Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Klasická pohádka na motivy Bratří Grimmů vypráví o sourozencích - Jeníčkovi a Mařence - které jejich otec, na naléhání bezcitné macechy, zavede do lesa a opustí je. Děti se ocitnou v perníkové chaloupce, kde musí sloužit zlé ježibabě. Hrozí jim tu velké nebezpečí. Naštěstí se jim podaří ježibabu přelstít a ve vytopené peci končí ona sama. V televizní adaptaci pohádky je základní děj zachován, ale je obohacen o řadu dramatických situací, v nichž děti před ježibabou, která je dál pronásleduje, zachrání jejich anděl strážný. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (7)

Jezinka.Jezinka 

všechny recenze uživatele

Scenárista tohoto veledíla musel na závěr víkendu trpět v nedělní škole a z hodin katechismu si odnesl těžké trauma. Neštěstí se zmenšuje tím, že se o něj podělíme, což učinil a vtělil do převyprávění příběhu, který je běžně pochmurný a strašidelný, tady však je spíše provedením strašlivý. Bratři Grimmové by se asi podivili, jak jejich pohádka může vypadat. O viditelnosti křemenů v nočním lese by se dalo polemizovat, stejně tak by člověk uvažoval o smrtelném hladu tam, kde stačí pár drobků na zemi a slétne se celé hejno holubů. Upalování čarodějnice v peci je ukázáno víc než naturalisticky, baba však neuhoří, vylétne na koštěti komínem (kde vzala v peci koště?) a letí za prchajícími dětmi letem pomalejším, než je běh dvou vyhladovělých nezletilců. Nakonec dětem z té žité noční můry pomůže jejich otec, který sice nerozlišuje mezi kouzlem a modlitbou, sekeru v ruce taky neudrží, ale je velmi odhodlaný. Největší peklo jsou ty periodicky se opakující záchvaty veršotepectví, které tepou verše, rýmy i češtinu jako takovou. Nebýt tam ten perník, těžko na tom najít něco dobrého. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Ano, klasická pohádka, až naten závěr. Zde je tedy zachrańuje jejich anděl strážný, ale proč právě v ten okamžik? Že jim právě teklo nejvíc do bot? A co ježibaba, ta nemá strážného anděla? A o koho má lepšího anděla strážného ten vyhrává delší pobyt na Zemi? ()

type_B 

všechny recenze uživatele

Místní hodnocení (~40%) je dost nezasloužené. Tato verze se prezentuje jako krátký příběh s důrazem na dramatický projev herců, který je zvláště v podání Evy Horké skutečně až divadelní, což ale vůbec není na škodu! S divadelní složkou koreluje i použití levně vyhlížejících dekorací a scén. Btw. macecha, svolávající lesní duchy na nevlastní děcka kvůli žvanci, je skutečně zlá. Což je ovšem plus. ()

honzic 

všechny recenze uživatele

Slabší pohádka s dobrým Zahajským a trochu stupidně zahranými dětmi, dvojrole Horké je zajímavá, na krátkou divadelní pohádku to má chvílemi i docela hororovou atmosféru, i když je to zahrané ne moc dobře a ani scénář není dvakrát inteligentní. Hodnocení: 35 % ()

Reklama

Reklama