Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Britská nízkorozpočtová komedie napsaná a zrežírovaná Markem Hermanem vznikala za podpory britského kanálu "Channel 4" a deníku "The Guardian". Soundtrack filmu poskytla "The Grimethorpe Colliery Band ". Glorie (Tara Fitzgerald) je poslána do svého rodného města Grimley aby vypátrala ziskovost pro případný management. Okolnosti zavedou Glorii do kapely složené z důlníků které má svým výzkumem ve finále zahubit. V kapele je ráda, tudíž musí tajit své poslání. Tento ůkol se však zkomplikuje když potká svou dětskou lásku Andyho (Ewan McGregor). (gruvacek)

(více)

Recenze (58)

emma53 

všechny recenze uživatele

Je to takový milý, citlivě podaný příběh o nelehké situaci z let, kdy se hromadně propouštěli dělníci pracující v dolech. I když mě ke zhlédnutí tohoto snímku přiměla postava Ewana, který tady hrál roztomile Andyho s náušničkou v uchu, tak mně byla sympatická celá ta ústřední muzikantská parta. Prim ovšem vedl jejich dirigent Danny, který získal mou pozornost a soucit od samého začátku a jeho syn Phil, který to neměl doma rozhodně jednoduché. Celkově se tam proplétaly osudy těch pár lidiček v tom správném poměru, takže jsem nakonec bez problémů zapadla mezi ně a žila v té atmosféře radosti, ale i smutku s nimi. Glorii, kterou hrála Tara, znám už z jiných filmů a tady byla mezi nimi jen dalším sympatickým činitelem, která při své první zkoušce v kapele zapříčinila, že ostatním muzikantům spadla brada. Nicméně třeba Markův Tichý hlas a Chlapec v pruhovaném pyžamu mě chytnul za srdce o něco víc. Komediálními prvky film sice moc nehýřil, ale jako relaxační, jemně prodchnutý romantikou film bude zcela jistě fungovat. Doporučím ho velmi ráda. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Britská sociální (tragi)komedie má dlouhou a bohatou tradici a tohle je jeden z jejích podařených zástupců. Jak už je nepsaným zvykem, nejedná se o žádné ryze vážně míněné sugestivní popisování existenčních problémů britských dělníků (i když místy smích skutečně hořkl na rtech), ale o rozverně a s nadhledem podávaný příběh na pozadí tíživé sociální situace nezaměstnaných horníků. Režisér Mark Herman, který v současnosti boduje s originálním pohledem na holocaust v Chlapci v pruhovaném pyžamu, exponuje svůj příběh do periferní dělnické čtvrtě v Yorkshiru, kterou společně obývají horníci (a jejich dechová kapela) dlouhodobě stávkující proti uzavření dolu coby dopadu konzervativní vlády Margaret Thatcherová a jejích restrukturalizačních snah. Léta jejího vládnutí jsou dodnes nejenom v Anglii reflektovány zvláště kontroverzně - pro jedny je ztělesněním síly britského impéria (personifikované její osobou a třeba i válkou o Falklandy), pro jiné sociálně necitlivou a příliš pragmatickou političkou, za jejíž vlády razantně přibylo nezaměstnaných... 80. léta byla v Anglii jistě složitým obdobím, o čemž vypovídá i tenhle zajímavý nízkorozpočtový film. (O tom, že daná tématika je univerzální, nás Čechy stylově přesvědčil i Martin Šulík ve svém ,,ostravském" Slunečním státě...) Podobné filmy: Do naha!, Billy Elliot, Klikaři ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ak sa vám páčili sychravé britské tragikomédie DONAHA! a BILLY ELLIOT, budete príjemne prekvapení, hoci vyložene nadšení (mimo dvoch troch scénok) asi nie. Ťaživá sociálna banícka situácia verzus hudba, šťastie z hudby verzus neľahké rodinné problémy, zopár vtipných dialógov, zopár hlbších scén na zamyslenie a kvalitné herecké obsadenie. Predovšetkým Pete Postlethwaite ako baníckou čerňou namiesto pľúc obdarovaný dirigent sa vymaňuje zo svojej škatuľky „spoľahlivého ksichta“ (väzeň z VOTRELCA 3, lovec v STRATENOM SVETE: JURSKOM PARKU), ale určite si všimnete aj 25-ročného Škóta Ewana McGregora. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tématicky shodné s úspěšnějšími mladšími bratříčky Do naha a Billy Elliot. Pravdou je, že tento snímek není tak zábavný jako Do naha a nemá ani tak rafinovaný scénář jako Billy Elliot, nicméně jde stále o nadprůměrnou britskou filmařinu. Je to film mnohem víc přímočařejší a politicky z levicových pozic angažovanější, v řadě scén vyloženě proklamativní a emocionálně vykalkulovaný, nicméně natočený podle skutečných událostí, kdy desetitisíce zaměstnanců přicházely v 80. letech o zaměstnání a jejich dosavadní život se nenávratně zhroutil. Existuje obrovské množství filmů, které se snaží s divákem emočně manipulovat ve prospěch mnohem banálnějšího sdělení. Celkový dojem: 70 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V životě není člověk schopen některé věci ovlivnit. Musíte jen sklopit hlavu, zatnout zuby a pokusit se jít dál. Pak jsou tu ale věci, které ovlivnit lze a pokud se při závěrečném koncertu v Royal Albert Hall přistihnete, že se usmíváte, nebraňte se tomu.. Jestli se vám líbil Billy Elliott či Full Monty, musíte vidět i tento jejich sice o něco komornější, ale o to působivější předobraz. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Anglicko, nižšia spoločenská - robotnícka trieda. Filmy, ktoré sú zamerané na túto časť anglickej spoločnosti, v rukách schopného režiséra, disponujú obyčajnými, no morálne silnými a ľudskými príbehmi s drsným a tragickým ladením. Film však ladí aj hudobne, úžasná je symfonická zložka s krásnym prevedením a precítením v každom zábere kamery. Nepatrný romantický záchvev filmu absolútne neuškodí, prakticky s ním ani nepohne, pretože jeho sila je inde. A každému odporúčam zistiť kde. 80%. ()

