Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Vymoženosti socialismu se musí chránit všemi prostředky - a dokonce přitom může být legrace. Svazarmovští výsadkáři totiž přesvědčí ležérní družstevníky, že branná výchova obyvatelstva se nesmí podceňovat; jednoduše provedou přepad. V dětské roli nadšeného fotografa se mihne Vladimír Pucholt. (oficiální text distributora)

Recenze (21)

ripo

všechny recenze uživatele

Myšlenka filmu „Návštěva z oblak" je jasná: nestačí jen dobře pracovat, je nutno se též pečlivě připravit i na obranu výsledků každé práce. Pro doložení této myšlenky zvolili autoři prostý, takřka anekdotický příběh o tom, jak celá vesnice neubrání proti nepočetné skupince výsadkářů ani vlastního předsedu družštva, a zpracovali jej formou situační veselohry. Autor námětu Vratislav Blažek dokázal již při své práci na předchozích filmech „Cirkus bude!" a „Hudba z Marsu", že má nesporné nadání pro situační komiku. Také vtipná scénáristická stavba „Návštěvy z oblak" to znovu potvrzuje. Avšak snaha po nejúčinnějším vyšperkování komických situací i na úkor vykreslení charakteru jednajících osob u něho v tomto filmu převládla do té míry, že to má za následek slabou uměleckou přesvědčivost většiny postav a tím i celého díla. Přispívá k tomu i skutečnost, že v mnoha situacích filmu, zejména družstevníci jednají i mluví více z logiky autora než své vlastní, takže na příklad v úvodu filmu se všichni překotně rozhodnou pro soupeření se skupinou výsadkářů a v závěru opět snadno a neuvěřitelně ochotně uznávají nezbytnost branné výchovy. Po režijní stránce je film novým dokladem schopností M. Makovce, jejž diváci znají již z předchozích 4 uměleckých filmů: režíroval „Případ dr. Kováře", který má své čestné místo ve vývoji poválečné české kinematografie, dále natočil úspěšnou veselohru ze sportovního prostředí „Veselý souboj". Ve svém dosud nejlepším díle, životopisném filmu o známém českém cestovateli Afrikou dr. Emilu Holubovi, nazvaném „Velké dobrodružství", odvážně a se zdarem překonal četné technické i umělecké problémy, které přinášelo zejména vykreslení afrického prostředí. V dobré paměti diváků je i předposlední Makovcův film „Severní přístav", dobrodružný příběh z prostředí přístavu v severních Čechách. Filmový přehled 27/1955 ()

