Reklama

Reklama

Jestli jednou odejdu

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pod zdánlivě klidnou hladinou každodenního soužití probíhá v rodině se dvěma dospívajícím dětmi dlouhodobý proces citového strádání. Matka Helena cítí, že rodině ve všem slouží a manžel i děti vyžadují její služby s naprostou samozřejmostí. Narůstá v ní zklamání a jednoho dne konečně promění větu "Jestli jednou odejdu" v čin... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (52)

ivishka 

všechny recenze uživatele

Určitě si každá žena od rodiny někdy řekla - co kdybych odešla jen tak z ničeho nic? Jak by to tu vypadalo?? Musím se přiznat, že jsem si tento snímek užívala. Je to taková malá pomsta nesamostatné rodině, která si zvykla na samozřejmý pořádek, přísun teplé stravy apod. Není dobře, že to tak některé ženy dělají - ale každý svého štěstí strůjcem. Ano je to film v podstatě o ničem. Ale pobavil mě, ale zároveň se nemohu ubránit tomu, že návrat té ženy by v dnešní době byl doprovázen minimálně hádkou - kde byla co tam dělala apod.. A hlavně by se určitě lenivé děti tak nespravili. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová tak vytrvale a dlouho hrozí svým sobeckým rodinným příslušníkům odchodem, až jednoho dne pohár trpělivosti přeteče a "služka" v domácnosti skutečně odejde. O chod domácnosti se bude muset postarat manžel a jejich dvě dospívající děti. Jenže uklízení, žehlení, praní a vaření je pro ně něco z oblasti scifi, ale časem jde všechno, když se chce. V rámci televizní tvorby se jedná o velmi příjemný televizní film ve zkušené režii televizního matadora Františka Filipa. Janžurová předvádí jinou Janžurovou, než jsem byl zvyklý, a to hlavně herecky soustředěnou, bez divokých teatrálních gest. Rovněž zbývající osazenstvo Brabec jako její manžel, Bydžovská jako dcera a početný zástup nápadníků mají co nabídnout ze svého hereckého rejstříku. Pohodová komedie, která možná nemá daleko od reality citově strádajících manželek středního věku, které taky mají právo svůj život žít a ne ho jen přežívat. 80% ()

Reklama

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hele, jakože spíš ne. Taková hříčka o tom, jak utahaná socialistická čtyřicítka odejde od rodiny a rázem zjistí, že je atraktivní pro prakticky jakéhokoli chlapa, na jakého narazí (Císler, Zedníček, Brzobohatý, Kodet). Asi by to fungovalo v nějako zhuštěnější formě, třeba jako dvacetiminutový díl bakalářů. Ale jako film na 93 minut to fakt nefunguje. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vzpoura na Bounty. Vzpoura proti stereotypu, pohodlnosti a lhostejnosti. Vzpoura proti tradičnímu údělu žen ve společnosti. Jenže, jak známo, vzpoury mívají hořké konce... Bohumila Zelenková psávala svého času výborné a lehce provokativní televizní hry, ale to není případ této úsměvné morality, která je nota bene vybavena přemírou žánrových klišé s očekávatelnými zvraty a čitelnými postavami. Buď jak buď, scénář poskytl vhodnou příležitost plejádě zavedených hereckých osobností osmdesátých let a díky tomu je pořád na co se dívat. ()

vecnaAmbra 

všechny recenze uživatele

Ani sa mi nechce veriť, že keď som túto inscenáciu videla asi tak ako 11 ročná v televízii, naozaj som sa strašne bavila. Pamätala som si scénu so saunou a nápadníkmi, ktorá asi ako jediná ma zaujala aj teraz, ale inak som nudou prezývala skoro celý čas a čakala kedy konečne so seba herci vyžmýkajú to čo vlastne chceli povedať. Pravdaže všetko sú to páni herci, ale fakt vám svojská mladá Bydžovská s tým smiechom nezačala píliť nervy? Rada som sa vrátila do tej atmosféry spomienok, ale škoda že už to nefunguje. ()

Galerie (6)

Zajímavosti (3)

  • Trio hereček Zázvorková, Janžurová a Bydžovská si záhrála ve stejných rolí babičky, matky a dcery i ve filmu Ten svetr si nesvlíkej (1980). (M.B)
  • V závěrečných titulcích je postava, kterou hraje Vladimír Brabec chybně označena jako Marek a ne Milan. (JohnnyV)

Reklama

Reklama