Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (279)

prkalil 

všechny recenze uživatele

Nejen "UČÍ SE DOBŘE, TO NEMOHU ŘÍCT, ALE JE TADY JEDEN OŠKLIVÝ, NEPĚKNÁ VĚC", ale taky třeba "ALE TEĎ UŽ SE OPRAVDU ŽERTY STRANOU - UŽ MĚ TO OPRAVDU ŽÁDNÁ LEGRACE!"... o debilech a blbečcích nemluvě... ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Dokonalé, geniální a hlavně pořád zábavné. Je to tady samý debil blbeček , debil blbeček , debil blbeček , ale jen tady vzadu je výjimka....tady jsou dva blbečci! ()

depony 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější hra. Plná skvělých hlášek, výborně si pohrává s českým jazykem, je plná hloupé úřednické byrokracie a Zdeněk Svěrák je jako kolega třídní naprosto úžasný :)) ()

bublajsa 

všechny recenze uživatele

Měla jsem možnost vidět naživo v alternaci pana Smoljaka coby třídního učitele. Hra je plná úžasných a nezapomenutelných hlášek ,(která ostatně ne, že ano), a představení jsem si opravdu užila. Musím ale přiznat, že konec mě trochu zaskočil a tahle hra v mým žebříčku nepatrně pokulhává za mými nejoblíbenějšími. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Tak mám za sebou svého prvního Cimrmana. Ono jde vlastně o dvě představení spojená ústředním motivem školství, obě dosti vtipné. Zvlášť, že tahle hra sází na běžící roubíky je fajn. I když v rámci druhé části v té zřejmě pak už satiře, kdy se role sluha-pán postupují a postupují, to je snad jediná výtka. Naopak výborně pobavil Smoljak s Josefem Říhou v druhé části a pak věčné komolení věc/případ. Napadla mě ještě druhá výtka - absence kvalitního závěru, závěrečné krmení mi nepřišlo hodné takové docela kvalitní hry. ()

Krissty 

všechny recenze uživatele

Vynikající přednáška, jedna z nejlepších, co jsem doposud viděla :) Cimrman byl opravu schopný a geniální profesor! Hra byla trošku slabší, i když se opět najde spousta hlášek a situací, které jsou vážně nezapomenutelné.. Cimrman nezklame :) Jóó, a role Miloně Čepelky tentokrát neměla chybu! :D ()

ABLABLABLA 

všechny recenze uživatele

Moje nejoblíbenější inscenace od divadla Járy Cimrmanna. Myslím, že sálodlouhý komentář není třeba, jelikož tomuto divadlu naprosto nic nechybí. Obsahuje vše, co jsem od intelektuálního humoru čekala. Herci alias neherci jsou výborní. Takže už jen dodám můj oblíbený výrok. "Hodní chlapci?! Tady je to jeden vedle druhého debil nebo blbeček! Debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček. Jedině támhle vzadu, tam je světlá výjimka, tam sedí dva blbečci vedle sebe." ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Čistý Smoljak, neředěný Svěrákem. Surová, nelítostná satira. Možná nejlepší z Mistrových her, i když ještě postrádá jeho zralý styl. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

"Tady je to samý debil-blbeček! Debil-blbeček! Debil-blbeček! Debil-blbeček! Debil-blbeček! Debil-blbeček! Jen tam vzadu, tam je výjimka, tam sedí dva blbečci vedle sebe!" Tohle nemá chybu, ten konec se svačinama... no comment! ;-) ()

stration 

všechny recenze uživatele

Geniální. Dokonce jsem neváhal a za hříšný prachy koupil dárkovou edici všech her. U některých se směju víc, u některých míň. Ale směju se vždycky, vždycky mám dobrou náladu a nevěřícně kroutím hlavou, kde na to chodí. Tolik nápadů, odkazů, parafrází a chytrosti jsem snad nikde jinde neměl tu čest vidět. "Debil, blbeček, debil, blbeček..." ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

Úvodní seminář průměr s pár světlými momenty (např."loutkohra", postava rekvizitáře, profackování v zákulisí,...), hra je pak dlouho překvapivě nudná, bez nápadu - ano, absurdní. Slavná hláška "debil, blbeček..." pak zazní až jako zjevení v moři šedi. Cimrman má skvělé a geniální hry, tahle k nim u mě nepatří. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Vždycky jsem si udělal čárku, když se zmínilo jméno Cimrman. Ani jednou, přátelé!" Seminář se opravdu jenom hemžil hláškami, se samotnou hrou už to bylo horší. Dokud se na scéně objevoval jenom Svěrák, velice jsem se bavila. Další postavy už přidávají hře na nudnosti až trapnosti, konec naprosto vyšuměl do ztracena. ()

Frenegonda 

všechny recenze uživatele

šeptem do publika: Hrdlička! Hrdlička, no! No počkej Ty HAJZLE:-) ... ztratili se tři čepice! Dvě vlněné pletené a jedna plátěna se štítkem! Geniální klasika! ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

"To ze jsou hodni zaci? Vzdyt je to jeden vedle druheho samy debil nebo blbecek. Podivejte se sam, debil-blbecek, debil-blbecek,debil-blbecek,debil-blbecek,debil-blbecek, akorat tam vzadu to je snad jedina vyjimka sedi dva blbecci vedle sebe." ()

Reklama

Reklama