Reklama

Reklama

Vyšetřování ztráty třídní knihy

(divadelní záznam)
TV spot
Česko, 1997, 95 min

Obsahy(1)

V úvodním semináři se seznámíme s Cimrmanovou pedagogickou šesterkou. Dozvíme se například, co je to pomněnka a nezapomněnka, co znamená trestání učitele učitelem nebo jak vypadalo mimoslovní dorozumívání, které Cimrman zavedl při výuce. Názorně je při recitaci poezie převedena i „zásada oživlého dřeva“ a nechybí praktické ověření fyzikálních zásad – kupříkladu, že světlo je rychlejší zvuku. Cimrman zabrousil i do filozofie, když popsal teorii poznání: vycházíme-li totiž z jeho premisy, že „omyl je přesný“, pak na konci procesu je „poznání, že nevíme sice nic, ale zase to víme správně“. Divadelní hra Vyšetřování ztráty třídní knihy, která následuje, začíná nabádáním pana učitele, „přihlašte se“, neboť „chlapci, my tu třídní knihu hledáme již sedmý rok!“ a k tomuto konstatování není co dodat ani po příchodu ředitele či školního inspektora. Bavte se tedy s námi při sledování Cimrmanovy zábavné sondy do rakouskouherského školství… (Česká televize)

(více)

Recenze (282)

Rssa 

všechny recenze uživatele

No čekal jsem to teda lepší, ale Vyšetřování patří k těm slabším kouskům. Celá druhá část s divadelním představením se mi moc nelíbila a samotná přednáška taky nebyla z nejlepších. 60 % ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

Co k této hře dodávat,myslím si že je téměř dokonalá.Supr je zapojení publika do role žáků.naprostou genialitu zde ukazuje Z.Svěrák v roli učitele.Tady se aspoň ukáže jak moc chybí jeho humor ve hrách kde schází.Jeho mimika je zde dokonalá. ()

Stružák 

všechny recenze uživatele

Jak se mi úvodní přednáška líbila, tak hra mě absolutně minula. A když už jsem si myslel, že je hra dost špatná, přišel neskutečně ubohej a trapnej závěr, kterej už tak špatný dílo ještě víc pohřbil. Obecně jsem si zatím tuhle sérii oblíbil, ale tentokrát se na vyšší hodnocení nezmůžu. ()

Anderas 

všechny recenze uživatele

Juj, tak tohle vážně nemá chybu. Pardon, vlastně má, ke konci to mírně ztrácí na razanci a humoru ale především začátek a dlouhometrážní Svěrákův monolog to zachraňují naprosto hravě. "Je to takový ošklivý a skoro bych řekl zlý, zlý pane řediteli.....nepěkná věc "......jednoduše geniální. ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Skvělé dílo, u kterého se člověk může bavit pořád dokola. "Vždyť je to tady samý debil nebo blbeček. Podívejte. Debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček...Jenom támhle vzadu, to je snad jediná vyjímka, sedí dva blbečci vedle sebe." ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Opět velmi kvalitní seminář hned v začátku. Hra, jako jedna z mála, kde hlavní role hrají Smoljak i Svěrák, je skvělá. Hodně vtipné. I když mi všechno nedošlo, sranda to byla výborná. ()

Zik2 

všechny recenze uživatele

Geniální absurdní hra o tom, jak se vždy uplatňovala moc v českých zemích. Mocenský systém jen málokdy sáhnul k otevřené brutalitě, a ve škole, kde učil děti být občany, se to též projevovalo. Naopak poddaní věděli, narozdíl od poddaných ruského cara nebo pruského krále, že mají co ztratit, a to s revoltou většinou nepřeháněli. Schování třídní knihy je kousek podobného druhu, jako když nechal v roce 1871 staročech Skrejšovský natisknout císařský reskript o odmítnutí fundamentálek na „tenký a velmi jemný papír“. Učitelský sbor, kombinující pochlebování a výhrůžky, naopak připomíná Vídeň, ale později stejně dobře Prahu (pokud se zrovna nebavíme o 50. letech 20. století). Způsob, jakým se zkrachovalí pegagové pokoušejí uplatňovat exaktní systém školské hierarchie a byrokracie, je krásná ukázka toho, co se stane, když smícháte německou preciznost a slovanský fatalismus a nihilismus. ()

kwoky 

všechny recenze uživatele

Seminář ve srovnání s jinými hrami povedený, zato hra podprůměrná. Na konci jsem usínal. Tři hvězdičky, ale je to tak tak. ()

