Reklama

Reklama

VOD (1)

Pacient moderního ústavu pro duševně choré trpí utkvělou představou, že je mužem, který v roce 1881 zavraždil cara Alexandra a o třicet sedm let později i cara Mikuláše II. Jeho charisma a sugestivnost jeho vyprávění brzy uvrhnou všechny přítomné do víru historie a znovu se tak může odehrát příběh, který doposud nebyl dějepisci pořádně vysvětlen ani objasněn. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Jossie 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zajímavý a depresivní film o atentátech na dva cary podaný z vyprávění jejich vraha, přičemž ten člověk je blázen, ale zároveň ví neuvěřitelné podrobnosti a navíc vykazuje symptomy shodující se se skutečnými vrahy. Nejlepší a nejzajímavější jsou ovšem ty historické scény, opravdu z nich až mrazí. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Titul, který uzavírá tradici sovětské kinematografie, byl sice dokončen až po politickém zhroucení země sovětů, ale scénář a režie jsou sovětskou školou ovlivněny více než zřetelně. Sovětská tvorba si vždycky kladla za cíl zušlechťovat a povznášet diváka a podle toho vypadal i výběr filmových prostředků a konečná podoba filmu. Vedle přísné cenzury a ideologického dogmatismu je i tohle jedním z důvodů, proč se v Sovětském svazu až na výjimky nedařilo žánrovému filmu. V rukou řekněme Polanského (u nás by se s podobnou látkou úspěšně popral ve svém vrcholném období Juraj Herz) by se námět přetavil v působivý mrazivý psychothriller, kde by mysteriózní rovina příběhu pomohla propojit svědectví o dávných zvěrstvech režimu, který se dral k moci, a jeho bezohledných stoupencích s rozpačitou realitou ušmudlaného pozdního komunismu, který už neměl koule (vzpomeňme osudu sovětských pučistů proti Gorbačovovi) využívat talentu lidí zvláštního ražení, jako byl hrdina Šachnazarova příběhu. V takovém případě by obsazení Malcolma McDowella znamenalo výhru, protože jeho charisma a herecký typ by udělaly polovinu práce za vás. Jemu stačí jediný pohled a cítíte z něj vnitřní démony, co se chystají prodrat na povrch. Jenže Šachnazarov neumí být temný, syrový a drsný, nechápe potřeby žánru, a tudíž nedokáže vytvořit potřebnou atmosféru. Osudovost v jeho podání představují kavárenské řeči, kde se žongluje osudem, kdežto skutečný pocit osudovosti se nedostavuje. Vůbec lze říct, že dialogy znamenají prohru. Jurovskij a jeho společníci představovali úplně jinou sortu lidí, než jakou si představuje Šachnazarov. Heineho básně na zdi psali stěží. Stejně tak vykonavatelé exekuce neřešili jako problém střelbu do dívek v pubertálním věku, spíš se věnovali pečlivému oloupení všech mrtvol. Jedna hvězdička je za výpravu, která díky účasti zahraničního kapitálu zajistila velkorysý pohled do minulosti, a jedna je za herecké obsazení, kdy nejen Malcolm, ale i jeho sovětští kolegové odvádí velmi slušnou práci. Zbytek měl vypadat úplně jinak. Celkový dojem: 40 %. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Celkem vzato jakmile to skončilo, konstatuji, že jednoznačným kladem filmu je výkon hereckého protagonisty Malcolma McDowella. Jeho hluboký pohled míří vždycky přesně k cíli. Schizofrenní vzpomínky v konečném důsledku jsou také chvilkami interesantní, ale hledat v nich hlubší podtón či dokonce něco zvláštního nemá žádný smysl. Nebo hodnotit a soudit hledat odpověď na otázku viny či neviny vrahů? Protože příběh na hranici fikce a reality nic jiného nenabízí a navíc se zde neodehrává nic, co by člověk předem neočekával. V tomto směru lze snadno dopředu uhádnout tragédii a konec dynastie Romanovců, která dokáže dojmout, ale ne udivit. Co říci k filmu závěrem? I přesto, že se jedná o fikci, není jisté přesně, co chtěl autor tím říci? ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Velmi netradiční a zajímavý film, který bych se, ale asi zdráhal někomu doporučit, protože je to záležitost která rozhodně každému nesedne. Ten chlap sice mluví a chová se jako schizofrenik, ale odkud sakra ví všechny ty podrobnosti?! Je to realita nebo sen? Těžko říct, abych se přiznal, tak konec jsem úplně nepochopil stejně jako mi není zcela jistý záměr režiséra, ale něco mě na tom filmu fascinovalo, neskutečně mě vtáhnul do děje a nepustil až do konce. Samozřejmě, že stojí a padá z výkonem hlavního představitele no a Malcolm je opět bezchybný. Ten chlap se pro podobně absurdní a netypické role narodil. Jinak scéna popravy nekompromisní jenom přečíst rozsudek a než se zmohli na údiv rozstříleli je na hadry holt VŘSR se s tím nesrala.85% ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Zaujímavo pojatý film, ktorému dominuje M. McDowell . Ten prakticky nezlezie z obrazovky a ako skvelý herec a údajný vrah cárskej rodiny vie udržať divákovu pozornosť. Za vrchol filmu určite mnohí označia popravu cárskej rodiny aj s deťmi, ktorá je skvelá a hlavne realisticky drsná. Veľká škoda , že tejto scéne chýbala dohra s bodákmi a likvidácia tiel, tak ako to údajne v skutočnosti bolo. Výborná téma, ale veľká škoda, že tvorcovia nezvolili trošku iný a hlavne širší pohľad na celú tragédiu. Slabé štyri hviezdičky-70%. Toto hodnotenie platí pre sledovanie v pôvodnom znení, pri dabingu si odpočítajte 10-20%. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další ,,ruská " role Malcolma Mc Dowella a další podivínský hrdina k tomu... I když vlastně Evilenka natočil později... Co dodat, skvěle zahráno a ztvárnění atentátu i popravy carské rodiny bylo opravdu dobré. Teď jen jak je to s tím pacientem Timofejevem.... * * * ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Vše přítomné má má základy v minulosti...ať chceš nebo ne. Timofejev chce, dokonce ví. Zná dokonale svou minulost a je mu více než jasné, proč je právě tady a teď...znovu. Silné psychologické drama o jednom "nemocném"a jeho lékaři, moci sugesce, víry a naprostého přesvědčení o své identitě a povinnosti, svého úkolu. Ale také filmový výlet mezi stoletími s fantasticky podchycenou atmosférou carského a následně revolučního Ruska. Pro mě bezchybná záležitost ve všech směrech. Malcom sice tentokrát nechal hlas na britských ostrovech, ale i tak potvrdil své zasloužené místo v mé TOPce, ve které je od prvního dne. A to už mám za sebou první pětiletku. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Napadá ma jeden dôvod, jedna motivácia, prečo je film rozprávaný týmto spôsobom. Ale dúfam, že je tomu inak. Asi by som si viac užil historický film o predvádzaných udalostiach, je zrejmé, že práve tieto sekvencie sú aj najlepšie nakrútené. Ku koncu, kedy v podstate prevládnu, chytí film to správne dusno. Inak sa potom jedná o mystery drámu, kedy nie je dôležité, či má nadprirodzené, alebo realistické vysvetlenie, ale o čom rozpráva a ako je zahraná. Ak si zoženiete na úlohu atentátnika McDowella, máte napoly vyhrané. Je to práve on, kto dáva filmu nadstavbu, o ktorú sa trochu kostrbate snaží aj scenár. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Hustá atmosféra kombinujúca historické udalosti s psychologickou drobnokresbou duševne chorého pacienta. Napriek pomalému tempu má film šťavu a rozhodne je veľmi zaujímavý. ()

