často byly dlouho zadržováni a vyslícháni zda nejsou špioni. Už tehdy! Dalším filmem s tématikou gulagů je Útěk ze Sibiře (2010), který se Ztraceným na Sibiři považuji zatím za to nejlepší co západ o táborech na dálném východě Ruska natočil. Tento film je takový lehce osmdesátkový. V té době se točilo s podobnou tematikou dost filmů, ne sice zrovna ze Sibiře ale nepřítelem byl vždy Rus, nebo velmi často. Je to pochopitelné, v té době měla Amerika ještě jako prezidenta opravdu tvrdého neústupného muže Reagana a ten s Rusy a Severní Koreou nedělal tanečky jako Trumpík. Z filmu se mi líbil jak začátek s tím donucováním přiznání na což byli Rusové specialisté, tak samozřejmě závěrečná část. Řada epizodek mi přišla podivná a skončilo by to vždy stejně a to jediným způsobem... Ale budiž. Docela mi tu sedl Malcolm, kterého ne vždy musím. Hlavní hrdina mi byl nesympatický od prvopočátku až do konce. Celou dobu na mně působil jako nařvanej Amík a nezdálo se, že by jej něco nějak moc deptalo krom toho nedostání balíčku. Film lze tedy brát jako takovou zajímavou snahu z konce osmdesátek natočit něco exotického z dalekého Ruska. Co oceňuji, je, že v závěru upozornil na nesvobodu v Rusku a často naprosto nezákonné deportace nevinných lidí do táborů, které měli velmi blízko k těm nacostickým - vyhlazovacím. Dávám tedy za tři čerstvě sešité rukavice. * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Gulag alebo najznámejší ruský hotel. Hotel, kde si stačí nocľah len odpracovať. To to v tomto filme veľmi neukázali.J eto len taký americký útekový film, ktorý s reáliami nemá veľa spoločného. Veď tam nebolo ani poriadne zima a ešte k tomu väzni počúvali rádio. O tom sa Solženicynovi ani nesnívalo. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

I přes dané téma překvapivě mírný film, kterému by slušelo spíše evropské, naturalistické ztvárnění. Takhle vše působí, jako takový standardní film o tom, jak se nevinný dostane do vězení, kde se musí přizpůsobit, aby přežil. ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Slušný film, sice se to rozjede až někdy od půlky kde se dostaví skvělé záběry a příbeh se pořádně rozjede a akce nechybí, tak je dobrá oddychovka. Hlavní hrdina je po celý film super. Prostředí táboru je taky výborné prostě hodně slušný film. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Žádné umění, zato však slušné řemeslo. Typicky americký béčkový guláš pro všechny, kde si každý něco svého najde. Nudit se nebudete. ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Viděno před lety na VHS a teď v tv. Jelikož jsem četl od Solženicina Souostroví Gulag, tak se mě toto zfilmování zdá velmi slabé. Místo krutostí v táboře se řeší soutěž ve vyšívání rukavic, snad krutější se mě zdála plesnivá blátivá cela před vyslechem. Tehdy můj oblíbený herec Malcolm McDowell, který je znám z rolí psychopatů se zde jeví za docela sympaťáka což je nezvyklé, ale nic proti tomu, nejkrutější z celého filmu mě nakonec přišla scéna z liškou. Film rozhodně nenudí a dá se shlédnout i dnes, ale víc se mi líbilo třeba Bílé peklo . ()

sator 

všechny recenze uživatele

Viděno v jednohlasém dabingu.. Podle všeho se jedná o fikci, nevypátral jsem nic co bylo nasvěčovalo že se jedná o True story ... ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Poctivý osmdesátkový film z vězeňského prostředí (zde speciálně gulagu), u kterého bych vůbec netipoval pouze televizní produkci. Začátek mírně roztahaný, ale od nástupu na zasněženou Sibiř to bylo stále lepší a napínavější. Nápad s falešnou stěnou vagónu geniální! 85% ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

