Reklama

Reklama

Chaplin stěhuje piáno

  • USA His Musical Career (více)

Charlie Chaplin se stane novým zaměstnancem obchodu s piany právě ve chvíli, když si pan Rich (Fritz Schade) kupuje nový nástroj. Zároveň majitel obchodu oznamuje panu Poorovi (Frank Hayes), že pro neplacení splátek mu nechá piano odvézt. Charlie s kolegou Mickem (Mack Swain) naloží nové piano na vozík tažený oslem a vyrazí za prací. Popletou ale adresy Prospect Street 666, kde bydlí pan Rich, a Prospect Street 999, odkud mají odvézt piano dlužníka Poora. Vypukne kolotoč zmatků a nedorozumění, který nemůže skončit jinak než katastrofou. (curil)

(více)

Recenze (17)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Konečně nějaké téma, které do grotesky padne jako ulité. A Chaplinovi to jde. Vše však zabíjí hudba jako z romantického filmu. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Spíše slabší groteska s Chaplinem, avšak jeho umělecký potenciál tu je jednoznačně vidět. Některé scénky pobaví, herecký um hlavního hrdiny je zkrátka jedinečný a tudíž i v papírově slabších počinech je radost ho sledovat. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Éra němých a černobílých grotesek je už dávno pryč, ale v dnešní uspěchané dobé grotesky s Chaplinem nemohou vůbec uškodit. Jsou krátké a ještě vás pobaví. Chaplina bych jako stěhováka nechtěla ani kdyby se mi nabídl sám. Asi bych omdlela při pohledu na to, co s tím piánem dělali. Chudák oslík si taky pěkně užil. Ochránci přírody by ještě řekli, že byl týraný. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Jeho hudební kariéra je založena na burácivém pohybu strkanic cirkusového klauna. Hlavním aspektem je lenost a agrese násilí. Charlie v ignorantské poloze při vykonávání fyzicky namáhavé práce narazí se zběsilostí na zdatně přísnou překážku a přes své vrozené nechutenství je tvrdě donucen k ojedinělé pracovitosti a hrubiánství vzkvétá. Kromě Charlieho zaujme pozornost také jeho fyzicky zdatnější a neústupnější kolega Mike (Mack Swain), majitel obchodu s piany (Charley Chase), překvapený kupující pan Rich (Fritz Schade), jeho mladá manželka (Cecile Arnold), z předpokládané ztráty zamilovaného hudebního nástroje smutný pan Poor (Frank Hayes), či jeho dcerka (Helen Carruthers). Jeho hudební kariéra aneb Chaplin stěhuje piáno neposedně skotačí prostorem života s herdou a šťouchanci do sedacích částí lidského těla. ()

pursulus 

všechny recenze uživatele

První kroky Ch. Chaplina.¬         Rok 1914 byl úvodním rokem Chaplinovy tvorby filmové. Na třicet pět krátko- případně středometrážních grotesek plus jeden dlouhometrážní snímek ve směs postrádaly větší kvalitu, žertéřství rovnalo se sotva tak jednomu a půl míčku artisty, místy bylo až rozpačitě trapné. Je zřejmé, že společnost "Keystone Studios", s níž měl Chaplin uzavřenu roční smlouvu, si spíš než na kvalitu potrpěla na množství.¬                 Podobně tomu bylo i následujícího roku a počátkem roku 1916, kdy Chaplin pod hollywoodskou společností "Essaney" natočil svých dalších patnáct krátko- příp. středometrážních snímků. Ač v té době už znám a oblíben natolik, že mohl diktovati podmínky producentům a vybírati z nich, nebyla úroveň Ch. snímků ve směs vysoká, ze jména hledíme-li na ně nedobovýma očima.¬                 Není však třeba odsunouti tyto první filmové krůčky a kroky někam do zapomnění, svou kvalitou spolu s vkusností se vyrovnají řadě nynějších zábavných pořadů tak jistě, jako že Ch. Chaplin natočil později taková díla jako "Moderní doba" či "Diktátor".¬                 [Zdroje: 1. Wikipedie, English (en.wikipedia.org/). 2. Filmová databáze IMDb (imdb.com/)] ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Sťahovanie klavíra zvládli Pat a Mat o niečo zábavnejšie, ale aj toto nebolo zlé. Reálny klavír by bol na filmovanie asi priťažký, takže tu sa hodila viditeľne prázdna atrapa. Ale aj tak lepšie tri hviezdy aj za toho somára, ktorý si musel zalietať. ()

Paity 

všechny recenze uživatele

Asi jedna ze skutečně nejlepších záležitostí, pod kterou je Charlie Chaplin podepsán. Skoro bych dal i plný počet. Jen kolik animáků si půjčilo už jeho šílenosti, které se mu přihodili při stěhování piána. ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

[2,5*]      Krátka groteska, ktorá svojou priemernou kvalitou nevybočuje z radu ostatných grotesiek z Chaplinoveho keystoneovského obdobia. Humor tu je typicky surový, ale oceňujem aspoň to, že sa tam neustále niečím neohadzujú, ako je v keystonovkách neblahým zvykom. Zaujme scéna s oslíkom vysiacom v postroji (originálne, ale musel som toho chudáka oslíka ľutovať) a pobaví hlavne scéna s neustálym premiestňovaním klavíra, ktorý má Chaplin na chrbte, po ktorej má problém sa vystrieť. Videná verzia z roku 2010 s dobrou hudbou Stephena Hornea (klavír, ako inak). ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Jedna z těch pozdních Charlieho grotesek u společnosti Keystone (uvedena sedmého listopadu 1914). Nejlepší je oslík, jak visí ve vzduchu... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vidět Charlieho Chaplina nesoucího na bedrech celé piano samo o sobě stojí za to. Ale kůň/osel (nehodící se škrtňěte, fakt jsem to nedokázal poznat) zvednutý do výšky je fakt skvělý. ()

mistrKadó 

všechny recenze uživatele

Nadupaná groteska plná originálních fórků a nejrůznějšího blbnutí s klavíry. Rozhodně patří mezi nejlepší díla, na kterých se Chaplin u společnosti Keystone podílel. ()

LegoMan69 

všechny recenze uživatele

Výborné téma. Dva muži stěhují piáno...nic víc k zápletce netřeba. Výborní herci. Charlie Chaplin a Mack Swain jsou výborné duo. Vtipné a hlavně nejvíc mě dostal ten oslík (chudáček, táhnout piáno a dva magory...) ()

Reklama

Reklama