Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (281)

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Na nejlepší kousky podle mě Vyšetřování ztráty knihy tak úplně nemá, ale určitě se nejedná o špatnou záležitost. Přecijen Cimrman jako učitel je poměrně jasnou garancí vtipných situací. "Jste tupá, odporná, deprivovaná hovada ... a já nebudu brát ohledy, nebudu, na nikoho, ani mě nenapadne." Seminář: ****, Hra: ****. 80% ()

MISSha 

všechny recenze uživatele

Můj první Cimrman.Osobně mi tenhle typ humoru sedne,smála skoro pořát a když jsem se zrovna nesmála,tak jsem se neustále usmívala a žasla nad tím kam na ty nápady a odkazy tvůrci chodí.Celá úvodní přednáška byla perfektní,hra byla krapet slabší ale drží silný nadprůměr.Jediné co mě zamrzelo a kvůli tomu taky távám 4* byl závěr,který postrádá silněší pointu a až tak nevyšetřuje ztrátu třídní knihy ale poukazuje na podřízenost k výše postaveným lidem konkrétně v učitelském prostředí. Ale ty hlášky,no comment xD : "Jen se na to podívejte- Debil blbeček. Debil blbeček. Debil blbeček. Ovšem pozor, vzadu je výjimka, tam sedí dva blbečci vedle sebe!" ,"Pane ispektore,stal se nám takový... nepěkná věc!","Hrdlička! Hrdlička, no! No počkej Ty HAJZLE","Učí se dobře...to nemohu říci !"... ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Každá cimrmanní hra má svůj nej kousek. Tady je to : Blbeček, debil, blbeček, debil, jenom táhle vzádu, to je vyjímka, sedí dva blbečci vedle sebe:-)))) ()

ajuska 

všechny recenze uživatele

Mě osobně se tahle hra zdá poněkud slabší, ale určitě je to pořád nadprůměr. Přišlo mi, že tomu tak nějak chybí obvyklý spád a náboj. Bylo tu pár opravdu dobrých hlášek, ale neměla jsem u toho pocit, že je to neutuchající gejzír nápadů jako u dříve viděných her. ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Génius schovaný ve Zdeňku Svěrákovi a Ladislavu Smoljakovi (tím nechci ostatní členy souboru nijak shazovat, ale tito dva mistři jsou přeci jen nejzasloužilejší cimrmanologové) se nejvíce projevuje právě při představeních DJC, protože u Cimrmana je dovoleno vše! Každý seminář a každá hra jsou jedním slovem GENIÁLNÍ! Neexistovalo, neexistuje a ani nebude existovat lepšího, vtipnějšího a inteligentnějšího humoru! ()

hippyman 

všechny recenze uživatele

Já myslím, že je to pěkný, vlastně až skvostné věc. I když se ke konci sama tak trochu dokola vykrádá, což je ale v pořádku, jelikož dle teorie externismu vykrádá vše kolem, a ne sebe... čtyři hvězdy Vyšetřování náleží už jenom za ty čtyři ukradené čepice. A Cimrmanova šesterka se, doufám, promítne jednou i do osnov PdF. 80% ()

Stegr 

všechny recenze uživatele

90% - Naprostá paráda! Od Cimrmana očekávám, že se pořádně nasměju, což se mi zde vyplnilo vrchovatou měrou! Není potřeba víc dodávat... ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Věčný (m)učedník pravého českého humoru. Přiznávám, že dvojice Svěrák&Smoljak pro mě představuje takový humorný oříšek. Je to tak chytře vyvedené, až se to u mě dostává do dávícího traktu, dál už jen zřídka. Jsem však mistrem vytlačovaného smíchu, takže každých pět vteřin zní místností salva smíchu, někdy se směji i hodně dopředu, tudíž množství replik zaniká v tom nekontrolovatelném jekotu. Trénink bránice je zaručen i s touhle humornou kauzou, která je vskutku originální, i když zrovna nemáte den Smějavec. Je to nevtíravé, nevlezlé i nepodbízivé. Takže vlastně chválím dva Velké otce humoru, kteří na svém humoru odkojí další generace Petrů, Vladimírů i jiných Čechů. Máme tak jistotu, že velký český duch nezanikne, nezemře a stále bude plápolat, dokud Češi Čechům budou humorně naslouchat. Pobavil jsem se tak akorát, vkusně. A nic se nemá přehánět. Vždyť regulérně hrozilo, že ztráta školní knihy v případné předělávce někým jiným by mohla být mnohem absurdnější banalita. 6/10 ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Dnes je tomu na den přesně 8 dní. To někdy tak vyjde :o) Toto je názorný příklad toho, že světlo je rychlejší než zvuk :o) To je samej debil-blbeček, debil- blbeček, akorát támhle vzádu, to je snad jediná vyjímka, sedí dva blbečci vedle sebe :o) Je potřeba něco více dodávat? Já myslím, že nikoliv. Tohle snad musí znát každý! ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Zřejmě nejlepší hra celého Cimrmanova divadla. Seminář úžasný, ale ještě více byla skvělá celá scénka ze školního prostředí. Musím vyzdvihnout hlavně povedený nápad zapojit do účinkování i divácké publikum. Téměř geniální dílo. * * * * Po dalším zhlédnutí jsem nezaznamenal pokles kvality a za nejlepším dílem Cimrmanova divadla si stojím. ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Další povedená Cimrmanovská hra. "Tak kolego třídní. Co vaše třída? Učí se dobře. To nemohu říct." :D ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Seminář, tradičně vynikající, zde (snad) dokonce poráží hru samotnou. Ta je totiž ze začátku též bezchybná, leč s příchodem pana inspektora (a pak i pana zemského školního rady) ztrácí na dechu a humor se stává poněkud jednodušším. I tak za 100% ()

Reklama

Reklama