Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Recenze (412)

Lima 

všechny recenze uživatele

Po mnohaletém odstupu a opakovaném shlédnutí je to snadný verdikt. Tohle je jedna z nejlepších bondovek, společně s prvními filmy se Seanem Connerym, kdy Bond působí civilně a ne jako nezničitelný Superman, kdy se nehraje na praštěné a ještě praštěnější bondovské hračky a celá ta atmosféra příběhu, motivací (Bonda pohání obyčejná vendeta za smrt kamaráda) působí uvěřitelným dojmem. Chápu, že tohle vybočení z bondovského univerza pro diváky, odkojené bezstarostnými špionskými pohádkami, musel být velký šok, a proto asi ten komerční neúspěch (který Daltonovi zlomil vaz), ale s po filmech s Craigem, který se o něco podobného pokoušel ve Skyfall, tahle „daltonovka“ najednou získává na ceně a zraje. Jedinou výtku bych měl, že Dalton samotný pořád v mých očích nedisponuje tím potřebným charismatem, kterým by Bond měl oplývat. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tedy, bál jsem se chvíle kdy budu muset říct, že největším kladem bondovky byla bond-girl, ale už nemusím. Ta chvíle už nastala a ani to tak nebolelo:) Nějak se vytratila stylovost, charisma padouchů nahradil jejich počet, takže tu máme nevýraznou skupinku individuí (až na mladého Benicia Del Toro, který ale taky zaujal maximálně svým mladistvým vzhledem). Zkrátka a dobře Povolení Zabíjet je ještě slabší než Dech Života... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Natvrdo uvařené krimi spíše než plnokrevná bondovka. Nakládání s protagonistou, potažmo s celou sérií je odvážné, jen poněkud neuvážené. Nahrazení oficiální mise štvavou cestou osobní msty, až příliš realistické pozadí zločinů (obchod s drogami) a větší krvavost (včetně pár gore chuťovek) ubírá filmu na lehkosti a oné nezaměnitelné bondovské únikovosti. Humor takřka vymizel, což je po Mooreově rozverném geronto-blbnutí skok z extrému do opačného extrému. Když ovšem zkousnete zvýšený výskyt klábosivých scén, dramaturgicky funguje Povolení zabíjet výtečně. Pomalým utahováním šroubů Bond zlosyny v zásadě donutí pobít se navzájem (inspirací scenáristům byl Kurosawův Yojimbo), aby ve zdařile vystupňovaném, na hranu jdoucím akčním finále jen vykonal svou definitivní mstu na odporně krutém záporákovi. Nepodbízivě krásná bondgirl (Carey Lowell) film vyzdvihuje těsně nad tři hvězdičky. 75% Zajímavé komentáře: berg.12, HAL, Tiiso ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že to, co bychom dnes přehlédli, nám u filmu, který byl natočen před lety, může třeba vadit. Tohle je podle mě takové Bondovo našlápnutí do nových časů, co na tom, že změnilo představitele a mělo delší přestávku. Brosnan nad ním totiž vzhlížel už delší dobu. A navíc je to s odstupem už stejně jedno. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Po té kritické vlně na tento snímek mám chuť říci, že to byla nejlepší bondovka s Daltonem,abych měl klid, ale já to řeknu na plno--byla to doposud nejlepší Bondovka. To že je Bond v tomto příběhu osobní a není ve službách jejího veličenstva je rozhodně lepší než když se courá někde ve vesmíru. A já půjdu ještě dál, Timothy Dalton je pro mě nejreálnější BOND . Padouch Sanchez nikdy neměl zabíjet Bondovi kámoše a nebo vlastně měl, protože teď skutečně vidíme co to znamená nasrat BONDA. Dalton je nehorázně dobrej zabiják ať už s povolením nebo bez něj. Budu ještě osobnější Carey Lowell považuji za jednu z nejkrásnějších Bondgirl, doslova mě posadila na prdel, přesně to mě chybělo v posledních bondovkách, opravdu krásná a sexy a společně se sexy Talisa Soto vytvořili snad nejkrásnější dívčí tandem v bondovkách. Je jen škoda, že BOND byl tak nasranej a tak moc se chtěl pomstít, protože si klidně mohli střihnout trojku. Neodpustím si jedovatou poznámku, že byla obrovská hloupost neobsadit Daltona mnohem dříve do role agenta 007, jeho tvrdost mě doslova chytla. Půjdu si sehnat povolení zabíjet a producenti .........má msta bude osobní ! ()

