Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tentokrát je to osobní. Chladná tvář Jamese Bonda prahne po pomstě. Timothy Dalton v hlavní roli britsko-amerického akčního filmu. Britský tajný agent James Bond, který dosud oddaně sloužil zájmům vlasti a Jejího Veličenstva, se poprvé dostane do situace, kdy jedná pouze na základě své osobní motivace. Stane se tak poté, co kolumbijský drogový magnát Franz Sanchez uprchne ze zajetí CIA a pomstí se Bondovu dlouholetému příteli Felixovi Leiterovi. V den své svatby tak Leiter navždy ztratí manželku a sám přijde o nohu poté, co jej Sanchez nechá předhodit hladovému žralokovi. Protože britská tajná služba MI6 nechce mít s americkým případem nic společného, dá Bond výpověď a pustí se do pátrání po Sanchezovi na vlastní pěst. Spojí se s půvabnou pilotkou amerického letectva Pam Bouvierovou. Před Sanchezem se vydává za zabijáka na volné noze. Nabídne mu své služby a zaseje v něm nedůvěru v některé jeho spolupracovníky. Avšak rozložit dobře fungující drogový kartel může být nad Bondovy síly... (Česká televize)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (412)

classic 

všechny recenze uživatele

„Licencia na zabitie” alebo "Povolenie zabíjať" , je v podstate jeden a ten istý, blízky význam názvoslovia, čiže tým pádom sa jedná o moje extra obľúbené: SYNONYMÁ ! Jamesovi Bondovi bude zakrátko nadobro odňaté-oprávnenie vziať niekomu ďalší život, pretože súhrn niekoľkých tragických udalostí z floridského Key West, sa mu akosi úplne vymkli spod kontroly, ale ešte pár dní predtým, sem prišiel najprv, ako hosť, pozvaný na svadbu svojho priateľa Felixa Leitera, či aj « Vládna agentúra Správy drog » , simultánne dostáva avízo o neďalekom pohybe drogového baróna Franza Sancheza, a tak práca má zatiaľ prednosť pred blížiacou sa veselicou. Dolapia ho, no taktiež policajti bývajú strašne ľahko podplatiteľní (skorumpovateľní), že sa dosť často nechávajú nalákať na tučnú, finančnú odmenu, aby ho vyslobodili spod náruče doživotného väzenia. To sa odohrá v najbližších málo minútach, že aby toho nebolo ešte málo, títo lotri si zgustnú i na našich svadobčanoch, čo Bonda tak extrémne popudí, až sa nedokáže naprosto ovládať, odvtedy sa totálne utrhne z reťaze, koná už iba na vlastnú päsť, a je k tomu, ako stroj na zabíjanie... ! Spojenkyne čochvíľa nachádza v dvoch (pre)nádherných ženách, Bondových dievčatách - v Pam Bouvierovej a v Lupe Lamorovej, jedna krajšia, než druhá, i keď tá Sanchezova milenka mala body naviac. Chýbať samozrejme nemôže ani spoľahlivý Q, tentokrát s väčším, hereckým priestorom, alebo i taký šéf MI6, M, si zrovna nebude klásť servítku pred ústa. James bude dvojitým agentom, so samými, vynaliezavými postupmi, a to len preto, aby sa (vy)pomstil Franzovi Sanchezovi, keďže ako sa tradične hovorí: „Pomsta býva sladká” , však, či predsa časom na každého príde, no nie ? Bude sa nakoniec riadiť týmto príkazom ? / V poradí 16. bondovka sa nesmierne vydarila, a až práve teraz sadla Daltonovi, ako uliata. Priam božská "daltonovka" , ktorú by som kľudne umiestnil do TOP 10 všetkých, bondovských filmov, niekde medzi piatou a desiatou pozíciou. Herečky, ktoré stelesňovali objekty túžby 007, sú neuveriteľne sexi, najmä Talisa Soto, ale aj Carey Lowell celkom ušla. Zaznamenávam menšie odkazy na predchádzajúce filmové zárezy, t. j. V tajnej službe Jej veličenstva a Thunderball. John Glen bol až pri piatich počinoch, čím sa vyznamenal a John Grover strihal dve z nich, čím len podtrhol samotnú, kráľovskú atmosféru. A to ani nehovoriac o scénografovi Petrovi Lamontovi, ten maximálne ozvláštnil tieto príbehy svojou neprekonateľnou výpravou, i keď taký Ken Adam by mal na to určite čo povedať, mohol by sa cítiť právom dotknutý, mať nejaké výhrady !? Skrátka, obidvaja páni sú kapacitami vo svojom o(d)bore ! Proste, bondovky zbožňujem celým svojim srdcom a dušou, k tomu už viac nie je ani čo dodať. PS: Prvá, pamätihodná rola pre Benicia Del Tora v postave Daria. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Po několikerém zhlédnutí se musím přiklonit k plnému počtu, byť mým favoritem byl vždy Connery... Je s podivem, jak i po letech jde o dobrou bondovku s akcí, vtipem a neskutečnou romantikou - scéna na člunu a v bazéně je jak z červené knihovny, ovšem zde působí mile a příjemně. Rozličné legrácky - kulky svištící ze samopalu bubnují v rytmu titulní bondovské melodie - dokazují, že se ještě jedná o film britský. Poslední filmy s Bondem-D.Craigem už nejsou bondovky, jen dobře řemeslně udělané akční americké filmy bez šarmu, nápadu a nadsázky, padající do šedi průměru. ()

