Reklama

Reklama

Běsnící měsíc

  • Velká Británie The Raging Moon (více)
Trailer

Po vážném zranění je mladý sportovec psychicky na dně a skončí v domově pro handicapované. Tam se sblíží s mladou ženou, která trpí obrnou, a tenhle vztah mu změní život. (Netflix)

Recenze (30)

Mr.Apache 

všechny recenze uživatele

Psychologicko-romantické drama o čerstvém vozíčkáři, který se snaží vyrovnat se svým neštěstím. Malcolm McDowell byl v 70. letech v nejlepší formě, a ochrnutého mladíka zahrál excelentně. V těch časech ať hrál cokoliv, vždycky jste z toho cítili toho rebela, co v něm vždycky byl. V úvodu jsem Raging Moon označil mimo jiné za film "romantický". A ten pojem si dnes lidi běžně pletou se slovem "sračka", když tak koukám, co všechno je tu pod touhle škatulí vedeno. Ovšem přes to žánrové zařazení, i přes výše nastíněné téma, nečekejte žádné citové vydírání ani laciné žebrání o slzy. Podobné záležitosti se musí umět podat, a v tomhle případě se umělo... hodně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Léta jsem tento film uchovával v paměti a nemohl si vzpomenout na jeho název :-). Krásný a smutný příběh o dvou postižených lidech, kteří k sobě dokážou i přes tělesný handicap zahořet tím nejkrásnějším citem. Nesentimentální, nekýčovité, minimalistické a civilní tak, že závěr ani nedojme k slzám, spíše vyvolá vztek nad krutostí a nespravedlivostí osudu. A nakonec, stejně jako hlavní hrdina, si všichni uvědomíme, že život je jen jediný a dál se musí žít. Malcolm McDowell v jedné ze svých nejlepších rolí. 100%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Drama, kde romantická linka neruší ale těší, kde dramatický chvilky nikdo nepřehání a neždíme a celkově má divák zase jednou pocit, že takhle nějak by to klidně mohlo bejt. Délka tak akorát zaručí, že člověka ani neotráví moc bezdějových částí a oba hlavní herci hrajou tak, že jim tu lásku opravdu budete přát. Sice si na tyhle filmy nepotrpím, ale na Raging Moon se klidně podívám znovu. ()

