Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Přijměte mou rezignaci, pane.“ - „Nejsme klub, 007!“ Nenechte se odradit těmi, co tvrdí, že tento snímek měl nést v rámci Bondovské série spíše název "Licensed to ill". Glen totiž dávno před Craigovou érou nabízí dynamicky natočenou privátní pomstu namíchnutého agenta , jenž by i nyní klidně obstála jako samostatně stojící akční thriller! Mihne se v ní spoustu známých béčkových tváří s přelomu 80. a 90.let (škatulkový záporák s pomuchlanou pletí Robert Davi, yakuzák Tagawa, pěstí od 007 dostane i věčný otloukánek Bobby Sixkiller) a vše je zaopatřeno akcí o výbušnosti zubní pasty "Dentonite" s dílny pana Q (především úchvatná cisternová honička na závěr). Troufám si říct, jedna z nejlepších Bondovek vůbec, nicméně z těch Daltonových navždy zůstane až na žalostném předposledním místě… ()

hammer_head 

všechny recenze uživatele

Bondovky s Daltonem se spolu s Goldfingerem řadí k těm nejlepším starým Bondovkám co se děje týče (starým protože jsem ročník 91). Ohledně sympatičnosti hlavního hrdiny jsem byl také spokojen (možná nejspokojenější), Dalton dosahuje kvalit Conneryho (Lazenby mi nevadil) a co se týče R. Moora tak ten mi vzhledově moc neseděl a ani jeho bondovky se mi po dějové stránce moc nelíbily. Největší škoda je, že si Dalton zahrál Bonda pouze dvakrát (namísto nesympatického Moora, který jej ztvárnil 7x). ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Povolení zabíjet znamená optikou obyčejného diváka přesně ten samý problém, jako v novém miléniu Quantum of Solace. Tedy žánrově naprosto ryzí film, který je sebevědomý, sveřepý, se syrovou akcí, vědom si "sám sebe" a svých kvalit. Licence to Kill není samostatně příliš funkční. Je potřeba, aby měl divák Bonda trochu "nakoukaného" a dokázal číst mezi řádky, spojit si paralely. V tu chvíli ví, že se koukáme na nejsevědomější díl, který v rámci tvrdé akce posouvá laťku o level dále. To samé se koná v rámci bondgirls, kdy poprvé můžeme vidět to, co v následujících letech bude samozřejmost - tedy sebevědomé mladé ženy, uhlazené, elegantní, "imidžové", reprezentující nejnovější módní trendy. Do té doby to byly až na výjimky (např. Barbara Bach - Spy Who Loved Me) jen doplňky téměř s absencí mozkových závitů. Zde se trademarky trochu mění - či snad upravují. A změnu dostává i samotný hrdina, který je tady paradoxně mnohem tvrdší a přímočařejší než kdy dříve a přece jen je mnohem víc člověk než by se na první pohled mohlo zdát. Jeden ze stavebních kamenů Jamese Bonda. Náklaďákové finále je na učebnici. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Licence To Kill" bola skutočne solídnou Bondovkou. Dokonca si myslím, že keby sa v 90-tych rokoch ujal opätovne role Timothy Dalton, tak by nasledujúce filmy možno mali trošku viac charizmy. Ale o tom si povieme neskôr. V prvom rade si povedzme, že v tomto filme si Bond prechádza skutočne nepríjemnou udalosťou, kde je jeho kamarát znetvorený žralokom a jeho mladá manželka zavraždená. Bond to len tak nenechá a rozhodne sa nášho nového zloducha Sancheza zlikvidovať a pôjde na to sám. Proti svojej organizácii a všetkým. A výsledkom je skutočne vynikajúci film, ktorý sa skvele sleduje, má výborný spád, spoznávame tváre ako hrdinov tak aj zloduchov a celkovo tento film má vynikajúcu atmosféru. Je tu mnoho momentov, kedy Bond vymýšľa z momentu ako postupovať, aby zlikvidoval Sancheza. Pričom to vedie k jednému z najlepších filmových vrcholov v sérii 007, aký som kedy videl. Akcia je skvelá, motivácie všetkých postáv sú skvelé, pričom sú všetci dostatočne zaujímavé na to, aby sme to pozerali ďalej. Oproti predošlému filmu to má aj oveľa serióznejší tón a veľmi to tomu prospelo. Pretože zrazu tu máme film, na ktorý sa dá pozerať bez toho, aby si človek v určitých momentoch ťukal na čelo a všetko to vyzerá vynikajúco. Na dlhú dobu musím povedať, že toto bola jedna z najlepších Bondoviek čo som videl a nebránil by som sa k nej aj vrátiť. Určite stojí za to vidieť. Hodnotenie: A ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že to, co bychom dnes přehlédli, nám u filmu, který byl natočen před lety, může třeba vadit. Tohle je podle mě takové Bondovo našlápnutí do nových časů, co na tom, že změnilo představitele a mělo delší přestávku. Brosnan nad ním totiž vzhlížel už delší dobu. A navíc je to s odstupem už stejně jedno. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Mike Grell, spisovatel a výtvarník, pracující pro DC Komiks v New Yorku, přepracoval filmovou předlohu do barevného grafického románu. (Terva)

Reklama

Reklama