Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vymoženosti socialismu se musí chránit všemi prostředky - a dokonce přitom může být legrace. Svazarmovští výsadkáři totiž přesvědčí ležérní družstevníky, že branná výchova obyvatelstva se nesmí podceňovat; jednoduše provedou přepad. V dětské roli nadšeného fotografa se mihne Vladimír Pucholt. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

spiritus 

všechny recenze uživatele

Je to sice další v nespočetné řadě komunistických agitek 50. let (na které jsem se na chvilku v poslední době zaměřil), která stojí na typických žánrových klišé a nesmyslných svazáckých výpotcích, ale je potřeba uznat, že je to zábavné i jako film resp. komedie. Určitě na tom má lví podíl dobře zvolené herecké obsazení a kvalitní režisér pan Makovec, který stojí za vynikajícím filmem O věcech nadpřirozených. I samotná zápletka, tedy, že elitní paragáni chtějí zajmout předsedu družstva je poměrně zábavná a dává vzniknout mnoha komickým situacím a dává filmu, na tu dobu, neobvyklou atmosféru. Takže ano, tohle se určitě dá... ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Družstevníci proti Svazarmu nebo družstevníci chtějí být jako Svazarm nebo Svazarm si má vzít příklad z práce družstevníků? Družstevníci chtějí založit ve své vesnici Svazarm nebo Svazarmáci chtějí založit ve své obci družstvo? Ani na vteřinu jsem důvod vzniku této ptákoviny, s jedním povedeným vtipem a celkem dobrou Vlachovou hudbou, nepochopil. Vždyť tam není ani žádná propaganda. Jak to že nemá předseda MNV v kanceláři alespoň pořádný globus a vycpaného dinosaura? ()

Reklama

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

50. léta a další živá a veselá agitka tentokrát krapet z jiného úhlu pohledu nutností a povinností. Příběh nás zcela klasicky zavádí do jedné dědiny, která razantně odmítá den brannosti kvůli jiným a daleko důležitějším povinnostem. Jenomže tzv. ´boj o zrno´, není jedinou důležitou potřebnou věcí. Co takhle obrana? A jak jinak vesničany poučit o její důležitosti, než jim dopřát řádnou lekci. A tak se jednoho dne nad vesnicí objeví několik parašutistů s cílem po dopadu ukořistit zásluhu za vynikající práci. A tak bojové obranné nasazení celé vesnice je náhle na té nejvyšší úrovni. I přesto, že je snímek poskvrněn svou dobou, nejedná se o nijak špatný film. Branná cvičení se kdysi dávno prostě konala, byť to nebyla zase až taková legrace, jak pojednává tento snímek. Hodinu a čtvrt trvající stopáž postačí na ryze českou ztřeštěnou zábavu, která umí za pomocí plejády tehdejších vynikajících herců i přes poněkud zahořklou chuť lehce pobavit i dnes. Nelze opomenout, že byl snímek natočen barevně, což na 50.léta nebyla zrovna levná záležitost. Ale stalo se. ()

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Scénárista může být na sebe právem pyšný, vymyslet takovou ptákovinu, to se jen tak někomu nepovede. Taky by se to dalo vysvětlit pomocí syfilidy ve třetím stádiu, ale ta se předpokládám v socialismu nevyskytovala, tak nevím. Každopádně jaká škoda, že něco takového bylo naplácáno na barevný film, zatímco skvosty šedesátých a dokonce občas i sedmdesátých let se musely spokojit s černou a bílou. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je taková starší předloha Copak je to za vojáka. Tady to však není Langoš v jehličnatém maskáči ČSLA s červeným baretem, ale partička členů Svazarmu. Ti, něco jako obdoba britských Commandos (takový jsem z nich měl alespoň filmový dojem) se rozhodnou ukradnout standartu JZD Trnková a unést jejího předsedu, protože socialistický majetek je třeba také bránit a zde má dle party ze Svazarmu toto družstvo ještě rezervy. A tak nám hoši vyskočí z Anduly na padácích a všichni družstevníci na ně zahajují hon. A máme tu lidovou taškařici s poučením a kdyby se snad někdo nesmál, je komická alespoň hudba. Herci se pitvoří co to dá a i když je tu nasazena skoro kompletní tehdejší úderka celé to nějak skřípe. Nejsou tu však jen herci obsazovaní do těchto propagandistických filmů jako třeba předseda Zdeněk Dítě, Deyl ml. ad.. Jsou tu už i nové tváře mladé vlny proslulé zejména v šedesátých letech jako Lipský, Brabec, Sovák, Brodský... Mezi hochy ze Svazarmu zaujme mladý Dvořák, kterého jsem v jiném filmu ještě neviděl a který je známý spíše jako druhá polovička Bohdalové ze scének socialistických Silvestrů a Televarieté. Jestli se ,,paragánům'' ze Svazarmu úkol zadaří, to se nechte překvapit. prozradím jen, že na závěr všichni prozřou a uvědomí si, že je třeba nejen tvrdě pracovat, ale výdobitky své práce také tvrdě bránit (a samozřejmě především standartu JZD na NV ! ovšem). Co kdyby ji nějaký odporný imperialistický agent placený mrzkou almužnou militantních vrahů z Wólstrýtu chtěl ukradnout ! Dvě dýmovnice. * * ()

Zajímavosti (6)

  • Chlapec ve filmu fotografuje německým fotoaparátem Welta Reflekta II z let 1950–1955. (sator)
  • Vůz patřící Českému rozhlasu je Renault 1000 Kg. Jednalo se o lehkou dodávku, původně s nosností jedné tuny, představenou výrobcem v roce 1947. Její výroba byla ukončena v roce 1965. (sator)
  • Imaginární vesnice se jmenovala Trnkov. (M.B)

Reklama

Reklama