Reklama

Reklama

Jestli jednou odejdu

(TV film)
všechny plakáty
TV spot

Obsahy(1)

Pod zdánlivě klidnou hladinou každodenního soužití probíhá v rodině se dvěma dospívajícím dětmi dlouhodobý proces citového strádání. Matka Helena cítí, že rodině ve všem slouží a manžel i děti vyžadují její služby s naprostou samozřejmostí. Narůstá v ní zklamání a jednoho dne konečně promění větu "Jestli jednou odejdu" v čin... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (52)

golfista 

všechny recenze uživatele

Televizních inscenací s takhle dobře napsaným scénářem moc nebylo. Iva Janžurová s Vladimírem Brabcem si stárnoucí rodiče dvou dospívajících dětí vystřihli s chutí a Zuzana Bydžovská byla v té době tak bezprostřední, že jsem se opravdu skvěle bavil (jak v roce 1985, tak i po 18 letech :) ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Průměrný příběh drží nad vodou jen grandiozní výkon Ivy Janžurová, která opět potvrzuje jak skvělou herečkou je a jen díky ní nespadá snímek občas do nechtěné trapnosti. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Průměrná inscenace, která nijak nevybočuje z tehdejší šedivý televizní tvorby. Za celejch 93 minut jsem tam našel možná tak 3-4 vtipný momenty. A ze života to už vůbec neni. Taková dementní rodina může existovat opravdu jen ve filmu. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Tenhle film s doslova a do písmene excelující Ivou Janžurovou je na můj vkus bohužel příliš dlouhý. Příjemně napsaný, jednoduchý scénář kvůli přehnané stopáži totiž obsahuje několik naprosto zbytečných scén (především nudné a natahované nedorozumění v chatě) a chybí mu spád, který má na začátku a na konci. Z herců mi kromě Ivy Janžurové byli nejsympatičtější skvěle civilní Vladimír Brabec a přirozená Zuzana Bydžovská. Radoslav Brzobohatý naopak takovým odpudivým dojmem nepůsobil snad ani v roli čaroděje Mrakomora. Tři a půl. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Strasti i radosti socialistické, rodinné idylky, je potřeba někdy oprášit, člověk může nakonec zjistit, že svět bez stereotypních návyků, může být mnohem horší, než onen každodenní kolovrátek. Velmi neobvyklá skvadra herců, je základem kvality. Jinak si myslím, že na inscenaci je to až příliš dlouhé, což je na tempu snímku docela znát. Nesmí chybět zamotaný scénář, dobové domácí spotřebiče, které si někteří z nás velmi dobře pamatují, ač v oné době žili jen velmi krátce a samozřejmě konečné, idylické prozření. V rámci svého žánru nadprůměr. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Iva Janžurová tak vytrvale a dlouho hrozí svým sobeckým rodinným příslušníkům odchodem, až jednoho dne pohár trpělivosti přeteče a "služka" v domácnosti skutečně odejde. O chod domácnosti se bude muset postarat manžel a jejich dvě dospívající děti. Jenže uklízení, žehlení, praní a vaření je pro ně něco z oblasti scifi, ale časem jde všechno, když se chce. V rámci televizní tvorby se jedná o velmi příjemný televizní film ve zkušené režii televizního matadora Františka Filipa. Janžurová předvádí jinou Janžurovou, než jsem byl zvyklý, a to hlavně herecky soustředěnou, bez divokých teatrálních gest. Rovněž zbývající osazenstvo Brabec jako její manžel, Bydžovská jako dcera a početný zástup nápadníků mají co nabídnout ze svého hereckého rejstříku. Pohodová komedie, která možná nemá daleko od reality citově strádajících manželek středního věku, které taky mají právo svůj život žít a ne ho jen přežívat. 80% ()

