Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (282)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Netuším, či sa nájde divadelný záznam niektorej z hier Divadla Járy Cimrmana, ktorej by som pridelil menej ako štyri hviezdičky. To by som musel trpieť zvláštnym druhom duševnej poruchy prejavujúcej sa neznášaním tohto druhu humoru. Našťastie netrpím. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Jedna z nejslabších her Svěráka. Nejulítlejší, jak bylo zapotřebí i socialistické šlechty, což se inženýrům, učitelkám a dalším podobným moc líbilo. Jen na základě absolvování školy už se zařazovali mezi socialistickou elitu. Zaskočilo mě, že tak špatnou a podbízivou hru Svěrák napsal a Smoljak režíroval. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem "Vyšetřování" znovu shlédl a musím dát plně za pravdu uživateli Gemini - vtipná hra, jejíž kvality a zejména originalita humoru ale zdakeka nedosahují vysoké úrovně pozdějších kousků tohoto nesmrtelného souboru. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Mluví se o tom jako o legendárním díle, ale trochu mi uniká, v čem je to tak geniální. Nepopírám, že se mi občas Zdenda s Láďou trefili do noty a zasmál jsem se, ale od momentu, kdy přijde školní inspektor to začne být nesnesitelně natahované a absurdní. Jsem zvědavý, co nabídne Divadlo Járy Cimrmana v jiných hrách. Solidní 3 hvězdy - 65% ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Nejvyspělejší a nejsymboličtější cimrmani. Po finálním nástupu Miloně Čepelky nastane naprosto ultimátní masakr -) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Naprosto mi uniká kouzlo a humor této hry. Hlavní hlášku jsem znal z nějakého důvodu předem, takže ani ta mě příliš nepobavila. K vytvoření ucelenějšího názoru na český divadelní fenomén budu muset zhlédnout více her. Zdejší hodnocení mi téměř nahnalo strach jít proti proudu. ()

MáŠa 

všechny recenze uživatele

No, tohle je celkem povedená hra, vtipná, inteligentní, čmouhy na kráse jí dokáže udělat snad jen občasná lacinost a hlavně závěr. Ten mi připadá docela odfláknutý. Tam se například válí učitel po zemi a nechává se hladit od zemského inspektora. Takovýto typ scény bych ocenil spíš v hrách, o kterých nechci mluvit jako o inteligentních. Jinak ale špica. To se musí vidět. ()

MeanWhile 

všechny recenze uživatele

No prostě todle je největší klenot z dílny Ladislava Smoljaka. Vážně super sranda, směju se až do teď z vtípků jako "už mě to na mou duši žádná legrace" nebo "debil blbeček, debil blbeče", to je vážně bomba. Doporučuju všem co se chtějí zasmát, protože smích může být jedna z nejlepších terapií. Vážně skvělé dílo. Bomba. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Úvodní, lehce sebeironická persifláž vzdělávacího semináře svým košatým humorem, reagujícím na nejrozmanitější podněty pedagogického (mikro)světa (nejen) devatenáctého století mě oslovila podstatně více než následující divadelní hra. Ta víceméně exploatuje principy absurdního divadla, ale přes jistou jazykovou bravuru v dílčích sekvencích (především v té úvodní) zůstává na povrchu a záhy také ztrácí dech. Opakováním se tematizované zevšednělé šílenství nestupňuje, ale trivializuje a začíná nudit. - Otázkou zůstává, do jaké míry hra čerpá z vlastní zkušenosti svých tvůrců. O nadčasovosti všemožných výchovných úskalí ovšem svědčí řada starších svědectví, především slavná slova Otokara Březiny: „Učitelství je těžký, robotný úřad, vysilující duši, ochromující fantazii, pijící sílu z organismu, děti přicházející do školy jsou zlé, svéhlavé, bludně vychované bytosti, rafinované, zlomyslné, zhýčkané, zbloudilé, instinktivně nepřátelské a ve velkém procentu úžasně neschopné, vracím se po pěti hodinách vyučování fyzicky i duševně vysílen, disgustován, umrtven, zatemněn, tupý, mdlý a sešlý. Pouze noc jest vyhrazena mé duševní práci a i tu nedostavuje se vždy dispozice, vystřebaná celodenním rozechvíváním nervového systému a stálým krvácením intelektuálním“. ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

"Vy jste tupá, odporná a deprimovaná hovada. A já nebudu brát ohledy. Nebudu! Na nikoho. Ani mě nenapadne!" [Viděno naživo] (78 %) ()

Coleator 

všechny recenze uživatele

Viděno v divadle. Seminář je hodně povedený, hra samotná ale s přibývajícím časem a dalšími postavami po přechodu do absurdního dramatu pro mě ztrácí vtip a tak jí řadím k těm slabším... Díky semináři ale pořád 4 hvězdičky... ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování ztráty třídní knihy: Činohra. Debil, Blbeček, Debil, Blbeček... jen tamhle vzadu, to je snad jediná vyjímka, sedí dva Blbečci vedle sebe!!! Úvodní seminář: Cimrman pedagog. Aneb co jsme našli pod podlahou. Nedokončený román: Školník. ()

Reklama

Reklama