T2 

všechny recenze uživatele

Timothy Dalton sa po Rogeru Mooreovi stal oživeným tejto série a konečne filmu nechýba ani nápaditá až nadupaná akcia, aj keď miestamy to opäť trošku ako že prehnali - minimálne s tým kamiónom čo sa zdvihol na zadné kolesá aspoň že to vyčaruje úsmev na tvary. Bondové dievčatká sú sympatické Carey Lewell a Telisa Soto. V mini úlohe zabijaka sa tu objaví aj Benicio Del Toro. A režisér John Glen natočil asi svoju najpodarenejšiu Bondovku a to chcelo len zmenu herca na hlavnom poste. ║Rozpočet $40miliónovTržby USA $34,667,015Tržby Celosvetovo $156,167,015 ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Dalton představuje největší selhání v dějinách bondovské série. Nechte mě to vysvětlit. Po skomírající éře "moorovek" přišel herec s obrovským kouzlem, fyzickým potenciálem a ochotou postavu posouvat, produkce ale bazírovala na tradičním scenáristicko-režisérském týmu. U Dechu života ten konflikt pohledů není ještě tak vyhraněný, ambice a tradice se střetly nejvýrazněji právě zde. Snaha dostat do hry emoce a privátní sféru došla naplnění jen na straně hlavního představitele, který skvěle kombinuje "ikonické" pózy (casino) a privátní charakteristiky (Bond je uzavřený samotář, který, když s ironií v oku nehraje roli neporazitelného agenta, působí unaveně, plaše, v kritických situacích dokonce vystrašeně). Scénář se pokouší o příběhový posun, zakomponování přesahu (k samurajským filmům i žánru revenge movie), změnu zaběhaného stylu, kdy příběh neslouží jako oslí můstek "from stunt to stunt", ale kdy vyprávění je alfou a omegou. Jenže klíčová linie s pomstou je nedohraná a nedotažená, nakonec se zase spíš zachytává povrchních rekvizit, a tak je Dalton a jeho touha "pochopit Bonda jako člověka" sám voják v poli. I John Glen, jakkoli se víc posunul k realistickému stylu (zobrazení násilí, ale i akčních scén), pořád spoléhá na osvědčené trademarky - problém je, že za svou pětifilmovou bondovskou kariéru se nikdy vysloveně neblýskl a šanci uchopit sérii zcela po svém nevyužil ani zde. Přes všechnu kritiku jde o výtečný počin, odkazující v mnohém k In Her Majesty Secret Service a díky Daltonovi posouvající potenciál tohoto odmítaného dílu. Strašná škoda, že se Timothy už nestihl setkat s Martinem Campbellem a jeho vklad do bondovského vesmíru tak naplno využil až Daniel Craig. Stejně mi ale přijde, že Povolení zabíjet vlastně předběhlo svou dobu - úsilím přesadit mýtus do realističtějšího světa a dát mu "kořeny" a city. Lze pochopit, že v době, kdy křižoval kiny Indy, Návrat do budoucnosti 2 či Smrtonosná zbraň 2, se to mohl jevit celkem bláhové... snad jen k tomu Burtonovu Batmanovi měl náhle James překvapivě blízko. ()