liborek_ 

všechny recenze uživatele

V době uvedení tohoto filmu už měl Malcolm McDowell za sebou Kdyby..., vzápětí měl přijít Mechanický pomeranč a Šťastný to muž. Zřejmě nebudu přehánět, když řeknu, že mezi touto trojicí vynikajících snímků se Běsnící měsíc vůbec neztrácí a co do hereckého výkonu hlavního představitele nabízí stejnou míru dokonalosti, jako v oněch mnohem slavnějších filmech. McDowell hraje mladého fotbalistu (Bruce Pricharda), který v den svatby svého bratra zkolabuje (snad následkem nevinného zranění z předchozího zápasu? Nikdo neví...) a nadobro ztratí schopnost chodit. Tím se naprosto převrací Bruceův život a z velmi živého mladíka se stává zamlklý a zdrcený člověk. Vše se změní, když v ústavu pro invalidy potká stejně postiženou Jill. Ta je sice zasnoubená, ale její vztah se snoubencem se vinou postižení značně ochlazuje. Bruce a Jill se do sebe zamilují a trochu rozvíří nudu v nepřívětivém sanatoriu pro vozíčkáře, nicméně tento vztah nemá příliš pochopení u vedení ústavu. Běsnící měsíc je velmi neobvyklý romantický příběh, netypický a překvapivý, s šokujícím závěrem. Není to slaďák, není to vypočitavost, žádný kýč... Je to příběh, který stojí za vidění! P.S.: Scéna s prvním polibkem nemá chybu!!! ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Z neštěstí do štěstí a zase zpět. Energický, naprosto upřímný, o holky se zajímající a vtipný mladík, je ze dne na den vystaven nekompromisní situaci, se kterou se snaží vyrovnat po svém. Tedy s humorem a nadhledem. Rozhodnost střídají pochyby i odcizenost a jediný opravdový lékař, který může Bruceovi pomoci, je čas. Ten přináší nenadálé změny. Upřímné přátelství a společné rebelantství, nejen vůči církevním investorům, se mění v čistou a upřímnou lásku, navzdory osudu. Výborná režie nepostrádající dlouhé záběry a naprosto vynikající dialogy, které díky Bruceovo upřímnosti neztrácí humor, ani skvělé myšlenky "když už kšeftujete s něčím takovým, jako je Bůh, dáváte na to alespoň nějakou garanci?". Nakonec bych si dovolil použít Bruceova slova, který by tento film popsal asi takto. Mrzácká love story, která Ti ukáže, že pravé štěstí nalezneš pouze sám v sobě, ve svých citech. Malcolm tímto potvrzuje své místo v mé desítce herců a já mohu s klidem říci, že i mezi romantickými filmy mám svého favorita. Nádherná podívaná se silným a vlastně otevřeným koncem. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Naprosto reálný, na konci hodně smutný film. Se skvělým Malcolmem v hlavní roli. O neštěstí, o naději, o lásce. O tom, že život se Vám může změnit během chvilky a když už doufáte, že to nejhorší máte ta sebou, přijde snad ještě krutější rána, se kterou nezmůžete vůbec nic. Jenom bezmocně přihlížet a spílat osudu. Nic jiného se vážně dělat nedá.... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na začiatku máme energického a urozprávaného frajera, ale choroba a príchod do ústavu ho zmenia na zatrpknutého a mĺkveho mladíka. Niet sa čo čudovať, asi mnohí by sme takí boli, keby nás boh položil na lopatky. Akonáhle sa vo filme zjaví láska, všetko to ožije a aj hudba zrýchli svoje tempo. Lenže človek mieni a život mení ... je to naozaj krásny a zároveň smutný príbeh so skvelými dialógmi a myšlienkami a Malcolm je neoddolateľný. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pět minut před posledními deseti romantické, posledních deset drama, ostatní nijaké. Což nemusí nutně znamenat hanu. Šlo tam o přiblížení života lidí, kteří již ztratili šanci v uzdravení, nikoliv chuť žít. Prázdnota by v případě přizpůsobení se pravidlům ústavu byla jejich každodenní církví podporovanou současností. Viděno v původním dabingu z Brna, dobrá práce. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Človek to má trochu ako tá pingpongová loptička, keď je životom pohadzovaný medzi šťastím a utrpením, v polovici cesty ho ešte nezabudne veľkoryso drbnúť o stôl, aby sa akože mohol odraziť. Mocná to poetika bezmocnosti. Každý je síce strojcom svojho šťastia, ale výnimka potvrdzuje pravidlo. Ako napríklad keď zo dňa na deň (v lepšom prípade) nevysvetliteľne ochoriete. ()

kareen 

všechny recenze uživatele

Potěšilo mě, že se z toho tvůrci nepokusili udělat další prvoplánovou citovou vydíračku, ale naopak natočili příběh o jednom vozíčkáři a jeho lásce s citlivým přístupem k problematice tělesně postižených, navíc s velmi věrohodnými charaktery a výborným Malcolmem McDowellem v hlavní roli. A z toho konce mi bylo opravdu smutno... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh o lidech, kteří se potýkají s velkými zdravotními i sociálními problémy. Ačkoli je to málo pravděpodobné, někteří dokáží prožít i lásku a vášeň. Jak moc bych to přála všem z nich. Souhlasím však se zdejšími komentátory, že nejlepším lékařem se ukázal čas. ()