mm13 

všechny recenze uživatele

Nemalej pozornosti je hodný tento snímok! Od začiatku pútavé (skoro až napínavé) a Malcolm McDowell podáva omračujúci výkon (naviac do herecky nemenej agilného kolektívu zapadá ako by bol rodený Rus). To samé o sebe by stačilo na plnú spokojnosť. V rukách režiséra sa ale príbeh podivuhodnej schizofrénie s mysterióznym nádychom postupne mení na nie práve najoslavnejší komentár k histórii ľudstva a povahe jednotlivca. Komentár rovnako presvedčivý, ako vlastne skoro nepovšimnuteľný. Možno práve preto. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavá adaptácia týchto udalostí a témy schyzofrénie. Sovietský zväz vyprodukoval pri svojom konci veľkú filmovú lahôdku po všetkých stránkach, od postáv, deja až po najmenšie detaily. Naozaj je z toho cítiť históriu. Kruté, temné, desivé, ale je to úder po hlavičke. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Veľmi netradičná koprodukcia - Sovietsky zväz a Spojené kráľovstvo, a s na Sovietov veľmi netradičnou témou - očierňovania socialistických praktík. Vidieť v sovietskom filme britského, a ešte k tomu veľmi známeho, herca je zasa veľkým ťahákom a McDowell sa toho zhostil, napriek svojmu nesovietskemu zovňajšku, skutočne dobre. Psychologickej dráme síce chýba viac atmosféry, ale svojim depresívne ladeným tónom a mysterióznou zápletkou zasa zaujímavo kombinuje jednotlivé prvky a v súčte aj spolu s poctivým spracovaním jej to celé vychádza. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Velice kvalitní drama s moc povedenou zvláštní ponurou atmosférou, příběh docela netradiční a navíc podpořený doslova hypnotickým výkonem Malcolma McDowella. Film má docela pomalé tempo, což je nejspíš v tomto případě nezbytné. Napětí tento film také nepostrádá a lépe snad ani natočen být nemohl. ()

Brain-D 

všechny recenze uživatele

Suché ruské drama, které má velmi nudný děj. Bavil jsem se asi 2minuty u popravy Cara, jinak jsem fakt trpěl. Atmosféra byla opravdu perfektně hnusná, ale nápad o schizofrenii byl opravdu přehnaný. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Vyvraždenie cárskej rodiny, ktorú aj tak každý nenávidel, je dobre utajovanou, ale veľmi dôležitou udalosťou ruskej histórie. Vo filme sa o nej dozvedáme ako spomínanie hlavných účastníkov, a aby to bolo zaujímavé, tak mystérioznym spôsobom. Zaujímavé to je len tak spolovice, lebo to mysteriózno je podané ruským filozofickým spôsobom. Rusi by sa chceli aj takto vyspovedať zo svojich storočných kostlivcov v skrini a tak sa v malom cameu z diaľky objaví aj samotný Lenin večne živý, ktorý za to všetko vraj mohol. –––– Nabite si zbraň. Mierte na srdce...–––– Svet sa však nikdy nedozvie, čo sme s nimi urobili. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Velice náročný snímek pro velice náročné diváky. Historické souvislosti zamíchané s filozofií nutí diváka se do příběhu pořádně zabořit a hlavně přemýšlet. Silný scénář ve skvělém zpracování ruského režiséra Karena Šachnazarova a v mistrovském hereckém projevu Malcolma McDowella dalo vzniknout velice honosné a ceněné dílo, které stojí za zvážení. Atmosféra je plná otázek a záhad, které se odhalují za velice tajemné atmosféry. Ruská kinematografie zrovna neoplývá veledíly, ale nutno uznat, že je tento snímek světlou vyjímkou. ()

Bartoloměj 

všechny recenze uživatele

Nový ředitel ústavu pro chorobomyslné doktor Smirnov ( Oleg Jankovskij )se seznamuje s nejzajímavějším chovancem svého ústavu Timofejevem ( Malcolm McDowel ), který trpí utkvělou představou, že je vrahem posledního ruského cara ( Mikuláše II ) a jeho rodiny. Věří také, že zabil i jeho dědečka o čtyřicet let dříve. S přibývajícími detaily vyprávění, začíná nový doktor pochybovat o tom, že je to obyčejný schizofrenik a pouští se do riskantní hry, aby svého pacienta uzdravil nebo pochopil. Film zajímavě spojuje psychologické téma a část ruských dějin, které nejsou dosud plně vysvětleny a prokázány. Za povšimnutí stojí výkon obou dvou hlavních protagonistů. ()

Reklama

Reklama