Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (282)

Elassar 

všechny recenze uživatele

Při pobytu v pravoslavném klášteře, kde měl na starost místní sbor, položil Jára Cimrman základy dnešní Pop Music . :)) ()

JackieBliz 

všechny recenze uživatele

Prohledávala jsem hodnocení a komentáře, nejvíc se zřejmě ujala hláška "Debil, blbeček.."a vy víte jak to pokračuje, kdo by to neznal. Mně osobně nejvíc dostal oběžník pana ředitele: Neplatí pro třídu 7.C. V 8.C již sedmý rok postrádáme třídní knihu... vidíte, už si toho všiml! Hrátky s českým jazykem a ojedinělá genialita díla, genialita nacházející se převážně jen v Cimrmanovských hrách. Ukázka patolízalství a "výtečného" učitelství. Víte jak mi říkali? Říkali mi Strašný Láďa! ()

xkepi 

všechny recenze uživatele

Seminář byl ok, ale samotná hra mi přišla nudná, málo vtipná a někdy až trapná. Když už to není vtipné, ať se tam aspoň něco děje. Nebudu dávat vysoké hodnocení jen proto, že se považuji za fandu Cimrmana. Podle mě je tato hra jedna z nejslabších a vyšší hodnocení si prostě nezaslouží. ()

Kosi.. 

všechny recenze uživatele

To bych se divil. No to bych se móc divil. Víte jak bych se divil? Divil bych se tak, že už bych se snad ani víc divit nemoch! Divíte se tomu, Klásek? NO COMENT ()

Celuška 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale narozdíl od Záskoku jsem téhle hře nějak nepřišla na chuť... Jedině "debil, blbeček, debil, blbeček..." u mě zabodovalo :) ()

listo 

všechny recenze uživatele

Hra, která se běžné cimrmanovské tvorbě mírně vymyká, o to je propracovanější a vtipnější. Potvrzuje, že tvůrci jsou nejsilnější tam, kde prostředí předlohy dobře znají. Spolu se Záskokem patří tato hra ke klenotům DJC. Nesouhlasíte? Neplačte, sami jste si to zavinili. A já si za trest nedám po obědě viržínko. ()

mnaucz 

všechny recenze uživatele

2. nejstarší hra na repertoáru Divadla Járy Cimrmana známá zavedenou alternací. Dříve to bylo Svěrák, Smoljak, Unger, Čepelka. Později známější podoba Svěrák, Smoljak, Weigel, Čepelka. Myslím, že obsazení této herecké gardy v této inscenaci je natolik spjaté s touto hrou, že řada lidí by nic jiného nezkousla. Text, který je značně typem Smoljakova rukopisu je zde hrán s energií, která v této hře původně býti neměla. A je to dobře. Záznam samotný se povedl, diváci nejsou slabý a je to jeden z těch, které si rád pustím opakovaně. ()

zawa 

všechny recenze uživatele

Co na to říct. Genialita sama o sobě. "Vždyť já vás mám rád, proč myslíte,že na vás řvu !" :) ()

pájap 

všechny recenze uživatele

tahle hra mi zpočátku přišla jako ..nic moc ale po více shlédnutích jsem nucen ji přiznat její nesporné kvality.takže 5. ()

sikky 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s jinými Mistrovými hrami je tato hra jedna z nejslabších, úvodní seminář předčí vlastní hru. ()

ricky4 

všechny recenze uživatele

Úžasný. Ve scénce akorát strašná škoda, že po 25 minutách ztrácí na vtipnosti a vše se v podstatě začne opakovat. Jinak ale hlášky jako "učí se dobře, to nemohu říct" nebo "... Nechutný, Nepevný, Netěsný, Nerez..." se staly totálně známými skrz celou českou veřejnost. A je úplně jedno, že půlka národahru neviděla. 90% ()

chicotomas 

všechny recenze uživatele

Spolu se severním pólem moje nejoblíbenější Cimrmanovka. Neuvěřitelné množství hlášek, které zlidověly. Ale nejvíc se směji tomu, jak na první pohled pitomý inspektor a ředitel vlastně perfektně odráží skutečné hodnoty těchto lidí tak strašně vzdálených samotným studentům a problémům běžného života. ()

c0udy 

všechny recenze uživatele

První Cimrmanova hra, kterou jsem kdy viděl, a tak mě to natchlo, že jsem teď jedním z mnoha Cimrmanových fanoušků. Pořád se na ty záznamy koukám, pořád si čtu ty divadelní hry, a pořád se u toho směju. Žasnu nad geniálnimi mozky, ktere dokázaly stvořit něco tak úžasného. ()

Reklama

Reklama