Tenhle kriminal disponuje tolika silnými momenty! Naproti tomu ale bohužel staví spousty vaty, a tak trestá diváka leckdy obyčejnými akcemi, které nejsou ani ničím extra drsným, a to, Gulágeg bezesporu musel být! Jinak je ale originální sledovat Hercuila v plnovousu a vězeňském mundůru..70 % ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Mňa osobne (aj keď s niektorými výtkami) to bavilo, ďalej to rozpitvávať nebudem, ale pokiaľ si chcete pustiť film o ruských pracovných táborov a.i. siahnite radšej po tých, ktorých CSFD vám ponúklo o kúsok nižšie tejto tabuĺky. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Na to, že se jedná pouze o TV film a navíc je to taky celkem starý (z dnešního pohledu), je to celkem slušná podívaná. Je to z hnusné doby a hnusnýho prostředí, a to určitě chtěli tvůrci zdůraznit, takže není nouze o nějaký realistický (až naturalistický) scény, který k tomu tak nějak patří a umocňujou celou atmosféru. Jo, občas je to trochu naivní nebo je potřeba přivřít oko, ale obecně to nebyla špatná záležitost. P.S.: Útěk ze Sibiře je pochopitelně lepší... ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Jako hodně deprese, udělalo se mi blivno- nechápu jak někdo může v roce 2018 volit Komunisty. A to pravda byla jistě ještě mnohem horší (to vím), ale film to moc dobrý není...50% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Úvodní sekvence, kdy se atletická hvězda Mickey Almon zaplate s KGB mi přišla poněkud zmatená a hlavně rychlá. Při výsleších se to rozjíždí a jakmile se dostane do gulagu, tak se jedná o velice syrový film. Právě kvůli své syrovosti se nejedná o pěkný film. Ovšem natočen je dostatečně dobře i vzhledem k tomu, že se jedná pouze o televizní film. Znázornění gulagu bylo fantastické. [429. hodnocení, 28. komentář, 63%] ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Bývalý americký olympijský vítěz se díky pasti nastražené KGB ocitá v pracovním táboře na Sibiři. Muhaha, tak po téhle náloži by jste ze spaní měli vykřikovat „USA, USA, USA“ a každého rusa zdravit plivancem do tváře. No jenže se nestalo. Minimální charisma (tím nemyslím to Davida Keitha), minimální atmosféra (vzhledem k prostředí až zarážející), minimální empatie s hlavními hrdiny…prostě jsem zůstal až zmražený, jak mne takový příběh může nechat tak chladným. Škoda téma a herci jsou víc než v pořádku, ale někde je něco nefungujícího….něco, co z Gulagu dělá průměrný snímek. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Komunistická ideologie stojí na lžích a polopravdách. V praxi je prohnilá, zvrácená a krutá. U moci se drží tyranií a krutostí k vlastním občanům. V počtu obětí komunismus pohodlně vede i nad nacismem a celou WW2 (170 mil. vs 80 mil.). Komunismus v Rusku 20. století splodil celou síť pracovních táborů, do kterých se posílali ti bohatší (což byli často ti schopnější), upřímnější, nespokojenější nebo ti, co se na někoho křivě podívali. Ruskými tábory prošlo asi 18 mil. lidí včetně žen a dětí a 1,5 mil. lidí v nich zemřelo (1930-1953). Komunističtí pohlaváři ale nebyli hloupí - asi by na sibiř neposlali Američana, člena atletické výpravy. Tenhle film si totiž z toho všeho dělá tak trochu srandu. Tábor je útulný a práce je fajn. Kluci si  dokonce na dílně uspořádají soutěž. Útěk je hladký. Hledá je ruská hlídka v helikoptéře Bell UH-1 Huey. Celé to připomíná spíš epizodu Walker Texas Rangera nebo Hvězdné brány. Je to moc jednoduchý a povrchní. Je škoda vyprávět takové zbytečné příběhy, když se pořád ještě najdou "intelektuálové", co popírají hrůzy komunismu a šíří marxistické myšlenky. ()

Reklama

Reklama