Reklama

Reklama

Hospoda Na mýtince

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 100 min

Obsahy(1)

Geniální skladatel Jára Cimrman a jeho opereta. U příležitosti zahájení provozu slavného vídeňského "Riesenradu" byla vypsána soutěž o nejlepší operetu. Odeslal ji také Čech - Jára Cimrman, a to rozmáchlým sedmihodinovým dílem "Proso". Díky své snad jediné záporné vlastnosti - drobnému škudlilství - nepodal zásilku s partiturou doporučeně, což umožnilo Franzi Lehárovi, Johannu Straussovi, Oskaru Nedbalovi a dalším členům poroty, aby si geniální operetní fresku doslova rozebrali. Vědecký tým českých cimrmanologů dokazuje po mnoha desetiletích, že autorem světově proslulých melodií z Netopýrů, Polských krví a mnoha dalších operet je zapomenutý Pojizeřan Cimrman. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (221)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Na samotě nedaleko Skotského města Glasgow se v chudé rodině srbského vystěhovalce narodil mladičký hrabě Nikolič. Rodiče se před svým bohatým synkem styděli za svou chudobu a tak hrabě Nikolič prožil těžké dětství. Naštěstí otec přišel o celé synkovo jmění tím, že je uložil do místního peněžního ústavu na heslo: Dobro je prisjetiti se da prividno prav put prema cilju predstavja u stvari pravodlivo krivudanje, které zapomněl." Takto začíná děj sedmihodinový Cimrmanovy operetní fresky Proso, jejíž nejlepší části rozkradli a ve svých dílech použili Franz Lehár, Johann Strauss, Imre Kálmán, Oskar Nedbal a Adolf Piskáček. Hanba jim. Naštěstí badatelská práce legendárních doktorů a docentů cimrmanologie z Divadla Járy Cimrmana dokázala odhalit pravdu. A jejich pěvecký i taneční kousky mě baví i děsí zároveň. Prostě kvalita z jiný dimenze. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Je to sice komentátorsky laciné, ale bravurní výkon Miloně "To musí bejt ŽENSKÁ!" Čepelky je stejně největší devizou této operetní epizody cimrmanovské historie. A kromě hlášky o "Polské krvi, Blondýnkách" atd. si cokoliv jiného nedovedu bez velkého zamýšlení vybavit. No, vlastně ještě úžasný dochovaný fragment partitury:) 80% ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Tuhle hru je opravdu záhodno VIDĚT, neboť obsahuje velmi pěkná taneční vystoupení. Operetní formát svědčí zejména hraběti "zdravé koži" Zeppelinovi alias Miloňovi Čepelkovi. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Uvodni seminar se trochu lisi od ostatnich, protoze vzdy prednasejici vyleze zpoza opony a nesedi tu vsichni na zidlich. Nejlepsi je Sverak, kterej hazi fakt neskutecny hlasky a kdyz pak dotahne svyho "studenta" tak to je slusnej masakr. Samotna hra je velmi vtipna, spousta paradnich hlasek a skvela pointa. Sverak tradicne skvelej a dvojka stydlivej Smoljak a prasak Cepelka je proste dokonala. Opet jasnejch 5*. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

" ... a Robert, no víte jak to s takovými chodí" .... :-))) Jedno z představení, které mám nejraději. Miloň Čepelka je zde excelentní a může směle konkurovat Svěrákovi. Kecám, je samozřejmě ještě lepší. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Seminář mi pro změnu tentokrát nepřišel příliš vyvážený, na jednu stranu pár úseků bylo vskutku vynikajících, ovšem momenty se našly i slabší, holt nejde přednášet 45 minut vkuse a stále zábavně... Hra na tom byla podobně, na Svěráka je vždy radost pohledět a Miloň Čepelka se také nenechal zahambit, práve naopak ("Děvka!"), jenže zábava to nebyla vždy z třídy nejvyšší, po skončení jsem měl poněkud lhostejné pocity. 7/10 ()

Morien 

všechny recenze uživatele

V mých očích jedna z Vídeňákových nejslabších her. Já zkrátka ty hry s popěvky nemám ráda, marná snaha. Krom toho Miloň v mých očích přehrává takovým způsobem, až se mi to místy nelíbí. Jenže pořád to má úroveň, co naplat. Vidím v tom ale spíš literární kvality, zpracování prostě e-e. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Moje druhá nejoblíbenější hra Divadla Járy Cimrmana (jako bonus jsou zde páni Smoljak i Svěrák). Už ten hostinský, který nemá rád lidi stojí za zmínku. Nejlepší hlášky vůbec: "No moment, ne tak hr, na takový návaly tady nejsem zařízenej"; "Ty moje pruhované štěstí"; To je směšné cha, cha ,cha; tuze směšné cha, cha, cha"; "Děvka!"; "Před 3 dny se vydala do města pro šafrán a trochu toho zázvoru, děvenka moje starostlivá". ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Dokonalost pro pokročilé posluchače Cimrmanologie, kteří studují jeho hudební fakultu. Je poněkud zvláštní, že i prostý lid je schopný se pobavit se všemi těmi Leháry a Straussy, ale naopak Cimrman v říši hudby je už pro něj oříškem. Inu, šafrán a děvka Růženka zřejmě nepotřebují překladu ;) "A vůně šeříků láká motýly na hrob tuláka, vždyť jako jiným též mu kvet ten máje květ." ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Sice trochu slabší, přesto více než dobrá hra, s pár vynikajícími hláškami. A to je u Cimrmana to hlavní, ne? Šla do města, pro šafrán a trochu toho zázvoru... ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Seminář má své geniální momenty (ostatně jako vždy) a nutí mě zvednout hodnocení na víc (ale jsou i lepší), jenže když si vzpomenu na hru, je mi líto, s výjimkou několika okamžiků ( jako třeba tanečků Smoljaka), jsem žasl nad obsahovou prázdnotou a nezajímavostí toho, co je mi předváděno. S dalším zkouknutím se to ale zvedá, hlavně některé hlášky. Ovšem jak vy tu někteří žasnete nad "děvkou", to mi přišlo skoro nejtrapnější... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

"Jednou sem šel, pořád jsem šel a jindy například dneska sotva stojím!" "List newyorských finančníků Business Times, který odbírám. Tedy platíme si na půl s kolegou Smoljakem, tedy tento náš list. Prostě nedávno jsme se tam dočetli, když nám to přeložili." Seminář: ****, Hra: ****. 80% ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Génius schovaný ve Zdeňku Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi (tím nechci ostatní členy souboru nijak shazovat, ale tito dva mistři jsou přeci jen nejzasloužilejší cimrmanologové) se nejvíce projevuje právě při představeních DJC, protože u Cimrmana je dovoleno vše! Každý seminář a každá hra jsou jedním slovem GENIÁLNÍ! Neexistovalo, neexistuje a ani nebude existovat lepšího, vtipnějšího a inteligentnějšího humoru! ()

Reklama

Reklama