Reklama

Reklama

Chaplin obchodním příručím

  • USA The Floorwalker (více)

Obsahy(1)

Další z grotesek Charlieho Chaplina (tentokrát pro společnost Mutual) se odehrává v obchodním domě. Jeho dva majitelé mají problémy se zákony a proto chtěji uprchnout s co nejvíce penězi. Ve chvíli, kdy jeden omráčí druhého s vidinou většího obnosu peněz pro něj, se do kanceláře vřítí Charlie Chaplin, jenž už v obchodě natropil pár hloupostí. Oba jsou si k nepoznání podobní, a tak si vyměmí oblečení a tím pádem i své role, což má za následek spoustu nedorozumění a vtipných situací. (Sharlay)

(více)

Recenze (15)

Radko 

všechny recenze uživatele

V úvode divák zisťuje, že vedúci prevádzky a jeho pobočník sú podvodníci. Ďaleko od morálky majú i zákazníci obchodu v podobe počestných vyfintených paničiek a ich sprievodu, ktoré ukradnú z pultov v obchodnom dome, čo sa len dá. Chaplinova anarchia v tomto rámci ni je poburujúca, skôr situačne srandovná. Kto všetko odnáša, je zamestnanec, snažiaci sa o férový prístup. Patrí k radu naivných idealistov, zanovito kopúcich len v limitoch systému. Toho systému, ktorý väčšina obchádza a porušuje. Po štyridsiatke sa takýmto idealistickým typom ich životná tragika veľmi často odráža v tvári i držaní tela. Poznámka: Film obsahuje jedny z prvých bozkov chlapa chlapovi v kinematografii. Minimálne ten prvý stojí za za to. Dáva ho Charlie svojmu náprotivku priamo na ústa. Šťavnato a nekompromisne. Ten druhý bozk je už len čajíkom pre detičky. Dáva ho taktiež Charlie: z radosti staručkému liftboyovi na čelo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Za mnohé úsměvné scény, které Chaplin opravdu bravurně zvládá, ale také za jeho "boj" s eskalátorem, nejde nedat 4*. A které scény jsem myslel? Třeba ty, kde něco svoji hůlkou zničí či shodí a s nevinným výrazem dělá, že se nic nestalo. :) ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Zatím nejslabší groteska, co jsem od Chaplina viděl. Zpočátku je to docela nuda, pak ale Chaplin rozjede pár svých klasických vtípků a ke konci to završí povedenou rvačkou a honičkou. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Trochu roztahaná podívaná, ale na to, že jde jen o samé kopance, nadmíru zábavná. Zejména jezdící schody byly brilantní. Až dneska mi došlo (při tom "baletu" v kanceláři), jak neskutečně pohybově nadanej Charlie byl. To už se nevidí. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Vedoucí obchodního domu je rozvernou hříčkou cirkusového klauna. Předmětem zájmu je pohybová artistika, vlastní dějinné události jsou podružné a není radno o nich hloubavěji přemýšlet. Vedoucího obchodního domu je prvním filmovým výrobkem Charlieho Chaplina pro filmové studio Mutual, tulák dostal hromady peněz a ve Spokojených státech amerických se rázem stal ikonickou modlou. Charlie byl zrozen akrobatickou představou, víří chutě a náladu svou neposedností. Vedle Charlieho, který se shodou nešťastných okolností stává z podezřelého zákazníka ve stíhaného vedoucího obchodního domu, zaujme také skutečný vedoucí na předpokládaném útěku s lupem (Lloyd Bacon), doběhnutý a rozzuřený ředitel obchodního domu (Eric Campbell), podezíravě opatrný prodavač (Albert Austin), k akci připravený detektiv obchodního domu (paní Charlotte Mineau a Tom Nelson), spolehlivá sekretářka (Edna Purviance), či ctihodný zákazník (Leo White). Film Vedoucí obchodního domu aneb Chaplin obchodním příručím je příkladnou zábavou cirkusového klauna a zdravý pohyb grotesce sluší. ()

