Reklama

Reklama

Chaplin na automobilových závodech

  • USA Gentlemen of Nerve (více)

Obsahy(1)

Charlie se vydá na automobilové závody, kde potká svého známého. Aby nemuseli platit vstupné, rozhodnou se dostat do hlediště dírou v plotě. Přítel se zasekne mezi prkny a Chaplin se ho snaží různými způsoby dotlačit dovnitř, což doprovází spousta gagů. Na tribuně se Chaplin přidá k půvabné Mabel (Mabel Normand), která se právě pohádala s přítelem Conklinem. Ten dívku hledá, a když najde Mabel ve společnosti nového ctitele, strhne se typická chaplinovská strkanice, po níž Conklin končí v rukou policie a Charlie v náručí dívky. (curil)

(více)

Recenze (17)

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina.¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších keystoneovských chaplinovek. Gagy mají příčinu i pointu, navazuje to, drží pohromadě. To vše se dařilo doposud málokdy zároveň. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Konečně pár dobrých Chaplinových scének (prolézání dřevěnou stěnou, šarvátka s diváky). Celé to kazí jen přetažená stopáž. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Není to ještě zdaleka vrchol Chaplinovy tvorby a tak je k tomu potřeba také nahlížet. Jako počátek a zrod jedné veliké geniality je i tento snímek dobrý. Charlie zkrátka umí a i když se nepopukáte smíchy, dýchne na vás atmosféra doby. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Byly to Chaplinovy začátky, neměl se téměř o co opřít, naopak, byl to on, od koho ostatní opisovali... Když si tohle uvědomím, jsem na 4*. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Pánové z nervů jsou standardním filmovým produktem Charlieho Chaplina pro filmové studio Keystone. Neuctivé, násilné, tělesně chtivé, vznětlivé a neurvalé, jednoduchost motivace a divokost pohybů je základem pnutí. Vedle Charlieho v úloze společensky rušivého elementu a sebestředného hrubiána pana Wow-Woe zaujme cíl jeho milostného toužení žláz Mabel (Mabel Normand), její mužský doprovod ve vznětu a obřadu tokání pan Walrus (Chester Conklin), Charlieho zuřivý známý sadista Ambrose (Mack Swain), s panem Walrusem nezávazně flirtující ctihodná dáma (Phyllis Allen), či neurvalce poctivě pronásledující policista (Edgar Kennedy). Film Pánové z nervů aneb Chaplin na automobilových závodech víří touhou po životě a rozdává rány do všech směrů. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejlepších Charlieho raných grotesek. Chybí tady sice Edna, ale zato tu jsou tradiční kopance do zádě i happy end. Má to nosný příběh, humor funguje, vtípky jsou výborné, pointa nechybí a koneckonců, o těch závodech to vlastně až tak není. Opět jsem se výborně bavil, v Charlieho filmografii je tenhle kousek samozřejmě slabší, ale v té době se od něj ostatní opravdu měli co učit. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Film z čias, keď sa automobilové preteky začínali tým, že jazdec musel vymeniť koleso, a potom mohol odštartovať. Chaplin začínal pádmi a kopancami do zadku, ale tu to k celej atmosfére pasovalo a nič nie je príliš násilné. Autá sú tú úplne vedľajšie, zopár ich prefrčí, ale hlavni hrdinovia do žiadneho nesadnú. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[1,5*]     Začiatky génia filmového plátna v Keystone mali občas až mizernú kvalitu, ako ukazuje aj táto krátka groteska. Dejová kostra, či nebodaj zápletka je strašne chabá, omnoho horšie však je to, že tu nie je vtipné vôbec nič, takže na tých "žartoch" sa smejú iba samotní protagonisti. Ten "humor" je neskutočne zlomyseľný a často až trápny, keďže je založený prevážne na kopaní do zadku. Ani o Mabel nemôžem v tomto prípade vyhlásiť, že by to aspoň trochu ťahala hore. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Určitě měl Chaplin i lepší filmy. Já osobně jsem jich viděl pár kdysi dávno. Tohle nebylo úplně špatné, ale je pravdou, že nebylo moc poznat, že jde o automobilové závody. A celkově průměrná bžunda. ()

Diazbros 

všechny recenze uživatele

Jedna z tých lepších ranných Chaplinoviek. Zaujímavé je tiež sledovať ľudí v pozadí, ako sa bavia na Chaplinových vtipoch. ()

Reklama

Reklama