Zloděj kol 

všechny recenze uživatele

Snad nejsympatičtější česká agitka. Výsadkáři ze Svazarmu přesvědčí družstevníky z Trnkové, že nestačí jen pracovat, ale že musí umět svou práci i chránit. Abych byl přesnější, vsadí se, že zajmou předsedu družstva. Pokud Vám někdy některá z českých televizí nabídne tento film, zapomeňte na možnost reality a na ideologický přídech a nechte se bavit poměrně vydařenou crazy komedií. Pozapomenutý význam Miloše Makovce pro český film by vzhledem k různorodosti jeho tvorby zasluhoval zhodnocení. Ryze osobní poznámka: Irena Kačírková je největší kráskou českého filmu padesátých let! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tohle je taková starší předloha Copak je to za vojáka. Tady to však není Langoš v jehličnatém maskáči ČSLA s červeným baretem, ale partička členů Svazarmu. Ti, něco jako obdoba britských Commandos (takový jsem z nich měl alespoň filmový dojem) se rozhodnou ukradnout standartu JZD Trnková a unést jejího předsedu, protože socialistický majetek je třeba také bránit a zde má dle party ze Svazarmu toto družstvo ještě rezervy. A tak nám hoši vyskočí z Anduly na padácích a všichni družstevníci na ně zahajují hon. A máme tu lidovou taškařici s poučením a kdyby se snad někdo nesmál, je komická alespoň hudba. Herci se pitvoří co to dá a i když je tu nasazena skoro kompletní tehdejší úderka celé to nějak skřípe. Nejsou tu však jen herci obsazovaní do těchto propagandistických filmů jako třeba předseda Zdeněk Dítě, Deyl ml. ad.. Jsou tu už i nové tváře mladé vlny proslulé zejména v šedesátých letech jako Lipský, Brabec, Sovák, Brodský... Mezi hochy ze Svazarmu zaujme mladý Dvořák, kterého jsem v jiném filmu ještě neviděl a který je známý spíše jako druhá polovička Bohdalové ze scének socialistických Silvestrů a Televarieté. Jestli se ,,paragánům'' ze Svazarmu úkol zadaří, to se nechte překvapit. prozradím jen, že na závěr všichni prozřou a uvědomí si, že je třeba nejen tvrdě pracovat, ale výdobitky své práce také tvrdě bránit (a samozřejmě především standartu JZD na NV ! ovšem). Co kdyby ji nějaký odporný imperialistický agent placený mrzkou almužnou militantních vrahů z Wólstrýtu chtěl ukradnout ! Dvě dýmovnice. * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Příběh sám je natolik primitivní, že by se bez ostychu mohl postavit do řady s americkými romantickými komediemi. Jenže ústřední dvojice je nejen velice pěkná, ale také sympatická, a nelze jí nefandit. A k tomu všemu hraje velmi dobrá hudba. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Socialistický crazy bizár, naštěstí sdostatek krátký, takže se nestačí znechutit. 1) Film kromě svého bizarního námětu nabízí mladistvé tváře a těla našich pozdějších hereckých bardů, dnes už mnohdy mrtvých. Je zde například 35letý Vlastimil Brodský (Jan Kalvoda, syn předsedy MNV), 33letá Stella Zázvorková (Amálie), 32letý Lubomír Lipský starší (parašutista), 35letý Jiří Sovák s frajerskou patkou (šéf parašutistů), 21letý Vladimír Brabec (parašutista - spojař), 30letý Vladimír Dvořák (parašutista), 30letá Irena Kačírková (novinářka Obrany lidu) anebo 13letý nadšený fotograf Vladimír Pucholt. 2) Slibný 30letý scénárista Vratislav Blažek (holič) ve svém prvním celovečerním filmu naznačil, co umí a co předvede o deset let později v plné parádě, než emigruje do Německa. 3) Pozornost si zaslouží i militaristická výchova a vášeň, se kterou se celá vesnice vydá chytat výsadkáře. Už dlouho jsem si tak nezakroužil. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Cekal jsem daleko blaznivejsi komedii nez se mi dostalo. Nic proti nametu, zacatek filmu take zacal slibne, s prichodem Ireny Kacirkove ale paradoxne film zacal nudit... ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Je dobré se na tohle podívat, vidět jaká lobotomie byla tvorba padesátých let. Muselo to být fakt na hlavu hrát takové role. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Letadlo z "návštěvou z oblak" s imatrikulací OK-EOT je Noorduyn C-64 A a Bylo vymazáno z lteckého rejstříku 3. 1. 1957. Noorduyn Norseman (C-64 A) byl kanadský jednomotorový užitkový dopravní letoun z poloviny 30. let 20. století smíšené konstrukce, konstrukčně řešený jako hornoplošník s křídlem vyztuženým vzpěrami a pevným podvozkem. Hasičský vůz je: Automobilová stříkačka na podvozku Tatra 17 - r.v. 1927, AS 15 T.  Zastavění karoserie a osazení čerpadlem firmy HRČEK a NEUGEBAUER provedla továrna speciálních vozidel Brno - Královo Pole. Vůz mají v péči hasiči v Mirovicích. ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Překvapivě zábavná "rozpustilá" komedie o tom, jak je důležité mít Svazarm. To se naštěstí řeší jen na začátku a konci filmu, takže mezi tím je možné se docela dobře bavit. Výborný je tu Rudolf Deyl, ten se mi líbil. Za zmínku stojí i další z "němých" rolí Vladimíra Dvořáka. ()

pytlik... odpad!

