Reklama

Reklama

Pohádky ovčí babičky

(seriál)
Animovaný / Pohádka
Československo, 1966, 1 h 49 min (Minutáž: 7–10 min)

Epizody(13)

Poprvé se pohádky o beránkovi a vlcích objevily ve vysílání 4. a 11. září 1966 – příběhy O chytrém beránkovi a Beránek a strašidla. Kreslený seriál, tak jak ho známe, se objevil až 25. února 1968 v přestávce hokejového utkání Dukla Jihlava – ZKL Brno. Je to první večerníček, který namluvila herečka Jiřina Bohdalová. Třinácti dílný seriál Pohádky ovčí babičky jsou prvním kresleným večerníčkovským seriálem Československé televize. Vyrobilo jej studio Bratři v triku a vysílají se dodnes.
Nesmrtelné příběhy souboje zlotřilých vlků se světem chytrého, vtipného a laskavého beránka... (Česká televize)

(více)

Recenze (48)

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Můj Večerníčkový TOP 10 seriál. Ještě dnes mě v hlavě zůstalo to krásné uspávání od Jiřiny Bohdalové s přáním na dobrou noc. Něco jako "Dobrou noc a ať vás vlci honí-straší celou noc" !Jeden z prvních a zároveň jeden z nejstarších československých kreslených večerníčků. A také jeden z mých nejoblíbenějších-černobílých, jako dítě jsem ho strašně moc miloval. Společně třeba s Chytrou kmotrou liškou nebo Kocourem Mikešem. Působivá výtvarná poetika a krásná grafická zkratka je podtržena krásným černobílým filmovým zpracováním, které dodnes neztratilo nic ze svého původního kouzla. Režie večerníčkového seriálu se ujal známý animátor a režisér Václav Bedřich v Krátkém filmu Praha, studio Bratři v triku. Ještě i dnes velmi oblíbené Pohádky ovčí babičky o malém beránkovi, ovečkách a jejich věčných protihráčích - kteří často mění přestrojení, ale nechávají si vlčí dravost, o střetu dobra se zlem a o vždy velice laskavém hlasu babiček - namluvila geniálně herečka Jiřina Bohdalová. Milé děti, nebojte se! Všechny úkladné pasti „strašných“ vlků překoná beránek s ovečkou pomocí důvtipu a chytrosti. Animovaný seriál Pohádky ovčí babičky sice již vznikl v roce 1966, ale dodnes si myslím že neztratil nic ze svého půvabu, naopak čas ho prověřil jako jeden z nejlepších našich dětských Večerníčků. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

Jsem obeznámen s tím, že bílý klaďas beránek a černí zloduši vlci jsou českou pohádkovou klasikou, ale přesto mne to beránkovo týrání vlků nikdy nebavilo více než jeden díl. Jsem totiž vlk a nenechám se jen tak sežrat od nějakého sečtělého nosiče vlny. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Bohužel, jak už jsem někde napsal, večerníčky hodnotím podle dětských vzpomínek. A ty říkají jednoznačně, že na tenhle zastaralý černobílý jsem se nikdy netěšil. Navíc mi už i jako malému přišel moc moralistický. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Kdybych měl ze všech večerníčků vybrat jeden nejoblíbenější, byl by to s největší pravděpodobností tenhle. Každý jeho díl je skvělý (ale O tom velkém vlčím vystřelení je asi úplně nejlepší), všechny mají jedinečnou černobílou atmosféru a Jiřina Bohdalová předvedla prostě něco ohromného. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Jak mně bylo těch věčně hladových šelem líto... Beránek se listivostí sobě vlastní vždycky zvítězí, zabrečeli vlci. ()

DDT 

všechny recenze uživatele

Beránek je jedním z největších "klaďáků" večerníčkovské historie. Jako dítěti mi bylo vždycky hrozně líto těch vlků a chtěl jsem, aby mu to aspoň jednou taky nandali. Nenandali :-( Zřejmě od té doby mám slabost pro filmové padouchy. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Moje rané dětství. Dodnes, když mám pocit, že se mě někdo snaží oblafnout, odpovídám - pohádky ovčí babičky 😁! ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Černobílý nepřemožitelný beránek byl sice super, ale byl černobílý, což jsem jako dítě považoval za velký nedostatek, a proto jsem upřednostňoval jiné (barevné) večerníčky. ()

Skuby47 

všechny recenze uživatele

Česká televize mě potěšila starými večerníčky, které začala uvádět u příležitosti 50. výročí zahájení vysílání tohoto skvělého dětského pořadu. Je těžké zdůvodnit, proč se mi zrovna tento večerníček tolik líbí, když už je tak starý a černobílý. Je nápaditý, vtipný, sice s jednoduchou, ale milou animací a veselými příběhy. Intrikující vlci i pohotový beránek chránící svou ovečku mají navíc v pohádkovém světě jistou originalitu. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Když vidím Pohádky ovčí babičky nemůžu si nevzpomnět na naši maminku (Requiescat in pace), která nám se sestrou říkala ovečko a beránku, někdy to popletla a tak jsem ji opravoval, že jako kluk musím být vždycky beránek. ()

Reklama

Reklama