Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (282)

Mistr119 

všechny recenze uživatele

Rád bych dal víc za skvělý rozjezd a velkou popularitu hry, ale ke konci je hra stále víc nudící a člověk se už jen modlí, aby skončila. ()

Majrek 

všechny recenze uživatele

Nějak jsem tomuto dílu nepřišel na chuť - oproti Záskoku či Švestce o poznání slabší, zejména ve druhé polovině, týkající se samotné hry. Jak tu kdosi podotknul - jako vystřižené z absurdního dramatu, se spoustou opakovaček a dějově hluchých míst. Přednášková část na mne zapůsobila více - místo gradace se hra jakoby rozplynula v nic.... Za mne jen silnější dvě hvězdy. ()

Infernor 

všechny recenze uživatele

Snad všechno z plodného scénáristického pera dua Smoljak-Svěrák stalo se již, anebo se jenom stane, zlidověnou klasikou, která bude ještě velice dlouho, ne-li navždy (doufejme), parafrázovaná v slovním projevu nejedného fanouška DJC při pivku v hospodě, ale nejen tam.. Sám jsem, při svém vlastním výzkumu problematiky J.C. zjistil, že prakticky není životní situace, na kterou by nebylo možné aplikovat adekvátní výňatek z některého díla výšezmiňovaného tvůrčího dua parafrázující danou vzniklou situaci. Toto jenom dokazuje, že nejlepší hry píše sám život a že pánové Smoljak a Svěrák jsou jeho geniálními pozorovateli, kteří zvládají své životní zkušenosti bezbolestně, citlivo a s jakýmsi laskavým humorem přenést do svých krásných a vtipných her. Děkuji Vám, pánové.. Avšak bavíme li se o hodnocení jednotlivých snímků, kde ne každá hra splnila mé očekávání, tady dle mého názoru saháme k metám nejvyšším, jelikož osobně považuji hru Vyšetřování ztráty třídní knihy za další z vrcholů jejich tvůrčích dovedností a na pomyslném piedestálu zastává tato hra stupínek jenom o čtyři nižší, než nejvyšší.. Stupínků je prostě sakra málo.. ()

Prehistar_ 

všechny recenze uživatele

Zatín nejhorší cimrmanovka. Učitel a ředitel jsou skvělí, ale jakmile se objeví inspektor je to celkem nuda. Ne že by byli špatně zahraní, ale ta hra už nemá takový spád. ()

IvoP 

všechny recenze uživatele

K textu v sekci Obsah (je též v sešitku s obsahem hry) - známé též pod názvem Elastický zeměpis (na CD Zapomenuté věci zapomenutého génia). Nejvíc se mi z toho líbí výrok o poušti rozprostírající se mezi Sušící a Pískem. V Elastickém zeměpisu není zmínka o Českém Ráji, Mnichově Hradišti a Kosti, je tam ale zmínka o Rýmařově jako metropoli moravských básníků a Kostelci nad Černými lesy a využití ebenového dřeva pro hudební průmysl. Elastický zeměpis byl vypuštěn kvůli tomu, že by příliš narostla délka představení. Jinak mě v semináříi chytla část "Bier vs Büro" s neochotným a nerudným asistentem ("Co jste to přinesl? Já chtěl jakýkoli nerost, to jste nemusel zrovna skálu, zbytečně velké... Úplně stačila jedna dlažební kostka. Hlavně už sem nic nenoste. A tu vozovku potom zkompletujte. .... S hmatovým vjemem, to je důležité, BOHUŽEL, ... myslím, že tto nemusíme opakovat ... zbytečně tam sahat) a taky mimoverbální komunikace (znak pro čtvernohé zvíře + zápor, zákaz + náznak ptáka) A telefonování ... Zde telefonista ..... - dosaďte si představitele inspektora. Ujalo se "telefonosta Weigel", můžeme však dosadit "Vondruška", v současnosti "Penc" a ve vzdálenější historii mohli diváci slyšet "Zde telefonista Unger" Já zažil představení této hry v listopadu 1993 v Českokrumlovském divadle ve složení Smoljak (učitel), Hraběta (ředitel), Weigel (inspektor) a Čepelka (zemský školní rada). V semináři ale četl Smoljak své přednášky a Hraběta ty Svěrákovy, takže jsem si myslel, že Hraběta bude hrát učitele. Ale jak jsem se přesvědčil, alternace v semináři se ne vždy plně shoduje s alternací ve hře. Většinou teda ano, ale například zde ne. ()

Nepl 

všechny recenze uživatele

Jenom tři hvězdičky.....ale když se podívám jakým jiným počinům jsem dal stejný počet, tak této hře křivdim.....ale co dělat, když některé jiné hry DJC jsou nadpozemsky dobré, že převyšují tento kousek minimálně o dvě hvězdy... ()

limited 

všechny recenze uživatele

"Debil-blbeček, debil-blbeček, debil-blbeček, debil-blbeček. Akorát támhle vzadu, to je snad jediná vyjímka, sedí dva blbečci vedle sebe." ()

El_Barto 

všechny recenze uživatele

Stačí říct jedno: Debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček, akorát támhle vzadu, to je snad jediná výjimka sedí dva blbečci vedle sebe!!! ()

resp8533 

všechny recenze uživatele

V podstatě "dokumentární hra" o českém školství, která nikdy nepřestane být aktuální. Přečtu Vám oběžník... ()

Sadova302b50 

všechny recenze uživatele

Mno, hra možná není typická, ale nasmála jsem se u ní, tuhle část vidím tak na čtyři hvězdy (pouze v rámci Cimrmana, ve srovnání s ostatním je to za plný počet). “Trošku jsem si zapřeháněl.“. Ale ten seminář, tak ten to vezme za kšandy a vytáhne do výšin totální geniality :-D ()

verbal_cohle 

všechny recenze uživatele

Výborná přednáška - Cimrmanův úskok stranou, zapomněnka. Bohužel samotná hra šla mimo mě - neustálé přeřeky a opakování mi přišly vyloženě trapné. ()

TenKratofil 

všechny recenze uživatele

Svěrák započne hru sám a žáci jsou diváci. Hází super hlášky a diváci se baví. S příchodem ředitele, inspektora a zemského školního rady se děj vzdaluje od tématu až nakonec se jen svačí. Jak nudně a banálně to zní, Ale.... jen to krásně poukazuje jak je na tom školství a platí to od Rakouska - Uherska až do dnes. Třída, která ztratí třídní knihu, potřebuje nejspíš nějaký přístup a tento ošklivý věc je třeba vyřešit. Místo toho se od ztráty třídní knihy kvůli lidem, kteří nejspíš chtějí podlézat nadřízeným a jen se tváří, že řeší problém, dostává problematika až do míst jako je ztráta čepic a tím spíš tři vlněné pletené a jedna plátěná se štítkem či práce v kůlně a pozemku. Jedna z nejgeniálnějších her ale taktéž jedna z hůře dotažených do konce, kde herci ztrácí už prostor a textově hra naprosto umírá. 95% ()

Reklama

Reklama