Mariin 

všechny recenze uživatele

Místy vtipné, místy trapné, zbytečně dlouhá stopáž. Podle mého názoru role neseděla u těchto herců: Iva Janžurová (!), Jiří Císler (který je nejlepší v roli drzého šmejda, nikoliv zbabělého intoše), Jiří Kodet bohužel nedostal prostor. Naopak seděla Vladimíru Brabcovi a Haně Maciuchové. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Vzpoura na Bounty. Vzpoura proti stereotypu, pohodlnosti a lhostejnosti. Vzpoura proti tradičnímu údělu žen ve společnosti. Jenže, jak známo, vzpoury mívají hořké konce... Bohumila Zelenková psávala svého času výborné a lehce provokativní televizní hry, ale to není případ této úsměvné morality, která je nota bene vybavena přemírou žánrových klišé s očekávatelnými zvraty a čitelnými postavami. Buď jak buď, scénář poskytl vhodnou příležitost plejádě zavedených hereckých osobností osmdesátých let a díky tomu je pořád na co se dívat. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Myslím, že si tvůrci měli rozmyslet, jestli chtějí natočit psychologické drama, nebo komedii. Protože tohle začne jako drama, kdy divák čeká různé pohledy na situaci z mužské i ženské strany, aby se toto téma co nejvíce rozebralo, ale dostane se mu frašky ve stylu vdaná panička a tři nápadníci, jeden směšnější než druhý, a jejich tokání je věnována většina nadbytečné stopáže, takže se nic neřeší ani nevyřeší. Což je škoda, protože námět je zajímavý a řeší jej myslím hodně lidí v dlouholetém manželství. Jinak Bydžovská je zde zvláště v začátku na zabití, její hysterické výlevy jsou skutečně přehnané. A mimochodem, myslím, že by příběh líp fungoval, kdyby si Janžurová s Maciuchovou prohodily role. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Hele, jakože spíš ne. Taková hříčka o tom, jak utahaná socialistická čtyřicítka odejde od rodiny a rázem zjistí, že je atraktivní pro prakticky jakéhokoli chlapa, na jakého narazí (Císler, Zedníček, Brzobohatý, Kodet). Asi by to fungovalo v nějako zhuštěnější formě, třeba jako dvacetiminutový díl bakalářů. Ale jako film na 93 minut to fakt nefunguje. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Maminčina vzpoura v podání Ivy Janžurové senzační, to je tak, když pohár trpělivosti přeteče.. Přiznávám, že jsem se celou dobu pobaveně usmívala a místy smála nahlas, tak nějak podobně jako Zuza Bydžovská.. Prostě příjemná záležitost o jedné rodinné otrokyni, která jednoho dne řekne dost.. Herecké obsazení mně velice příjemné, Hana Maciuchová tvoří filmový pár s Radkem Brzobohatým, několikrát mě odbourali, filmový manžel Vladimír Brabec parádní, akorát si občas roztomile stál na vedení, no a nemohu nezmínit Stellu Zázvorkovou v roli babičky, ta byla úplně dokonalá.. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Určitě si každá žena od rodiny někdy řekla - co kdybych odešla jen tak z ničeho nic? Jak by to tu vypadalo?? Musím se přiznat, že jsem si tento snímek užívala. Je to taková malá pomsta nesamostatné rodině, která si zvykla na samozřejmý pořádek, přísun teplé stravy apod. Není dobře, že to tak některé ženy dělají - ale každý svého štěstí strůjcem. Ano je to film v podstatě o ničem. Ale pobavil mě, ale zároveň se nemohu ubránit tomu, že návrat té ženy by v dnešní době byl doprovázen minimálně hádkou - kde byla co tam dělala apod.. A hlavně by se určitě lenivé děti tak nespravili. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Taková malá televizní komedie, kterou utvářejí především naše herecká esa. S jinými herci by to asi tak pěkné nebylo. Miluju tu scénu, kdy Janžurka přiletí domů jako velká voda a narazí na žehlící Bydžovskou. Ovšem i takové obracení masa v lednici je taky k popukání. Bydžovská krásně ukazovala jak velký herecký talent má. Stejně si myslím, že po čase se všechno vrátilo do těch starých kolejí. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Velmi sympatická komedie, ve které 3 muži (Brzobohatý, Zedníček, Císler) svádí ženu (Janžurka). Vtipné, ale ruku na srdce a to nic proti Ivě Janžurové nemám, právě naopak, ale v téhle roli by ji asi moc mužů nesvádělo. Nejlepší na celé inscenaci je neustále se chechtající Zuzana Bydžovská, ta teda jede!! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Kvalitka! O tom, ako jedna pani prakticky taha celu domacnost a o tom, ako cela praca spociva na nej. Ostatni to beru ako samozrejmost. Obcas sa vyzmykaju medziludske emocie /a to tak, ze velmi/, obcas sa tliacha o medziludskych vztahoch a Iva Janzurova je podla schopna herecka. 77 % ()

Reklama

Reklama