Reklama

Reklama

Dášeňka

(seriál)
Animovaný / Rodinný
Československo, 1979, 1 h 3 min (Minutáž: 7–10 min)

Epizody(7)

Večerníček na motivy knihy Karla Čapka. Když se Dášeňka narodila, spát a jíst uměla, to se učit nemusela. I mlaskat uměla, ale víc už nic. A to byste nevěřili, co má takové štěně práce. Musí se naučit sedět, stříhat ušima, hýbat ocáskem i běhat. Každý večer poslouchá Dášeňka pohádku, aby se jí dobře spalo a taky aby se poučila o věcech, které každý pořádný pejsek musí znát. Proč psi zahrabávají kosti? Proč zvedají nožičku na každý kámen a pařez? (Česká televize)

(více)

Recenze (39)

Matematicka 

všechny recenze uživatele

Z dětství si tento večerníček nepamatuji, ale jako dospělou mě oslovil. Čím? Příjemným hlasem pana Růžka, vhodnou kombinací záběrů "živé Dášeňky" a animovaných pohádek o pejscích a i drobnými detaily - např. pejskem lízajícím nanuk v úplném závěru posledního dílu. P. S. Obsah jedné pohádky se podobá Čapkově Psí pohádce, zpracované také animovaným filmem, takže lze i srovnávat... Zajímavé komentáře: triatlet, Karlos80, Stegr, FilmFan24 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jak někdo může spojovat tak roztomilé štěnátko s bývalou první dámou. Jedině štěstí je, že pejskové neumí podávat trestní oznámění jako Havlovi . Věřím že Havlova Dášenka, musí tuhle psí dášenku nenávidět, má totiž všechno co Havlova Dášenka nemá - tedy roztomilost, vynálezavost, popularitu, moudrost a půvab. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Ano ano, tak to je ona nejdřív malé roztomilé a půvabné štěňátko tak jak ji Karel Čapek viděl a ztvárnil ve své knížce někdy z třicátých let. Později se toto škvrně dočkalo dokonce i toho že si sama zahrála ve filmu a to sice v 7. dílném večerníčkovém seriálu z části živého ale také napůl animovaného, a to zásluhou režiséra B. Pojara. Jak já jsem jako malý osudy tohoto malého foxteriéra se zakrnělým ocáskem žral, to si ani neumíte představit? Škoda že už ji dnes moc nedávají. Tuším že je to snad už pět let co jsem jí naposledy zaregistroval v televizním programu..? Hodnotím poměrně vysoko nejen z nostalgie, ale i za krásný hlas průvodcem tohoto seriálu pana Růžka který mě a zajisté i vás před x léty vždy tak krásně večer provázel. Bez něj by to prostě nebylo ono a já bych musel něco slevit ze svého konečném učtu. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Další z večerníčků, který spolu s Amálkou, Makovou panenkou, maxipsem Fíkem atd... hravě smetl u dětí co se opakovaného dívání týče všechny poslední animáky pixar nepixar... Snad je to tím, že máme také pejsána doma, ale spíše ne. Psi k lidem prostě patří od nepaměti a tak asi i pohádky o nich. Budeme-li se lépe chovat ke psům, budeme se lépe chovat k sobě navzájem - nezapomínejte ! :-) * * * * ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Kdo by neměl doma knížku Karla Čapka o Dášence. Asi moc takových nebude, takže nejdříve si pěkně knihu přečtěte a potom se podívejte jak to zfilmoval pan Pojar a doprovázel svým čtením herec Martin Růžek. Můžete to udělat i obráceně, tedy nejdříve se na to koukněte a pak si tu pěknou a krátkou, leč výstižnou knížku, která nesmí chybět u žádného kynologa, přečtěte. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

U večerníčků je důležitý i hlas, který děj provází. A Martin Růžek byla skvělá volba. Foxteriérky zvládly role parádně, hlavně Dášeňka se štěněcí přirozeností. Kombinace hraného a animovaného příběhu výborná. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

90 % - Tyhle věci mi vždycky připomenou dětství. A hodnotit s odstupem 25 let jako infantilní? To by tu dětskou poetiku zabíjelo. Toto jsou věci pro děti, a proto se mi pořád líbí. Vždycky si totiž vzpomenu, jak jsem to žral :-) ()

FilmFan24 

všechny recenze uživatele

Přestože kniha byla jeden z mých dětských omylů kdy jsem si při objednání u soudružky učitelky myslel, že to bude čtení o nějaké dívčině a ona se z toho vyklubala psí slečna, kterou jsem si záhy velice zamiloval!! Seriálové zpracování se velice povedlo. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Dášeňka je další zdařilou spoluprací Břetislava Pojara s výtvarníkem Miroslavem Štěpánkem, společně (a již obklopeni zkušenostmi) se jim podařilo přenést předlohu Karla Čapka do filmové, přesněji řečeno televizní podoby. Zachycena je nejen duše knihy, ale také její forma, tedy kombinace vyprávění, pohádek, fotografií a kreseb. Účelem knihy i televizního seriálu je pobavit a výchovně správně zapůsobit na dětský svět, což ta laskavost (zde v podání Martina Růžka) ladně zprostředkovává. Čapkův způsob slovního vyjadřování, plný hravosti, ekvilibristiky a radosti, zůstal zachován, Pojar se Štěpánkem ho navíc podporují svou animovanou rozverností. Drsnosrstí foxteriéři byli v meziválečném období obzvláště oblíbeným psím plemenem a sama doba toužila po novém a lepším, což Čapek bezezbytku splňoval a naplňoval. Čapkovy pohádky jsou živé i snové a rozpustilé: v Jak se narodila je bájné hrdinství O psím (tedy foxteriérově) ocásku, v Jak uviděla svět se nadneseně odpovídá na záhadu Proč teriéři hrabou, v Jak rostla je rošťácká anekdota O dobrmanech, v Co měla na práci využívá křesťanský dualismus v uličnické legendě O (prvním) Foxovi, v Mnoho vody uteklo je extatický zážitek O psích vílách, v Jak sportovala je později Pojarem rozpracovaná legenda o sblížení psa s člověkem a několik vzácných postřehů O psích zvycích, a v Jak šla do služby přináší ty dosud přetrvávající stereotypy ve vzájemném soužití člověka se psem O lidech. Dášeňka, ta knižní i ta filmová, je povedenou zábavou. A Čapkův způsob psaní mně už dávno povznáší a unáší. ()

Reklama

Reklama