burina 

všechny recenze uživatele

Brassed Off mi trošku pripomínalo Full Monty, avšak toto bolo oveľa smutnejšie. Hudba bola nádherná, navyše vo filme aj skutočne pekne využitá. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nenápadná, příjemná vzpomínka na herecké počátky Ewana McGregora. Tentokrát, tak v trošku levicově laděné komedii o zavírání šachty a jedné hudební, amatérské skupině. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Už keď na začiatku kapela spustila tú "Oranžádu", tak som bola namäkko. Počas celého filmu si pripadáte ako súčasť toho ich baníckeho a hudobného sveta. Tie hlavné problémy sa tam síce nevyriešia, ale aj tak vám z toho ostatného zostane dobrý pocit. A záverečný Dannyho prejav, to bola výborná bodka za týmto nenápadným filmom. (Filmová výzva 2016 - 1frida2) ()

Flakotaso 

všechny recenze uživatele

Hrozně mě štvalo, jak byli na tu paní úplně bezdůvodně hnusní. Nejradši bych za to napařil dvě hvězdy, ale hudba to částečně napravuje. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Kvalitní britský černý humor (bez nechutností) se nezapře. Jen ten přihlouplý závěr :( Tam jsem měl chuť uronit slzu... velkou, dělnickou. Čtyři časem asi dám. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Skvela socialna tragikomedia, ktora v spravnych chvilach dojme a zaroven vas casto rozosmeje. Trochu som sa bal, lebo podobna komedia z neuteseneho socialneho prostredia film Do naha! ma velmi sklamal, ale nakoniec sa ukazalo, ze sa jedna o perfektny neznamy klenot. Pritom je aj hviezdne obsadeny, takze nechapem preco som si doteraz tento film nevsimol. Odporucam kazdemu kto ma srdce a chce sa dobre zabavit. 8/10. ()

mysiak 

všechny recenze uživatele

Neviem ja som na tomto filme nevidel nič komické...prišlo mi to ako uplakaná, depresívna tragická dráma...absolútne nezáživné, vôbec sa mi to nepáčilo... ()

Lamiczka 

všechny recenze uživatele

Spíš než komedii bych následující snímek označila sociálním dramatem. Drama, které velmi úspěšně navazuje na takové filmové hity jako je Billy Elliot (taktéž velmi doporučuji shlédnout). Dechové kapele držíte palce do konce, i přes mírně klišoidní závěr. Výběr hudby je excelentní, specificky a citlivě doplňuje děj. Hereckému obsazení nelze vytknout vůbec nic, především pánové svou trudnomyslností excelují. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Takto se mají točit filmy, prostě věříte všemu co se tam odehrává. Sympatizujete se všemi postavami, a je vám tak trochu líto, že nemůžete sledovat co s nimi bude dál, když film skončí. ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu labouristická agitka (otevřená kritika thatcherizmu a závěrečná ironie znějící nad tóny Země naděje a slávy, hymny konzervativců), na druhou stranu místy depresivní a šokující sonda do života těch, kteří na hospodářské změny doplácejí nejvíce - obyčejných lidí. Na tenhle film jsem se díval především z toho důvodu, že taky hraju v orchestru, shodou okolností hornickém, a i ten se v době po Sametové revoluci potácel v krizi, kdy přišel o zkušebnu, dirigenta, dvě třetiny hráčů a podporu zvenčí, ale přesto se jej díky obrovskému nadšení muzikantů a úctě k tradicím podařilo zachovat. Sledování ODPÍSKÁNO mě utvrdilo v tom, že muzikantské radosti a strasti jsou všude stejné. (442., leden 2009) ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Hornické stávky a zavírání dolů v Anglii je výživné pozadí pro mnoho filmů. Tenhle se docela povedl, drží se lehce nad průměrem, a to jen díky poměrně kvalitnímu zpracování, protože jinak je to námět už docela ohraný. Ale fučelo jim to spolu dobře:-) ()

Reklama

Reklama