Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

hekla 

všechny recenze uživatele

Skvělé zesměšnění školského prostředí, bravůrní Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak. Výborné hlášky, naprosto geniální. A skvělý seminář, opět výborné scény s Václavem Kotkem. ()

topi80 

všechny recenze uživatele

Ač se autoři (v tomto případě dominantně jeden z nich) mohou pochlubit praxí pedagoga, hra nastavuje výchovnému působení zrcadlo spíše z pohledu žáka, což nejednomu učiteli ukáže, jak je v očích nezbedů ve školních lavicích viděn a jak jsou vnímána jeho slova a výchovné metody vůbec. Dokud scéně kralují učitel a ředitel (fantasticky zahraný Ladislavem Smoljakem), je hra napěchovaná parádními hláškami a nezapomenutelnými momenty. S příchodem inspektora a školního rady odchází hra do ztracena. Jenže spadnutí řetězu někde po polovině, to je vlastně problém většiny cimrmanovských her. ()

Eraser 

všechny recenze uživatele

Přiznávám, že u Vyšetřování ztráty třídní knihy mi trvalo trochu dýl, než jsem si na ní zvyknul (ale o to víc jsem jí pak začal uznávat). Hru psal sám Smoljak (ve spolupráci Smoljak - Svěrák vznikla pouze přednášková část) a je to na tom trochu vidět. Ne, že by to bylo horší, ale je to trochu jiné (kdo viděl pozdější Smoljakovy věci jako Hymna, Malý říjen nebo Fantom Realistického divadla pochopí). Ale jinak je to skvělé ... to nemohu říct! ()

Vojjtech 

všechny recenze uživatele

Divadlo J. Cimrmana mám rád a tahle hra spolu se Záskokem je snad jejich nejlepší. Originální a neskutečně zábavná. Navíc se velmi povedl i seminář. Zdeněk Svěrák coby pan třídní učitel úplně úžasný. Obrovské množství hlášek, které už dávno zkultovněly. „Jenže chlapci, my už tu třídní knihu hledáme sedmý rok… to už pomalu přestává být vtipné“ ()

Jaromír 

všechny recenze uživatele

LOL :) to jsem se zasmál, jako bych zase seděl ve škole a poslouchal ty šílenosti, kterým kolikrát nerozuměli ani samotní kantoři :). ()

pekas 

všechny recenze uživatele

Jsa odkojen deskou a poté CD už verzi na DVD nemám rád. Z Cimrmanů je tento z těch horších, pokud se to tak dá říci. ()

Aintcha 

všechny recenze uživatele

Divadlo Járy Cimrmana a celkově Cimrmanovský humor patří k mým nejoblíbenějším. Takže Vyšetřování ztráty třídní knihy a i všechny ostatní divadla mohu všem jedině doporučit. Nevím co víc dodat. Tohle prostě nemá chybu. ()

Fearoth 

všechny recenze uživatele

Bohužel u tohoto kousku se mi líbil více úvodní referát než samotná hra. Sice geniálně vystihla postoj nebo přístup pedagogů v čechách k výuce, ale podání mi nepřišlo příliš humorné. Především kvůli opakování, které taky nejspíše mělo svůj smysl, ale mě se nelíbilo. Raději mám jiné hry, třeba Záskok ()

nudla 

všechny recenze uživatele

"...debil, blbeček, debil, blbeček. Akorát tam vzadu, to je výjimka, tam jsou dva blbečci vedle sebe..." Tenhle humor mi fakt sedí, prostě perfektní podívaná. ()

darthvader77 

všechny recenze uživatele

"Ale vždyť se podívejt na zasedací pořádek, vždyť je to tady samý debil nebo blbeček. Prostě debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček jenom támhle vzadu to je snad jediná vyjímka sedí dva blbečci vedle sebe. ()

kubilov 

všechny recenze uživatele

"Učí se dobře, to nemohu říci, ale musím si postěžovat. Máme tady jeden ošklivý nepěknou věc." V 8. C. se již sedm let postrádá třídní kniha a špičky místní školy i zodpovědných orgánů to začnou řešit až teprve teď. Jedna z nejuletěnějších cimrmanovských her vůbec. ()

kaktusacek13 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování ztráty třídní knihy patří mezi moje nejoblíbenější hry Divadla JC. Dneska už asi posté shlédnuto v rámci přípravy na maturitu z češtiny. :))) ()

RafaKrakal 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpovedenějších a nejzábavnějších seminářů Divadla Járy Cimrmana vůbec, do toho velmi originální a povedená hra a jako bonus Zdeněk Svěrák v roli strašlivého Ládi, jednoznačných 5 hvězd. ()

Reklama

Reklama