MissJ 

všechny recenze uživatele

Něco takovýho jsem nečekala. Drahnou dobu mi tohle leželo ladem v budíčku a nakonec taková ťafka. Těžko k tomu cokoli dodávat. Suverénní výkon Malcolma McDowella, ale přece jen Bryan Forbes zaslouží největší dík za film, který svou vyzrálostí předběhl dobu. Jedna z nejhezčích scén: návrat Jill do domova, ale celý je to krásný. Viděla jsem v originálním znění, ovšem komentáře mě teď navnadily na dabovanou verzi, s výborným brněnským dabingem jsem se již delší dobu nesetkala. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Prvních 18 minut ze svatby mě strašně zmátlo. Pořád jsem pak musel přemýšlet, jestli se hlavnímu hrdinovi něco stalo právě na té svatbě a pokud ne, z jakého jiného důvodu skončil na vozíku a proč tam teda vůbec ta pasáž ze svatby byla. A ani na jednu z těchto otázek jsem nedostal odpověď. Ale aspoň jsem měl, co napsat do tady toho komentáře. A rovnou takové souvětí. Protože jinak není ani moc, co psát. Bylo to takové nějaké. Nevtáhlo mě to. K hlavní dvojici jsem si nevytvořil zádný vztah. Ani konec se mnou nic neudělal. Můžu se, ale radovat z alespoň jedné věci. Brněnského původního dabingu, který unikl likvidaci a dodnes se zachoval. Kéž, by takových bylo víc. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

zvláštní, smutné, ze života a rozhodně ne citově vyděračské.Mladý fotbalista skončí na kolečkovém křesle a dostane se po propuštění z nemocnice do ústavu, kde platí trochu za rebela .Drama, které odhalí lidské slabiny ale i touhy, kdy i Bruce na vozíku se dokáže zamilovat. Jenže život není fér.Skvělý film, skvělá hudba a slušný dabing spolu s Malcolmem McDowelem ve vás nechá zážitek, který jen tak nezapomenete. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Legendarny film o laske dvoch mladych ludi ma vzdy dokaze zaujat. Konec je sialene smutny, ale co uz : zivot je tiez taky : drsny, pesimisticky a smutny, ci? 100 % ()

danecek24

všechny recenze uživatele

29. Zlatý Glóbus za rok 1971 - nominace (2) - Nejlepší filmová píseň - "Long Ago Tomorrow" - Hudba Burt Bacharach, text Hal David, Nejlepší zahraniční (anglicky mluvící) film - Velká Británie ()

progression 

všechny recenze uživatele

Neprávem pozapomenutý film, který mám ve svém žebříčku hodně moc vysoko a přesto, že jsem se k němu mnoho let nedostal, mám ho ve své paměti pořádně zarytý. Anglickou kinematografii těch let jsem miloval, připadalo mi, že jsem v té době skoro nenarazil na nějaký anglický film, který by mne zklamal. Ano bylo to i tím, že spektrum dostupných anglických filmů bylo v té době dost úzké, ale možná také tím, že zvyk, že se ke dvěma kvalitním filmům do distribuce přidá dalších deset (slušně řečeno) slabších, aby to vyšlo celkově finančně líp, nebyl tenkrát ještě tak běžný. Každopádně Malcolm McDowell tehdy patřil (a stále patří) k mým favoritům a role mladých bouřliváků, které v té době hrál, byly nezapomenutelné. Podle mne tahle patřila k nejlepším (i když slavnějšími se staly jiné filmy ( If ? Oh Lucky Man, Mechanický pomeranč, apod). V tomhle příběhu se z bouřliváka na začátku ze dne na den ranou osudu změnil na toho, který všechno vzdal a stal se z oblíbence všech radostí života jeho přesným protipólem. Cesta zpět do života byla složitější a o tom právě nezapomenutelným způsobem vypráví tenhle film. Nanette Newman je více než zdatnou spoluhráčkou Malcolma, takže celý příběh vás pohltí a zaryje se vám hodně hluboko do paměti. I třeba tím, že bohužel platí, že život dokáže být někdy hodně nespravedlivý. Na druhou stranu scéna s realizací prvního polibku a dvěma kolečkovými křesly nemá chybu a měla by kandidovat v anketě o nejzajímavější filmový polibek ... ()

Reklama

Reklama