woody 

všechny recenze uživatele

16. bondovka - Všemi odmítaný snímek. Považovaný za potupu Bonda. Hloupý akčňák. Z Bonda je Rambo. A kdesi cosi. Kdepak. Odebrané Povolení zabíjet je v TOP3 Bondovek. Platí tu to samé co u Lazenbyho debutu. Příběh, který Jamese posouvá někam dál je zavrhován. Ale také se na to podívejte tak, že 16. bondovka započala novou éru akčního filmu. Viděli jste někdy do té doby, že by se v akčňáku rozebíraly psychické pochody hlavního hrdiny. Ne. A najednou v 90. letech se s nimi roztrhl jak se říká pytel. Ale pokud to mám brát v kontexu bondovek - Jamesovi zmrzačí přítele. Nestojí proti němu parodická světovládná organizace, ale mnohem nebezpečnější drogová mafie. A tak musí zvládat největší partu zločinců za kariéru. V čele stojí poďobaný ultra padouch Franz Sanchez. Jeho hlavní poskok Dario si hraje s ostrými noži. Účetnictví vede úlisný Truman-Lodge. Drogy přepravuje ustrašený Milton Krest a v popředí všeho náboženský šejdíř moderátor Butcher. Navíc má Sanchezova organizace prsty v CIA a v politice. No a když si scénárista vymyslí takto zvrácené postavičky musí Bond zákonitě přitvrdit. Což vede k vašemu odmítání. Nebudu to vyvracet, jen říkám, že je to neprávem.... John Glen cistenrovým finále potvrzuje, že byl nejlepším režisérem co se týče tvrdé akce. Raději neříkám realistické, páč cisterna jedoucí po kolch jen jedné straně někoho přivádí k zuřivosti :-) Good Bye Mr. Dalton. Nebýt všeobecného nepochopení mohl jste tu s námi být ještě dlouho. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Dobrá Bondovka akorát jsem nepochopil proč si vybral tu ošklivější Bondgirl. A ještě jedna věc tadyvtom díle měl Bond frak a já myslím že nikdy dříve frak neměl proč to? A celkově mi Dalton přijde horší než třeba Lazenby. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Pro mě zatím nejhorší Bond. Hlášky nikde, šarm taky ne. Bond je obyčejný agent. Slabý scénář (ubohý záporák a prostředí jakbysmet), snad jen Q a jeho vynálezy potěší. A taky závěrečná honička s náklaďáky. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Rapidní změna žánru, která z Bonda dělá chladnokrevného mstitele, je jedním z nejlepších nápadů série. Navíc Dalton je herecká extratřída a akce bere dech. Můj srdcový 007. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne povedena bondovka, fakt se divim tomu mizernymu hodnoceni. Ale ono to je asi tim, ze to neni uplne typicka bondovka a je to neco na pul cesty mezi klasickou bondovkou a craigovkama. Bond se tentokrat vydava za pomstou, takze stejne jako prvni bondovka s Daltonem je to prijemne drsny. Nicmene samozrejme nechybi nic klasickyho, mame tu bondgirl i vynalezy. Bondgirl je tentokrat zase jedna z tech lepsich, az bych rek nejlepsich, protoze je jednak sexy a pak ma docela slusnou roli, takze obstara i nejakou tu akci nebo humor. Llewelyn se tentokrat dostane i do akce, takze to neni jen ten teleshoppingovej prodavac s vynalezama, ale pouziva prevleky a je paradni. Co se tyce pana zaporaka, sice to neni nakej zapamatovani hodnej xicht, nejak vyjimecne taky nehraje a ani nema zadnej uzasnej plan. Na druhou stranu ale pusobi jako realna postava, ktera umi bejt hodne nebezpecna. Takze se zaporakem docela spokojenost. No a pak musim zminit mladickyho Del Tora v jedny z jeho prvnich roli, sice jeste neni tak charismatickej, ale spis vypada jak gay pornoherec, ale toho zabijaka si docela uziva. No a co se tyce samotnyho Daltona, ten ma tak trochu smulu, v prvni bondovce si vse osahal a misto, aby to tady uplatnil, nema moc prostor pro klasicky hlasky atd. Ale akci zvlada, herecky slusny. Takze proste ja jsem spokojenej, mozna ne uplne tradicni bondovka, ale uchazejici pribeh, dostatek akce, skvele vybusny finale, solidni zaporak a paradni bondgirl. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Místo odlehčené komedie plné nadsázky a vysněných dobrodružství přišel vážný akční snímek. Místo hláškujícího svůdníka se dostavil agent s minulostí a touhou po pomstě. A já trvám na tom, že je to zatraceně dobře. Sice bych v hlavní roli ještě o něco raději viděla původně zvažovaného Lewise Collinse, ale Timothyho Daltona mi můžete podávat kdykoli, a není třeba ho protřepávat, natož míchat. Protože co svede, když se namíchne, tady ukázal dost výmluvně. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Pokud to chápu - jel na lyžích za letadlem, skočil na něj …" No prostě jako vždycky. Jenže tentokrát protřepanej a nemíchanej agent ještě postavil kamion na zadní nebo se převlíkl za rejnoka. To bylo fajn a obě bondgirl byly vynikající - Pam byla drsná, Lupe zase něžná a obě mi ladily k pyžamu. Na druhou stranu mě dost nebavili kladní agenti vhodní pouze k likvidaci či trapárny typu únik z drtičky. Ale bouchalo to, bojovalo se pod vodou i vysoko nad zemí a tak mám Bonda rád. Jen to svádění tentokrát poměrně odflákl. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Dalton je nejnudnější Bond a Povolení zabíjet nejnezáživnější bondovka ever. Teda než si připomenu všechny Mooreovy kousky. :) ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Nasr...švatný Bond se mstí. Potvrzení toho, že Dalton je na svém místě. Bondovská série se nicméně měla na tuto úroveň dostat někdy o patnáct let dřív, proto je to nadšení trochu zkalené - v době Povolení zabíjet už bylo pokračování na stejných základech jako Mooreovky ("pan" režisér) nemožné. Přesto nejlepší Bondovka za hodně dlouhou dobu, proto rád nadsadím hodnocení. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Bohužel je tohle jedna z nejhorších bondovek. Dalton je sice o hodně lepší než přestárlej Moor a hraje celkem dobře, ale ten stupidní scénář mu toho moc nedovolí a když nic moc příběh nahradí akce, tak je jí sice dost, ale všechny vychytávky nebo nějaký speciální akce jsou šíleně přehnaný a už to vůbec nepůsobí realisticky, samozřejmě, že ostatní bondové taky maj spoustu akcí, který by ani sám bond nezvlád, ale rozhodně to tak nebije do očí jako tady a hlavně proto dám jenom 3* ()

Reklama

Reklama