Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

Legas 

všechny recenze uživatele

Nejhorší bondovka celé série. Příběh okolo osobní pomsty agenta 007 je příliš standardním tématem ve světě akčních filmů a k Bondovi se příliš nehodí. Závěrečná akční scéna s kamiony je tak nechutně přepísknutá, až to bolí. Viděli jste někdy jet kamion (tedy tahač i s návěsem) po kolech na jedné straně? Tohle ani Bondovi nesežeru (maximálně Michaelu Knightovi s jeho Kittem). Díky alespoň za Benicia Del Tora. ()

woody 

všechny recenze uživatele

16. bondovka - Všemi odmítaný snímek. Považovaný za potupu Bonda. Hloupý akčňák. Z Bonda je Rambo. A kdesi cosi. Kdepak. Odebrané Povolení zabíjet je v TOP3 Bondovek. Platí tu to samé co u Lazenbyho debutu. Příběh, který Jamese posouvá někam dál je zavrhován. Ale také se na to podívejte tak, že 16. bondovka započala novou éru akčního filmu. Viděli jste někdy do té doby, že by se v akčňáku rozebíraly psychické pochody hlavního hrdiny. Ne. A najednou v 90. letech se s nimi roztrhl jak se říká pytel. Ale pokud to mám brát v kontexu bondovek - Jamesovi zmrzačí přítele. Nestojí proti němu parodická světovládná organizace, ale mnohem nebezpečnější drogová mafie. A tak musí zvládat největší partu zločinců za kariéru. V čele stojí poďobaný ultra padouch Franz Sanchez. Jeho hlavní poskok Dario si hraje s ostrými noži. Účetnictví vede úlisný Truman-Lodge. Drogy přepravuje ustrašený Milton Krest a v popředí všeho náboženský šejdíř moderátor Butcher. Navíc má Sanchezova organizace prsty v CIA a v politice. No a když si scénárista vymyslí takto zvrácené postavičky musí Bond zákonitě přitvrdit. Což vede k vašemu odmítání. Nebudu to vyvracet, jen říkám, že je to neprávem.... John Glen cistenrovým finále potvrzuje, že byl nejlepším režisérem co se týče tvrdé akce. Raději neříkám realistické, páč cisterna jedoucí po kolch jen jedné straně někoho přivádí k zuřivosti :-) Good Bye Mr. Dalton. Nebýt všeobecného nepochopení mohl jste tu s námi být ještě dlouho. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Překvapuje mě, že zrovna Povolení zabíjet mohlo být polibkem smrti pro celou sérii. Dalton ani tady nezklamal. Jeho Bond je emocionálně pestřejší a dává tak zapomenout na tragický pokus Lazenbyho o něco podobného. Cesta za odplatou je však značně utahaná a nebýt odmítnutí poslušnosti, tak nenabízí další vypjaté zkoušky charakteru, ale jen hromady mrtvol. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Daltona mám rád, ale jako Bond mi nesedl. Tohle byl vůbec jeden z těch slabších Bondů. Já osobně Bonda dělím (filmy) na tři období. První filmy byly prdka a sami tvůrci to tak asi brali, pak nastalo období, kdy se Bond hledal a filmy kolísají mezi parodií a pořádnou akcí. Nakonec a to jsou poslední filmy je Bond hlavně o akci a ten humor je tam jako třešnička na dortu. Poslední Bondové dokonce dostávají od zlounů na prdel a ač vítězové, pajdají z bojiště! To by v dílech s Connerym určitě nebylo a ani by to nikoho nenapadlo dát do scénáře... Povolení zabíjet u mne reprezentuje tu prostřední část Bondů a neřadím tento díl k těm povedenějším. I když pravda - závěrečná kamionová honička byla slušná. Za mne to jsou tři vybuchující zubní pasty. * * * ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní, že to, co bychom dnes přehlédli, nám u filmu, který byl natočen před lety, může třeba vadit. Tohle je podle mě takové Bondovo našlápnutí do nových časů, co na tom, že změnilo představitele a mělo delší přestávku. Brosnan nad ním totiž vzhlížel už delší dobu. A navíc je to s odstupem už stejně jedno. ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Mike Grell, spisovatel a výtvarník, pracující pro DC Komiks v New Yorku, přepracoval filmovou předlohu do barevného grafického románu. (Terva)
  • Původně se měl odehrávat v Číně. Vzhledem k tamní politické situaci té doby se místo děje muselo přesunout. (WolfR)
  • Jedná se o první film ze série o agentu Bondovi, který dostal pro svou násilné a temné provedení hodnocení PG-13. Některé scény, které byly vystřiženy, aby se snímek vyhnul ohodnocení R-18, jsou k nahlédnutí na Ultimate Edition DVD. (Terva)

Reklama

Reklama