Reklama

Reklama

Akt

(divadelní záznam)
Česko, 1997, 105 min

Obsahy(1)

Akt je nejstarší hrou Divadla Járy Cimrmana, vznikla v roce 1967 a televizní záznam představení byl pořízen o třicet let později. Poprvé se diváci mohli seznámit s osobností, která se vepsala do našich kulturních dějin, aniž by o tom měl kdokoli ponětí – s Járou Cimrmanem. Úvodní vědecká přednáška tradičně poskytne mistrova životopisná data, dostane se nám i přehledu jeho díla a dozvíme se, jak vůbec k objevení Cimrmanova odkazu došlo. Na "autobustě" můžeme sledovat dokonce mistrovy strhané rysy. Poté následuje samotná Cimrmanova hra se zpěvy a tanci, při jejíž rekonstrukci autoři použili střípky dochovaného díla v podobě veršů. Z děje naznačíme pouze toto: malíř Žíla a jeho žena si pozvali na návštěvu tři muže, aby jim vyprávěli svůj životní příběh, a především si položili základní otázku: proč nebylo nikdy dokončeno převratné malířovo dílo Akt? (Česká televize)

(více)

Recenze (229)

sator 

všechny recenze uživatele

No je znát že se jedná o hřích mladí... Erotika, erotika, proč se nás tak mocně týká. Oč by bylo méně bolu kolem kamen, kolem stolu, oč by bylo více síly pro sekery, dláta, pily pro lopaty, pro motyky nebýti té erotiky. "Neblázni, vy to chcete hrát ještě jednou?!" zděsila se po představení Svěrákova manželka, když po premiéře její muž přemýšlel nahlas co by se dalo vylepšit. Hra Akt byla v  80.tých letech zakázána, aniž se jejímu autorovi podařilo zjistit příčinu. Jen náhodou se po jejím obnovení podařil zjistit důvod zákazu. Kolem  9.května volal někdo na ústředí aby se hra kolem tohoto data nehrála a nebyl tak znesvěcen "akt osvobození".Z pokynu se ale jakýmsi přeslechnutím stal rok a půl zákazu uvádění této hry a i díky tomu byla další nálepka divadlu jako problémovému  nalepena. Datum premiéry této hry, tedy 4. října 1967 je stejné jako zrození Járy Cimrmana pro veřejnost. Protože hra byla příliš krátká, vznikl nápad na seminář  v kterém se poprvé v historii souboru mluvilo o jejím autorovi, tedy Járovi Cimrmanovi. Premiéra této první hry proběhla Malostranské besedě 4. října 1967 a režii ještě neměl jako u všech ostatních Ladislav Smoljak, ale rozhlasová režisérka Helena Filipová, která pronesla památnou větu když pánové na scéně vyváděli. "Přestaňte blbnout, jednou se tím budete živit". V té době ji ale nikdo nebral vážně. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Když si skupinka objevitelů díla největšího českého génia vybírala, kterou jeho hru přepsat jako první do podoby stravitelné současnými diváky, nemohli sáhnout po lepším kousku. Akt je dle mého (jistěže) skromného názoru hrou první (o čemž není pochyb) a také nejlepší. Zásluhu na tom má zdařilá přednáška bez zvýšeného výskytu hluchých míst, svou trapností nečekaně vtipné hudební výstupy, milá pointa a samozřejmě vrchovaté množství inteligentního, nicméně všem přístupného, humoru. Nechybí hrátky s jazykem („Stojan Jakotič“), narážky na obor filozofie („Zatímco vulgární materialisté křičeli: Do hajzlu, co s tím!“, Cimrmanova nenapadnutelná filozofie externismu), nečekané verše (-„Že vy mi vynesete spaní?“ –„Jaképak s tím hned sraní“). Ačkoliv se hra zaobírá lechtivější tématikou, nikdy nesklouzne k vulgárnosti. 85% ()

Reklama

H34D 

všechny recenze uživatele

Na Divadlu Járy Cimrmana mě kromě samotné smyšlené postavičky českého všeználka, kterého od celosvětové slávy dělila jen prostá smůla - Cimrmana fascinuje také to, jak si partička vážených šedesátníků v čele s podobiznou Seana Conneryho - Svěrákem (alespoň dle mé ctěné matky :) ) dokáže udělat legraci ze sebe i ostatních, nebojí se ponížit a mnohdy je z nich díky tomu cítit i určitá svěžest... Nyní však ke hře - přednáška mě trochu uspávala, ale hra už byla zajímavější, zejména díky transvestitnímu Čepelkovi a rýmovaným vsuvkám. Býti v divadle, pravděpodobně si hru užiju víc, ale co nadělám... 7/10 ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Doktor Turnovský. - Žíla. - Doktor Turnovský. - Žílová. - Doktor Turnovský. - Žíla. - Vás tady, ale je!" Ne moje první hra od génia Cimrmana. A rozhodně ne poslední! Výborný seminář a skvělá hra. Viděno možná poprvé, ale už teď vím, že Akt mě neomrzí. Všichni Cimrmanologové ve skvělé formě! "V kolik přijíždí ten autobus mamko? - Sedm, sedm taťko. - To znamená, že ten kdo přijel autobusem.... Už je tady!“ [Viděno naživo] (80 %) ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tentokrát neměl chybu ani seminář ani hra. Miloň Čepelka je úžasný v roli jakékoliv ženy, takže určitě plusové body. Zdá se mi, že v Aktu válel snad nejvíc co si pamatuji. Navíc zde máme tu nejlepší sestavu herců včetně pana Smoljaka a Weigela, která je vždycky zárukou skvělých výkonů. Super námět, super muzikální výstupy, zkrátka Akt řadím ke špici CImrmanových děl. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (20)

  • Hra měla být poprvé uvedena společně s hrou Veřejná zabíjačka Jiřího Šebánka, jenže ten s ní nebyl hotov, a tak byla v první půli představení série přednášek - pověstný seminář. Seminář tehdy sklidil větší úspěch než samotná hra. (Kulmon)
  • Poté, co z Divadla Járy Cimrmana odešel po autonehodě Karel Velebný, roli matky Žílové dostal Miloň Čepelka, který se poprvé uplatnil v hře „Domácí Zabijačka“, kde hrál Libuš. A od té doby ho nikdo v roli matky Žílové nevystřídal. (mnaucz)
  • V původní verzi hry se nacházela krátká pasáž rozšiřující seminář a Cimrmanově díle uměleckém. Jednalo se „Epopej pokojíčky“, podle které Cimrman namaloval 12 poctivě vysmýčených místností, aby se jeho jméno vžilo jako synonymum pořádku. Stejně jako u Petra Bruegela, podle kterého vznikl výraz brajgl, e hry tato pasáž vymizela ke konci 80. let. (mnaucz)

Související novinky

Zemřel herec Jaroslav Weigel

Zemřel herec Jaroslav Weigel

05.09.2019

Ve věku 88 let zemřel známý cimmermanovský herec Jaroslav Weigel. Weigel se kromě herectví věnoval také grafice, malířství a scénografii. Byl dlouhodobým členem divadla Járy Cimrmana, kde za více než… (více)

Reklama

Reklama