Reklama

Reklama

Lijavec

(divadelní záznam)
TV spot

Obsahy(1)

Když na sklonku života bilancoval Cimrman svou uměleckou činnost, došel neradostnému poznání: ani jedno z děl, které podepsal, nedošlo uznání. A proto se rozhodl ustoupit do anonymity a stát se autorem folklórním. Jasnozřivě rozpoznal, že moderní doba odsoudí k zániku lidovou tvořivost v takových oblastech, jako je národní píseň, pohádka, pověst, přísloví či pranostika. Jediné, co z ústní folklórní tvorby nezemře a zůstane živé, je anekdota. A právě ona hraje významnou roli v jeho hře Lijavec. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (183)

Matty 

všechny recenze uživatele

Je těžké psát komentář k některé z cimrmanovských her a nezredukovat jej pouze na přehled nezapomenutelných hlášek. Na druhou stranu, pro co jiného, než pro hlášky, které nestárnou, je obdivujeme? V Lijavci jich je plno, hlavně v přednášce předcházející samotné hře, jež, pravda, neoplývá kdovíjak skvostnými kvalitami, ale vychází z poměrně originální myšlenky a navíc – Svěrákova poslední prosba o zanesení jisté divadelní hry do jistého žižkovského divadla… velice sympaticky zaobalená samochvála. Ale teď už slibované hlášky, konkrétně ty, které mě nejvíce pobavily a které jsem si stihnul zapsat: - „Vystupoval jsem pod uměleckým jménem “Herma Frodit“ - "Jste tu celkem čtyři inteligentní lidé.......... jste tu celkem tři inteligentní lidé" – „Možná si říkáte, proč také nepřemýšlím - to je tím, že já to organizuju“ –„Není to, doufám, ten můj vagon s tím sýrem“ –„Jsem bezvýhradný ateista, až se někdy bojím, že mě za to pánbůh potrestá" (ti znalejší si jistě všimli, že všechny jsou řečeny právě během přednášky, kde je jejich koncentrace dostatečně vysoká na to, abyste se začali nudit, což – smiřme se s tím – nelze připsat na vrub hry samotné). 75% ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tentokrat je asi lepsi seminar nez samotna hra. Cela particka tam vlitne jak banda uchylaku a nemaj jakoby nic pripraveno, takze se jen tak blbne, ale nakonec se clovek neco precejen dozvi. Nicmene i kdyz je informativnost seminare slabsi, vtipu tu je hromada a fakt hodne vtipny. Samotna hra spatna neni, ma zajimavou poinu, ale obcas to ma hluche misto. Slabsich 5*. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Povolání? - Porodní dědek. - Neexistuje. Píšu porodní bába, v závorce muž." Na počátku minulého století mi otec sdělil, že při hodnocení jeho her mám vždy udělit plný počet hvězd. Jsem rád, že mi to řekl, protože v případě Lijavce, bych na to asi sám nepřišel a patrně bych udělal nenapravitelnou chybu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po tak silném Liptákovu takhle slabá hra? No stalo se. Pár povedených vtipů ze začátku, jinak ale nic moc. Kus vyloženě na cimrmanovské poměry slabý. Oceňuju jen hru s divákem, která je ale docela průhledná. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Nutno říct, že jsem chvíli nechápal, o co vlastně jde, skoro jsem si říkal, jestli už nám Žižkováci trochu nesenilní. Teprve za několik minut mi došlo co a jak (nápad jak pro psychothriller:)), takže za to si rozhodně uznání zaslouží. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je bohužel nejslabší od Cimrmanů, co jsem viděl (pozn. viděl jsem s touto hrou 12 ze 13 celkových). Seminář je téměř dokonalý (1 z nejlepších vůbec), ale hra je místy skoro bez vtipu. 4*, co se dá dělat. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Povedený seminář, který nejvíce zaujme hrou s publikem a naši Cimrmani se snaží o výrobu vtipu. Bohužel hra je taková mírně dýchavičná, přeci jen se odehrává ve starobinci. Seminář: 90%, Hra: 70% ()

Jacinda 

všechny recenze uživatele

Prostě Jára Cimrman..geniální dílo, které nikdo jiný na světě nemá..a na tomhle vystoupení jsem dokonce i byla ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

V kontextu s ostatními hrami DJC, které jsem zatím viděl, je Lijavec spíše "průměrný" - tj. velmi dobrá zábava, na kterou ovšem nezůstanou silnější vzpomínky. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Génius schovaný ve Zdeňku Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi (tím nechci ostatní členy souboru nijak shazovat, ale tito dva mistři jsou přeci jen nejzasloužilejší cimrmanologové) se nejvíce projevuje právě při představeních DJC, protože u Cimrmana je dovoleno vše! Každý seminář a každá hra jsou jedním slovem GENIÁLNÍ! Neexistovalo, neexistuje a ani nebude existovat lepšího, vtipnějšího a inteligentnějšího humoru! ()

Rudovous 

všechny recenze uživatele

Davam ctyri hvezdy, proste jenom proto, ze me nebavi davat pokazde pet. Ale Lijavec muze by uplne vpohode petihvezdickovy herberk ! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Povedená hra, které předchází naprosto bravurní seminář, ba dokonce nejlepší seminář celého DJC. Já se bavil a po zásluze dávám * * * *. Edit: Dlouho jsem neviděl nic vtipného, tak jsem vsadil na Lijavec. Ačkoli se ke zhlédnutí nějakého díla uchylují zřídka, tak jsem rozhodně nelitoval. ()

Reklama

Reklama