Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V době zlaté horečky se tulák Charlie, stejně jako tisíce dalších mužů, vydává na Aljašku k cestě za zbohatnutím. Ve sněhové vánici narazí na dřevěnou boudu, kde se rozhodne ukrýt. Uvnitř se shledá krom psa také s podivným chlapíkem, který jej s puškou v ruce odmítá přijmout a hladového zlatokopa Big Jima. Zanedlouho se jejich cesty rozdělí. Charlie příchází do města, kde potká místní tanečnici Georgii, do níž se na první pohled zamiluje... (Prince)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (154)

SarumanKo 

všechny recenze uživatele

Geniálna groteska bezchybne zvládnutá po príbehovej aj technickej stránke. Videl som verziu, pre ktorú režisér (plus herec, scenárista, producent a skladateľ v jednej osobe) nadaboval sprievodný komentár, a ten, hoci nijako neškodí, je celkom zbytočný. Bravúrne herecké kreácie Charlieho Chaplina a jeho hereckých asistentov (humorné i vážne) sú totiž dokonale výmluvné a sebestačné pre utiahnutie celého Zlatého opojenia. (9/10) ()

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Zlatá horečka na Aljašce aneb jak se stal tulák Charlie milionářem. První z řady dlouhých filmů, se kterým Chaplin prorazil. Ve své době poměrně nákladný film, který si vyžádal řadu triků a velké množství komparzu. Viděl jsem delší verzi 95 minutovou. To byla asi chyba, protože film byl až příliš rozvleklý. Některé scénky si zasloužily zkrácení. Známá konzumace boty mě nedostala, stejně jako horská chatka v labilní rovnováze na kraji útesu. Šmrnc mají romantické pasáže lásky beznadějného losera k bohyni Georgie. A co mě dostalo nejvíc, byl tanec s houskami. Mistrná pantomima spojená s loutkovým divadlem v dokonalý celek. Chaplin byl vskutku mimořádný a originální komik. 64% ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Respektuji tu symbiózu tragédie a komiky, legendárnost scén jako pojídání boty, houskový tanec či balancování srubu nad propastí i Chaplinovu tvůrčí cílevědomost, nicméně jeho němá komedie o aurum hledajících prospektorech mi přijde zbytečně dlouhá a doslovná, doprovodná hudba připomínala varhany během přerušení v zápase NHL a jediná opravdu silná scéna byla ta přednovoroční s písní Auld Lang Syne. A vůbec, ztotožňuji se s názorem kapitána Edmunda Blackaddera, který tvrdí, že Chaplinovy filmy jsou asi taková zábava jako nechat se střelit šípem do krku a pak objevit, že je k němu přivázaný účet za plyn či že jeho genialitu spatřuje jedině v tom, že vynalezl způsob, jak si nechat zaplatit milion dolarů ročně za to, že nosí pitomé kalhoty.. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Chaplinův tulák je nezapomenutelná postavička. Kachní chůze, klobouk, hůlka, sáčko a téměř akrobatické kousky, na to se člověk může dívat pořád. Už jsem si myslela, že se mi Zlaté opojení bude líbit méně než Světla velkoměsta, ale ke konci mě to opět chytlo. Líbilo se mi to po celou dobu, ale konec hodnocení ještě vylepšuje. Chaplinovy filmy mají něco do sebe. Nejen, že obsahují vtipné gagy, ale taky přinášejí jakési poselství, nejsou bezduché... ()

Natascha 

všechny recenze uživatele

Milovníkem grotesek opravdu nejsem, ale Zlaté opojení mě kupodivu celkem bavilo. Nesmála jsem se, to ne, ale občasné pousmání se objevilo a hlavně jsem se nenudila (i když mi na takový typ filmu 96 minut přijde jako hodně dlouhá stopáž.) Dost mi vadil divně uspěchaný konec. Zatímco gagům je věnováno někdy až příliš času (jenže o tom ten film je, takže je to pochopitelné), závěr romance je předčasně ukousnutý, prostě jen konstatování: teď jsem boháč a budem spolu... Těch 5 minut navíc, kdy by se aspoň objali, bych klidně přežila! ()

Galerie (62)

Zajímavosti (27)

  • Časopis Premiere umístil plakát k filmu na 13. pozici z "25 dosud vůbec nejlepších filmových plakátů" a v roce 2006 snímek zařadil mezi "50 největších komedií všech dob". (džanik)
  • Během filmování se Charlie Chaplin velmi intimně sblížil s Georgií Hale – jejich závěrečný polibek byl natolik dlouhý, že scénu Chaplin raději natočil ještě jednou a do filmu dal onu kratší verzi. (Kulmon)
  • Podle hlasování časopisu Entertainment Weekly jde o 15. největší film všech dob. (džanik)

Reklama

Reklama