Foxhound#1 

všechny recenze uživatele

Stejně jako Akt, ani tato prvotina, která vlastně s dílem geniálního mistra přímo nesouvisí, mě až tolik nenadchla. Ano, jako kritika školství je to stále geniální až nadčasové (nic se za 50 let nezměnilo), ale kromě několika fórků tomu chybí ta hravost ostatních představení. ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Cimrmanské hry jsou plné nevtíravého humoru a slovních hříček. Vždy se hry skládají z výkladu o Cimrmanovi a potom i ze samotné hry. Výklad byl víc zábavný než samotná hra. ()

Emzet 

všechny recenze uživatele

Snad jediné, co mohu vytknout, je absence nějakého výraznějšího závěru a občasná hluchá místa ze začátku, kdy je na scéně pouze Svěrák. Jinak ale krása. (Svěrákova akce s "hovady" je jedna z mých nejoblíbenějších Cimrmanovských chvil vůbec...) ()

RomanHyde 

všechny recenze uživatele

Komunikace s publikem a jeho obsazení do role žáků je výborný nápad, udržuje publikum v pozornosti a vtahuje ho do hry. Přednáška je vynikající, hra je velmi velmi dobrá. Ze hry vychází ponaučení že kantořina je vlastně diagnóza a k lektorům bychom měli být soucitní :) Asi nejlepším zážitkem jsou pro mne vstupy Ladislava Smoljaka v rámci přednášky :))) ()

Lapacka 

všechny recenze uživatele

Vyšetřování ztráty třídní knihy je druhá nejstarší hra Divadla Járy Cimrmana. Odráží se v ní poetika a kontext absurdního dramatu konce 60. let. Stavba hry je schematická a tím se docela odlišuje od jiných her, které Cimrmani napsali. Jedná se o podobenství ze světa funkcionářů. Učitel - ředitel - inspektor - rada... s tím, jak se zvyšuje postavení těchto lidí v žebříčku moci, tak z jejich projevů na jevišti mizí lidskost a posiluje se hlupácké ztotožnění se s úřadem. Tím je hra docela politická, což ji spojuje např. s hrou Posel z Liptákova. Dá se ale říci, že tady byli Cimrmani poplatní určitému divadelnímu proudu, který v době vzniku této hry s sebou nesla doba. V demokracii by i ti vyšší funkcionáři mohli být více lidští, jelikož mají více možností k jednání. Hra je hodně racionální, konstruovaná a není tam tolik vtípků a emocí, jako v jiných hrách tohoto spolku. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vy%C5%A1et%C5%99ov%C3%A1n%C3%AD_ztr%C3%A1ty_t%C5%99%C3%ADdn%C3%AD_knihy ()

Flagg 

všechny recenze uživatele

Nemůžu jinak, ale tohle dílo mi připadá od Cimrmanů jako nejslabší. Jasně, některé vtipy jsou naprosto geniální, a pár jich už celkem zlidovělo, školské prostředí bývalým pedagogům Smoljakovi se Svěrákem evidentně svědčí, ale postupem času se hlášky začnou opakovat, a závěr hry je už docela otrava. Pro mě jednoznačně zklamání, a to Cimrmany miluju. ()

jandula00 

všechny recenze uživatele

Myslím, že hry Járy Cimrmana se jednou stanou národním dědictvím. Vyšetřování ztráty třídní knihy ocení především ti, kteří si ještě živě pamatují na léta strávená ve školních lavicích a na systém "padajícího hovna", který zde opravdu fungoval. Za sebe musím říct, že i když pro mě Ztráta není naprosto geniální, jako třeba Záskok, tak i tak jsem se neuvěřitelně bavila a smála od začátku až do konce. ()

gumbo 

všechny recenze uživatele

Přednáška 70% a hra takových 10% - dohramady takových 40% - druhá část je pro mě obrovským sklamáním,v porovnáním s ostatní Cimrmanovou produkcí se mu hra vůbec nepodařila, asi měl mistr nějaký špatný den, holt i mistr Cimrman se někdy utne ()

Reklama

Reklama