všechny recenze uživatele

Scénárista může být na sebe právem pyšný, vymyslet takovou ptákovinu, to se jen tak někomu nepovede. Taky by se to dalo vysvětlit pomocí syfilidy ve třetím stádiu, ale ta se předpokládám v socialismu nevyskytovala, tak nevím. Každopádně jaká škoda, že něco takového bylo naplácáno na barevný film, zatímco skvosty šedesátých a dokonce občas i sedmdesátých let se musely spokojit s černou a bílou. ()

spiritus 

všechny recenze uživatele

Je to sice další v nespočetné řadě komunistických agitek 50. let (na které jsem se na chvilku v poslední době zaměřil), která stojí na typických žánrových klišé a nesmyslných svazáckých výpotcích, ale je potřeba uznat, že je to zábavné i jako film resp. komedie. Určitě na tom má lví podíl dobře zvolené herecké obsazení a kvalitní režisér pan Makovec, který stojí za vynikajícím filmem O věcech nadpřirozených. I samotná zápletka, tedy, že elitní paragáni chtějí zajmout předsedu družstva je poměrně zábavná a dává vzniknout mnoha komickým situacím a dává filmu, na tu dobu, neobvyklou atmosféru. Takže ano, tohle se určitě dá... ()

Horak 

všechny recenze uživatele

Rozpustilá taškařice nabitá hvězdami. Bohužel jsem viděl dvakrát a řeknu vám, že podruhý se objevej jistý slabiny... ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

50. léta a další živá a veselá agitka tentokrát krapet z jiného úhlu pohledu nutností a povinností. Příběh nás zcela klasicky zavádí do jedné dědiny, která razantně odmítá den brannosti kvůli jiným a daleko důležitějším povinnostem. Jenomže tzv. ´boj o zrno´, není jedinou důležitou potřebnou věcí. Co takhle obrana? A jak jinak vesničany poučit o její důležitosti, než jim dopřát řádnou lekci. A tak se jednoho dne nad vesnicí objeví několik parašutistů s cílem po dopadu ukořistit zásluhu za vynikající práci. A tak bojové obranné nasazení celé vesnice je náhle na té nejvyšší úrovni. I přesto, že je snímek poskvrněn svou dobou, nejedná se o nijak špatný film. Branná cvičení se kdysi dávno prostě konala, byť to nebyla zase až taková legrace, jak pojednává tento snímek. Hodinu a čtvrt trvající stopáž postačí na ryze českou ztřeštěnou zábavu, která umí za pomocí plejády tehdejších vynikajících herců i přes poněkud zahořklou chuť lehce pobavit i dnes. Nelze opomenout, že byl snímek natočen barevně, což na 50.léta nebyla zrovna levná záležitost. Ale stalo se. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Družstevníci proti Svazarmu nebo družstevníci chtějí být jako Svazarm nebo Svazarm si má vzít příklad z práce družstevníků? Družstevníci chtějí založit ve své vesnici Svazarm nebo Svazarmáci chtějí založit ve své obci družstvo? Ani na vteřinu jsem důvod vzniku této ptákoviny, s jedním povedeným vtipem a celkem dobrou Vlachovou hudbou, nepochopil. Vždyť tam není ani žádná propaganda. Jak to že nemá předseda MNV v kanceláři alespoň pořádný globus a vycpaného dinosaura? ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, primitivní, komunistické, ale přesto velmi zábavné. Velká škoda, že tato komedie upadla v zapomnění. Plejáda známých herců, rychlý spád děje a to vše zabaleno do drobných legračních situací. Prostě, sice dobová, ale přesto skvělá zábava. ()

Repulsion 

všechny recenze uživatele

Naprosto vynikající. Agitační obsah – všeobecná branná připravenost – lze tolerovat. Ostatně je to téma, které je v době, kdy píšu tento komentář, v Česku už zase aktuální. Královsky jsem se bavil. Mission Impossible meets Návštěvníci. ()

fandorin1 odpad!

všechny recenze uživatele

Zcela zbytečný film. I přes krátkou stopáž nesmírně nudné, po většinu doby hraničí s trapností, či tuto hranici překračující. ()

Reklama

Reklama