Sharlay 

všechny recenze uživatele

Opravdu jsem se bavil, ani na vteřinu mě nenapadlo nic jiného, než co ten Charlie vymyslí dál. A že toho vymyslel. Jezdící schody byly opravdu velmi škodolibou rekvizitou, nehledě na škodolibého Charlieho, který si vyzkoušel pár rekvizit na začátku grotesky a pak je vrátil zpět, za což by ho v každém obchodě prohodili oknem, kdežto on se stane příručím a opět si musí zachránit svou kůži, když po něm jdou policisté v utajení, muž myslící si, že Charlie je jeho opravdovým kolegou, nebo jeho věčný soupeř, ten chlápek s knírem, co nemohl uvěřit vlastním očím, když si dal Charlie na ústa pěnu na holení a pak si ji utřel vystavenými šaty. Ten film prostě nemá chybu. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

To slabší z druhého období a "The Floorwalker".¬         Jedna z těch slabších nikoli však slabých grotesek natočených Ch. Chaplinem v jeho druhém období, kdy v rr. 1916–18 točil krátko- či nejvýš středometrážní grotesky. Chaplinovi se v tomto období už daří točiti i snímky lepší úrovně, než jaké dosahovaly v jeho prvním období úvodního jeho filmového vyučení v rr. 1914-15, nicméně kvalita snímků je rozkolísaná a ne všechno z tohoto období lze označiti za podařené. Ze strany Chaplina sílí tlak na kvalitu děl, což vrcholí rozvázáním smlouvy s "First National Exhibitors' Circuit" a založením vlastní podílnické společnosti "United Artist Corporation" v lednu 1919, pod jejíž záštitou vytváří prakticky všechna svá zbývající díla, od ještě krátkometrážního "Profesora" po celovečerní komediální drama "Světla ramp".¬                 U příležitosti opoznámkování snímku "The Floorwalker" je mi připomenouti málo známého, leč velmi výrazného herce, jenž doplňoval svou tělesností Chaplina v jeho jedenácti snímcích z rr. 1916–17, Erica Campbella — mohutného chlapíka s knírem, jehož slibné začátky ukončila autonehoda několik dní před vánoci r. 1917. Byl to takový Chaplinův Hardy a "The Floorwalker" byl prvním snímkem, v němž si zahrál. (Pozor, nesplésti si s taktéž tělnatým a kníratým hercem Mackem Swainem, který hrál v Chaplinových snímcích v roce 1914 a po tom ve 20. rocích.)¬                 Jako zajímavost k hodnocení uvádím, že zatímco k dnešku má tento snímek zde na ČSFD 73 %, u horního tisíce uživatelů na IMDb (velice hodnověrná skupina hodnotitelů, více o tom na mém profilu) je průměr 62 %.¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Dosť dlhá groteska, ale stále sa niečo deje a na takom vďačnom mieste ako pohyblivé schody by Chaplin dokázal postaviť celý film. Zaujímavé je aj vidieť, ako sa nakupovalo pred sto rokmi a ako napohľad málo tovaru bolo v obchodnom dome oproti dnešku. Vtedy asi obchodné domy neboli miestom, ktoré si mohol dovoliť ktokoľvek. ()

Arkanoid 

všechny recenze uživatele

Charlie by sa uplatnil aj ako floorwalker. Dokonalá anarchia obchodu so zmiešaným tovarom vytvára množstvo vtipných situácií. Dočkáme sa kradnutia zamestnancov aj zákazníkov, Charlieho dvojníka, škrtenia či naháňačiek. Eskalátor zabíja vtipnosť. ()

everlong 

všechny recenze uživatele

opět je zde využivo téma "dvojnictví" a opět se můžeme skvěle bavit. Jedna z nejlepších scén se odehrává na jezdících schodech...že na to někdo nepřišel dříve?: DÁLE HRAJÍ: Leo White (Elegant Customer) Charlotte Mineau (Beautiful Store Detective) James T. Kelly (Lift Boy) Frank J.Coleman (Janitor) John Rand (Polliceman) Wesley Ruggles (Policeman) ()

fantomas19 

všechny recenze uživatele

The Floorwalker - Charlie obchodným pomocníkom - Tulák (Charlie Chaplin) sa v obchodnom dome pripletie do chaosu, ktorý vznikne snahou majiteľov ujsť s peniazmi a dôsledným sledovaním tajných detektívov podozrivých ľudí. ()

Reklama

Reklama