Reklama

Psema 

všechny recenze uživatele

Daltona mám v téhle roli fakt rád, takže mě mrzí, že zrovna on neuspěl a málem poslal sérii k čertu. Vždyť ty jeho filmy byly jedny z nejlepší bondovek. Dějová linka se mi zamlouvá, tyhle osobní příběhy o pomstě jsou vždy velmi osvěžující a těší mě vidět nejlepšího agenta, jak se žene za šmejdem, který ublížil jeho příteli. Samozřejmě nic proti tomu, když James zachrání planetu. Ohromně mi sedí Robert Davi, ten by se svým charismatem mohl bourat stěny, stejně jako tehdy mladý Del Toro. Největší star ale stejně představuje Desmond Llewelyn, který se dočkal většího zapojení do děje a jako Q v akci exceluje. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Hodne povedena bondovka, fakt se divim tomu mizernymu hodnoceni. Ale ono to je asi tim, ze to neni uplne typicka bondovka a je to neco na pul cesty mezi klasickou bondovkou a craigovkama. Bond se tentokrat vydava za pomstou, takze stejne jako prvni bondovka s Daltonem je to prijemne drsny. Nicmene samozrejme nechybi nic klasickyho, mame tu bondgirl i vynalezy. Bondgirl je tentokrat zase jedna z tech lepsich, az bych rek nejlepsich, protoze je jednak sexy a pak ma docela slusnou roli, takze obstara i nejakou tu akci nebo humor. Llewelyn se tentokrat dostane i do akce, takze to neni jen ten teleshoppingovej prodavac s vynalezama, ale pouziva prevleky a je paradni. Co se tyce pana zaporaka, sice to neni nakej zapamatovani hodnej xicht, nejak vyjimecne taky nehraje a ani nema zadnej uzasnej plan. Na druhou stranu ale pusobi jako realna postava, ktera umi bejt hodne nebezpecna. Takze se zaporakem docela spokojenost. No a pak musim zminit mladickyho Del Tora v jedny z jeho prvnich roli, sice jeste neni tak charismatickej, ale spis vypada jak gay pornoherec, ale toho zabijaka si docela uziva. No a co se tyce samotnyho Daltona, ten ma tak trochu smulu, v prvni bondovce si vse osahal a misto, aby to tady uplatnil, nema moc prostor pro klasicky hlasky atd. Ale akci zvlada, herecky slusny. Takze proste ja jsem spokojenej, mozna ne uplne tradicni bondovka, ale uchazejici pribeh, dostatek akce, skvele vybusny finale, solidni zaporak a paradni bondgirl. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

S odstupem času zjišťuju že Dalton opravdu nebyl moc šťastná volba pro agenta 007. O něco horší než Dech Života, ale rozhodně žádná tragédie. Nejvíce se mi líbil mladý Benicio Del Toro. Možná největší roli v bondovkách zažívá Q, kterého nevím proč oslovují Kjú. Abych se vrátil k Daltonovi, nevěřím zkrátka že by tady vůbec nějakou z těch ženských sbalil. Jeho ztvárněný Bond absolutně ztratil vše čím ho obdařili Connery nebo Moore. Jakoby se Bond měl najednou vyrovnat všem těm Rambům, na které stejně absolutně nemá. 65% ()

Galerie (148)

Zajímavosti (38)

  • Jedná se o první film ze série o agentu Bondovi, který dostal pro svou násilné a temné provedení hodnocení PG-13. Některé scény, které byly vystřiženy, aby se snímek vyhnul ohodnocení R-18, jsou k nahlédnutí na Ultimate Edition DVD. (Terva)
  • Ve scéně, kdy Sanchéz (Robert Davi) střílí po Bondovi (Timothy Dalton) na návěsu cisterny, je možné zaznamenat, že zvuk odražených kulek od kovové konstrukce koinciduje s melodií filmu. (Zofan)

Reklama

Reklama